Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 07. 01

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2024.07.01.

1 Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1), (2) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pécs Megyei Jogú Város területén lévő valamennyi köztemetőre, valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1)2 3 Működő köztemetők:

a) Központi Temető (a pécsi 19538 hrsz-ú 503522 m² területű és a 19454/2 hrsz-ú 68706 m² területű ingatlan),

b) Hird (a pécsi 48060/14 hrsz-ú 18519 m² területű ingatlan),

c) Pécsbánya (a pécsi 38112 hrsz-ú 30248 m² területű ingatlan),

d) Somogy (a pécsi 45653/2 hrsz-ú 12220 m² területű ingatlan),

e) Vasas (a pécsi 46139/2 hrsz-ú 18828 m² területű ingatlan),

f) Szabolcs (a pécsi 37048/1 hrsz-ú 10621 m² területű és a 37048/2 hrsz-ú 7421 m² területű ingatlan).

(2) Lezárt temetők: Rácváros (a pécsi 1846 hrsz-ú 4707 m2 területű ingatlan), Szentkút (a pécsi 6153 hrsz-ú 472 m2 területű ingatlan), Nagyárpád (a pécsi 22963 hrsz-ú 6193 m2 területű ingatlan), Újhegy (a pécsi 43702 hrsz-ú 1489 m2 területű ingatlan), Üszög (a pécsi 01491 hrsz-ú 3845 m2területű ingatlan).

(3) A központi temetőben lévő hősi temetőket (I., II. világháborús temetőket) az önkormányzat kegyeleti parkként tartja fenn.

3. § (1) Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2)4 A jelenleg működő köztemetők és létesítményeik fenntartásáról, az erre vonatkozó jogszabályokban meghatározott temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat – a megkötött közfeladat-ellátási és vagyonkezelési szerződésben foglalt feltételekkel – a többségi tulajdonában lévő BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 7632 Pécs, Siklósi út 52., továbbiakban: BIOKOM Nonprofit Kft.) útján gondoskodik.

2. A temető

4. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (hagyományos felnőttsír-, gyereksír-, urna-, urnasír-, urnasírbolt-, sírbolt parcellákra), valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre kell felosztani.

(2) 5A sírhelytáblák, valamint a bennük lévő temetési helyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket nyugvási, valamint a megváltási idő elteltével, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 19. §-ában és 20. §-ában, valamint a Temetőszabályzatban meghatározott eljárás-rend mellett meg lehet szüntetni, és azokat újabb temetések céljára igénybe lehet venni.

(3) Külön sírhelytáblákat kell kijelölni a felnőttek, a 10 éven aluli gyermekek, valamint a halva születettek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, urnahelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(5)6

(6) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(7) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(8) 7 Sírhelytábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről, továbbá megszüntetéséről a tulajdonos önkormányzat dönt. A temető, valamint a temetkezési hely megszüntetését megelőzően a Vhr. 19. §-a szerint kell eljárni.

(9) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlékek a használati idő lejártáig – kegyeleti okokból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(10) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttestmaradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhelytáblába).

(11) Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

(12) 8 Megszüntetés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A temetési hely megszüntetése esetén a lejárt és újra nem váltott vagy újra nem váltható temetési helyen lévő sírjel lebontásáról, elszállításáról, értékesítéséről a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat rendelkezik9.

(13) 10 11 12 13 A lejárt sírhely újra hasznosítása, valamint újra betemetés esetén az eltemettető választhatja a csontmaradványok díjmentes mélyebbre ásását, vagy a sírhely kiürítését. A sírhely kiürítése keretében az üzemeltető a temetési hely előkészítésére vonatkozó – 1. mellékletben meghatározott – díjtétel megfizetése mellett

a) a csontmaradványokat csontkamrában helyezi el, vagy

b) a csontmaradványokat elhamvasztja, és a hamvak temető arra kijelölt területén szétszórja, vagy azokat urnában helyezi el.

(14) 14,15, 16, 17, 18

3. Sírhelyhasználati díj, idő19, rendelkezési jog

5. § (1) 20 Az egyes temetkezési helyekért – a díszsírhelyek kivételével – az elhunyt hozzátartozójának, vagy az eltemetésre kötelezettnek az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetnie. Dupla sírhely esetén a megváltás, újraváltás és a rendelkezési jog együtt kezelendő, az erre vonatkozó eljárásról a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat rendelkezik.

(2) Az elhunyt temetőben történő elhelyezését az utolsó bejelentett lakóhely figyelembe vételével kell biztosítani. A nem pécsi lakosú elhunyt pécsi köztemetőben történő eltemetésére az üzemeltető ad engedélyt, a mindenkori sírhelydíj 21megfizetését követően.

(3) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog kiterjed a temetkezési helybe helyezhető személyek körének meghatározására, síremlékállításra, a sírjel megfelelő állapotáról történő gondoskodásra, a temetkezési hely gondozására és újraváltására.

(4) 22 23 A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatóak. A temetkezési helynek a 25 éves egyszeri megváltási időt követő teljes, vagy időarányos újraváltása hagyományos sírhely esetén a Pécsi Központi Temetőben minden esetben a parcella (sírhelytábla) lejáratakor esedékes. Amennyiben a sírhely 25 éves megváltási időtartama alatt az adott parcella időtartama lejár, sírhely megváltással járó betemetési időpontjától a parcella lejártáig eltelt évekre az időarányos sírhelydíjat meg kell fizetni. Abban az esetben, ha időarányos újraváltási időszak nem éri el a 10 évet, a 10 év alatti időarányos időszakra és az azt követő teljes parcella lejárati időszakra kell az újraváltási díjat megfizetni. Az időarányos sírhelydíj megfizetésével a sírhely lejárati ideje azonos lesz a parcella lejárati idejével. Az időarányos újraváltás azon parcellában (sírhelytáblában) fekvő sírhelyek esetében is esedékes, melyben a sírhely lejárati ideje a parcella lejárati idejét megelőzi.

(5) 24

(6) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) urnasírbolt 25 év

c) sírhely esetén 25 év

d) urnafülke, urnaföld esetén 10 év

e)25 urnacsarnok esetén 25 év

Az üzemeltető a c) és d) pontban meghatározott temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását, újraváltását is engedélyezheti.26

(7) 27A temetkezési helyek feletti rendelkezés jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet. A használati idő leteltével, vagy a rendelkezési jog használati idő letelte előtti megszüntetésével ezt a jogot a sírhely újramegváltásával az arra jogosult szerzi meg.

(8) 28Ha a használati idő leteltét követően

a) a sírboltot 5 éven belül,

b) a hagyományos és urnasírbolt temetkezési helyeket 3 éven belül,

c) az urnafülke, urnaföld temetkezési helyeket 1 éven belül

ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni. Az urnaférőhelyekből exhumált hamvakat – a kegyeleti normáknak megfelelően – e célra kijelölt gyűjtőhelyen kell tárolni. Amennyiben egy későbbi időpontban hozzátartozó jelentkezik az elhunyt hamvaiért, vagy gondoskodni kíván a gyűjtőhelyen elhelyezett csontmaradványok más helyen történő elhelyezéséről, a gyűjtőhelyen való tárolás időtartamára az 1. mellékletben meghatározott tárolási díjat meg kell fizetnie. Gyűjtőhelyen való tárolásnak minősül az is, ha az urnát eredeti helyén tárolják.

(9) 29 Ha a használat a (8) bekezdésben foglalt ok, vagy a sírhelytábla, temető kiürítése miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni. Exhumált urnák gyűjtőhelyen történő tárolása az exhumálást követő fél évig30 kötelező, azt követően a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

(10) A temettető kívánságára történő halott- illetőleg urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék igazoltan fizetett megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(11) 31

(12)32 Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének tulajdonában lévő temetőkben sírhelyet előre megváltani nem lehet, kivéve az üzemeltető által megkötött kegyeleti előtakarékossági szerződés esetén vagy az exkluzív sírhelyek vonatkozásában (exkluzív urnaföld, exkluzív urnafal, exkluzív urnasírbolt, exkluzív urnacsarnok, exkluzív koporsós sírhely).

(13) 33 A hamvakat tartalmazó urnát a köztemetőben lévő temetési helyen elhelyezni, a temetési helyről kivenni, valamint a köztemetőből kivinni csak az eltemetésre kötelezett és a rendelkezésre jogosult a temető üzemeltetőjének előzetes engedélyével és közreműködésével jogosult, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 21. §-ában foglalt szabályok szerint.

4. Hagyományos sírhelyre vonatkozó szabályok

6. § (1)34 Felnőttsírba két koporsó és még két urna temethető. Egy koporsó rátemetés nélküli elhelyezése esetén a sírban még 4 urna helyezhető el. Felnőttsírba urna csak koporsóra történő rátemetés útján helyezhető el.

(2) Gyermekparcellában kizárólag 10 éves korig lehet gyermeket eltemetni, illetve a 10 éven aluli elhunyt gyermek hamvait elhelyezni.

(3)35 Az elhunyt eltemetésére olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet. Kivételt képeznek ez alól a fertőző betegségben elhaltak, akiket kellő szilárdságú, hézagmentesített kettős koporsóban kell eltemetni.

(4) 36

(5)37 Hagyományos sírhely esetén hamvakat tartalmazó urna kizárólag a sírhelyben helyezhető el, sírhely felületén urna, urna elhelyezésére szolgáló építmény nem létesíthető.

(6)38 39 A temetőben lévő sírhelyek belső méretei:

a) felnőtt sírhelyek: 2,10 m hosszú, 0,90 m széles, 2,00 m mély, a mélyített sírhely 2,20 m mély, a rátemetés 1,6 m mély,

b) urnaföld esetén: 50 cm mély és 1 m széles,

c) gyermeksírhelyek: 1,70 m hosszú, 0,90 m széles, 1,60 m mély.

