Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2009. (V.4.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Vásárcsarnokról és piacról

Hatályos: 2023. 01. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2009. (V.4.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Vásárcsarnokról és piacról

2023.01.01.

A helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) és 80. § (1) bekezdésében, biztosított jogánál fogva Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az 55/2009. (III.13.) Korm. Rendeletben foglaltak figyelembe vételével a Vásárcsarnokról és Piacról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat tulajdonában lévő Vásárcsarnokra és piacra (továbbiakban: piac), mely természetben a Budapest VI. kerület Hunyadi tér 4-5., Eötvös utca 5. szám alatt, 29451. hrsz-ú ingatlanra, valamint a Hunyadi téri parkot (hrsz. 29468.) mind a négy oldalról körülvevő járdák területére, a park kerítésétől a járdák szegélyéig.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra, továbbá a piac területén tartózkodókra és a piac működésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra terjed ki.

(3)1 hk.

A piac fenntartása és üzemeltetése

2. §2 (1) A piac fenntartója Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata. (A továbbiakban:Fenntartó.)

(1a) A piac üzemeltetője (továbbiakban: üzemeltető) a Fenntartóval kötött megbízási szerződés alapján a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. Az Üzemeltető ellátja a piac vezetését, annak működtetésével kapcsolatos feladatokat, jogosult a Fenntartó nevében eljárni.

(1b) A piac napi élelmiszerpiacként üzemel a vonatkozó jogszabályok megfelelő szakosítási rend betartása mellett.

(1c) A piac tekintetében kereskedelmi hatóságként a Jegyző jár el. Kiadja és visszavonja a piac működési engedélyét, felügyeli a piac működését.

(1d) Az Üzemeltető a piac működési rendjét, a házirendet is tartalmazó Működési Szabályzatban határozza meg, melyet a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) hagy jóvá.

(6) Az Üzemeltető gondoskodik a Működési Szabályzatban foglaltak maradéktalan betartásáról és betartatásáról.

I.A helyhasználat igénybevételének szabályai

3. § (1)3 E rendelet tekintetében helyhasználó az, aki a Fenntartó döntése alapján az Üzemeltetővel olyan szerződéses jogviszonyt létesít, amely határozott vagy határozatlan idejű helyhasználatra jogosítja

(2)4 A használat feltételeit a szerződés tartalmazza. A szerződés elválaszthatatlan részét képezi a Működési Szabályzat amelynek megszegése a szerződés rendkívüli felmondásának alapjául szolgál.

4. § (1) A helyhasználó az árusítóhelyet albérletbe nem adhatja, és annak használatát semmilyen formában másnak még részben sem engedheti át.

(2)5 A helyhasználó csak a helyhasználati szerződésben rögzített termékeket árusíthatja. A termékek körének megváltoztatásához a működési engedély módosításán kívül az Üzemeltető hozzájárulása is szükséges. Változtatás esetén szerződésmódosításra kerül sor.

(3) A helyhasználó az árusítóhelyet köteles rendeltetés szerű módon és célra használni, a piac nyitvatartási ideje alatt nyitva tartani.

5. § (1)6 Az Üzemeltető az árusítóhelyért havonta fizetendő díjat állapít meg a Fenntartó külön határozata és a használati szerződésben foglaltak alapján. A havi helyhasználati díjat a helyhasználó havonta, előre köteles megfizetni.

(2)7 A közüzemi díjakat havonta, a fogyasztást követő hónapban elszámolás után kell megfizetni, mely díjtételeket a Szolgáltatók ármegállapítása alapján terheli az Üzemeltető.

(3) Az alkalmazandó díjtételek tekintetében jelen rendelet általános szabályai nem vonatkoznak a csarnok épületében található, de utcára nyíló, illetve az épület emeleti szintjein található helyiségekre. Ezekre az övezeti besorolás szerinti bérleti díjnak megfelelő használati díjakat kell alkalmazni.

A helyhasználat létesítése

6. §8 (1)9 A megüresedő, tartós helyhasználatra alkalmas elárusító helyeket – az 5. § (3) bekezdésben foglaltak kivételével, amelyekre a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának általános szabályai az irányadók – pályázat útján vagy indokolt esetben a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság(a továbbiakban: Bizottság) egyedi határozata alapján lehet használatba adni.

(2)10 A pályáztatás rendjét és szabályait az Üzemeltető javaslata alapján a Bizottság hagyja jóvá. A pályázat lebonyolítása az Üzemeltető feladata.

