Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (IX.10.) önkormányzati rendelete

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendelet és a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (III. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 01

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A rendelet hatálya kiterjed a Jászberény város közigazgatási területén található közterületek közül a közterületi zöldfelületekre – így különösen: közterületi parkokra, sétányokra, játszóterekre, edzőpályákra, zöldsávokra, véderdőkre, ezek berendezéseire és építményeire, köztárgyaikra – valamint az árkokra, járdákra, és azok csapadékvíz-elvezetést szolgáló elemeire. Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed a közterületi zöldfelületeket használó természetes és jogi személyekre, a közterületi zöldfelületek tulajdonosaira, kezelőire, valamint a közterülettel szomszédos ingatlanok tulajdonosaira, üzemeltetőire, használóira.”


2. §


(1) A rendelet 2. § 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„2. Kertépítészeti rendezés alá vont városi zöldfelületek: Azok a zöldfelületek, ahol a tereprendezés, parkosítás, fásítás már megkezdődött.”


(2) A rendelet 2. § 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. Kezelő: A közterület tulajdonosa által a zöldfelület kezelésére jogszabály rendelkezése alapján vagy szerződéssel megbízott természetes vagy jogi személy.”


(3) A rendelet 2. § 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. Zöldsáv: Az útburkolat vagy a földút széle és az ingatlan telekhatára között található, jellemzően a járdát és a csapadékvíz-elvezető árkot is magában foglaló, rendszerint növényzettel borított terület, kivéve a kerékpárutat.”


(4) A rendelet 2. §-a a következő 13. és 14. ponttal egészül ki:


„13. Vegetációs időszak: A rügyfakadás és lombhullás közötti időszak, amelynek időtartama alatt csak földlabdás és konténeres növények telepíthetőek. Az év fennmaradó szakasza a fenti növények számára ún. nyugalmi időszak.


14. Edzőpálya: a gimnasztikai pálya, kosárlabdapálya, futballpálya, vagy egyéb sporttevékenység folytatására szolgáló létesítmény.”


3. §


A rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője, használója, ahol lehetőség van rá, az ingatlan körüli közterületet füvesítheti, parkosíthatja. A füvesítés, parkosítás során a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának be kell tartania e rendelet előírásait, valamint az adott területre vonatkozó részletes szabályozási tervben, továbbá a Jászberény Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 22/2010. (IX. 16.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: JÉSZ) rögzített előírásokat és a közműszabványokat.”


4. §


A rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Közterületi zöldfelületen beavatkozási munkálatokat folytatni, megszüntetni csak a tulajdonos hozzájárulásával vagy rendelkezése alapján lehet. A közterületi zöldfelületen megvalósuló beruházás műszaki átadás-átvétele során a zöldfelületet a tulajdonos a PH Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársa és a kezelő jelenlétében veszi át. E bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni a 3. § (2) bekezdésében szabályozott esetben.”


5. §


A rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közterület tulajdonosa a zöldfelületek állagmegóvása érdekében egyes zöldfelületek használatát az általa szükségesnek ítélt időtartamra és módon korlátozhatja, továbbá ideiglenes jelleggel engedélyezheti a közterület eredeti funkciótól eltérő használatát, ha az a zöldfelület állapotát tartósan, vagy maradandóan nem károsítja. A közterület eredeti funkciójától eltérő használatának engedélyezését a város közterületeinek rendjével, használatával és hasznosításával kapcsolatos helyi előírásokról szóló 17/2014. (V. 15.) önkormányzati rendelet szabályozza.”


6. §


(1) A rendelet 6. § (2)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közterületi zöldfelületet, zöldfelületi elemet, építményt, berendezést, játszóteret, edzőpályát – rendeltetésének megfelelően, saját, a szülő vagy a felügyelő felelősségére – bárki ingyenesen használhatja.

(3) Játszótereken, edzőpályákon

a) 6 évesnél fiatalabb gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat;

b) nagykorú személy a gyermekek számára elhelyezett játszótéri eszközöket, sporteszközöket rendeltetésellenes módon nem veheti igénybe.

(4) A játszóterek, edzőpályák az alábbi időpontban látogathatók:

a) Tárgyévben október 1-től március 31-ig naponta 8 órától 19 óráig,

b) Tárgyévben április 1-től szeptember 30-ig naponta 7 órától 21 óráig.

