Érd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelete

a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Érd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelete

a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról

2022.06.01.

Érd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése alapján a „vis maior” (természeti csapás, elemi kár) károkat elszenvedett magánszemélyek támogatására az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy vis maior (különösen: földrengés, árvíz, szélvihar, felhőszakadás, tűzkár, közművek meghibásodása) esetén károkat szenvedett magánszemélyek (továbbiakban: károsult) számára Érd Város Önkormányzat Képviselő-testülete kárenyhítést nyújtson, így segítve a rászorultakon a lakhatás elemi feltételeinek helyreállításában, illetve a károsodott ingatlanok újjáépítésében.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Érd város közigazgatási területén állandó lakóhellyel és

a) lakóingatlan tulajdonnal rendelkező személyre, valamint

b) a haszonélvezeti joggal rendelkező személyre.

(2)1 A rendelet hatálya kiterjed továbbá minden lakás céljára szolgáló:

a) használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra, vagy

b)2 egyszerű bejelentés, vagy végleges és végrehajtható építési engedély alapján szabályszerűen megkezdett és folytatott építkezés során létrejött, még kivitelezés alatt álló építményre.

(3)3 E rendelet alkalmazásában háztartásnak minősül, az egy lakásban életvitelszerűen ott lakó személyek közössége.

II. Fejezet

A támogatásban részesíthetők köre

3. §4 (1) Támogatást a káreseményt követő 30 napos jogvesztő határidőn belül igényelhet az a károsult, akinek a lakcímnyilvántartás szerint állandó lakóhelyéül szolgáló és életvitelszerűen használt lakóháza, illetve a 2. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott építménye

a) rajta kívülálló elháríthatatlan ok miatt megsemmisült,

b) életveszélyessé vált, valamint

c) olyan mértékben károsodott, ami azonnali helyreállítást igényel.

(2) Támogatást nem igényelhet az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj ötszörösét.

III. Fejezet

A támogatás formái

Pénzbeni támogatás

4. § (1) A támogatás maximális összege 1.000.000-, Ft ingatlanonként.

(2) A pénzbeni támogatás formái:

a) - 500.000 Ft-ig vissza nem térítendő támogatás,

b) - 500.000 Ft feletti támogatás esetén 500.000 Ft-ig vissza nem térítendő támogatás, az a fölötti támogatás kamatmentes kölcsön.

(3)5 A támogatás mértéke nem haladhatja meg a biztosító társaság képviselője, ennek hiányában a Polgármesteri Hivatal által megbízott kárszakértő által megállapított kár mértékét.

(4)6 A támogatás megállapításánál a kár azon részét kell figyelembe venni, amely biztosító által nem térült meg, azzal, hogy a támogatás biztosítás hiányában legfeljebb a kármérték 35%-áig, biztosítás esetén pedig a biztosító által meg nem térített kár legfeljebb 70%-áig terjedhet.

(4a)7 Társasházak, valamint az osztatlan közös tulajdonban lévő, de természetben elkülönülő lakásokból álló ingatlanok esetén, amennyiben a kár a teljes épületet érinti, a támogatás mértéke a kármérték egy lakásra jutó összege.

(5) A támogatás visszafizetésének időtartama legfeljebb 5 év, mely a támogatási szerződés megkötését követő hatodik hónap 15. napjával kezdődik.

(6) A támogatást havi egyenlő részletekben kell visszafizetni minden hó 15. napjáig.

(7) A havi törlesztő-részlet minimális összege: 8.000,-Ft.

Természetbeni támogatás

5. § (1) A rászorultaknak amennyiben lakhatásuk másképpen nem biztosítható, a polgármester határozott időre szociális önkormányzati bérlakást adhat bérbe. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a 8Szociális és Egészségügyi Bizottság legfeljebb a felújítás idejére, de maximum 12 hónapra albérleti támogatást nyújt, házipénztárból történő kifizetéssel.

(2) Az elemi kár bekövetkezése esetén adható albérleti támogatás a tényleges albérleti díj összege, de nem lehet több az összkomfortos önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás mindenkori, havi bérleti díjánál.

(3) A természetbeni és a pénzbeli támogatást az Önkormányzat együtt vagy külön-külön is biztosíthatja.

IV. Fejezet

A támogatás szabályai

6. §9 (1) A kérelmet Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani, mely tartalmazza:

a) a támogatást igénylő személynek és a támogatás megállapítása során figyelembe vett személynek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. § a) pontjában szereplő adatait,

b) a támogatást igénylő személy állampolgárságát, illetve bevándorolt, letelepedett, menekült, oltalmazott vagy hontalan jogállását, és

c) az igényelt támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatásokkal összefüggő valamennyi feladat- és hatáskör gyakorlását a Közgyűlés a Polgármesterre ruházza át.

7. §10 (1) A visszatérítendő támogatás esetén külön megállapodásban rögzíteni kell:

a) a támogatás összegét,

b) a támogatás visszafizetésének részletes feltételeit,

c) azt, hogy a károsult hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom az önkormányzat javára bejegyzésre kerüljön,

d) azt, hogy céltól eltérő felhasználás esetén a támogatást azonnal, egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni, és

e) azt, hogy a jelzálogjog, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésével és törlésével kapcsolatos költségek a kérelmezőt terhelik.

(2)11 A megállapított támogatásokat - a (3) bekezdés kivételével - a döntés véglegessé válását, illetve a megállapodás megkötését követő 15 napon belül a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Főosztálya folyósítja.

(3) A 4. § (4a) bekezdésében foglalt ingatlanok esetén a megállapított támogatás folyósítása a kár helyreállítását igazoló számla alapján, az annak benyújtását követő 30 napon belül történik.

8. § (1) A támogatást a károsult a tulajdonában lévő lakás lakhatóvá tételére, illetve felújítására, valamint a megsemmisült és a minimális létfenntartáshoz szükséges ingóságok pótlására használhatja fel.

(2) Amennyiben a későbbiek folyamán jut a támogatást nyújtó hivatalos tudomására, hogy károsult

a) a hatóság megtévesztésével,

b) jogtalanul jutott a támogatáshoz, illetőleg

c) felelős a bekövetkezett kárban úgy a támogatást köteles egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével együtt visszafizetni.

9. § (1) A károsult a támogatást a szerződésben foglalt határidőig, de legfeljebb 12 hónap alatt köteles a célnak megfelelően felhasználni.

(2)12 A károsult köteles tűrni, hogy a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Polgármesteri Hivatal rendszeresen ellenőrizze. A támogatási cél megvalósulását a támogatott által benyújtott számlával és az I. fokú hatóság helyszíni szemlén készített jegyzőkönyvével kell igazolni.

(3) Amennyiben a károsult a határidőn belül nem, vagy nem a célnak megfelelően használja fel a támogatást, úgy köteles azt egyösszegben, a jegybanki alapkamattal növelten visszafizetni.

10. § A támogatás céljára rendelkezésre álló összeget a város éves költségvetésében a szociális jellegű pénzbeni és természetbeni ellátások között kell szerepeltetni, ezen összeg más célra nem használható fel.

V. Fejezet

Hatályba léptető rendelkezések

11. § E rendelet 2004. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit azonban a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. 13

12. §14 E rendeletnek a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról szóló 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 27/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

13. §15 A jelen rendelet szerinti önkormányzati hatósági ügyekben a végrehajtást a döntést hozó hatóság foganatosítja.

1

A 18/2008. (III.28.) KGY. rendelettel megállapított szöveg.

5

A 18/2008. (III.28.) KGY. rendelettel megállapított szöveg.

11

A 7. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

13

A második mondat hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)-(2) bekezdése alapján.