(3)11 Nem lehet használatba adni az elárusító helyet annak, akinek:

a) a Fenntartóval, vagy az Üzemeltetővel szemben bármilyen jogcímen lejárt esedékességű tartozása van,

b) a használati szerződése a használónak felróható okból került felmondásra.

(4)12 A pályázatot az Üzemeltető bonyolítja, ennek keretében:

a) előkészíti és meghirdeti a pályázatot,

b) feldolgozza a pályázatokat,

c) megállapítja az eredményt,

d) megköti a használati szerződést.

(5)13 A megüresedő, tartós helyhasználatra alkalmas elárusító helyek maximum 90 napos alkalmi célú használatba adásáról, valamint piac területén helyhasználati szerződéssel rendelkezők részére a Vásárcsarnok pinceszintjének raktározás célú bérbeadásáról az Üzemeltető javaslatára a polgármester dönt.

A helyhasználat megszűnésének szabályai

7. § (1) A helyhasználat megszűnhet rendes, illetve rendkívüli felmondással.

(2)14 A határozatlan időre kötött helyhasználati szerződést rendes felmondással a helyhasználó és az Üzemeltető egyaránt 3 havi hatállyal felmondhatja indokolás nélkül egyoldalú jognyilatkozattal.

(3)15 Üzemeltető részéről azonnali hatályú rendkívüli felmondásnak van helye, ha a helyhasználó megszegi a jelen rendelet 3-5. §-aiban és 10. § (2) bekezdésében foglalt kötelezettségeit.

(4)16 Helyhasználó, azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha az Üzemeltető a szerződésben foglalt lényeges kötelezettségeit nem teljesíti.

(5)17 A szerződés felmondásakor a helyhasználó köteles a területet vagy árusítóhelyet, illetve helyiséget a szerződés megszűnésének napjára kiüríteni, rendeltetésszerű használatra alkalmas módon az Üzemeltető részére jegyzőkönyvileg átadni. Ennek elmulasztása esetén az Üzemeltető a hely, helyiség, illetve terület kiürítése iránt intézkedik, a Ptk. megbízás nélküli ügyvitel szabályai szerint járva el. Amennyiben helyhasználó az ingóságait a fenntartó által megjelölt időtartam alatt nem szállítja el, úgy azokat az Üzemeltető jogosult kártérítési kötelezettség nélkül a helyiségből eltávolíttatni. A helyhasználó a 30 napos időtartam lejártát követően eltávolított ingóságok tekintetében sem a Fenntartóval, sem az Üzemeltetővel szemben semmilyen kártérítési igénnyel nem élhet.

II. Asztalfoglalás és napi helyhasználat létesítése és igénybevételi szabályai

8. §18 (1) Az asztalfoglalásra és a napi helyhasználatra szóló teljes körű döntést az Üzemeltető hozza meg, a (2)-(17) bekezdések szerinti szabályok megtartásával.

(2) Az éves helyhasználó az, akivel az üzemeltető szerződéses jogviszonyt létesít a kijelölt helyre, 1 éves időtartamra,

(3) Éves helyhasználó lehet a mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, vállalkozás, szövetkezet, egyesület, alapítvány.

(4) Az éves helyhasználó esetében az asztalhasználat és napi helyhasználat feltételeit a szerződés tartalmazza. A szerződés elválaszthatatlan részét képezi a Működési Szabályzat.

(5) Az éves helyhasználó csak az asztalfoglalási használati szerződésben megnevezett termékeket árusíthatja.

(6) Az éves helyhasználó a piacon csak az asztalfoglalási használati szerződés alapján a kijelölt helyen árusíthat.

(7) Az éves helyhasználó a használatra alkalmas asztal árusítóhelyért éves használati díjat, valamint napi helyhasználati díjat köteles fizetni szigorú elszámolású bizonylat ellenében a fenntartó által külön meghatározott, a piacon alkalmazandó díjtétel-táblázat szerinti összegben.

(8) A napi helyhasználó az, aki nem rendelkezik asztalfoglalásra és napi helyhasználatra szóló 1 éves szerződéssel.

(9) Napi helyhasználó lehet a mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, vállalkozás, szövetkezet, egyesület, alapítvány.

(10) A napi helyhasználó köteles betartani a piac Működési Szabályzatában foglaltakat.

(11) A napi helyhasználó a Működési Szabályzatban meghatározott termékeket árusíthat.

(12) A napi helyhasználó a piacon csak az általa elfoglalt, üres asztalterületen, illetve az üzemi területen az Üzemeltető által kijelölt napi elárusító helyen árusíthat.

