Mályi község képviselő testületének 17/2016 (XI.25..) önkormányzati rendelete

Mályi község névhasználatáról

Hatályos: 2017. 01. 01

Mályi község képviselő testületének 17/2016 (XI.25..) önkormányzati rendelete

Mályi község névhasználatáról

2017.01.01.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának, a Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy szabályozza Mályi település e rendeletben meghatározott nevének jogszerű felvételét és használatát.

2. § A rendelet hatálya kiterjed azon természetes- és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, akik (amelyek) a 3. § szerint

a) elnevezésükben,

b) tevékenységük során, vagy működésükkel összefüggésben, továbbá

c) emblémán, jelvényen, kiadványon, dísz- vagy emléktárgyon, egyéb terméken Mályi település nevét használni kívánják.

3. § A 2. §-ban meghatározott személyek és szervezetek részére a „Mályi” vagy ’Mályii” megjelölés illetve név vagy ezek bármely toldalékos formájának használata, internetes domain regisztrációja (továbbiakban: névhasználat) engedélyhez kötött.

4. § Nem engedélyköteles

a) az a névhasználat, amely jogszabályon alapul,

b) az önkormányzat által alapított vagy részvételével megalakult, működő gazdasági társaságok, intézmények, egyéb szervezetek névhasználata

c) a közösségi közlekedési eszköz állomása, megállóhelye nevének feltüntetésével megvalósuló névhasználat.

5. § A névhasználat díjmentes.

2. A névhasználati engedélyezési eljárás

6. § (1) A névhasználat engedélyezése, az engedélyezés megtagadása, névhasználat megtiltása hatósági ügy, amely Mályi község Polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A névhasználati engedélyezési eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezései – e rendeletben foglalt eltérésekkel – irányadók.

7. § (1) A névhasználat iránti kérelmet írásban, illetékmentesen a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A kérelemnek az ügyfélnek és képviselőjének a nevét, Mályi címét vagy székhelyét, az ügyfélnek a hatóság döntésére való kifejezett kérésén túl tartalmaznia kell:

a) a kérelmező tevékenységi körét,

b) a kérelmezett névhasználat időtartamát,

c) a kérelmezett névhasználat célját,

d) a kérelmezett névhasználat módját, ennek keretében a megnevezés teljes szövegét, amennyiben a névhasználatra a 2. § a) pontjában meghatározott célból kerülne sor.

(3) A kérelemhez mellékletként csatolni kell:

a) a szervezet létesítő okiratának eredeti vagy másolati példányát, amennyiben a kérelmező nem természetes személy, vagy hivatalos igazolást arról, hogy a kérelmező szerepel az adott tevékenységet végzők nyilvántartásában,

b) az embléma, jelvény, kiadvány, dísz- vagy emléktárgy, egyéb termék színes tervét – a tényleges méret és a nagyítás vagy kicsinyítés léptékének feltüntetésével –, amennyiben a névhasználatra a 2. § c) pont szerint kerülne sor.

8. § (1) A névhasználat csak akkor engedélyezhető, ha a kérelmező

a) természetes személy lakó- vagy tartózkodási helye, nem természetes személy székhelye, telephelye, vagy fióktelepe Mályi közigazgatási területén található, vagy

b) tevékenysége, működése jellemző módon Mályihoz kötődik.

(2) A névhasználat engedélyezését meg kell tagadni, amennyiben a névhasználat célja, módja vagy körülményei

a) jogszabályba ütközne vagy

b) bizonyíthatóan az önkormányzat, vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit, különösen jó hírnevét sértik vagy veszélyeztetik.

(3) A névhasználat – az irányadó jogszabályokra, más hatósági engedélyekre is figyelemmel –

a) határozatlan, vagy határozott időre, illetve feltétel bekövetkeztéig,

b) a tevékenység folytatásának, vagy a kérelmező működésének idejére,

c) egy vagy több alkalomra

engedélyezhető.

(4) A névhasználati engedélyben a használat módjára nézve feltételek, kikötések, egyéb előírások is megállapíthatók.

(5) A névhasználat engedélyezése megtagadható, amennyiben a kérelmezett névhasználat célja, módja vagy körülményei megtévesztésre alkalmasak, illetve megbotránkozást vagy félelmet keltőek.

9. § (1) A névhasználati engedély a Ket. 72. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl tartalmazza:

a) a névhasználat időtartamát,

b) a névhasználat célját,

c) a névhasználat módját,

d) a névhasználat díjmentességére történő utalást,

e) az engedély visszavonhatóságára történő figyelmeztetést és lehetséges okait,

f) a névhasználattal kapcsolatos esetleges feltételeket, kikötéseket, előírásokat.

(2) A névhasználati engedélyek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. A nyilvántartás tartalmazza az engedély iktatószámát, a jogosult szerv nevét, székhelyét, névhasználat módját és az engedély érvényességének határidejét.

10. § (1) A névhasználati engedélyt vissza kell vonni, amennyiben

a) a kérelmező

aa) a névhasználatot az engedélyben foglaltaktól eltérő módon vagy célra folytatja,

ab) az engedélyben meghatározott, a névhasználattal kapcsolatos feltételeket, kikötéseket, egyéb előírásokat megszegi,

b) a 8. § (2) bekezdésben meghatározott okok az engedély kiadását követően következnek be.

(2) A névhasználatot meg kell vonni attól, az e rendelet hatálybalépését megelőzően a 3. §-ban megjelölt nevet használótól, amennyiben a névhasználat a 8. § (2) bekezdésbe ütközik.

(3) A névhasználat (1) és (2) bekezdésben rögzített megvonásával együtt a névhasználatot is meg kell tiltani. A név használatától el kell tiltani azt is, aki a 3. §-ban meghatározott nevet engedély nélkül használja.

(4) A névhasználat (1) és (2) bekezdésben rögzített megvonását bármely önkormányzati képviselő valamint a jegyző kezdeményezheti a Polgármesternél.

11. § (1) Az engedély nélküli, vagy az engedély kiadásának megtagadása ellenére folytatott névhasználatot meg kell tiltani.

(2) Aki Mályi Község nevét, ennek ragozott, rövidített, mozaikszós, vagy toldalékos formáját Mályi Község Polgármestere által kiadott engedélye nélkül, vagy az abban meghatározottaktól eltérő módon használja közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, mellyel kapcsolatos eljárást Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről 11/2014. (IV.18.) önkormányzati rendelete szabályozza.

12. §

3. Záró rendelkezések

Ez a rendelet 2017.január 01. napján lép hatályba.