(5) A körbekerített, zárhatóvá tett parkot és játszóteret, edzőpályát az üzemeltető, kezelő által ott elhelyezett nyitvatartási tájékoztató tábla szerinti, ennek hiányában a (4) bekezdés szerinti időszakban lehet igénybe venni.”


(2) A rendelet 6. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:


„.(7) Edzőpályát kizárólag saját felelősségre lehet használni, az ott elhelyezett eszközök rendeltetése szerint.”


7. §


(1) A rendelet 7. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„( (2) A közterületi zöldfelület tulajdonosa vagy kezelője köteles gondoskodni:)


c) a növényzet pótlásáról, a lágyszárú növényzet időszakos cseréjéről, továbbá a rendelet 4. számú melléklete szerint a kerékpárutak menti új telepítésű sorfák, cserjék garanciális ápolási munkáinak elvégzéséről.”


(2) A rendelet 7. § (3)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


 „(3) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles gondoskodni:

a)  a közterülettel szomszédos ingatlan határától az úttestig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztántartásáról. Amennyiben az úttest és a közterülettel szomszédos ingatlan határa között kiépített kerékpárút található, úgy a kerékpárút, valamint a kerékpárút és az úttest közti zöldsáv gondozása, tisztántartása a kezelő kötelezettsége.

b)  tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület és az ingatlan körül lévő 4 méter széles területsáv tisztántartásáról.

c) a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, annak érdekében, hogy azok ne lógjanak be a járda- és az út űrszelvényébe. A kereszteződések beláthatóságának, valamint a forgalomtechnikai eszközök (közúti jelzőtáblák, egyéb közúti jelzések) láthatóságának biztosítása a kezelő kötelezettsége.

(4) Két szomszédos ingatlan közötti közterületi járda vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség az egyes tulajdonosokat vagy üzemeltetőket, használókat a közterülettel szomszédos ingatlanok határától a közterületi járda vagy átjáró középvonaláig terheli.

(5) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa, vagy üzemeltetője, használója köteles a (3)-(4) bekezdésben foglaltak szerinti megkülönböztetés alapján meghatározott terület gyommentesítéséről, valamint a fű rendszeres nyírásáról is gondoskodni, úgy, hogy a fű szálmagassága a 20 cm-t ne haladja meg.”


8. §


(1) A rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A fák gallyazása a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának a kötelezettsége, ha a gallyazás a légvezetékek biztonságos üzemeltetésének biztosítása, vagy hibaelhárítás miatt szükséges. A munkavégzéshez ki kell kérni a PH. Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársának véleményét, valamint a polgármester előzetes hozzájárulását. Rendkívüli esetben (életveszély, balesetveszély) a munkavégzést utólagosan, 5 munkanapon belül kell bejelenteni PH. Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársa részére. Amennyiben a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója a légvezetékek biztonságos üzemeltetése, vagy a hibaelhárítás érdekében szükséges gallyazást írásbeli felszólításra, az abban foglalt határidőben nem végzi el, úgy azt az Önkormányzat a kezelő útján, a tulajdonos vagy üzemeltető, használó utólagos költségére elvégezteti.”


(2) A rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A közutak tartozékát képező fák és cserjék közlekedésbiztonsági szempontból szükséges gondozását – a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) és a közúti közlekedésről szóló törvény szerint – a közút mellett fekvő ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója saját költségén köteles ellátni vagy szakemberrel elláttatni. Amennyiben ezen ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat, a kezelő ezen tevékenységet a PH Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársának jelzett ütemterv szerint és az általa jóváhagyott technológia alkalmazásával köteles ellátni.”


(3) A rendelet 8. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) A közterületi zöldfelületen a légvezeték biztonságos üzemeltetése érdekében a légvezeték tulajdonosa a vezeték mentén lévő, a biztonsági övezetet érintő fákat, bokrokat, azok ágait, gyökereit a vegetációs időn kívüli nyugalmi időszakban a saját költségen eltávolíthatja. A fametszéssel járó munkavégzést a munkák kezdése előtt legalább 48 órával írásban be kell jelenteni a PH Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársának és a kezelőnek. A gallyazási munkát végző köteles a keletkező hulladékot 24 órán belül saját költségén elszállítani.”


9. §


(1) A rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Aki a közterületi zöldfelület állapotát bármely tevékenységével összefüggésben megváltoztatja, abban kárt okoz, köteles a közterületi zöldfelületet a tevékenység befejezését követő 30 napon belül a szükséges mértékben, legkésőbb a következő növényültetési időszak végéig pedig az eredeti vagy emelt szintű állapotnak megfelelően helyreállítani; köteles továbbá arról 1 éves garanciális fenntartással gondoskodni.”


