Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelet, valamint a lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 7/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 07- 2021. 07. 08

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelet, valamint a lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 7/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.07.07.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kölcsönösszeg erejéig a támogatást nyújtó önkormányzat javára a megvásárolni, valamint beépíteni kívánt ingatlanra vagy a kérelmező közeli hozzátartozója által felajánlott tehermentes lakás vagy lakóház megnevezésű ingatlanra jelzálogjogot, továbbá ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.”

2. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3a) és (3b) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az önkormányzat javára szolgáló jelzálogjog a megvásárolni, valamint beépíteni kívánt ingatlanra a lakásvásárláshoz, lakásépítéshez, vagy lakásfelújításhoz igénybe vett

a) állami támogatások,

b) legfeljebb egy pénzintézeti kölcsön, valamint

c) munkáltatói kölcsön igénybevétele esetén bejegyzett jelzálogjogot követő ranghelyen is bejegyzésre kerülhet, valamint az önkormányzat javára már bejegyzett jelzálogjog ranghelye e szerint megváltoztatható.

(3b) Önkormányzat javára jelzálogjog bejegyzése vagy ranghelye megváltoztatása az önkormányzati jelzálogjog értékével együtt legfeljebb az ingatlan forgalmi értékének határáig történhet.”

3. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 7/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A kölcsönösszeg erejéig az Önkormányzat a kölcsönügylettel érintett lakóingatlanra jelzálogjogot, továbbá ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jelzálogjog a lakóingatlan vásárláshoz, lakóingatlan építéshez, vagy lakásfelújításhoz történő

a) állami támogatások,

b) legfeljebb egy pénzintézeti kölcsön,

igénybevétele esetén bejegyzett jelzálogjogot követő ranghelyen is bejegyzésre kerülhet, valamint az önkormányzat javára már bejegyzett jelzálogjog ranghelye e szerint megváltoztatható.

(3) Önkormányzat javára jelzálogjog bejegyzése vagy ranghelye megváltoztatása az önkormányzati jelzálogjog értékével együtt legfeljebb az ingatlan forgalmi értékének határáig történhet.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.