Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (II.28.)önkormányzati rendelete

rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 05. 06

Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (II.28.)önkormányzati rendelete

rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól1

2015.03.01.

Écs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

I. Fejezet

A rendelet célja, alapelvei, hatálya

1. § (1) A rendelet célja: A Képviselő-testület eleget tegyen az 1993. évi III. törvény által előírt szabályozási kötelezettségének, és megállapítsa a felnőtt korúakra vonatkozó pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét. Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy az általa biztosított és megszervezett szociális ellátások célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek. A helyi önkormányzatok az e törvényben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapítson. A szociális ellátás feltételeinek biztosítása - az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl - az állam és a helyi önkormányzatoknak a feladata.

(2) A rendelet hatálya:

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szt. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.2

II. Fejezet

Hatásköri és általános eljárási rendelkezések

2. § (1) E rendeletet az Szt.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

(2) Az ellátás iránti kérelmet az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal Écsi kirendeltségén, Écs, Fő u. 94. szám alatt (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(3) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.3

3. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szociális törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek, nincs szükség igazolásra.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4) A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

4. § (1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni. A környezettanulmány elkészítése érdekében a Hivatal megkeresi a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

5. § Az Szociális törvény 17. § bekezdésében meghatározott módon jár el a Képviselő-testület, átruházott hatáskörben hozott döntés esetén a polgármester.

Értelmező rendelkezés

6. § Az alkalmazandó fogalmak értelmezését az Szt. 4. §-a tartalmazza.

III. Fejezet

Vagyoni helyzet igazolása

7. § A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek: a munkáltató által kiadott keresetigazolás, rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény (pl. nyugdíjszelvény), egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés, stb.

8. § A kérelmező a kérelemben a saját, valamint az egy háztartásban lakó személyek adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól köteles a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályiról szóló 63/2006. (III.27.) számú Kormányrendelet mellékletei szerinti tartalommal nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolni.

9. § A Hivatal a beadott kérelmeket döntésre előkészíti, majd azokat a Képviselő-testületnek úgy továbbítja, hogy a döntésre jogosult szerv a kérelmeket elbírálhassa.

10. § A Hivatal a döntés előkészítése során a kérelmező által benyújtott igazolások és nyilatkozatok alapján, a tényállás tisztázására, szükség esetén a kérelmező életkörülményeiről környezettanulmányt készíthet.

11. § Amennyiben a környezettanulmány eredményeként vélelmezhető, hogy a kérelmező jövedelmi és vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt, az Szt. 10. §. (6) bekezdés szerint felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, elsősorban természetbeni támogatásról dönthet a képviselő-testület.

12. § A Képviselő-testület határozatát a Polgármester írja alá.

Lakókörnyezet rendezettsége

13. § (1) A települési támogatásra, rendkívüli települési támogatásra jogosultságnak további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettségét biztosítsa az alábbiak szerint.

(2) A kérelmező vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara vagy kertje, a kerítésen kívül határos terület, járda tisztántartása (télen csúszásmentesítése), az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására köteles.

(3) Az (1) bekezdésben előírt feltételt a hivatal a kérelem benyújtása után bármikor ellenőrizheti. A feltételek teljesítésére – a konkrét teljesítendő feladatok megjelölésével – legalább öt napos határidőt tűz ki. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek a felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított ellátást meg kell szüntetni.4

IV. Fejezet

Ellátási formák

14. § A jogosult részére pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(1) Az önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság esetén a jogosultnak az alábbi pénzbeli támogatásokat állapíthatja meg.

a) települési támogatás- lakhatási támogatás- gyógyszer hozzájárulás- temetési támogatás

b) rendkívüli települési támogatás- eseti pénzbeli támogatás- azonnali polgármesteri támogatás- krízistámogatás
c) köztemetés
(2) Az önkormányzat Képviselő-testülete természetbeli támogatás állapíthat meg az alábbiak szerint:- eseti természetbeli támogatás
(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások formái:
alapellátások:-szociális étkeztetés- házi segítségnyújtás- családsegítés- gyermekjóléti szolgáltatás

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

Lakhatási támogatás

15. § (1) Az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére állapítható meg eseti jelleggel, azzal a kérelemben meghatározott indokkal, hogy az általa (családja által lakott) lakás fenntartása súlyosan nehezíti saját maga, illetve családja létfenntartását és

a) kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,

b) egyedülálló esetén 250%-át

valamint a kérelmező a Szt. szerint meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A támogatás maximum évente 2 alkalommal adható pénzbeli vagy természetbeni ellátás formájában, 3-10 ezer forintig terjedően a képviselő-testület állapítja meg.