(2) A rendelet 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Ha az eredeti állapot helyreállítása lehetetlen, úgy a helyreállításra kötelezett a sérült növényzet zöldfelületi értékének tízszeresét köteles az önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befizetni.”



10. §


A rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„14. §


A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti szükséghelyzetben a közterületi zöldfelületben okozott kárt 48 órán belül, amennyiben a bejelentésnek objektív akadálya van, úgy ennek megszűnését követően nyomban be kell jelenteni a kezelő részére. A terület helyreállítása vonatkozásában a város közterületeinek rendjével, használatával és hasznosításával kapcsolatos helyi előírásokról szóló 17/2014. (V. 15.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.”



11. §


A rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Ha a meglévő növényzet bizonyíthatóan az engedélyezett munkák során sérült, úgy az építtető a növényzet pótlását, vagy helyreállítását – a PH Városüzemeltetési Iroda szakfeladatot ellátó munkatársával egyeztetett módon, az általa megadott határidőben – saját költségén köteles elvégezni vagy elvégeztetni. Ha a pótlásra vagy helyreállításra nincs lehetőség, úgy az építtető a sérült növényzet zöldfelületi értékének tízszeresét köteles az Önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befizetni.”


12. §


A rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„16. §

Fakivágás, gallyazás – szükséghelyzet, vagy a fa kiszáradásának, és a kezelő által végzett zöld gallyazás és nyesés kivételével – csak a vegetációs időszakon kívüli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban történhet.”


13. §


(1)   A rendelet 17. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„( (3) Lakosság által közterületi zöldfelületen végzett növénytelepítéseknél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: )


b) meglévő fasorba idegen faj-fajta betelepítése – a talajtakaró növényzet és a fű kivételével – csak a tulajdonos jóváhagyásával történhet,”


(2) A rendelet 17. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„( (3) Lakosság által közterületi zöldfelületen végzett növénytelepítéseknél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: )


d) a közúti űrszelvény – beleértve a kerékpárúti űrszelvényt is – beláthatóságának biztosítását, a csomópontok beláthatóságát, a közúti jelzések és úttartozékok láthatóságát. A telepített növényzet lombos állapotában nem zavarhatja a látótávolságot vagy a közúti jelzések láthatóságát.”


14. §


 (1) A rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „(2) A közterületi zöldfelületre ültetett gyümölcsfa szakszerű ápolásáról, metszéséről, gallyazásáról, növényvédelméről és környezetének tisztántartásáról a közterülettel határos ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának kell gondoskodnia.


(2) A rendelet 19. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A közterületen található növények hasznainak szedésére az azok ápolását, gondozását végző, és terhét viselő jogosult.”


15. §


A rendelet 21. § (1)-(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója az ingatlana előtti árokszakaszt (csapadékvíz-elevezető létesítményt), a járműbehajtók átereszét és a folyókákat köteles szükség szerint rendszeresen, de évente legalább kétszer tisztítani, és folyamatosan gyomtalanítani, gondozni, a vadhajtások eltávolításáról gondoskodni. Füves árok esetén a fű szálhossza a 20 cm-t nem haladhatja meg.

(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának, vagy üzemeltetőjének, használójának mind az úttest, mind pedig a közterületi zöldfelület felől biztosítania kell a csapadékvíznek a csapadékvíz-elvezető árokba vagy zárt csapadékvíz-elvezető csatornába történő szabad lefolyását, el kell távolítania a lefolyást akadályozó tárgyakat, anyagokat.”


16. §


(1) A rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„22. §


(1) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles az ingatlannal határos közterületi járdát a hulladékoktól, gyomtól, portól, sártól, szennyező anyagoktól folyamatosan megtisztítani. A sarokingatlan, vagy minden oldalról közterülettel határolt ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója az ingatlannal határos minden járdaszakasz tisztántartására köteles.

(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles megtisztítani az ingatlanával határos közterületi járdák melletti folyókák és csatornanyílások lefolyóit a lefolyást akadályozó gyomoktól, tárgyaktól, anyagoktól.

