Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról

Hatályos: 2024. 02. 07

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról

2024.02.07.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat - pénzügyi lehetőségei szerint -elősegítse a szociális helyzetüknél fogva támogatásra szoruló kérelmezők első önálló lakáshoz jutását.

2. §1 E rendelet hatálya Mór város területén élő 40. életévét be nem töltött magyar állampolgárokra, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, valamint a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre és EGT állampolgárokra terjed ki.

II. Fejezet

A támogatásra való jogosultság feltételei

3. § (1)2 E rendelet alapján az önkormányzat költségvetésében jóváhagyott keretösszegből – szociális rászorultságra tekintettel a 4. § (1) bekezdés szerinti összegben és feltételekkel – Mór város közigazgatási területén történő lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz adható támogatás azon igénylők részére, akik első saját tulajdonú, önálló lakáshoz jutásukat magánerős építéssel vagy vásárlással kívánják megoldani feltéve, hogy:

a) kérelmező üdülőtelek, üdülőépület, vagy az önkormányzat rendeletében meghatározott jogos lakásigény mértékének alsó határát elérő szobaszámú lakás tulajdonával nem rendelkezik, és

b) a megépíteni vagy megvásárolni kívánt lakás szobaszáma – az együtt élő családtagok számának alapulvételével, a vállalt gyermeket is figyelembe véve - nem haladja meg a (2) bekezdés szerinti jogos lakásigény mértékének felső határát.

(2) A lakásigény mértékének felső határa az igénylő és a vele együtt költöző családtagok számától függően:

a) egy - két személy esetében legalább egy, legfeljebb három lakószoba,

b) három személy esetében legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,

c) négy személy esetében legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba,

d) minden további személy esetében fél szobával nő.

(3)3 Támogatás csak az (1) bekezdés értelmében jogosultak részére, és közülük is csak azoknak nyújtható, akiknél a családban a kérelem benyújtását megelőző három havi átlagjövedelem alapján számított egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap három és félszeresét, egyedül álló kérelmező esetén négy és félszeresét nem haladja meg.

(4)4 A jogosultságra előírt jövedelemhatár és a jogos lakásnagyság mértéke szempontjából legfeljebb két gyermekig a vállalt gyermek figyelembe vehető, amennyiben kérelmezők a gyermek 3, illetve 6 éven belüli megszületését vállalják.

(5) Nem adható támogatás annak:

a) aki a támogatást a lakásigény mértékének méltányolható felső határát meghaladó lakás építéséhez, vásárlásához kéri,

b) akit, vagy a vele együtt lakó, illetve vele költöző személy valamelyikét korábban bármely önkormányzat lakáscélú támogatásban részesített,

c)5 aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, illetve az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem éri el,

d) akinek tulajdonjoga önkormányzati bérlakásra vonatkozó elővásárlási jog gyakorlásával, vagy a bentlakó bérlőt megillető jog, illetve kedvezmény alapján keletkezik,

e)6 aki lakásépítés esetén a kérelem benyújtásakor jogerős használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételének igazolásával vagy a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, továbbá aki ezek valamelyikét a kérelem elbírálásáig megszerzi.

III. Fejezet

A támogatás összege annak megállapítása, törlesztése

4. § (1) A támogatás mértéke:

a) három vagy több gyermeket nevelő igénylő esetén 1.000.000.-Ft-ig

b) kettő gyermeket nevelő igénylő esetén 800.000.-Ft-ig

c) egy gyermeket nevelő igénylő esetén 600.000.-Ft-ig

d)7 gyermektelen vagy egyedül álló igénylő esetében 500.000.-Ft-ig

terjedhet.

(2) A támogatást öt év alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni.

(3)8 A kölcsönösszeg erejéig a támogatást nyújtó önkormányzat javára a megvásárolni, valamint beépíteni kívánt ingatlanra vagy a kérelmező közeli hozzátartozója által felajánlott tehermentes lakás vagy lakóház megnevezésű ingatlanra jelzálogjogot, továbbá ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(3a)9 Az önkormányzat javára szolgáló jelzálogjog a megvásárolni, valamint beépíteni kívánt ingatlanra a lakásvásárláshoz, lakásépítéshez, vagy lakásfelújításhoz igénybe vett

a) állami támogatások,

b) legfeljebb egy pénzintézeti kölcsön, valamint

c) munkáltatói kölcsön igénybevétele esetén bejegyzett jelzálogjogot követő ranghelyen is bejegyzésre kerülhet, valamint az önkormányzat javára már bejegyzett jelzálogjog ranghelye e szerint megváltoztatható.

(3b)10 Önkormányzat javára jelzálogjog bejegyzése vagy ranghelye megváltoztatása az önkormányzati jelzálogjog értékével együtt legfeljebb az ingatlan forgalmi értékének határáig történhet.

(4)11 A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy

a) a támogatásban részesülő és - amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott bejegyzéssel érintett ingatlan nem vagy nem kizárólagosan a támogatásban részesülő tulajdonát képezi - a felajánlott ingatlan tulajdonosa a jelzálog, továbbá elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez egyoldalú jognyilatkozattal hozzájáruljon, és

b) a felajánlott ingatlan forgalmi értéke meghaladja a támogatásban részesülő részére nyújtandó kölcsön összegét.

