Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 22

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2009. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

2022.12.22.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén belül működő üzletekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az üzemanyagkereskedelmi töltőállomásokon üzemeltetett kereskedelmi és vendéglátó egységekre, amennyiben az e rendelet 3. § (5) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelnek.3

(3)4 A rendelet a területi hatály alá tartozó üzletek éjszakai, azaz este 22.00 óra és másnap reggel 06.00 óra közötti nyitva-tartását szabályozza.

Értelmező rendelkezések

2. §5 1.6 védendő ingatlan: a környezeti zajforrás hatásterületén lévő olyan ingatlan, amely emberi tartózkodásra, tevékenység végzésére szolgál.2. környezeti zajforrás hatásterülete: a végleges zajkibocsátási határértéket megállapító határozatban meghatározott terület, valamint egyéb olyan terület, ahol a környezetvédelmi hatóság által végleges döntésben megállapított határérték túllépés történt 4. visszavonás kezdeményezése: az üzlettel egy épületben lévő tulajdonos vagy a védendő ingatlan tulajdonosa e rendelet 2. melléklet szerinti írásbeli nyilatkozata 5. éjszakai nyitvatartási nap: a jegyző által, jogszabály alapján vezetett, és Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának honlapján közzétett nyilvántartás alapján meghatározott, 24.00 óra és 6.00 óra közötti nyitvatartási nap. 6. világörökségi terület: Király utca - Lövölde tér - Városligeti fasor - Dózsa György út - Podmaniczky utca - Bajcsy Zsilinszky út által határolt terület

Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

3. § (1) Az üzletek 22 óra és az azt követő nap 06 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározottakat nem kell alkalmazni december 31-én 22 órától az azt követő év január 1-jén 06 óráig.

(3)7 Eltérő nyitva-tartás engedélyezhető:

a)8 az üzlettel egy épületben lévő ingatlanok tulajdonosai tulajdoni arányuk szerinti többségi – a kérelem benyújtásakor – 6 hónapnál nem régebbi hozzájárulásával; ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett társasház esetén – a kérelem benyújtásakor – 6 hónapnál nem régebbi közgyűlési határozatba foglalt hozzájárulással:

aa) vendéglátó üzleteknél legfeljebb a következő nap 06.00 óráig,

ab) vendéglátó üzletek terasza esetében legfeljebb 24.00 óráig,

ac) kereskedelmi üzleteknél legfeljebb a következő nap 06.00 óráig.

b)9

c)10

(3a)11 (4) hk.

(5) a) Az eltérő nyitva-tartás engedélyezéséhez a (3) bekezdésben meghatározott hozzájáruláson túl az üzemeltetőnek az üzletre vonatkozó végleges zajkibocsátási határértéket megállapító határozattal kell rendelkeznie. b) Amennyiben a technikai eszközök által okozott zaj a védendő homlokzatnál maximális terhelés mellett meghaladja a külön jogszabályban meghatározott megengedett zaj szintjét, az üzemeltető köteles a hangrendszerbe olyan teljesítményszabályozó eszközt (limiter) bekötni, amely az engedélyezett teljesítmény feletti működést nem teszi lehetővé. A limitert olyan módon kell bekötni, hogy az előírt teljesítmény meghaladásának elérése fizikailag is lehetetlen legyen. c) Amennyiben az üzletben lévő, vagy ahhoz tartozó - funkcionálisan nem hanghatás létrehozására szolgáló - berendezések által kibocsátott zaj meghaladja a külön jogszabályban meghatározott mértéket, eltérő nyitva-tartás nem engedélyezhető.
(6) 12 A vendéglátó üzletek kivételével a kereskedelmi üzletben eltérő nyitva tartásra jogosító engedély birtokában sem forgalmazható alkoholtartalmú ital 22 órától a következő nap 6 óráig.
(7) 13 Az üzletek eltérő nyitva-tartás engedélyezéséről a (3) bekezdésben meghatározott hozzájárulások megléte esetén Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) dönt. A Bizottság mérlegelési jogkörében eljárva figyelembe veszi a képviselő-testületi határozattal elfogadott „Ajánlások a terézvárosi üzletek mindennapi működésével kapcsolatban” című ajánlásokat.
(8) 14 A közterület-használati engedéllyel nem rendelkező üzletek közterületre történő árusítása (ablakon keresztül történő árusítás) 22.00 óra után nem végezhető.
(9) 15 Üzemeltető-váltás esetén az új üzemeltetőnek az eltérő nyitva-tartási engedélyt újra meg kell kérni.