(7) A sírmélységet a talajfelszín síkjától kell mérni.

(8) Szabványtól eltérő eltemetésre kerülő koporsóméret esetén a sírhelyet úgy kell módosítani, hogy annak minden oldala legalább 10 cm-rel nagyobb legyen, mint a koporsó.

(9) A hamvakat tartalmazó urnát sírhelyben történő temetéskor a talaj szintjétől legalább 50 cm mélységbe kell helyezni.

(10) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, azokat sírbolttá átalakítani nem szabad.

(11) A felnőttsírok egymástól való oldaltávolságát a kialakult rend határozza meg, az újonnan kialakított parcellákban az oldaltávolság 80 cm.

(12) A gyermek síroknál a sírhelyek egymástól való oldaltávolsága 40 cm (a síremlékek között 60 cm).

(13) A sírhelyeken a sírdomb (sírhant) magassága – kialakítása nem kötelező - legfeljebb 50 cm lehet.

(14) 40 A köztemetés céljára szolgáló parcellában építmény nem építhető, növény nem ültethető, valamint hant készítése is tilos.

(15) 41 A hagyományos sírhelyekre építhető felépítmény maximális méreteit a sírhelyen kialakult méretben vagy a 6. § (16) – (20) bekezdésében42 meghatározottak szerint kell elfogadni vagy meghatározni, a kijelölt sorok és a sírhelyek rendjének figyelembevételével.

(16) A hagyományos sírhelyekre építhető felépítmény engedélyezett méretei az újonnan kialakított parcellákban:

a) betonjárda maximum: 2,90 m hosszú, 1,70 m széles,

b)43 keret: 2,20 m - 2,30 m hosszú, 1 m - 1,10 m széles; 0,35 m magas (járdaszinttől),

c) emlék magassága maximum (keretmagassággal együtt): 1,50 m.

(17) 44 Főút melletti dupla (kettős) sírhelyek közötti belső járda mérete a korábban kialakult parcellákban 15-15 cm lehet. Dupla sírhelyet a parcellákban úgy kell kialakítani, hogy az a parcellában kijelölt sorok és sírhelyek rendjét ne bontsa meg. Dupla sírhelyen a felépítmény (többek között járda, keret, fedlap és emlék) összeépíthető.

(18) Gyermeksírhelyeket a kialakult méretben kell elfogadni.

(19) A gyermeksírhelyekre építhető felépítmény méretei:

a) betonjárda maximum: 2,10 m hosszú 1,30 m széles,

b) keret maximum: 1,50 m hosszú; 0,80 m széles; 0,25 m magas (járda-szinttől),

c) emlék magassága maximum (keretmagassággal együtt) 1,10 m.

(20) Az (1) - (19) bekezdésben meghatározott méreteket, illetve a sírhelyekre építhető felépítmények egyéb műszaki paramétereit a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat 1. melléklete tartalmazza45.

5. Urnasírboltra vonatkozó szabályok

7. § (1) Az urnasírboltban annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(2) Az urnasírbolt felszíni (belső) méretei: 0,90 m hosszú; 0,60 m széles; 0,60 m mély.

(3)46 47Az urnasírbolt köré az üzemeltető által kialakított alépítményen, illetve azon kívül egyéb építményt, járdát építeni nem szabad, növény nem ültethető.

(4) Az urnasírboltra építhető felépítmény méretei:

a) keret maximum 1,20 m hosszú, 0,90 m széles, 0,20 m magas,

b) emlék (keretmagassággal együtt) maximum 0,80 m magas.

(5) Az urnasírbolt és a felépítmények méreteit 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat 2. melléklete tartalmazza.48

6. Egyéb urnaférőhelyekre vonatkozó szabályok

8. § (1) Az egyéb urnaférőhelyekben annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(2)49 Urnaföldön – exkluzív urnasírhely kivételével – építhető felépítmény méretei fedlappal együtt: maximum 1,0 m hosszú és 0,9 m széles. Magassága virágtartó nélkül maximum 0,25 m. Az urnadoboz mögé csak egy darab virágtartó helyezhető el a felépítmény méretein belül, melyet az építhető felépítmény magába is foglalhat. Ezen felül egyéb építmény vagy tárgy (ideértve: kereszt, kerítés, terméskövek, kavicsolás) nem helyezhető el, köré növény nem ültethető.

(3)50 Az urnasírhely (a sírhely külső mérete: 1,0 m hosszú és 0,9 m széles) köré járda nem építhető, ezen felül egyéb építmény vagy tárgy (ideértve: emlék, kereszt, kerítés, szegély, zúzott kő, kavics, egyéb burkolat) nem helyezhető el, köré növény nem ültethető.

(4)51

(5)52 Urnafalak köré semmilyen építménynem építhető vagy helyezhető el, az urnapiramisok felülete nem burkolható, virágtartó és váza csak a fülketáblán helyezhető el.

(6) A kolumbáriumfalban biztosítani kell az urnatáblák egyöntetűségét, méretazonosságát, a szöveg- és betűvésés szakszerűségét. A fülketáblán elhelyezhető egy darab örökmécses, egy darab virágtartó váza és egy koszorútartó kampó.

(7) Új urnafülkénél az urnát befogadó belső méretnek legalább 30 x 30 cm-nek kell lennie.

(8)53 Exkluzív urnasírhelyekre építhető gránit vagy márvány felépítmény (doboz) méretei: 0,9-0,95 m hosszú, 0,8-0,85 m széles, 0,25 m magas (fedlappal együtt). Fedlap maximális méretei: 1 m hosszú, 0,9 m széles. Exkluzív urnasírhelyre csak virágtartó és párnakő (szögletes, rézsüs elhelyezés), könyv típusú emlék rakható. Exkluzív urnasírhelyet, hagyományos sírhelyet, sírboltot az üzemeltető felépítménnyel együtt is értékesíthet.

(9) 54Egységes szerkezetű kavicsozással, járdaszegéllyel kialakított urnasír-helyen építhető gránit felépítmény (doboz) méretei: 0,6-0,65 m hosszú, maximum 0,7 m széles, maximum 0,3 m magas (fedlappal együtt), melyre emlék nem, csak virágtartó és mécsestartó rakható. Fedlap maximális méretei: 0,65 m hosszú, 0,7 m széles.

7. Sírboltra vonatkozó szabályok

9. § (1)55 Sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilencszemélyes, tizenkét személyes, tizenöt személyes valamint exkluzív sírboltban további 30 urna helyezhető el.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(3) 56 A sírboltba történő koporsós temetés esetén az elhunytat légmentesen zárt, fa, műanyag, fém vagy üveg koporsóba kell helyezni. Fa koporsó használata esetén belső fém vagy műanyag koporsót is alkalmazni kell, melyet légmentesen le kell zárni.

(4) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(5) A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(6) Sírbolt (kripta) csak külön kijelölt helyen, a temető területére elfogadott szabvány, illetve kiviteli terv alapján, a temető tulajdonosa vagy az általa megbízott üzemeltető hozzájárulásával, azon túlmenően a külön jogszabályban meghatározott esetekben az I. fokú építési hatóság engedélyével építhető.

(7) 57 Sírbolt alépítmény kivitelezése a Temetőszabályzatban meghatározott módon és feltételekkel történhet.

(8) A különálló sírboltok felszíni méretei járdával együtt:

a) 3 személyes sírbolt 3,50 m hosszú, 2,50 m széles,

b) 6 személyes sírbolt 3,50 m hosszú, 3,00 m széles,

c) 9 személyes sírbolt 3,50 m hosszú, 3,80 m széles.

d)58 12 személyes sírbolt 3,50 m hosszú, 4,70 m széles,

e)59 15 személyes sírbolt 3,50 m hosszú, 5,60 m széles,

f)60 exkluzív sírbolt 3,50 m hosszú, 5,60 m széles.

(9) A leeresztő nyílás 0,90 m széles 2,10 m hosszú.

(10)61 A sírbolt alépítmények belső méretei:

a) 3 személyes sírbolt 2,30 m hosszú, 0,90 m széles, 2,60 m mély,

b) 6 személyes sírbolt 2,30 m hosszú, 1,75 m széles, 2,60 m mély,

c) 9 személyes sírbolt 2,30 m hosszú, 2,50 m széles, 2,60 m mély,

d) 12 személyes sírbolt 2,30 m hosszú, 3,40 m széles, 2,60 m mély,

e) 15 személyes sírbolt 2,30 m hosszú, 4,30 m széles, 2,60 m mély,

f) exkluzív sírbolt 2,30 m hosszú, 4,30 m széles, 2,60 m mély.

(11) A sorolt alépítményű sírboltokra építhető keret engedélyezett méretei maximum: 2,40 m hosszú, 1,10 m széles;,0,35 m magas (járdaszinttől).

(12) Külön álló sírboltoknál a keret maximum: 2,60 m hosszú, 1,50 m széles, 0,35 m magas (járdaszinttől).

(13) 62Az emlék keretmagassággal együtt 1,50 m magas lehet. A temetőt határoló kerítés melletti sírboltok esetében maximum a kerítés magasságával azonos magasságú egyedi méretű emlék (obeliszk) építhető az üzemeltető írásbeli engedélyével.

(14) A sírboltokra, illetve a sírboltokra felépíthető felépítmények méreteit a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat 3. melléklete tartalmazza.63

(15) 64A sírbolthelyekre építhető felépítmény méreteit – a nem új építésű vagy újonnan kialakított alépítménnyel rendelkező sírboltok esetében – a sírbolthelyen kialakult méretben kell elfogadni, vagy meghatározni. A Temetőszabályzatban meghatározott parcellákban, parcellarészekben, sírbolthelyeken levő sírboltok esetében az e rendeletben szabályozott méretektől eltérő méretezésű felépítmény is építhető.