Gyógyszer hozzájárulás

16. § (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-a,
valamint a havi rendszeres gyógyszerköltsége a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 20%-át meghaladja.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulásként nyújtott települési támogatás összege évente egyszeri 12.000 forint.
(3) A gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a háziorvos vagy szakorvos által kiállított, a havi rendszeres gyógyszerköltségről szóló igazolást.
(4) A gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

temetési támogatás

17. § (1) Temetési támogatás állapítható meg annak az Écs községben lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, aki elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott. Temetési támogatásra jogosult az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400%-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet előterjeszteni.

(3) A kérelem benyújtásával egyidejűleg be kell mutatni az eltemettető nevére kiállított eredeti számlát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, valamint mellékelni kell a családban élők jövedelemigazolását.

(4) A temetési támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(5) A temetési támogatás összege 15.000 Ft.

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

18. §

.

Köztemetés

(1) Köztemetés esetén átruházott hatáskörben a polgármester jár el.
(2) Az Szt 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:
a) részletfizetést, ha a temetésre köteles
aa) egyedül álló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem éri el, vagy
ab) családjában egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át nem éri el.
(3) A részletfizetést a polgármester maximum 12 hónapra engedélyezheti.

Krízistámogatás

19. §

1

(1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – elemi kár bekövetkezése miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek a kár elhárításához rendkívüli krízistámogatást nyújt.
(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, rendkívüli szélsőséges időjárás és belvíz.
A kérelemhez csatolni kell az elemi kárt igazoló dokumentumot, valamint az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal által elkészített helyszíni szemle jegyzőkönyvét.
(3) A kérelem elbírálásáról átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.
(4) Abban az esetben, ha olyan mértékű elemi kár érte a családot, egyedül élő személyt, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet.
(5) A megállapított támogatás összege maximálisan az Önkormányzat éves költségvetésének függvényében állapítható meg.5

19/A. §

2

(1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – baleset vagy betegség miatt bekövetkező egészségkárosodás miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek rendkívüli krízistámogatást nyújt.
(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.
(3) Rendkívüli települési támogatás pénzben, vagy természetben adható, azzal a megkötéssel, hogy az odaítélt támogatásról évente 1 ízben, vagy a támogatás megszűntét követően a támogatásra jogosult a képviselő-testületnek elszámolni köteles.
(4) Rendkívüli támogatás nyújtható gyógyszer, egyéb gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez, utazási költségek kompenzálására, abban az esetben, amennyiben az közgyógyellátási igazolvánnyal, egyéb OEP általi finanszírozással nem vagy részben biztosítható.
(5) A kérelem elbírálásáról, a kérelem és a hozzá kapcsolódó orvosi igazolás benyújtását követően, átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.
(6) Abban az esetben, ha az egészségkárosodás olyan mértékű terhet ró a családra, egyedül élő személyre, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet.
(7) A rendkívüli egészségkárosodás bekövetkeztekor odaítélt támogatás feltétele, hogy a támogatásban részesülő családjában az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500%-át.
A megállapított támogatás összege maximálisan az Önkormányzat éves költségvetésének függvényében állapítható meg.6

eseti támogatás

20. §

.

(1) Rendkívüli pénzbeli vagy indokoltság esetén természetbeni támogatást állapíthat meg a képviselő-testület kérelemre, vagy hivatalból azon családok, egyedül élő személyek részére, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudnak, vagy alkalmanként többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és
a) a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150%-át,
b) egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át.
(2) A támogatási forma évente 1 alkalommal adható.
(3) A támogatás összegét a képviselő-testület 3.000,-Ft-10.000,-Ft közötti összegben állapíthatja meg.

azonnali polgármesteri támogatás

21. § (1) A polgármester az önhibáján kívül, előre nem látható okból nehéz anyagi helyzetbe került család, egyedül élő személy részére azonnali pénzbeli vagy természetbeli támogatást állapíthat meg 15.000,-Ft értékhatárig. Erről a polgármester a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

V. Fejezet

Szociális szolgáltatások

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Alapszolgáltatások

22. § .

(1) A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó ellátást (a továbbiakban személyes gondoskodást) biztosít. Az alapszolgáltatások megszervezésével segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból, vagy más okból származó problémáik megoldásában.