(3) Amennyiben az időjárás szükségessé teszi, az ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának gondoskodnia kell a járda hótól való letisztításáról, és – jegesedés esetén – csúszásmentesítéséről. E kötelezettségeknek minden reggel 8 óráig köteles eleget tenni, majd a nap folyamán – az időjárástól és a személyi körülményektől függően – a hóeltakarítást, valamint a csúszásmentesítést legalább még egyszer meg kell ismételni.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt csúszásmentesítéshez elsősorban homok, kőpor, fűrészpor, finom kőzúzalék használható. Erre a célra visszamaradó, darabos, durva anyag nem alkalmazható. A díszburkolatú járdákon, sétányokon síkosságmentesítés céljából nátrium-klorid nem alkalmazható.”


17. §


A rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


18. §


A rendelet a jelen rendelet 2. melléklete szerinti 4. melléklettel egészül ki.


19. §


A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (III. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„13. §


A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki a 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendeletben foglaltakba ütköző módon a közterületi zöldfelületek fenntartásának rendje elleni cselekményt valósít meg, azaz

a)  a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként az ingatlan határától az úttestig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztántartásáról nem gondoskodik,

b)  a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként, üzemeltetőjeként, használójaként tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület és az ingatlan körül lévő 4 méter széles területsáv tisztántartásától nem gondoskodik,

c)   a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként nem gondoskodik a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről annak érdekében, hogy azok ne lógjanak be a járda és az út űrszelvényébe.

d)  két szomszédos ingatlan közötti közterületi járda vagy átjáró esetében a közterülettel szomszédos ingatlanok tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként nem teljesíti tisztántartási kötelezettségét az ingatlana határától a közterületi járda vagy átjáró középvonaláig,

e)   a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként az a)-d) pontokban jelzett területeken nem gondoskodik gyommentesítéséről és a fű rendszeres nyírásáról úgy, hogy a fű szálmagassága a 20 cm-t ne haladja meg,

f)   a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként a légvezetékek biztonságos üzemeltetése vagy a hibaelhárítás érdekében az ingatlan határától az úttestig terjedő zöldsávon légvezeték alatt található fák szükséges gallyazását írásbeli felszólításra, az abban foglalt határidőre sem végzi el,

g) a közterülettel határos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként nem gondoskodik a közterületi zöldfelületen található gyümölcsfa szakszerű ápolásáról, metszéséről és gallyazásáról, növényvédelméről és a környezet tisztántartásáról.”


20. §


Az Ör. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„16. §


A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki a 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendeletben foglaltakba ütköző módon a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos helyi előírásokat sértő cselekményt követ el, azaz

a) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként az ingatlannal határos árokszakaszt, a járműbehajtók átereszét és a folyókákat szükség szerint, de évente legalább kétszer nem tisztítja, folyamatosan nem gyomtalanítja, gondozza, a vadhajtások eltávolításáról nem gondoskodik,

b) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként, vagy üzemeltetőjeként, használójaként nem gondoskodik arról, hogy az ingatlannal határos füves árokban a fű szálhossza ne haladja meg a 20 cm-t,

c) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként, vagy üzemeltetőjeként, használójaként az ingatlannal határos zöldsávon nem távolítja el a csapadékvíz lefolyását akadályozó tárgyakat, anyagokat, és ezáltal nem biztosítja, hogy a csapadékvíz elvezető árokba vagy zárt csapadékvíz elvezető csatornába a csapadékvíz szabadon lefolyhasson.”


21. §


Az Ör. 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„18. §


A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki a 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendeletben foglaltakba ütköző módon köztisztaság rendje elleni cselekményt valósít meg, azaz

a) a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként, vagy üzemeltetőjeként, használójaként nem tartja az ingatlanával határos közterületi járdát tisztán,

b) a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként az ingatlanával határos közterületi járdák melletti folyókák és csatornanyílások lefolyóit a lefolyást akadályozó tárgyaktól, anyagoktól nem tisztítja meg,

c) a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként, vagy üzemeltetőjeként, használójaként – amennyiben az időjárás szükségessé teszi – minden reggel legkésőbb 08:00 óráig, és a nap folyamán legalább még egyszer nem gondoskodik az ingatlanával határos járdák hótól való megtisztításáról, jegesedés esetén azok csúszásmentesítéséről,

d) a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként, használójaként a c) pontban megjelölt csúszásmentesítést visszamaradó, darabos, durva anyag alkalmazásával, továbbá a díszburkolatú járdákon, sétányokon síkosságmentesítés céljából nátrium-kloriddal végzi. el.”



Záró rendelkezések


20. §


(1) Ez a rendelet 2015. október 1-én lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a rendelet 2. § 7. pontja.