(16)65 Exkluzív sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető üzemeltetője jelöli ki és méretétől függően építési engedéllyel építhető.

8. Díszsírhelyre vonatkozó szabályok

10. § (1) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(5) A díszsírhely parcellában a koporsó a földbe temetésével vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezésével hajtható végre a temetés.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, hozzátartozók hiányában a díszsírhelyet adományozó önkormányzat megbízása alapján és költségére, az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A díszsírhelyek méretei és a járdaméret a hagyományos sírhelyek méreteivel megegyező.

(8) Díszsírhelyen történő felépítmény mérete nem meghatározott, egyedi elbírálás alá tartozik, de meg kell felelnie a karbantarthatóság követelményeinek.

(9) 66 Pécs Megyei Jogú Város díszpolgári címével rendelkező elhunytat díszsírhely és dísztemetés illeti meg.

(10) 67 A dísztemetés költségeit az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó választása szerint az Önkormányzat

a) a hozzátartozó által választott temetkezési szolgáltató igénybevétele esetén

aa) urnás temetés esetén maximálisan 450.000 Ft,

ab) koporsós temetés esetén maximálisan 1.500.000 Ft összeg mértékéig viseli vagy

b) megszervezi és lebonyolítja dísztemetést és viseli annak teljes költségét.

(11) 68 A dísztemetés (10) bekezdés szerinti Önkormányzat által viselt összege tartalmazza

a) a temetési költséget és

b) urnás temetés esetén az urnafalzáró (kolumbárium urnafal lezáró lap és a feliratozás),

c) koporsós temetés esetén a sírhelyfelépítmény (járda, keret, fedlap, emlék és emlék feliratozás)

költségét.

9. Védett sírhelyek69

10/A. § (1) Az Önkormányzat Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő önkormányzati tulajdonú temetőkben a sírjel művészeti értéke miatt, vagy az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében sírjelet (síremléket), temetési helyet védetté nyilváníthat (védett sírhely).

(2)70717273 Az (1) bekezdésben meghatározott védett sírhellyé nyilvánításra, vagy a védettség megszüntetésére az erre a célra az Kulturális Bizottság által létrehozott, 3 tagból álló „Kegyeleti Munkacsoport” ad javaslatot. A javaslatról az Kulturális Bizottság állásfoglalása ismeretében a Közgyűlés dönt, szükség szerint, de legfeljebb évente egy alkalommal.

(3) A (2) szerinti javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a védendő sírhely (síremlék) megnevezését,

b) a temetési hely pontos megjelölését (temető, parcella, sor, sírhelyszám),

c) a sírhely rövid leírását, dokumentálását,

d) a védetté nyilvánítás (4) bekezdésben meghatározott szempontjainak való megfelelés ismertetését (indokoltságát).

(4) Védetté nyilvánítható az a nem díszparcellában lévő temetési hely

a) amelyben olyan, legalább 25 éve elhunyt személy nyugszik74, aki vagy

aa) Pécs Város vezetésében kiemelkedő szerepet töltött be,

ab) Pécs díszpolgára volt,

ac) kiemelkedő életműve alapján erre méltó,

ad) jelentős pécsi közintézmény megalapítója volt,

ae) tudományos, kulturális, művészeti, vallási, vagy sporttevékenységével Pécs hírnevét növelte,

af) nehéz történelmi helyzetben példamutatóan helytállt,

ag) jelentős magánadományozási, vagy szponzorálási tevékenységével hozzájárult Pécs Város fejlődéséhez,

b) amelyen kiemelkedő, vagy egyedi képzőművészeti értéket képviselő síremlék található.

(5)75 76A sírhelyre, síremlékre vonatkozó védelem a temetési hely, valamint a síremlék megőrzésére irányul, és kifejezetten csak a védelemre jogosult elhunytra vonatkozóan áll fenn. A védelmet az Önkormányzat – a temetők üzemeltetését ellátó BIOKOM Nonprofit Kft. útján biztosítja:

a) a sírhely megváltás, újraváltás nélküli fenntartását,

b) a sírhely gondozását az elhunytak hozzátartozóinak hiányában,

c) hogy az üzemelő és a lezárt temetőben, temetőrészben lévő védett sírhelyet nem szünteti meg. A temető, temetőrész megszüntetésekor az ilyen sírhely méltó módon történő áthelyezéséről gondoskodik.

(6) A védett sírhelyek száma nem haladhatja meg a díszparcellában lévő sírhelyek mindenkori számát.

(7) A védett sírhelyek felsorolását a 2. melléklet77 tartalmazza.

10/B. §78 (1) 79 A védett sírhely használata díjtalan, és a temető fennállásáig tart. Amennyiben a sírhely felett rendelkezésre jogosult döntése alapján a védett hagyományos sírhelybe, vagy sírboltba új, koporsós betemetés, vagy urnasírhelybe új mellé helyezés történik, a sírhely egyszeri, újraváltási díját minden egyes új betemetés esetén meg kell fizetni. Abban az estben ha olyan védett sírhelybe temetkeznek, amelyen még érvényes a megváltás, a megváltás kezdetétől az új betemetésig eltelt időszakra eső arányos megváltási díjat kell megfizetni.

(2) A védettség alá helyezési, valamint a védettség megszüntetésére irányuló eljárásról, majd a döntésről írásban értesíteni kell

a) a temető üzemeltetőjét,

b) a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt.

(3) A védett sírhelybe – a 10/A. § (5) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével és a sírnyitás, valamint a rátemetés szabályainak betartása és költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye, közvetlen felmenői és lemenői (szülők, gyerekek) is eltemethetőek.

(4) 80 81 A Ttv. 22. § -ában meghatározott rendelkezni jogosult hiányában a védett sírhely feletti rendelkezési jogot a Polgármester gyakorolja.

(5) A temető üzemeltetője a temető nyilvántartási könyvben rögzíti a védettség tényét, továbbá a védett sírhelyről nyilvántartást vezet, amelynek a tartalmazza:

a) az eltemetett személy nevét, születési helyét és időpontját, elhalálozásának helyét és időpontját, foglalkozását, beosztását,

b) a temető temetési hely megnevezését (parcella, sírhely, sor sírhelyszám adatok, sírjel, síremlék rövid leírását,

c) a sírhely fényképét.

10. A temetkezési helyek gondozása

11. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jog magába foglalja a temetkezési helyre helyezhető síremlék, sírjel állítására és mindezek együttes karbantartására, gondozására vonatkozó kötelezettséget is.

(2) Gondozatlannak minősül az a sírhely, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik a valamikor elhelyezett kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények túlnövik a sírhelyet.

(3)82 Gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomirtását az üzemeltető előzetes értesítés nélkül elvégezheti és ennek költségeit a sírgondozási árlistában rögzített áron a sírhely felett rendelkezővel szemben érvényesítheti. Újraváltás csak a felszámított költségek kiegyenlítése után lehetséges. Az elvégzett munkákat az üzemeltető a munka megkezdése előtti és utáni állapotok dokumentálásával rögzíti.

(4) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(5) A temetkezési helyen a temetkezési helyre a temetkezési hely birtokosa egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövényeket és törpe jelzővel ellátott örökzöldeket ültethet, cserepes, vágott, illetve művirágot-koszorút helyezhet el. Tilos ültetni kúszó növényeket, lombhullató fákat és cserjéket, tűlevelű örökzöldeket és tarackkal terjedő növényeket.

(6) Az üzemeltető a temető hirdetőtábláján, valamint a honlapján83 teszi közzé a temetőbe ültethető, engedélyezett növényfajták jegyzékét.

(7) A sírokra ültetett növényzetet és a temetőbe bevitt virágokat onnan kivinni csak a temető kezelőjénél történt előzetes bejelentés után lehet.

(8) 84Az Üzemeltető a sírhelyekhez a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzatban meghatározott egységes arculatnak megfelelően ad ki padkihelyezésre engedélyt oly módon, hogy azt a temetőlátogatók korlátlanul használhassák. A temetkezési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(9)85 A köztemetőkben az üzemeltető gondoskodik – díjköteles zöldhulladék kezelés körében – a koszorúk és virágok sírhelyről történő levételéről és elszállításáról. Az üzemeltető gondoskodik továbbá a hulladék folyamatos összegyűjtéséről és elszállításáról, a gyomirtásról és a zöldterület fenntartásáról.

(10)86 A sírhelyen kívül ültetett vagy a temetőben nem ültethető növényeket, vagy a sírhelyen kívüli terület egyéb módon történő foglalását az üzemeltető előzetes értesítés nélkül eltávolíthatja és az ezzel felmerült költségeket érvényesítheti. Az elvégzett munkákat az üzemeltető a munka megkezdése előtti és utáni állapotok dokumentálásával rögzíti.

(11) Ha a sírjel vagy a sírbolt műszaki állapota nem biztonságos87, a fenntartásra kötelezett személyt az üzemeltető felszólítja, hogy gondoskodjék a helyreállításról. A sírjel vagy sírbolt összeomlásának közvetlen veszélye esetén az üzemeltető felhívja a fenntartásra kötelezett személyeket írásban és a hirdetőtáblán 90 napra terjedő kifüggesztés útján.

(12) Ha a (11) pontban megjelölt felhívás eredménytelen marad és az életet fenyegető közvetlen veszélyt a sírhely felett rendelkezni jogosult nem szünteti meg, úgy költségére a veszélyt az üzemetető hárítja el.

