Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1999. (III.4.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról

Hatályos: 2022. 12. 22

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1999. (III.4.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról

2022.12.22.

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

1. § (1)2 Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata helyi környezetvédelmi alapot működtet Terézvárosi Önkormányzati Környezetvédelmi Alap néven (a továbbiakban: Környezetvédelmi Alap).

(2) A Környezetvédelmi Alap a Kerületi környezetvédelmi programban foglalt célok, feladatok, továbbá a kerületi polgárság életminőségét javító környezetvédelmi intézkedések megvalósítását, a környezeti károk megelőzését és elhárítását, a környezeti ismeretek megszerzését (környezeti nevelést) és a hatékony környezetvédelmi megoldások ösztönzését segítő, elkülönített önkormányzati pénzügyi alap.

(3) A Környezetvédelmi Alap bevételei:

a) a Terézvárosi Önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,

b) a területi környezetvédelmi hatóság által a Terézvárosi Önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka,

c) a környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,

d) a Terézvárosi Önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege,

e) egyéb bevételek.

Az 1. § (3) bek. szövegét megállapította a 9/2004. (II. 16.) Budapest Főváros Terézváros ör. 1. §-a 2004. II. 16-i, a folyamatban lévő ügyekre is kiterjedő hatállyal.

(4)3

A Környezetvédelmi Alap felhasználása

2. § (1) A Környezetvédelmi Alap a következő célok megvalósítására használható fel:

a) a kerület polgárai életminőségét javító környezetvédelmi intézkedések, beruházások, programok elősegítésére, ezen belül is elsősorban a településtisztasági feladatokra, zöldterület-gazdálkodásra, út- és parkfenntartásra, az épített környezet védelmére, valamint a lakossági és közszolgáltatási (vendéglátás, településüzemeltetés, kiskereskedelem) eredetű zaj, rezgés és légszennyezés elleni védelemre;

b) az önkormányzat környezetvédelmi pályázataihoz szükséges saját pénzügyi forrás biztosítására;

c) azonnali beavatkozást igénylő környezeti károk, illetve a környezeti veszélyeztetés elhárításának költségeire.

d) Egyéb célok: Meghatározott célokra befizetett pénzösszegek a befizető kérésének megfelelően a meghatározott, de az Önkormányzat környezetvédelmi terveiben szereplő célokra kerülhetnek felhasználásra.

A 2. § (1) b) pontját beiktatta a17/2000. (VI. 29.) önk. rendelet 1. §-a 2000. VI. 29-i hatállyal.

(2)4

(3) Ha a környezeti kár okozója vagy veszélyeztetője ismert, az (1) bekezdés c) pontjában foglalt kár vagy veszélyhelyzet elhárításának megelőlegezett költségeit kártérítési igényként érvényesíteni kell.

Döntés a Környezetvédelmi Alap felhasználásáról

3. § (1)5 A Környezetvédelmi Alap bevételi és kiadási főösszegét a Képviselő-testület évente a költségvetési rendelet és a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg határozza meg.

(2)6 A Környezetvédelmi Alap felhasználásának irányelveit, az adott évben elsőbbséget élvező célokat a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság határozza meg.

(3)7 A Környezetvédelmi Alap felhasználásról a Környezetvédelmi és Településképi Bizottság előzetes véleményének kikérése után a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság dönt.

A Környezetvédelmi Alap kezelése

4. § (1) Az alapot a jegyző által meghatározott munkarendnek megfelelően a Polgármesteri Hivatal kezeli.

(2) Az alapba befolyó összegeket és az onnan történő kifizetéseket elkülönítetten kell kezelni.

1

A bevezető a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (2) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.