Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának a feltételeiről

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2015. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának a feltételeiről

2023.03.01.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed minden, a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, az üzleti vagyonba tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiségre, a hozzátartozó földterülettel (a továbbiakban: helyiség). A helyiségek tételes felsorolását a helyiségekre vonatkozó mindenkor hatályos vagyonkezelési szerződés melléklete tartalmazza.

(2)3

(3)4 A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.), valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) rendelkezései az irányadóak.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1.5 Ajánlati biztosíték: a helyiség bérbeadására irányuló pályázati hirdetményben megjelölt bruttó összegű, az ajánlatot megerősítő, kötelezően befizetendő pénzösszeg.

2.6 Igénybevételi díj: a bérleti szerződés megkötésekor a bérlő által fizetendő egyszeri bruttó pénzösszeg, amennyiben azt a bérbeadó kikötötte.

3. Óvadék: a bérleti szerződésben foglalt bérlői kötelezettségek teljesítésére szolgáló pénzösszegben meghatározott biztosíték.

4. Az Önkormányzat vagyongazdálkodó szervei: az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 30.) ök. rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 14. §-ában meghatározottak.

5.7 Bérleti díj: pénzben kifejezett bruttó forgalmi érték forint összegben meghatározva.

Bérbeadói jogokat gyakorló szervek

3. § (1)8 Az 1. § (1) bekezdés szerinti helyiségek feletti bérbeadói jogokat a helyiségekre vonatkozó vagyonkezelési szerződés alapján a PALOTA-HOLDING Zrt. gyakorolja.

(2)9 A helyiség pályáztatás alóli, e rendelet 9. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti mentesítéséről, és a kedvezmény nélkül az évi 1.000.000 Ft bérleti díj bevételt meg nem haladó kedvezményes bérbeadásáról a polgármester, ezt meghaladóan a vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt az Önkormányzat vagyongazdálkodási érdekeinek figyelembevételével.

(3)10 A Képviselő-testület dönt az ingyenes hasznosításról a Vagyonrendelet 15/A. §-a szerint.

4. §11 A PALOTA-HOLDING Zrt. a vagyonkezelésében lévő helyiségek tekintetében kiírja, nyilvánosan meghirdeti és lebonyolítja a helyiség bérbeadására irányuló pályázatot,

Ellenőrzés

5. §12 (1)13 A PALOTA-HOLDING Zrt. a vagyonkezelésében lévő helyiségek kihasználtságáról havonta köteles beszámolni a Bizottságnak.

(2) A PALOTA-HOLDING Zrt. a vagyongazdálkodásáról évente köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.

(3) A PALOTA-HOLDING Zrt. köteles a rendeletben meghatározott tevékenységét a nyilvánosság folyamatos biztosítása mellett, a tulajdonos és bérlők üzleti érdekeit nem sértő módon végezni, továbbá köteles a jogszabályokban meghatározott közérdekű adatszolgáltatás teljesítésére.

A helyiség bérbeadása

6. § A helyiséget - a 3. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel - a nyilvánosság biztosítása mellett, jelen rendelet 1. mellékletében részletesen meghatározott pályázati eljárás szabályainak alkalmazásával kell bérbe adni.

6/A. §14 Lakást nem lakás célú helyiséggé, illetve nem lakás célú helyiség lakássá való át-, vagy visszaminősítéséről, továbbá az állományból való törlésről, valamint visszahelyezéséről a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.

A pályázati eljárás általános szabályai

7. § (1)15 A helyiség bérbeadásának alapfeltételeit és a pályáztatás módját - az Önkormányzat erre vonatkozó határozatainak figyelembe vételével - a PALOTA-HOLDING Zrt. határozza meg.

(2)16 A 4. §-ban foglaltak alapján a PALOTA-HOLDING Zrt. írja ki, és gondoskodik a pályázat közzétételéről, valamint a pályázati eljárás lebonyolításáról, a pályázatok értékeléséről és az eredmény kihirdetéséről.

(3) A pályázat nyilvános, azon minden nagykorú, cselekvőképes természetes személy és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részt vehet, akinek köztartozása és az Önkormányzattal, valamint az Önkormányzat intézményeivel és gazdasági társaságaival szemben lejárt határidejű tartozása nincsen.

(4)17 A helyiségek bérbeadására kiírt pályázatokat az Önkormányzat és a PALOTA-HOLDING Zrt. internetes honlapján, valamint a PALOTA-HOLDING Zrt. hirdetőtábláján kell közzétenni.