(13) 88A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig, illetve a (12) bekezdésben meghatározott igazolt költség meg nem fizetéséig a temetési helyre további temetkezés nem történhet, a sírhely újra nem váltható, és a lebontott síremlék természetben a sírhely feletti rendelkező részére nem adható ki.

11. Nyilvántartások vezetése

12. § (1) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről az üzemeltetőnek nyilvántartásokat kell vezetnie (nyilvántartókönyv, sírboltkönyv, jegyzék a halva született gyermekekről, ismeretlen holttestekről, sírnyilvántartási térkép).

(2)89 A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést, urnakiadást, hamvak szórását) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési neve, anyja neve, születési ideje, utolsó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla sor- és helyszáma, valamint a síremlékre vonatkozó információk. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult, illetve eltemettető személy nevét, születési nevét, anyja nevét, születési helyét, születési idejét, lakcímét, telefonos elérhetőségét, email címét. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik megjelölését tartalmazza.

(3) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett elhunytak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (2) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltkönyvbe be kell vezetni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személy sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született anyjának nevét és az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját.

(5) Ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét és az eljárás ügyszámát is.

(6) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a Jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a Jegyző engedélyével történhet a térkép egyidejű módosításával.

(7) Az üzemeltető köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírbolt könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

(8) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halottak nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultnak, valamint bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

(9)90 A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve, riasztóval, füstjelzővel ellátott helyiségben kell megőriznie, azt követően át kell adni a Baranya Vármegyei Levéltárnak. Az üzemeltető a sírbolt könyv és a nyilvántartó könyv adatait elektronikus adathordozón is tárolhatja. Elektronikus nyilvántartás esetén az üzemeltető köteles hiteles biztonsági másolat készítéséről vagy párhuzamos manuális nyilvántartás vezetéséről gondoskodni.

(10) 91 Az elhunyt hamvait tartalmazó urnának – a Ttv. 21. § (2) bekezdése szerint – a temetőből történő kiadására lehetőséget biztosító nyilatkozatokról Pécsen, a Központi Temetőben annak üzemeltetője nyilvántartást vezet, valamint azokról igazolást ad ki.

12. A kegyeletgyakorlás rendje

13. § (1) 92 A temetők látogatási rendjét, továbbá a kegyeletgyakorlással kapcsolatos szabályokat a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat tartalmazza.

(2) 93

(3) 94

(4) 95

(5) 96

(6) 97

(7) 98

(8) 99

(9)100 A temetőbe járművel behajtani, azzal közlekedni és várakozni, – a (10), (11) bekezdésekben és a 19. § (5) bekezdésben foglalt feltételekkel – az üzemeltető engedélyével, díjfizetés ellenében lehet. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgássérültek és az őket szállító személyek a temetőbe díjmentesen behajthatnak és várakozhatnak. A behajtási engedély, valamint a behajtásért fizetendő díj 1 alkalomra, 6 hónapra (január 1-től június 30-ig, vagy július 1-től december 31-ig), továbbá 1 naptári évre szólhat. A behajtási engedély rendszámra szól és nem átruházható. A bejhajtásra jogosító igazolványokat és engedélyeket a gépjármű vezetője köteles a gépjárműben úgy elhelyezni, hogy az kívülről ellenőrizhető legyen. Az üzemeltető az aktuális behajtási díjakat köteles előzetesen közzétenni, illetve a bejáratnál jól látható helyen feltüntetni.

(10) 101 102A temetőben engedélyezett munkálatokat végzők az 1. mellékletben meghatározott díj (behajtási díj) megfizetését követően103 közlekedhetnek, tartózkodhatnak gépjárművel a temetőben.

(11) A ravatalozás helyszínére gépkocsival kizárólag a mozgáskorlátozott személyt, az elhunyt, illetve az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és a koszorúkat, csokrokat szállító jármű vezetője jogosult behajtani a szükséges időtartamig.

(12)104 A temetőben gépjárművel történő közlekedés esetén a megengedett maximális sebesség 20 km/óra.

(13)105 A hulladékot a temető kezelője által kijelölt helyen, illetve a padkákon elhelyezett szeméttárolókban kell gyűjteni. A temetők egyéb területén és a központi temetőhöz tartozó „bővítési területen” bármilyen hulladék lerakása tilos. Szelektíven kell gyűjteni a temetőben keletkezett műanyag, zöld- vagy üveg hulladékot az üzemeltető által kihelyezett gyűjtőedényekben, az ott feltüntetett jelzésnek megfelelően.

(14) 106 107 108 Kegyeleti jog gyakorlása céljából a központi temetőbe gépjárművel, gépkocsival, motorkerékpárral, lassú járművel és segédmotoros kerékpárral behajtani, 109 és ott közlekedni, valamint várakozni – az 1. mellékletben meghatározott – behajtási díj megfizetése ellenében lehet. Mindenszentek és Halottak napja alkalmával, 110 az említett gépjárművekkel a központi temetőbe behajtani nem lehet. Ez a tilalom a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgássérültekre és az őket szállító személyekre nem vonatkozik.

13. Temetkezési szolgáltatások

14. § (1) A köztemetőkben az önkormányzat a temetkezési szolgáltatások ellátását az üzemeltető által (Ttv.111 25. § (1) és (2) bekezdés) és az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók és az üzemeltetető között létrejött megállapodások alapján biztosítja.

(2) 112 Temetkezési szolgáltatásként a törvényben meghatározott tevékenységek teljes körűen vagy önállóan is végezhetők. A temetkezési szolgáltatások díjtételeit az 1. melléklet állapítja meg.

15. § (1) Elhunytat csak a halál bekövetkezésének tényét és módját megállapító halottvizsgálat után halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad a halál bekövetkezésének helyéről elszállítani. Elhunytat csak az azonosítást követően szabad eltemetni vagy elhamvasztani.

(2) Üzemeltető biztosítja az eltemetés feltételeit.

(3) A temettetőknek a temetőbe szállított elhunyt hűtéséért az 1. mellékletben meghatározott mértékű hűtési díjat kell fizetni.

(4) A holttest elhamvasztásához a tisztifőorvos engedélye szükséges, azonban a kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

(5) Az elhunytat eltemetni, az elhamvasztott elhunyt maradványait elhelyezni – a temettető részére történő urnakiadás kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(6) A temetés módjára és helyére, illetve a hamvasztásra az elhunyt életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése irányadó.

(7) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be.

(8) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

16. § (1) 113 Az eltemettető vagy a temettetésre kötelezett kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és a kiadás tényét a nyilvántartásba fel kell jegyezni.

(2) A temetőkben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról – jogosult személy kérelmére – az üzemeltető gondoskodik.

(3) 114Pécs Megyei Jogú Város Jegyzője jár el a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 24. § (3) bekezdésében foglalt azon esetben, ha az eltemettetésre kötelezett a hamvak elhelyezéséről nem gondoskodott, és a hamvak birtokosa kezdeményezi, hogy a hamvakat tartalmazó urnát – az eltemetésre kötelezett költségére – az Önkormányzat helyezze el a temetési helyre

17. § (1) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély csak hamvasztás, más temetési helyre115 való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

(2) A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.

(3) Az üzemeltetőnek a temetői munkák során talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált értékek megőrzéséről a jogosultnak történő átadásig gondoskodni kell.

18. § (1) A felravatalozott koporsó – az eltemettető kívánságára – búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva tartható.

(2) Nem tartható nyitva a roncsolt állapotban lévő, illetve oszló holttest koporsója.

(3) A fertőző betegségen elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

14. Temetkezési szolgáltatások végzésének rendje a köztemetőkben

19. § (1) 116 117 118A köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, az erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, hamvainak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, az urnája elhelyezésével, a sírásással, a sírhelynyitással, a sírba helyezésével, a visszahantolásával, az újratemetésével és az exhumálásával kapcsolatos feladatok ellátása 119az üzemeltető kizárólagos joga és kötelezettsége.

(2) A temetkezési szolgáltatások közül az (1) bekezdésben felsorolt feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek, mint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevétele kötelező.

(3) 120 121 Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a (2) bekezdésben meghatározott üzemeltető által biztosított temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért az 1. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(4) Az üzemeltető feladata a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységek összehangolása a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatásának elősegítése.

(5) 122 123 124A temetőbe gépkocsival történő behajtás esetén - kivéve az elhunytat és a kellékeket szállító gépkocsikat – a temetkezési szolgáltatók az 1. mellékletben meghatározott behajtási díjat kötelesek megfizetni.

(6) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles egyenlő módon biztosítani a temetkezési szolgáltatások ellátásához szükséges feltételeket.

(7)125 A pécsi köztemetőben és peremtemetőkben kialakított gyermek parcellákban a gyermek sírhely (14 éves korig) mentes a sírhelyre vonatkozó megváltási és újraváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól. A mentesség a gyermek parcellákban történő eltemetésre, valamint felnőtt koporsóban történő temetés esetén a gyermek parcellán kívüli eltemetésre is igénybe vehető.

(8) 126 A temetők, valamint a ravatalozó használatának az e rendeletben nem szabályozott további szabályait a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat127 tartalmazza.

20. §128

14/A.129130 Köztemetés

20/A. §131 A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (1) bekezdése alapján az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a BIOKOM Nonprofit Kft. gondoskodik köztemetési feladatátadási szerződés alapján.

20/A. §132

15. Egyéb vállalkozói tevékenységek végzésének temetői rendje

21. § (1)133 A 2. § (1) bekezdésben megnevezett köztemetők területén az üzemeltetőn kívül vállalkozói munkát csak az végezhet, aki az ahhoz szükséges hatósági (különösen vállalkozói engedély, telephely-) engedélyekkel, valamint munkavégzésre vonatkozó egyéb jogosultsággal rendelkezik. Az üzemeltető köteles ezek meglétét ellenőrizni. Amennyiben a vállalkozó az üzemeltető kérése ellenére ezen hatósági engedélyeket nem mutatja be vagy jogosultságát nem igazolja a köztemetők területén nem végezhet vállalkozói tevékenységet.