4. § (1)16 A 3. § (3) bekezdésében meghatározott eltérő nyitva-tartásra vonatkozó engedélyt vissza kell vonni, ha

a)17 a 3. § (3) bekezdés szerinti esetekben meghatározott jogosultak az a) pontban foglaltak szerint kezdeményezik, vagy

b) az üzlet a 3. § (5) bekezdésben meghatározottaknak nem felel meg.

c)18 legalább egy védendő ingatlan tulajdonosai a 3. § (3) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint a visszavonást kezdeményezik.

d) az üzemeltető a felügyeleti díjat a teljesítésre megállapított határidőn belül nem teljesíti, a határidő lejártát követő 15 napon belül.

(2)19 hk.

(3) A 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakkal kapcsolatban az eljárást bárki kezdeményezheti.

(4)20 Az eltérő nyitva-tartásra vonatkozó engedély megadásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül az engedély visszavonása a 4. § (1) bekezdés a.) és c) pontjában meghatározottak részéről nem kezdeményezhető.

(5)21 Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapig az üzlethelyiség eltérő nyitva tartással nem működhet.

(6)22 Nem lehet alkalmazni az (5) bekezdésében foglaltakat, ha az üzlettel egy épületben lévő tulajdonosok tulajdoni arányuk szerinti többsége külön írásbeli hozzájárulását adja az eltérő nyitva-tartás engedélyezéséhez. Az e bekezdésben foglalt szabályokat üzlethelyiségenként egyszer lehet alkalmazni.

(7)23 A hozzájárulás és a visszavonás kezdeményezése, valamint a (6) bekezdésben meghatározott külön írásbeli hozzájárulás ugyanazon közigazgatási eljárásban kizárólag egy alkalommal módosítható a 3. § (3) bekezdés a) pontja szerint.

5. § A www.terezvaros.hu honlapon a jegyző közzéteszi azon üzletek adatait, amelyek eltérő nyitvatartásra jogosultak, valamint azon üzletek adatait is, amelyektől az eltérő nyitvatartási jogosultságot visszavonták.

Felügyeleti díj

5/A. § (1) Felügyeleti díj fizetésére kötelesek a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területének világörökségi területén működő vendéglátó üzletek, amelyek 24.00 óra és 6.00 óra közötti éjszakai nyitvatartással rendelkeznek.

(2) A felügyeleti díj megfizetésére az üzlet üzemeltetője köteles.

(3) A felügyeleti díj mértéke 20,-Ft/fő/éjszakai nyitvatartási nap.

5/B. § (1) A jegyző a felügyeleti díj alapját a negyedév első napján fennálló adatok alapján határozza meg, vendéglátó üzletek esetén a működési engedélyben vagy igazolásban meghatározott befogadóképesség, egyéb üzletek esetén az alapterület, valamint az éjszakai nyitvatartási napok száma alapján.

(2)24

(3) A jegyző a negyedévre megállapított felügyeleti díjról határozatot hoz.25

(4) Az üzemeltető a felügyeleti díjat negyedévente, az azt követő hónap 15. napjáig köteles megfizetni az Önkormányzat számlájára.26

(5)27 Az üzemeltetőt nem terheli felügyeleti díj megfizetési kötelezettség 2020. július 1. és 2020. december 31. közötti időszakra vonatkozóan.

(6)28 Az üzemeltetőt nem terheli felügyeleti díj megfizetési kötelezettség 2021. január 1. és 2021. június 30. közötti időszakra vonatkozóan.

5/C. § Amennyiben a felügyeleti díjat megállapító határozatban a teljesítésre megállapított határidő eredménytelenül telt el, a jegyző gondoskodik a határozat végrehajtásáról.