(5)18 A beérkezett pályázatok bontását, érvényességének vizsgálatát és az érvényes pályázatok értékelését, valamint a pályázati kiírásban meghatározott licitálásos versenytárgyalások lebonyolítására öttagú bizottság jogosult, mely a PALOTA-HOLDING Zrt. által delegált három tagból, a Bizottság elnökéből, vagy a Bizottság általa kijelölt képviselő tagjából és a Polgármesteri Hivatal jegyző által megbízott köztisztviselőjéből áll.

(6) A pályázat eredményét az (5) bekezdésben említett bizottság a pályázatok bontását követő egy munkanapon belül, a kiírásban meghatározott szempontok szerint és eljárásnak megfelelően állapítja meg, és sorrendet állít fel az érvényesen pályázók között.

(7) A pályázat nyertese az a pályázó, aki a pályázatában, illetve a jelen rendelet alapján megtartott licitálásos versenytárgyaláson, vagy a pályázati kiírásban meghatározott bírálati szempont(ok) szerint az összességében legkedvezőbb ajánlatot tette.

(8) Amennyiben a korábbi bérlő a pályázati eljárásban mindvégig részt vesz és a (7) bekezdés szerinti legkedvezőbb ajánlatot több pályázó is tartja, úgy a korábbi bérlőt kell nyertesnek nyilvánítani.

(9)19 Az (5)-(6) bekezdések szerinti eljárási cselekményeket közjegyző jelenlétében lehet lefolytatni és közjegyzői okiratba kell foglalni, ha a pályázati kiírás szerint megajánlható legkisebb bérleti díj a 250.000 Ft/hónap, vagy a megajánlható legkisebb igénybevételi díj az 1.000.000 Ft összeget meghaladja.

(10)20 A pályázat eredményét a PALOTA-HOLDING Zrt. internetes honlapján és hirdetőtábláján kell közzétenni.

(11) A nyertes pályázóval az erről szóló döntés közlését követő tizenöt napon belül kell szerződést kötni.

(12) Az érvénytelen pályázatot benyújtó és a sikertelen pályázók részére a befizetett ajánlati biztosítékot az eredmény kihirdetését követő három munkanapon belül, banki átutalással vissza kell fizetni.

(13) Amennyiben a nyertes pályázó a helyiségbérleti szerződést a pályázati kiírásban meghatározott határidőig saját érdekkörébe tartozó okból nem köti meg, a befizetett ajánlati biztosítékot elveszíti.

(14)21 Amennyiben a nyertes pályázóval a szerződéskötés meghiúsul, a PALOTA-HOLDING Zrt. dönt arról, hogy szerződést köt-e a következő legkedvezőbb ajánlatot tevő pályázóval, vagy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja.

(15)22 Ha a pályázati eljárás tisztasága vagy jogszerűsége az eljárás bármely szakaszában, bármely okból kérdésessé válik, akkor a PALOTA-HOLDING Zrt. jogosult az eljárást részletes indoklás nélkül eredménytelenné nyilvánítani.

8. §23

Bérbeadás pályázaton kívül

9. § (1) A helyiség pályázaton kívül adható bérbe:

a) ha azt az önkormányzat szerve, intézménye, gazdasági társasága saját működési célra kívánja bérbe venni,

b)24 ha azt a kerületi nemzetiségi önkormányzat, társadalmi és civil szervezet, Társasház, vagy a kerületi képviselő-testület tagja a képviselői tevékenységének ellátásával kapcsolatban igényli,

c) az önkormányzattól átvállalt valamely feladata ellátásához, az a) és b) pontban meghatározottakon kívüli szervezet számára szükséges,

d) egy éven belül, összesen hat hónapot meg nem haladó időtartamú, alkalmi jellegű helyiség hasznosítás esetén,

e) határozott időre kötött bérleti szerződés lejártakor a korábbi bérlőnek, ha a bérlő a korábbi szerződési feltételek helyett a bérbeadó által meghatározott, bérbeadó számára kedvezőbb szerződési feltételek teljesítését vállalja.

(2) A helyiség (1) bekezdés szerinti bérbeadása esetén a bérleti díj kedvezményesen is megállapítható.

(3) Az (1) bekezdés a)-c) pontjai szerinti kedvezményes bérbeadás időtartama az öt évet nem haladhatja meg.

A bérbeadás időtartama, feltétele és a bérleti díj

10. § (1)25 A helyiséget határozott vagy határozatlan időtartamra lehet bérbe adni. A határozott idejű bérbeadás időtartama legfeljebb 15 év lehet.

