Dunasziget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Dunasziget község Önkormányzat képviselőtestületének 15/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról szóló 4/2014.(11.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 31- 2016. 01. 07

Dunasziget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete helyi építési szabályzatról szóló 4/2014.(11.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) módosításáról

2015.12.31.

Dunasziget község Önkormányzatának képviselő-testületé az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 9/B. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997, (XII.20.) Kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK) 1.5 (1) bekezdésében foglaltak alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXiX. törvény 13.5 (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv. 6.5 (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott véleményezésben részt vevő szervek (Győr- Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály; Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály; Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság; Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Országos Vízügyi Főigazgatóság; Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság; Győr-Moson-Sopron Megye Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály; Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala; Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal; Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztály; Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ; Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala Örökségvédelmi Osztály; Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály; Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály; Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal vezetője; Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság; Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztály; Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság Hivatala), valamint az érintett területi és települési önkormányzatok és partnerek véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

A rendelet területi hatálya

1.5 Jelen rendelet területi hatálya Dunasziget közigazgatási területére terjed ki.

A rendelet mellékletei

2.5 Jelen rendelet mellékletei:
1. melléklet: Belterületi Szabályozási Terv módosítása (SZT-1M);
2. melléklet: Külterületi Szabályozási Terv módosítása (SZT-2M).

Módosuló rendelkezések

3.5 A HÉSZ 1.5 (2) bekezdés helyébe a következő előírás lép:
„1 .§ (2) A HÉSZ mellékletei:
a) 1. melléklet: Belterületi Szabályozási Terv módosítása (SZT-1M)
b) 2. melléklet: Külterületi Szabályozási Terv módosítása (SZT-2M)”
4.5 A HÉSZ 7.5 (1) bekezdés az alábbiak szerint módosul:
„(1) Gazdasági, igazgatási, hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi és szociális épületek kivételével - kizárólag magastetős épület építhető.
DUNASZ1GET TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA____________________________
JÓVÁHAGYÁSRA ELŐKÉSZÍTETT ANYAG 1:

5. § (1) A HÉSZ 19. § a következő bekezdéssel egészül ki:

„(3) Több építési övezetbe, övezetbe eső telek egyes telekrészeinek beépíthetőségét az érintett építési övezet, övezet beépítési paraméterei szerint kell figyelembe venni, a telek adott övezetbe eső területrészének arányában.”
6.S (1) A HÉSZ 22. § a következő bekezdéssel egészül ki:
„(6) Amennyiben a telekalakítás kizárólag egy telek keresztirányú megosztására vonatkozik, a telekosztás akkor is végrehajtható, ha a kialakuló telek szélessége nem éri el az övezetben kialakítható minimális telekszélességet, de nem kevesebb, mint annak 70%-a.

7. §

(1) A HÉSZ 52. § az alábbiak szerint módosul:
„(1) A Szabályozási terven Má-sz1, Má-sz2, Má-sz3 és Má-sz4 jellel jelölt övezet elsődlegesen szántóföldi mezőgazdálkodásra kijelölt övezet.
(2) Má-sz övezetekben a növénytermesztés, a kertészeti kultúrák termesztése, az állattartás, állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos szolgáltatás, termékfeldolgozás, tárolás építményei és lakóépület létesíthető.
fi/q§ Az Má-sz1 és Má-sz3 jelű övezetben az építmény-elhelyezés és telekalakítás feltételei a következők:

A

~B | C

D I ..

E

1

Szántó

Kertészeti kultúrák

/ Ültetvény

2

Kialakítható/beépithető legkisebb telekméret

0,5 ha

5 ha

0,5 ha

2 ha

3

Kialakítható/beépithető legkise telekszélesség

bb

50 m

20 m

4

Beépítési mód

szabadon álló

szabadon álló

5

Legnagyobb beépíthetőség

2%

2%

(3/b} Az Má-sz4 jelű övezetben az építmény-elhelyezés és telekalakítás feltételei következők:

A

B | C

D | E

1

:: V- ;J =. :

Szántó

Kertészeti kultúrák/ ültetvény

2

Kialakitható/beepíthetö legkisebb telek méret

ÜP:11

5 ha

0.5 ha 1:ha

3
4

Kia lakit ható/beépithetö I egkisebb
telekszélesség
Beépítési mód

HM
- szabadon álló

5

Legnagyobb beépíthetőség

2%

i%

{4la) Má-sz1, Má-Sz3 övezetben lakóépület csak gazdasági épület megléte esetén, s a beépíthető szintterület legfetjebb 30%-án építhető. A lakóépületek épületmagassága nem haladhatja meg az 5,5 métert.
(4/b) §|ÍH! övezetben lakóépület csak gazdasági épület megléte esetén, s a beépíthető szintterület legfeljebb 50%-án építhető. A lakóépületek épületmagassága nem haladhatja meg az 5,5 métert.
(5) Má-sz1, Má-sz3 és Mász4 övezetben földszintes gazdasági és állattartó épület esetén az övezetben előírt legnagyobb megengedhető épületmagasság 7,5 m.
(6fa) Má-sz1, Má-sz3 és Má-sz4 övezet telkein épület csak abban az esetben helyezhető el, ha az ivóvíz- és villamosenergia-ellátás, valamint a szennyvíz ártalommentes elvezetés illetve kezelése f időszakos tárolása megoldott.
(6/b) Az Má-sz4 övezetet a -közüzemi l)^zi^lát^'j0tet^eíi:xsej nem érinti, amennyiben az
iyófáétíátá&■egy^iMégT
megőidpfp
(7) Má-sz1, Má-sz3 Övezet területén új épület a telekhatártól legkevesebb 10 méter távolságra létesíthető.
(8) Má-sz1, Má-sz3 l|jl§f|g| övezetben a 200 m2-nél nagyobb alapterületű épületek köré honos növényzet telepítendő.
DUNASZIGET TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA_________________________________
JÓVÁHAGYÁSRA ELŐKÉSZÍTETT ANYAG 11
(9) Az Má-$z1 és Má-sz4 övezetben birtokközpont alakítható ki abban az esetben, ha a mezőgazdasági birtoktest legalább 200 000 mz (20 ha) összterületű. A birtokközpontként beépíthető telek területe legalább 20 000 m2 (2 ha) nagyságú, a beépítettsége legfeljebb 25% lehet.
(10) Birtokközpont csak közútról, vagy önálló helyrajzi számon nyilvántartott magánútról megközelíthető földrészleten alakítható ki.
(11) A birtokközpont épületegyüttese körül 10 m széles takaró erdősáv létesítendő a kistájra jellemző honos fajokkal.
(12) tAá-sz3 övezetben birtokközpont nem létesíthető.
(13) Az Má-$z2 jelű övezetben épületek nem helyezhetők el.”

Záró rendelkezések

8. §

(1) Jelen önkormányzati rendelet 1. melléklete a HÉSZ 1. mellékletének helyébe lép.
(2) Jelen önkormányzati rendelet 2. melléklete a HÉSZ 2. mellékletének helyébe lép.
(3) Az önkormányzati rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet

üres cím

2. melléklet

üres cím

3. melléklet

üres cím