5/D. § (1) Az Önkormányzat a befolyt felügyeleti díjat az üzletek éjszakai működésével összefüggésben keletkezett, a közterületeken ellátandó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatainak ellátására fordítja.29

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a felügyeleti díj felhasználásáról évente, a költségvetési rendeletben határoz.30

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet – a 3-5. §-ok kivételével – a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A 3-5. §-ok 2009. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

7. § Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának 23/2007. (VI. 25.) rendelete az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről 2009. augusztus 31-én hatályát veszti.

8. §31 F Azon üzletek esetében, melyekben e rendelet hatálybalépésének napján a továbbiakban is folytatni kívánt tevékenységet végeznek, és 2009. november 30. napjáig kezdeményezik az eltérő nyitva-tartást, nem kell a 3. § (3) bekezdés szerinti írásos hozzájárulását megszerezni, ha a rendelet hatálybalépésének napját megelőző 1 évben a működéssel kapcsolatban a jegyző hatáskörébe tartózó kereskedelmi igazgatási, birtokvédelmi, vagy zajvédelmi hatósági eljárás során szankció alkalmazására nem került sor.

9. §32

1

A bevezető a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

2

módosította a 30/2009. (X. 26.) ör, hatályos 2009. november 1. napjától

3

módosította a 31./2013. (IX.26.) ör. 1. §-a 2013. 09. 26. napjától

4

beiktatta a 30/2009. (X. 26.) ör, hatályos 2009. november 1. napjától

5

módosította a 34/2012. (X. 18.) ör, hatályos 2012. november 1. napjától

6

A 2. § 1. bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

módosította a 12/2018. (IV. 26.) ör., hatályos 2018. május 1. napjától

8

módosította a 28/2018. (XII. 15.) ör., hatályos 2018. december 1. napjától

9

megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf. 5011/2012/7. sz. határozata 2012. június 30-i napjával, a megsemmisített rendelkezés 2012. május 31. napjától hatálytalan

10

hatályon kívül helyezte a 22/2012. (VI. 28.) ör, hatálytalan 2012. július 1. napjától

11

A 3. § (3a) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

módosította a 34/2012. (X. 18.) ör, hatályos 2012. november 1. napjától

13

beiktatta a 19/2011. (IV. 28.) ör, hatályos 2011. május 1. napjától A 3. § (7) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (7) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 25. §-ával megállapított szöveg.

14

beiktatta a 19/2011. (IV. 28.) ör, hatályos 2011. május 1. napjától

15

beiktatta a 19/2011. (IV. 28.) ör, hatályos 2011. május 1. napjától

16

módosította a 30/2009. (X. 26.) ör, hatályos 2009. november 1. napjától

17

módosította a 40/2013. (XI.14.) ör. rendelet 2.§ (1) bekezdése, hatályos 2013. december 1. napjától

18

módosította a 40/2013. (XI.14.) ör. rendelet 2.§ (2) bekezdése 2013. december 1 napjától

19

hatályon kívül helyezte a 30/2009. (X. 26.) ör, hatálytalan 2009. november 1. napjától

20

módosította a 34/2012. (X. 18.) ör, hatályos 2012. november 1. napjától

21

módosította a 34/2012. (X. 18.) ör, hatályos 2012. november 1. napjától

22

módosította a 34/2012. (X. 18.) ör, hatályos 2012. november 1. napjától

23

módosította a 40/2013. (XI.14.) ör., hatályos 2013. december 1. napjától

24

hatályom kívül helyezte a 31/2013. (09.26.) ör., hatálytalan 2013. szeptember 26. napjától

25

módosította a 31/2013. (09.26.) ör, hatályos 2013. szeptember 26. napjától

26

beiktatta a 31/2013. (09.26.) ör, hatályos 2013. szeptember 26. napjától

27

beiktatta az 50/2020. (X. 29..) ör, hatályos 2020. október 30.napjától

28

beiktatta a 10/2021. (II. 8.) ör., hatályos 2021. február 9. napjától

29

módosította a 31/2013. (09.26.) ör, hatályos 2013. szeptember 26. napjától

30

beiktatta a 28/2013.(VII.25.) ör., hatályos 2013.október 1. napjától

31

módosította a 30/2009. (X. 26.) ör, hatályos 2009. november 1. napjától

32

hatályon kívül helyezte a 16/2012. (V. 31..) ör, hatálytalan 2012. május 31. napjától