(2) 134

(3)135 Urnás, illetve koporsós temetésnél a fedlap és a sírkeret leemeléséről és visszaállításáról az üzemeltető gondoskodik. A szertartáshoz nem kapcsolódó sírhelyreállítást az üzemeltető vagy az erre jogosult vállalkozó végezheti.

(4)136 A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőket az 1. mellékletben meghatározott temetőfenntartási hozzájárulás terheli, melyet engedélyenként az üzemeltető által kiállított számla alapján kötelesek megfizetni. A temető üzemeltetője jogosult a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők továbbá a virágárusok részére vízhasználati díjat felszámítani.

(5) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, a temetkezési szertartást és a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását.

(6) Bármely létesített építményt, tárgyat vagy ültetett növényt a temetőben csak úgy lehet elhelyezni, hogy az ne akadályozza a terület fenntartását és ne okozzon balesetveszélyt.

(7)137 A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos kivitelezői munkákat hétköznap, illetve munkanapokon 7:30 és 15:00 óra között végezhetik, kivéve temetéshez kapcsolódó bontás esetén, melyet munkanapokon 14:30 és 16 00 között végezhetnek. Szombaton, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon szakipari jellegű célszállítás és munka nem végezhető. Halottak napján, Mindenszentek napján, valamint azok előtt 1 héttel, vagy az üzemeltető által kifüggesztett, kihirdetett időszakban a temetők területén semmilyen, az ebben az időszakban történő temetéshez nem kapcsolódó kivitelezői munka nem végezhető.

(8) 138

(9) A temető területén végzett munkák során a munkát végző köteles betartani a vonatkozó munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

(10)139 Az üzemeltető az engedély nélküli munkavégzés vagy az előírásokat egyéb módon megszegő építési, bontási és egyéb munkát végző vállalkozó tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztheti és a jövőben a temető területére történő belépését határozott időre megtilthatja.

(11)140 Síremléken helyben végzett betűvésést a 3. mellékletben foglalt Temetőszabályzat 9.5. sz. melléklete szerinti engedélyeztetést követően az üzemeltető kizárólag 4 karakterig engedélyezi, a por és zajszennyezés miatt helyben több karakter nem véshető.

16. Síremlék létesítése

22. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel létesíthető a rendelkezni jogosult hozzátartozók elhatározása szerint.

(2) A síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el.

(3) A temetkezési helyen túlterjeszkedő, a közízlést vagy a kegyeleti normákat sértő virágtartók, díszítések vagy oda nem illő feliratok, illetve felirattal ellátott sírjelek nem helyezhetők el.

(4)141 A síremlék létesítését az üzemeltetőnél be kell jelenteni, melyről nyilvántartást vezet, a síremlékek állapotát folyamatosan ellenőrzi. A temető egységes arculatának kialakítása és megőrzése érdekében parcellarészenként a síremlék anyagát és színét az üzemeltető meghatározhatja.

(5) A síremlék szabályos, biztonságos és jó állapotú, ha

a) a síremlék szilárd alapú,

b) minden elem oldható kötéssel (csavarozás) rögzített egy másik elemhez, a keret elemei egymáshoz, illetve az áthidaló kerethez sarokvassal rögzítettek, az emlék beragasztott menetes szárral, csavarkötéssel a lábazaton átmenően került rögzítésre,

c) a szegélyek hossz- és keresztirányban vízszintesek, illesztésük hézagmentes, tömörített,

d) a lépcső és a ráhelyezett emlék mindkét irányban függőlegesen áll, állásszilárdsága megbízható,

e) feliratozása jól olvasható.

(6) 142A síremlék, sírjel körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm lehet. A járdán csak csúszásmentes fedés helyezhető el, amelyért a kivitelező vállalkozó a felelős. Amennyiben a vállalkozó személye nem ismert, a felelősséget a síremlék tulajdonosa viseli.

23. § (1) 143

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A síremlék és tartozékai tervét az üzemeltetőnek az elhelyezés előtt be kell mutatni, azokat a hozzájárulást követően lehet a temetőkben elhelyezni. Az építési hozzájárulást „Temetői építmény építési engedély” nyomtatvány alapján kell igényelni.

(4) A síremlék kivitelezését az építési hozzájárulás kiadásától számítva 60 napon belül be kell fejezni.

(5) Hagyományos sírhelyben történő koporsós rátemetés esetén144 – a balesetek elkerülése végett – a temetkezési helyen lévő síremléket a temettetőnek a járda szintjéig le kell bontatni és biztonságosan vissza kell állíttatni.

(6)145 Síremlék (sírkő) bontása az üzemeltető által, vagy az üzemeltető hozzájárulása alapján végezhető.

(7) A temetés miatt lebontott síremlék 90 napon belül történő biztonságos visszaállításának megtörténtét üzemeltető ellenőrizheti.

(8)146 Sírkőbontással járó építési munka esetén a bontásból származó hulladék elszállításáról napi gyakorisággal a kivitelező köteles gondoskodni.

(9) 147

(10) 148

(11) Síremlék állításakor okozott kárért elsősorban a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék tulajdonosa felelős.

16/A. A temetők használatára vonatkozó egyéb szabályok149

24. §150 A temetőkben a kegyeletgyakorlás és a temetőlátogatás rendjére vonatkozó szabályokat, továbbá a kegyeleti szolgáltatások lebonyolításával, a temetőben engedéllyel történő munkavégzéssel, valamint a temetőüzemeltetéssel és -fenntartással kapcsolatos – az 1. §23. §-ban nem szabályozott – eljárási és egyéb részletszabályokat a 3. melléklet szerinti Temetőszabályzat tartalmazza

18. Hatályba léptető rendelkezések

25. § (1) 151 E rendelet 2005. december 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályukat vesztik Pécs Megyei Jogú Önkormányzatának a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 57/1999. (12.15.) számú, valamint az ezt módosító 34/2000. (06.28.), 74/2000. (12. 20), 41/2001. (06.29.), 83/2001. (12.20) rendelet, a 73/2002. (12.20.), a 40/2003. (07.02.), 57/2003. (12.03.) és a 43/2004. (12.17.) önkormányzati rendeletek. A rendeletben megállapított díjtételek a rendelet hatályba lépésének napjával lépnek érvénybe és alkalmazhatók.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.152

26. §153 (1) E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 24/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend1.) megállapított 13. § (9), (10) és (14) bekezdését, valamint a 19. § (5) bekezdését a Rend1. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1a) 154 E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend2.) módosított, vagy kiegészített 4. § (14) bekezdését 6. § (1), (6) és (14) bekezdését, 12. § (10) bekezdését, 19. § (1) bekezdését és (8) bekezdését, 14/A. alcímét és 20/A. §-át és 1. melléklet 44. sorát a Rend2. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1b) 155 E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 33/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend3.) újonnan beiktatott 10. § (9) bekezdését, 10/A. §-át, 10/B. §-át és 5. mellékletét a Rend3. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1c) A Közgyűlés a Rend3. által megállapított 5. mellékletben meghatározott sírhelyeket a Polgármester által felkért 5 tagból álló ad hoc munkacsoport – Rend3. által beiktatott 10/A. § (4) és (5) bekezdésében foglalt adatok és szempontok figyelembe vételével készített – javaslata, valamint az Oktatási és Kulturális Bizottság erre vonatkozó állásfoglalása ismeretében nyilvánította védett sírhelyekké.

(1d) 156 E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11./2016. (II.29.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend4.) módosított 2. § (1) bekezdését, 4. § (2), (8) és (12) bekezdését, 5. § (9) bekezdését, 10/B. § (4) bekezdését, 13. § (2) bekezdését, 17. § (1) bekezdését, 21. § (1) és (7) bekezdését, 23. § (9) bekezdését, 1. és 5. mellékletét, valamint az újonnan beiktatott 5. § (13) bekezdését a Rend4. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1e) 157 E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 14/2017. (III.27.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend5.) módosított 4. § (13) bekezdése, 5. § (7) bekezdése, 6. § (15) bekezdése, 9. § (7) bekezdése, 16. § (1) bekezdése, 1. és 5. melléklete, valamint az újonnan beiktatott 4. § (14) bekezdése, 9. § (5) bekezdése és 16. § (3) bekezdése rendelkezéseit a Rend5. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1f) 158 E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/2019. (I.29.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend6.) módosított 4. § (13) bekezdését, 5. § (1), (4) (8) bekezdését, 6. § (17) bekezdését, 7. § (3) bekezdését, 8. § (8) és (9) bekezdését, 9. § (3) és (13) bekezdését, 10/A. § (5) bekezdését, 10/B. § (1) és (4) bekezdését, 11. § (8) és (13) bekezdését, 13. § (1) bekezdését, 21. § (4) és (7) bekezdését, 22. § (6) bekezdését, 2. és 3. mellékletét, valamint az újonnan beiktatott, 16/A. alcímét a Rend6. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet159160161162163164165166

A temető használat és a kegyeleti közszolgáltatás díjai

A

B

1

Megnevezés

Díj ÁFÁ-val (Ft)

2

I. A temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai (sírhelydíj)

3

Urnaférőhelyek díjak

4

Hagyományos típusú kolumbáriumfal 10 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