(1a)26 Az öt éven túli bérbeadásról a Képviselő-testület dönt. Az öt éven túli bérbeadás feltétele, hogy a bérlemény felújítására a bérlő a bérleti időszak egészére fizetendő bérleti díj összegének legalább 30%-ával megegyező összeget fordít. A beruházások költségét a 12. § (5) bekezdése szerint kell elszámolni.

(2) A bérbeadás feltétele, hogy a bérlő igénybevételi díjat és az óvadékot a bérbeadónak előre befizeti.

(3) Az igénybevételi díj nem jár vissza.

(4)27 Az óvadékot a bérleti szerződés megszűnésekor a Ptk. szabályai szerint kell visszafizetni.

(5)28

(6) A helyiség legalacsonyabb bérleti díját annak a kerületen belüli elhelyezkedése, műszaki állapota, közművesítettsége, a helyiségben tervezett tevékenység jellege, valamint az ingatlanbérleti piac aktuális kereslet-kínálati viszonyai alapján kell megállapítani.

10/A. §29 Annak a bérlőnek, akinek 2020. március 31. napjával bezárólag bérleti díj tartozása nincs, 2020. május 1. napjától 2020. július 31. napjáig a bérleti szerződésében megállapított bérleti díj 25 %-át kell megfizetnie.

A használati díj

11. § A helyiséget jogcím nélkül használó használati díjat köteles fizetni, amelynek összege megegyezik a bérleti díjjal, annak hiányában az azonos elhelyezkedésű ingatlanra megállapított bérleti díj 100%-a. A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj 100 %-kal emelhető.

A felek jogai és kötelezettségei

12. § (1) A bérbeadó és a bérlő jogaira és kötelezettségeire a helyiség átadásával, rendeltetésszerű használatával, karbantartásával, felújításával, továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatosan az Ltv. és e rendelet szabályain túlmenően a felek között létrejövő bérleti szerződés az irányadó.

(2) A bérleti szerződést, vagy a bérleti szerződésbe foglalt bérlői kötelezettségek teljesítésére vonatkozó egyoldalú bérlői kötelezettségvállalási nyilatkozatot közjegyzői okiratba kell foglalni, kivéve a 9. § (1) bekezdés a) és c) pontjaiban foglaltak alapján történő bérbeadást. Eltérő megállapodás hiányában a közjegyzői okiratba foglalás a bérlő költsége.

(3)30 A (2) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesülhet a havi 25.000 Ft bérleti díjat meg nem haladó bérbeadás. Az erről szóló döntés meghozatalára a bérbeadói jogok gyakorlója jogosult.

(4) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérleti szerződésben rögzített módon, ennek hiányában rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, tisztán és kifestve és az átvételkori felszereltséggel köteles a bérbeadónak visszaadni.

(5) A bérbeadó hozzájárulásával, általa elfogadott költségvetés alapján elvégzett értéknövelő beruházások igazolt költségeit a bérbeadó a bérleti díjba, külön írásbeli megállapodás alapján beszámíthatja.

(6) Engedély, illetve a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül végzett beruházás értékének követelésére a bérlő sem jogalap nélküli gazdagodás, sem egyéb jogcímen nem jogosult.

(7) A helyiségben székhely, vagy telephely létesítését a bérbeadói jogok gyakorlója engedélyezi.

(8) A bérlő a bérlet tartama alatt a helyiségbe más személyt nem fogadhat be, a helyiséget albérletbe nem adhatja, a bérleti jogot át nem ruházhatja és el nem cserélheti.

Tevékenységi kör megváltoztatása

13. § A helyiségben végzett tevékenységi kört megváltoztatni a bérbeadó engedélyével lehet.

A helyiségbérlet megszűnése

14. § (1) A helyiségbérlet megszűnik az Ltv. 23. és 39. §-ában foglaltak esetén.

(2) A bérbeadó a bérletet felmondja, ha

a) a bérlő a bérbeadó részére fizetendő bérleti díj, kártérítés, illetve egyéb fizetési kötelezettség teljesítésével késedelembe esik, és a bérbeadó írásos, a felmondás kilátásba helyezését is tartalmazó felhívására a fizetési kötelezettségének a felszólítás kézhezvételét követő 8 napon belül nem tesz eleget;

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;

c) a bérlő vagy annak dolgozója a bérbeadóval vagy környezetével szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsít vagy veszélyhelyzetet teremt és ezt a magatartását a Bérbeadó felszólítását követő 8 napon belül nem szünteti meg;

d) a bérlő a helyiséget, illetőleg területét rongálja vagy a rendeltetésével ellentétesen használja;

e) a bérlő a helyiséget vagy annak egy részét másnak átengedi;

f) a bérlő az általa gyakorolt tevékenységet a bérbeadó hozzájárulása nélkül megváltoztatja.