IV. Fejezet

A támogatás megvonása

5. § (1) A kapott támogatásból fennálló tartozás visszafizetése – kamataival együtt – egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített

a) legalább három havi törlesztő részlettel késedelembe esik, vagy nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít, és ezen tartozását felszólítás ellenére sem rendezi,

b) a támogatással megvásárolt lakásra vonatkozó tulajdonjogát a támogatás folyósításától számított 60 napon belül az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezteti be, vagy ha a tulajdonjog bejegyzése bármely okból meghiúsul,

c) a támogatás célját képező lakásépítést a támogatás kiutalásától számított három éven belül nem valósítja meg,

d)12 igénylőknek a jogosultsághoz figyelembe vett gyermekvállalása nem teljesül, kivéve, ha ez igazolt egészségügyi okból következik be.

(2)13 A támogatást igénybe vevőnek a megvásárolt lakás tulajdonjogának bejegyzését, vagy az újonnan épített lakás földhivatal által történő bejegyzését tulajdoni lappal kell igazolnia a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális Irodája felé.

(3)14 Az (1) bekezdés a) - d) pont alatti esetekben a támogatást nyújtó önkormányzat jogosult a támogatási szerződést azonnali hatállyal felmondani és a támogatásban részesülő köteles 30 napon belül a szerződés megszűnése időpontjában fennálló kölcsöntartozásának teljes összegét évi – a mindenkori jegybanki alapkamat másfélszeresének megfelelő mértékű – ügyleti kamattal növelten visszafizetni. Ennek késedelmes teljesítése esetén a támogatásban részesített köteles továbbá az előzőekben említett ügyleti kamaton felül a késedelembe eséstől évi – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48 § (1) bekezdésében meghatározott mértékű – kamattal növelt összeget a kölcsönt nyújtó részére megfizetni.

(4) Méltányolást érdemlő esetekben a Szociális és Egészségügyi Bizottság a kamatfizetés alól felmentést adhat, a megvont támogatás visszafizetésére pedig részletfizetést engedélyezhet.

(5)15 Ha a gyermek a vállalt határidőre nem születik meg, de a szülő a határidő lejártakor a várandósság tényét igazolja, a megvonásra irányuló eljárást a gyermek születéséig fel kell függeszteni. A megszületés igazolása esetén a megelőlegezett támogatás visszafizetésére vonatkozó kötelezettség megszűnik.

V. Fejezet

A támogatás igénylése, az igények elbírálása

6. § (1) Támogatás iránti kérelmet az önkormányzat költségvetésében jóváhagyott keretösszeg mértékéig minden év július 31-ig, a keretösszeg nem teljes körű felhasználása esetén az adott év október 31. napjáig lehet ismételten előterjeszteni a 7. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel.

(2)16 Lakásépítés esetén kérelmet a használatba vétel jogerős engedélyezésének, használatba vétel tudomásul vételének vagy a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása időpontja után nem lehet előterjeszteni.

(3) A kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális Irodájára kell benyújtani.

(4) A jogosultak kérelmét a Közigazgatási és Szociális Iroda nyilvántartásba veszi.

(5) A kérelem a benyújtási határidő lejárta után a Közigazgatási és Szociális Iroda a körülményeket a helyszínen megvizsgálja és arról környezettanulmányt készít. Ezt követően a Szociális és Egészségügyi Bizottság összeállítja a támogatásra javasolt igénylők jegyzékét, melyet jóváhagyásra a Képviselő-testület elé terjeszt, évente legkésőbb szeptember 30-ig.

(6) Amennyiben a keretösszeg az adott év július 31. napjáig nem kerül teljes körűen felhasználásra, a megismételt eljárásban az elbírálási határidő az adott év november 30. napja.

(7) A kérelmek elbírálásáról, a meghozott döntésről az igénylőt a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális Irodája írásban értesíti és a támogatásban részesülőkkel - a 4. § - 5. §-ban előírt feltételek kikötésével - a polgármester a támogatásra szerződést köt.

(8) Lakásvásárláshoz nyújtott támogatás esetén a Polgármesteri Hivatal Költségvetési és Adóügyi Irodája a támogatás összegét a támogatással megvásárolni kívánt ingatlan eladóinak utalja át közvetlenül az utolsó vételár hátralék részként, amennyiben részükre e vételár rész a vevők által még nem lett kifizetve.

(9)17

(10)18 A (8) bekezdésben meghatározott eset kivételével a támogatást a Költségvetési és Adóügyi Iroda közvetlenül az igénylőnek utalja.

(11)19 A támogatás folyósításának feltétele a támogatást nyújtó 4. § (3) bekezdésében meghatározott jogainak, továbbá lakásvásárlásnál a támogatásban részesülő tulajdonjog bejegyzési kérelmének az ingatlan-nyilvántartásba széljegyként történő feltüntetése, lakásépítésnél a jogerős építési engedély megléte vagy az egyszerű bejelentés megtételének igazolása.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § (1)20 E rendelet alapján évente csak a tárgyév során, vagy azt megelőző évben megkezdett új lakás építésére vagy megkötött lakásvásárlási szerződésre adható támogatás. Az új lakás építése megkezdésének e bekezdés alkalmazásában a jogerős építési engedély megléte vagy az egyszerű bejelentés megtétele minősül.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3)21

1

A 2. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (5) bekezdés c) pontja a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

módosította a 44/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelet 1. §-a A 4. § (3) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § (3a) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

10

A 4. § (3b) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.