5

Központi Temető (kápolna körül) egy személyes

36 770

6

2 személyes kolumbáriumfal 10 évre (temetés, újraváltás) Pécs

73 540

7

új típusú kolumbáriumfal exkluzív parcellában

121 920

8

Peremtemetők

9 830

9

Más típusú urnafülke 10 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

10

Központi temetők és peremtemetők

12 190

11

Urnaföld 10 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

12

Központi Temető és peremtemetők

18 740

13

exkluzív urnaföld központi temetőben

57 150

14

Urnasírbolt 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

15

Központi és peremtemetők 4 személyes

47 190

16

Központi és peremtemetők 6 személyes

55 060

17

Urnacsarnok 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

18

Központi Temető

37 140

19

Hamvak szórókútban történő elhelyezésének egyszeri megváltási díja

5 460

20

Hamvak Zsolnay szórókútban történő elhelyezésének egyszeri megváltási díja

51 423

21

Sírbolthelydíjak

22

Központi Temetőben 60 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

23

3 személyes sírbolthely

65 560

24

6 személyes sírbolthely

73 280

25

9 személyes sírbolthely

80 610

26

12 személyes sírbolthely

88 680

27

15 személyes sírbolthely

97 540

28

21 személyes sírbolthely

150 000

29

exkluzív sírbolt

2 095 500

30

„V” jelű parcella 3 személyes

102 780

31

„V” jelű parcella 6 személyes

102 780

32

„WX” jelű parcella 3 személyes

102 780

33

„WX” jelű parcella 6 személyes

102 780

34

Peremtemetőkben 60 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

35

3 személyes sírbolthely

15 070

36

6 személyes sírbolthely

17 480

37

9 személyes sírbolthely

18 790

38

exkluzív 15 személyes sírbolthely

469 900

39

Sírhelydíjak a Központi Temetőben:

40

exkluzív koporsós sírhely 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás)

88 900

41

Betűjeles frekventált parcellák 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

42

Út melletti sorban

57 680

43

Minden más helyen

49 990

44

Római számmal ellátott parcellák a Központi Temetőben 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

45

Út melletti sorban

31 850

46

Minden más helyen

21 640

47

A mindenkori soros parcella a Központi Temetőben 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás):

48

Út melletti sorban

10 620

49

Minden más helyen

6 250

50

Dupla sírhely a Központi Temetőben 25 évre (temetés, megváltás, újraváltás)

51

Út melletti sorban

115 360

52

Minden más helyen

99 980

53

Koporsós köztemetéssel eltemettek sírhelydíja 25 évre az erre kijelölt parcellában

1 440

54

Urnás köztemetéssel eltemettek sírhelydíja 10 évre az erre kijelölt parcellában

1 440

55

Szórásos köztemetéssel temetett a központi temetőben az erre kijelölt szórókútban

1 440

56

Peremtemetők 25 évre (temetés, újraváltás):

57

Út melletti sorban

5 240

58

Minden más helyen

4 250

59

Sírhelydíj a nem pécsi lakos elhunyt a pécsi köztemetőkben történő temetése esetén:

sírhelydíj + 50%

60

Urnatárolási díjak:

61

Központi Temetőben lejárt, meg nem váltott az eredeti helyükön maradt urnaférőhelyek visszamenőleges tárolás díja (az alapdíjon felül évenként fizetendő mértékkel)

1 090

62

Kiexhumált urnák gyűjtőhelyen történő tárolásának díja a tárolási idő függvényében (évenként visszamenőleg is)

1 090

63

Köztemetéssel összefüggő tárolási díj

2 500

64

II. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő díjak

65

Temető fenntartási hozzájárulás díja:

66

szakipari sírbontási tevékenységet végzőknél (temetési hely/engedély)

5570

67

szakipari sírépítési tevékenységet végzőknél (temetési hely/engedély)

5570

68

szakipari járdaépítési tevékenységet végzőknél (temetési hely/engedély)

5570

69

szakipari sírtisztítási tevékenységet végzőknél (temetési hely/engedély)

5570

70

betűvésés helyben (alkalmanként)

1760

71

sírgondozást végzőknél (temetési hely/év)

5570

72

egyéb vállalkozási tevékenységet végzőknél (alkalmanként)

5570

73

III. A temetkezési szolgáltatók által a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

74

Hamvak szórása:

75

Hamvak szórása temetőben - szórókútban történő elhelyezése

34 500

76

Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen belül:

77

Központi Temetőben

78

Kisteremben előravatalozással

31 870

79

Nagydíszteremben előravatallal

36 800

80

Ravatalozás temetkezési helynél

23 900

81

Nagydíszteremben kistermi előravatallal (ravatal áthelyezéssel)

31 870

82

Dísztéren

26 700

83

Dísztéren nagydísztermi előravatallal (ravatal áthelyezéssel)

36 800

84

Új ravatalozóban előravatallal

31 870

85

Kápolnában

31 870

86

Peremtemetőkben

26 270

87

Elhunyt átadás: (amennyiben nem az üzemeltető igénybevételével történő temetkezés céljából történik)

88

Elhunyt átadása

12 000

89

Elhunyt átvétele

12 000

90

Urnakiadás

12 000

91

Sírásás, visszahantolás:

92

Felnőtt:

93

Sírhely nyitás/sírásás - koporsós normál sírhely (március 1.-október 31.) és kripta esetén

20 000

94

Sírhely nyitás/sírásás - koporsós normál sírhely (november 1.-február utolsó napja)

23 810

95

Sírhely nyitás/sírásás - koporsós mélyített sírhely (március 1.-október 31.)

23 221

96

Sírhely nyitás/sírásás - koporsós mélyített sírhely (november 1.-február utolsó napja)

27 031

97

Hantolás - koporsós (normál)

12 700

98

Hantolás - koporsós (mélyített)

14 000

99

Sírásás/sírnyitás – urnás

10 000

100

Hantolás – urnás

8 500

101

Gyermek (sírhely)

102

sírhelynyitás/sírásás

díjmentes

103

hantolás

díjmentes

104

Sírba helyezés:

105

Koporsó temetési helyre való behelyezése

3 500

106

Koporsó temetési helyre való behelyezése (gyermeksírhely)

díjmentes

107

Urnaelhelyezés:

108

Urna temetési helyre való elhelyezése temetőben

2 000

109

Urna temetési helyre való elhelyezése temetőben (gyermek)

díjmentes

110

Exhumálás: (sírhelynyitás, sírásás és visszahantolás mellett):

111

a koporsóban eltemetett felnőtt és gyermek exumálása (tetemmaradványok kiemelése, új koporsóba való elhelyezése, régi koporsó megsemmisítése):

112

5 éven belül

137 500

113

5-15 éven belül eltemettettetek esetében

34 375

114

15 év felett eltemettettetek esetében

26 000

115

Urnakiemelése:

116

Urna (exhumálás) földből, sírboltból

9 200

117

Urna (exumálás) urnaférőhelyről

5 750

118

Elhunyt szállítása temetőn belül:

119

Díszkocsi

17 500

120

exkluzív díszkocsi

44 450

121

Exhumáláshoz gépjármű

6 900

122

Temetkezési hely előkészítési díjai:

123

Temetési hely és környékének temetésre való előkészítése, visszarendezése
(Meg nem váltott sírhelyek újrahasznosítása esetén a sírhelyet megváltó Vhr. 20. § (4) bekezdése szerinti eljárás díja)

15 600

124

Temetési hely és környékének temetésre való előkészítése, visszarendezése
(Újra betemetés esetén a Vhr. 19. § (5) bekezdés b) pontja szerinti eljárás díja)

15 600

125

Urnaférőhelyek előkészítése (mosás, fertőtlenítés, festés)

16 600

126

Temető igénybevételi díj

20 990

127

Sírhely felkoszorúzása

6 220

128

zöldhulladék kezelési díj

3215

129

Elhunyt hűtése naponta:

1 670

130

A Pécsi Köztemetőn belüli előkészítő használati díjai az üzemeltetőn kívüli temetkezési vállalkozók részére:

131

az előkészítőbe szállítással (szállítás, teremhasználat, takarítás, veszélyes hulladék kezelés)

14 675

132

előkészítőbe szállítás nélkül (teremhasználat, takarítás, veszélyes hulladék kezelés)

6 700

133

IV. Behajtási díj

134

1 alkalomra szóló engedély személygépjármű

400

135

1 alkalomra szóló engedély személygépjármű és vontatmány (pl. utánfutó), kishaszon, tehergépjármű

900

136

6 hónapra szóló engedély/rendszám személygépkocsi

35 000

137

6 hónapra szóló engedély személygépjármű vontatmánnyal (pl. utánfutó), kishaszon, tehergépjármű

62 230

138

1 évre szóló engedély/rendszám személygépkocsi

60 000

139

1 évre szóló engedély személygépjármű vontatmánnyal (pl utánfutó), kishaszon, tehergépjármű

124 460

2. melléklet167

Védett sírhelyek

1. Központi temető

A

B

C

D

1.

név


születés


halál

megjegyzés
(adatok, parcella)

2.

Aidinger János

Pécs
1846. 05. 05.


Nagykozár 1906. 07. 01.

Polgármester 1875-től 21 évig állt a város élén. (Nyugati fal 1.)

3.

Burghard
György

Pécs
1820

Pécs
1849. 06. 15.

A szabadságharc mártírja, a „pécsi csata” hőse. (P)

4.


Caflish Kristóf


Hohentrins
1838. 11. 27.


Pécs
1887. 05. 13.

Cukrász, Pécs legpatinásabb, országos hírű cukrászdájának megalapítója és vezetője.
(Nyugati fal 21.)

5.

Dischka Győző


Pécs
1847. 12. 05.


Budapest
1901. 11. 15.

Mérnök, tanár, országos pedagógiai szaktekintély, a Városi Közgyűlés tagja. (K12)

6.

Erreth János

Pécs
1849. 05. 04.


Budapest 1915. 05. 13.