(3) A bérbeadó a bérletet közérdekből, legfeljebb 6 hónap felmondási idővel felmondhatja, ha

a) a bérlő részére megfelelő cserehelyiséget (a továbbiakban: cserehelyiség) ajánl fel;

b) a bérlő a helyiséget legalább hat hónapig saját érdekkörébe tartozó ok miatt nem használja.

(4) A székhelyként vagy telephelyként bejegyzett helyiség bérleti jogviszonyának megszűnésekor a bérlő köteles gondoskodni a székhely vagy telephely cégiratokból való kivezetéséről és erről a bérbeadót haladéktalanul értesíteni.

Eljárási szabályok

15. § (1) A helyiség bérbevételével és az egyéb, e rendelet hatálya alá tartozó kérelmekkel kapcsolatosan az Önkormányzathoz érkező beadványok alapján a benyújtót 8 napon belül értesíteni kell az eljárás szabályairól és az eljáró szervről.

(2) A tájékoztatással egyidejűleg a beadványt meg kell küldeni a vagyonkezelőnek vagy elő kell készíteni döntésre az Önkormányzat hatáskörrel rendelkező szerve számára.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.

(2) A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 26/2003. (VI. 30.) ök. rendelet

a) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a 3/2013. (II. 4) önkormányzati rendelettel szabályozott Nyugdíjas-házban lévő lakásokra, továbbá az Önkormányzat vagyongazdálkodási és költségvetési szervei használatába adott lakásokra.”

b) 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.), az Ltv., valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) az irányadóak.”

c) 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Lakásbérletre vonatkozó szerződést megkötni, módosítani, kiegészíteni, a polgármester által kiadott írásbeli tulajdonosi nyilatkozat alapján lehet.”

d) 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázat kiírásáról, közzétételéről és a pályázathoz szükséges feltételek biztosításáról a bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlójának javaslatára a polgármester gondoskodik.”

e) 57. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadói nyilvántartást a polgármester vezeti.”

(3) Hatályát veszti lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 26/2003. (VI. 30.) ök. rendelet

a) 1. § (1) bekezdésében az „és helyiségre (a továbbiakban helyiség)” szövegrész;

b) 1. § (2) bekezdésében az „és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre” szövegrész;

c) 2. § (1) bekezdésében az „és helyiségek” szövegrész;

d) 2. § (1) bekezdés b) pontja;

e) 3. § (1), (4) és (10) bekezdésében az „és helyiség” szövegrész;

f) 16. § (1) bekezdésében az „és helyiségekre” szövegrész;

g) 16. § (5) bekezdésében az „vagy a helyiséget” szövegrész,

h) 18. (3) bekezdésében az „és helyiségek” szövegrész;

i) 18. § (4) bekezdésében az „és egy helyiség” szövegrész;

j) 42-56. §;

k) 59. § 11. pontja.

1

A bevezető a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 29/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet 28. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től. Az 1. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Hatályon kívül helyezte a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 28. § b) pontja, hatálytalan 2019. január 1-től.

4

Az 1. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től.

6

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től.

7

Beiktatta a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től.

8

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

9

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 18. §-a, hatályos 2020. december 11-től.

10

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 22. §-a, hatályos 2019. január 1-től.

11

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

12

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

13

Módosította a 16/2019. (XII.17.) önkormányzati rendelet 29. § b) pontja, hatályos 2019. december 18-tól.

14

6/A. §-al kiegészítette a 29/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 13. §-a, hatályos 2016. december 20-tól.

15

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

16

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

17

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 23. §-a, hatályos 2019. január 1-től.

18

Módosította a 16/2019. (XII.17.) önkormányzati rendelet 29. § c) pontja, hatályos 2019. december 18-tól.

19

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § b) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

20

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

21

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

22

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 27. § a) pontja, hatályos 2019. január 1-től.

23

Hatályon kívül helyezte a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 28. § c) pontja, hatálytalan 2019. január 1-től.

24

Módosította a 29/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 14. §-sa, hatályos 2016. december 20-tól.

25

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től.

26

Beiktatta a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től

27

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése, hatályos 2019. január 1-től.

28

Hatályon kívül helyezte a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 28. § d) pontja, hatálytalan 2019. január 1-től.

29

Beiktatta a 11/2020. (V.5.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. május 6. napjától.

30

Módosította a 29/2018.(XI.29.) önkormányzati rendelet 25. §-a, hatályos 2019. január 1-től.