(13) A napi helyhasználó a piacon az adott napon az éves helyhasználók által, a piac nyitását követő legalább 1 órán belül el nem foglalt üres asztalterületek közül szabadon foglalhat el területet, érkezési sorrend szerint.

(14) A napi helyhasználó a piacon az általa elfoglalt, üres asztalterület után napi helyhasználati díjat, az üzemi területen az Üzemeltető által kijelölt napi elárusító hely után négyzetméter alapú napidíjat köteles fizetni, szigorú elszámolású bizonylat ellenében a Fenntartó által külön meghatározott, a piacon alkalmazandó díjtétel-táblázat szerinti összegben.

(15) Ugyanaz az elárusító hely napi helyhasználó részére egy napon, többször is kiadható, ha azt az előző helyhasználó kiürítette. Ebben az esetben a napi helyhasználó napi helyhasználati díjat köteles fizetni szigorú elszámolású bizonylat ellenében a Fenntartó által külön meghatározott, a piacon alkalmazandó díjtétel-táblázat szerinti összegben. A napi helyhasználat másra nem ruházható át.

(16) Az éves helyhasználót és a napi helyhasználót a napi helyhasználati jog a piac nyitásától annak zárásáig illeti meg. (17) A napi helyhasználó részére az Üzemeltető nem köteles ugyanazt a helyet több napon át biztosítani.

III. A piac működése

9. §19 A piac részletes működési rendjét és a házirendet a Működési Szabályzat tartalmazza. A Működési Szabályzat minden használati szerződés elválaszthatatlan része. Üzemeltető köteles a Működési Szabályzatot, a nyitvatartási rendet, továbbá saját elérhetőségeit a piac területén, a vásárlók számára jól látható helyen közzétenni. Köteles továbbá az egyes árusítóhelyek számát, termékkörét és használóját feltüntető alaprajzot a piac területén közzétenni. Az Üzemeltető köteles folyamatosan ellenőrizni és felügyelni a piac rendjét.

10. § (1)20 A piac nyitvatartási rendje a Működési Szabályzatban kerül meghatározásra.

(2)21 A helyhasználók kötelesek a piac nyitva tartásával azonos módon nyitva tartani üzleteiket, árusító helyeiket a piacon. Ettől eltérni csak az Üzemeltető előzetes, írásos engedélyével, alapos indokkal lehet.

(3) A szabadtéri, termelői piacon az árusítást időszakát, a nyitvatartási időn belül, szabadon választhatják meg az árusok.

IV. Átmeneti rendelkezések

11. § (1)22 Amennyiben az árusítást korlátozó, vagy ellehetetlenítő piacfelújítás tényleges munkálatainak kezdési időpontja ismertté válik, Fenntartó - a feltételek megváltozása okán eljár a Jegyzőnél a piac működési engedélyének visszavonása tárgyában. Üzemeltető a piacfelújítás tényleges kezdési időpontjáról, a piac nyilvántartásba vételi engedélyének visszavonását megelőző 3 hónappal értesíti valamennyi szerződéses használó partnerét.

(2) Valamennyi határozott- vagy határozatlan idejű bérleti, illetve használati szerződés alapján az érintettekkel el kell számolni. A befizetett kauciókat és járulékaikat, a kötelezettségek levonását követően vissza kell fizetni.

(3) Bérleti jog megváltással kötött, határozott idejű bérleti szerződés lejárat előtti felmondása esetén, a szerződés időtartamából még hátralevő időszakkal arányos részét a megfizetett összegnek, kamattal növelve, a volt bérlőnek vissza kell fizetni.

Záró rendelkezések

12. § (1) Jelen rendelet 2009. június 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépéssel egyidejűleg a Vásárcsarnokról és piacokról szóló 56/2004. (XII. 20.) rendelet hatályát veszti.

(2)23 A piac üzemterületén kívül a rendelet hatálya nem terjed a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló mindenkor hatályos rendelettel szabályozott árusításra.

1

hatályon kívül helyezte a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatálytalan 2015. december 1. napjától

2

A 2. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

módosította a 19/2019. (XI. 5.) ör., hatályos 2019. november 5. napjától

9

A 6. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 24. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 6. § (3) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 6. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 6. § (5) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

14

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 7. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától

16

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 7. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 7. § (5) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

módosította a 24/2011. (V. 30.) ör., hatályos 2011. június 1. napjától A 8. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

19

A 9. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

20

A 10. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

21

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 10. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

22

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától A 11. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

23

módosította a 31/2015. (XI. 19.) ör., hatályos 2015. december 1. napjától