Főispán, országgyűlési kép-viselő, az ügyvédi kamara elnöke, 38 évig a Városi Közgyűlés tagja. (P)

7.

Hamerli család sírboltja
(Hamerli János
Hamerli József)


Pécs
1840. 02. 28.
Pécs
1878. 01. 31.



Pécs
1895. 05. 11.
Pécs
1953. 03. 18.

A pécsi kesztyűgyár megalapítója gépipari válla-kozás, vaskereskedés tulaj-donosa. A síremlék megőrzendő esztétikai értéket képvisel. (K)

8.

Hölzl Szeráf Ferenc

Malacka,
Pozsony vármegye
1808


Pécs
1884

1843-tól a Pécsi, Székesegyház zeneszerző-karnagya. 1847-től a Pécsi Dalárda elnöke. (É-i fal 73. old.)

9.

Jellasich Károly

Pécs
1833. 11. 25.

Pécs
1921. 04. 24.

Orvos, a 41. honvéd zászlóalj hadnagya, az Eszéket elfoglaló helyőrség tagja. (K XXVI)

10.

Jobs Kázmér dr.

Pécs
1924



Pécs
2016





A Tudományos Akadémia tagja, professzor a klinikai kémia önálló tudományágnak elismertetése, hazai elismertetője (S parcella sírbolt 458. old.)

11.

Konkoly-Thege – Krasznay család sírboltja

Krasznay Miklós Konkoly-Thege Aladár

1888
Pécs
1919



1916
Pécs
1996

A síremlék műemlék jellegű, Zsolnay mázas pirogránitból készült, családi címerrel, két oldalt 60 cm-es kaspóval.
Ifj. Krasznay Miklós (1888-1916) vm.-i főispáni titkár, honvéd hadnagy, elesett 1916-ban.
Konkoly-Thege Aladár (1916-1996) Márkusovszky-díjas sebész főorvos, Fekete István- és Cesare Pavese-díjas író. (G. parc. 497. old.)

12.

Lechner Antal

Pécs
1830

Pécs
1900

A 48-as honvéd főhadnagy. Ott volt a világosi fegyverletételnél. Olaszországi emigrációból 1856-ban hazatért. Sásdon közigazgatási tisztviselő volt, majd 1863-tól a Pécsi Takarékpénztár könyvelője, 1893-tól Takarékpénztár ügyvezető igazgatója. Ő vezette az új bankpalota építési munkálatait, míg igazgatása alatt ünnepelte az intézmény az alapításának 50 éves jubileumát.

13.

Majorossy Imre

Pécs,
1847. 05. 26.

Pécs
1927. 05. 13.

21 évig a Pécs Város főjegyzője, 10 évig polgár-mestere. (Északi fal)

14.

Makay István


Pécs
1876. 12. 20.



Pécs
1941. 12. 29.

Több mint negyven évig volt a Város szolgálatában. Ebből 10 évig polgármester -helyettes, 4 évig polgár-mester. (H I 8)


15.

Mattyasovszky- Zsolnay Margit

Pécs
1888. 08. 25.

Pécs
1974. 06. 16.

Zsolnay Vilmos unokája, Anya- és csecsemővédő egylet főtitkára, a Zsolnay márkanév engedélyezője. (L7)

16.

Mattyasovszky-Zsolnay sírbolt

Nádossy Istvánné által alapított családi sírbolt. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 319/2016. (X.27.) számú határozata, valamint a 05-5/781/2016. számú szerződés alapján. (É-i fal 97. old.)

17.

Nendtvich Andor

Pécs
1867.10. 02.

Pécs
1951. 05. 06.

Jogász, 45 évig állt a város szolgálatában, ebből 30 évig volt polgármester.
(Nyugati fal 12)

18.

Nyáry Pál

Dunavecse
1879




Kaposvár
1955


Református lelkész Egyház -megyei aljegyző (1912), főjegyző (1914), tanácsbíró (1916), esperes (1928-40), egyházterületi tanácsbíró, a Konvent póttagja (1941), a Zsinat rendes tagja (1933-39), (R-4)

19.

Opris Péter

Brassó
1848

Pécs
1913. 03. 17.

A Pécsi Posta és Távírda első igazgatója, nagy szerepe volt a Pécsi Postapalota megépítésében. (K XXIX 27)

20.

Óriás Nándor

Gyulafehérvár 1886

Pécs
1992

Óriás Nándor jogtudós, egyetemi tanár. Bécsben Budapesten, és Kolozs-váron tanult. 1914-től tanított az Egri Érseki Jogakadémia Római Jogi Tanszékén, majd igazgató-ja az Egri Római Katolikus Fiú Felsőkereskedelmi Iskolának. 1939-ben veszi át a pécsi Jogi Kar Római Jogi Tanszékének vezetését, ahol 16 esztendőn keresztül oktatta a római jogot. 1986-ban a 100. születés-napján II. János Pál pápa a Nagy Szent György Lovag-keresztje parancsnoki fokozatával tünteti ki. 105. születésnapján a Magyar Köztársaság zászlórendje kitüntetésben részesült. Pécs Város Díszpolgára.

21.



Pintér János


Pécs
1879


Pécs
1933

Banktisztviselő, amatőr botanikus, Mecsek Egyesület tagja. Botanikuskertet létesített a Tettyén, mely ma Pintér-kerti Arborétum néven üzemel. (M. parc. 122. old.)

22.

Polányi Imre dr.

Ladamóc
1925

Pécs
1999

történész professzor, a pécsi történészképzés megteremtője (VIII.V.38.)

23.

Schlauch Imre


Új Arad
1840


Pécs
1904

Építőmester. A század-forduló pécsi városképének nagyhatású formálója és legnagyobb építési vállalkozója. (K parc. 274. old.)

24.

Sikorski sírbolt

A Szeifritz család által alapított sírbolt. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 319/2016. (X.27.) számú határozata, valamint a 05-5/781/2016. számú szerződés alapján. (K. parcella 123 old.)

25.

Sikorski-Zsolnay Lívia

Pécs
1885

Pécs
1970

Tervező szobrászművész
Sikorski Tádé és felesége, Zsolnay Júlia második gyermeke. Piacsek Gyula és neje által alapított sírbolt. (Ny-i fal 599. oldal.)

26.

Taizs Mihály

Zajcon
1828. 05. 05.

Pécs
1889. 06. 18.

Nyomdatulajdonos, 1848/ 49-es honvéd-altiszt, több pécsi újság kiadója. (i)

27.

Ifj. Türr Mihály

1854

Pécs
1943

gőzmalom tulajdonos (i. parc.150 old.)

28.

Szauter család sírboltja
(Haidecker Antalné
Szauter Anna, Szauter Gusztáv)

Pécs
1846
Pécs
1844

Pécs
1913. 09. 17.
Pécs
1924. 06. 22.

A vagyonuk nagy részét Pécs Városának adományozták.
A sírbolt jelentős esztétikai értékkel is bír. (K)

4. melléklet169

5. melléklet170171172173

1

Módosította a 25/2021. (VI.17.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2021. június 18-tól.

2

A 2. § (1) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2016. március 1-től.

4

A 3. § (2) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 2. § (1) bekezdése, mely hatályos 2016. március 1-től.

6

A 4. § (5) bekezdését a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 15. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 2. § (2) bekezdése, mely hatályos 2016. március 1-től.

8

Módosította a 11/ 2016. (II.29.) Ör. 2. § (3) bekezdése, mely hatályos 2016. március 1-től.

9

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 17. § a) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

10

Módosította a 46/2008. (XII.15.) Ör. 2. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től.

11

Módosította a 68/2011. (XII.20.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

12

Módosította a 14/2017. (III.27.) Ör. 1. § (1) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

13

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

14

Beiktatta az 56/2013. (XII:17.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2014. január 1-től.

15

Módosította a 33/2014. (IX.29.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2014. október 1-től.

16

Hatályon kívül helyezte a 4/2015. (II.27.) Ör. 15. § a) pontja. Hatálytalan 2015. 215. március 1-től.

17

Beiktatta az 14/2017. (III.27.) Ör. 1. § (2) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

18

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § a) pontja. Hatálytalan 2015. 2019. január 30-tól.

19

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § b) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

20

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 2. § (1) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

21

Az „és pótdíj” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 14/2017. (III.27.) Ör. 10. § c) pontja. Hatály- talan 2017. április 1-től.

22

Módosította a 68/2011. (XII.20.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

23

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 2. § (2) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

24

Hatályon kívül helyezte az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § a) pontja, hatálytalan 2014. január 1-től.

25

Az 5. § (6) bekezdés e) pontja a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § c) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól

27

Módosította a 14/2017. (III.27.) Ör. 2. §-a , mely hatályos 2017. április 1-től.

28

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 2. § (3) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

29

Módosította a 48/2006. (XII. 20.) Ör. 1. §-a, mely hatályos 2007. január 1-től.

30

A „két évig” kifejezést módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 9. § b) pontja, mely hatályos 2016. már-cius 1-től.

31

Hatályon kívül helyezte a 14/2017. (III. 27.) Ör. 10. § b) pontja. Hatálytalan 2017. április 1-től.

32

Az 5. § (12) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

33

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2016. március 1-től.

34

A 6. § (1) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 6. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

Hatályon kívül helyezte a 14/2017. (III. 27.) Ör. 10. § c) pontja. Hatálytalan 2017. április 1-től.

37

A 6. § (5) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 6. § (6) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

39

Módosította az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése, mely hatályos 2014. január 1-től.

40

Módosította az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése, mely hatályos 2014. január 1-től.

41

Módosította a 14/2017. (III. 27.) Ör. 3. § (2) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

42

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § f) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól

43

A 6. § (16) bekezdés b) pontja a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

44

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

45

Módosította 2/2019. (I. 29.) Ör. 17. § g) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

46

A 7. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

47

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

48

Módosította a 2/2019. (I 29.) Ör. 17. § h) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

49

A 8. § (2) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. § (2) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

50

A 8. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja szerint módosított szöveg.

51

A 8. § (4) bekezdését a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 15. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

52

A 8. § (5) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

53

A 8. § (8) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

54

Beiktatta a 2/2019. (I. 29.) Ör. 5. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

55

A 9. § (1) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

56

Módosította a 2/2019. (I 29.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

57

Módosította a 14/2017. (III.27.) Ör. 4. § (1) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

58

A 9. § (8) bekezdés d) pontját a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

59

A 9. § (8) bekezdés e) pontját a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

60

A 9. § (8) bekezdés f) pontját a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

61

A 9. § (10) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

62

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

63

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § i) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

64

Beiktatta a 14/2017. (III.27.) Ör. 4. § (2) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

65

A 9. § (16) bekezdését a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (4) bekezdése iktatta be.

66

Módosította a 25/2021. (VI.17.) Ör. 2. §-a, mely hatályos 2021. június 18-tól.

67

Módosította a 25/2021. (VI.17.) Ör. 2. §-a, mely hatályos 2021. június 18-tól.

68

Módosította a 25/2021. (VI.17.) Ör. 2. §-a, mely hatályos 2021. június 18-tól.

69

Beiktatta a 33/2014. (IX.29.) Ör. 2. § (1) bekezdése, mely hatályos 2014. október 1-től.

70

Módosította a 44/2014. (XII.1.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2014. december 2-től.

71

Módosította a 41/2019. (XII.16.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2019. december 17-től.

72

Módosította a 14/2017. (III.27.) Ör. 9. § a) pontja, mely hatályos 2017. április 1-től.

73

Módosította a 41/2019. (XII.16.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2019. december 17-től.

74

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § j) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

75

A 10/A. § (5) bekezdés nyitó szövegrésze a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 10. §-a szerint módosított szöveg.

76

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 7. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

77

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § k) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

78

Beiktatta a 33/2014. (IX.29.) Ör. 2. § (2) bekezdése, mely hatályos 2014. október 1-től.

79

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 8. § (1) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

80

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2016. március 1-től.

81

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 8. § (2) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

82

A 11. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

83

Módosította a 2/2019. (I 29.) Ör. 17. § l) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

84

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 9. § (1) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

85

A 11. § (9) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

86

A 11. § (10) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

87

Módosította a 14/2017. (III.27.) Ör. 9. § b) pontja, mely hatályos 2017. április 1-től.

88

Módosította a 2/2019. (I 29.) Ör. 9. § (2) bekezdése, mely hatályos 2019. január 30-tól.

89

A 12. § (2) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

90

A 12. § (9) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (9) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

91

Beiktatta az 56/2013. (XII.17.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2014 január 1-től.

92

Módosította a 2/2019. (I. 29.) Ör. 10. §-a, mely hatályos 2019. január 30.-tól

93

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30.tól.

94

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

95

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

96

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

97

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

98

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

99

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § b) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

100

A 13. § (9) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

101

Módosította a 49/2009. (XII. 21.) Ör. 2. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

102

Módosította a 24/2013. (VI.24.) Ör. 2. § (2) bekezdése, mely hatályos 2013. július 1-től.

103

„Az engedélyben meghatározott időtartam alatt” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I. 29. ) Ör. 18. § c) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

104

A 13. § (12) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

105

A 13. § (13) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

106

Kiegészítette a 46/2008. (XII.15.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től.

107

Módosította a 49/2009. (XII. 21.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

108

Módosította a 24/2013. (VI.24.) Ör. 2. § (3) bekezdése, mely hatályos 3013. július 1-től.

109

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § m) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

110

A „Húsvétkor, Anyák napja, Pünkösd, valamint Karácsonykor” szövegrészeket hatályon kívül helyezte a 11/2016. (II.29.) Ör. 10. § b) pontja. Hatálytalan 2016. március 1-től.

111

Módosította a 33/2014. (IX. 29.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2014. október 1-től.

112

Módosította a 68/2011. (XII.20.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

113

Módosította a 14/2017. (III. 27.) Ör. 5. § (1) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

114

Beiktatta a 14/2017. (III. 27.) Ör. 5. § (2) bekezdése, mely hatályos 2017. április 1-től.

115

Módosította a 11/2016. (II.29.) Ör. 9. § f) pontja, mely hatályos 2016. március 1-től.

116

Módosította a 46/2008. (XII.15.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től.

117

Módosította a 68/2011. (XII.20) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

118

Módosította az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése, mely hatályos 2014. január 1-től.

119

„- aTtv. 24/A. § (7) bekezdésében meghatározott feladatok kivételével -” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 14/ 2017. (III.27.) Ör. 10. § d) pontja. Hatálytalan 2017. április 1-től.

120

Módosította a 46/2008. (XII.15.) Ör. 5. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től.

121

Módosította a 68/2011. (XII.20.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

122

Módosította a 46/2008. (XII.15.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től

123

Módosította a 68/2011. (XII.20.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2012. január 1-től.

124

Módosította a 24/2013. (VI. 24.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2013. július 1-től.

125

A 19. § (7) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

126

Beiktatta az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése, mely hatályos 2014. január 1-től.

127

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § n) pontja, mely hatályos 2019. január 30-tól.

128

Hatályon kívül helyezte a 2/2019.(I.29.) Ör. 18. § d) pontja. Hatálytalan 2019. január 30.-tól.

129

Hatályon kívül helyezte a 4/2015. (III.27.) Ör. 15. § a) pontja. Hatálytalan 2015. március 1-től.

130

A 14/A. alcím címét a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

131

A 20/A. §-t a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

132

Hatályon kívül helyezte a 4/2015. (II.27.) Ör. 15. § a) pontja. Hatálytalan 2015. március 1-től.

133

A 21. § (1) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

134

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § e) pontja, Hatálytalan 2019. január 30-tól.

135

A 21. § (3) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

136

A 21. § (4) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 21. § (4) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

137

A 21. § (7) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

138

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § e) pontja. Hatálytalan 2019. január 30.-tól.

139

A 21. § (10) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

140

A 21. § (11) bekezdését a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

141

A 22. § (4) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

142

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 11. § -a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

143

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § f) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.

144

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 17. § o) pontja, mely hatályos 2019. januártól 30-tól.

145

A 23. § (6) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

146

A 23. § (8) bekezdése a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

147

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § f) pontja, Hatálytalan 2019. január 30-tól.

148

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § f) pontja, Hatálytalan 2019. január 30-tól.

149

Az alcímet és beiktatta a 24. §-t módosította 2/2019. (I.29.) Ör. 13. § -a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

150

Hatályon kívül helyezte a 31/2012. (VI.1.) Ör. 38. § g) pontja. Hatálytalan 2012. június 1. 10 órától.

151

A bekezdés számozását megváltoztatta a 29/2009. (VIII.31.) Ör. 10. §-a, mely hatályos 2009. augusztus 31-től.

152

Beiktatta a 29/2009. (VIII. 31.) Ör. 10. §-a, mely hatályos 2009. augusztus 31-től.

153

Beiktatta a 24/2013. (VI. 24) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2013. július 1-től.

154

Beiktatta az 56/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 6. §-a, mely hatályos 2014. január 1-től.

155

Beiktatta a 33/2014. (IX. 29.) Ör. 3. §-a, mely hatályos 2014 október 1-től.

156

Beiktatta a 11/2016. (II.29.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2016. március 1-től.

157

Beiktatta a 14/2017. (III.27.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2017. április 1-től.

158

Beiktatta a 2/2019. (I.29.) Ör. 14. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

159

A díjakat módosította a 46/2008. (XII.15.) Ör. 13. §-a, mely hatályos 2009. január 1-től.

160

A melléklet III. fejezetének 4.) pontját módosította a 49/2009. (XII.21.) Ör. 4. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

161

A melléklet III. fejezetének 8.) pontját módosította a 49/2009. (XII.21.) Ör. 5. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

162

A melléklet III. fejezetének 12.) pontját kiegészítette a 49/2009. (XII.21.) Ör. 6. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

163

A melléklet IV. fejezetét módosította a 49/2009. (XII. 21.) Ör. 7. §-a, mely hatályos 2010. január 1-től.

164

Módosította (kicserélte) a 68/2011. (XII.20.) Ör. 9. §-a, mely hatályos: 2012. január 1-től.

165

Módosította (kicserélte) a 11/2016. (II.29.) Ör. 7. §-a, mely hatályos: 2016. március 1-től.

166

Módosította (kicserélte) a 14/2017. (III.27.) Ör. 7. §-a, mely hatályos: 2017. április 1-től. Az 1. melléklet a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

167

Módosította a 2/2019. (I.29.) Ör. 15. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól.

168

Módosította (a Temetőszabályzatot újonnan beiktatta) a 2/2019. (I.29.) Ör. 16. §-a, mely hatályos 2019. január 30-tól A 3. melléklet a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

169

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § g) pontja. Hatálytalan 2019. január 30.tól.

170

Beiktatta a 33/2014. (IX.29.) Ör. 5. §-a, mely hatályos 2014. október 1-től.

171

Módosította (kiegészítés miatt kicserélte) a 11/2016. (II.29.) Ör. 8. §-a, mely hatályos 2016. március 1-től.

172

Módosította (kicserélte) a 14/2017. (III.27.) Ör. 8. §-a , mely hatályos 2017. április 1-től.

173

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.29.) Ör. 18. § g) pontja. Hatálytalan 2019. január 30-tól.