(2) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatás formái:

a.) a házi segítségnyújtás,
b.) a családsegítés,
c.) gyermekjóléti szolgáltatás
d.) étkeztetés
(3) Térítésmentes szolgáltatások:
- családsegítés
- házi segítségnyújtás
- gyermekjóléti szolgáltatás.
Térítésköteles szolgáltatás:
- étkeztetés,
- házi segítségnyújtás
(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.
(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni, melyet külön önkormányzati rendelet szabályoz.
(6) Écs Község Önkormányzata a szociális alapszolgáltatásokat a PTKT Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményén keresztül látja el.
Az ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjéhez írásban, formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemre az intézményvezető 15 napon belül dönt. Házi segítségnyújtás esetén - soron kívüli esetek kivételével – a gondozási szükségletet megállapító bizottság határozatát követően az intézményvezető 15 napon belül dönt.
(7) Az ellátást az igénylőt, ill. törvényes képviselőt az intézményvezető írásban értesíti a döntésről.
(8) Az intézményvezető a felvételről azonnal gondoskodik, ha a kérelmező helyzete azt indokolja.
(9) A szociális szolgáltatást végzők jogaira a Szt. 94/L. §-ban meghatározottak az irányadóak.

Étkeztetés

23. §

.

(1) Szociális étkeztetésben részesülhet az, aki egészségi állapotára, idős korára, fogyatékosságára, pszichiátriai betegségére tekintettel az önkormányzat által nyújtott szolgáltatást kívánja igénybe venni, valamint akinek állapota miatt a napi egyszeri meleg étel biztosítja a létbiztonságot, továbbá családi, szociális és mentális viszonyai alapján az étkeztetést önmaga más módon nem képes megoldani.
(2) Az étkeztetés ellátásának módja: Pannonhalma Többcélú Kistérségi társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás formájában.
(3) Kérelem benyújtásának helye: az ellátást kérvényezni a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény - 9090 Pannonhalma Bajcsy Zs. u. 25. szám - intézmény vezetőjéhez címezve lehet.
A kérelem a fenti módon beadható az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalban is, ahol is gondoskodnak az ügyirat címzetthez való eljutásáról.
(4) Igénybevevők köre: az Szt. 62. §-ban szereplők köre.
(5) Az intézményi térítési díj mértékét külön rendelet állapítja meg, a szociális étkeztetés intézményi térítési díjait Pannonhalma Város Önkormányzata Képviselő – Testülete mindenkori étkezési térítési díjakról szóló rendelete tartalmazza.
(6) A személyi térítési díj mértékéről a képviselő-testület önálló rendelet alkot.

Házi segítségnyújtás

24. §

.

(1) A házi segítségnyújtás igénybevételére az Szt. 63. §-a vonatkozik.
(2) A házi segítségnyújtás ellátásának módja: Pannonhalma Többcélú Kistérségi társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma, Bajcsy Zs. u. 25., intézményi társulás formájában.
(3) Kérelem benyújtásának helye: az ellátást kérvényezni a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény, 9090 Pannonhalma Bajcsy Zs. u. 25. sz., intézményvezetőjéhez címezve az előbbi címen lehet. Illetve a kérelem az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalban is beadható. Ebben az esetben a továbbítást a címzettnek a Hivatal végzi.
(4) Igénybevevők köre: az Szt. 63. §-ban szereplők köre.
(5) A személyi térítési díj mértékének szabályozásáról a képviselő-testület önálló rendelet alkot. A személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg.

Családsegítés

25. §

.

A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott, a Szt. 64. § (4) bekezdésében biztosított térítésmentes szolgáltatás.
(1) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működik a Szt. 64. § bekezdésében foglaltak alapján.
(2) Az Szt. 64. § - ban meghatározott családsegítést Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, az általa fenntartott PTKT Családsegítő és Gyermekjóléti és Szociális Intézmény útján biztosítja, az erre irányuló kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani, aki az Szt. 94/A § értelmében írásos megállapodást köt az ellátottal.

GYERMEKJÓLÉTI ALAPELÁTÁSOK

26. § A gyermekek védelme a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítésére, veszélyeztetettségének megelőzésére és megszüntetésére, valamint a szülői vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek védelmének biztosítására irányuló tevékenység. A gyermekek védelmét pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások, illetve gyermekvédelmi szakellátások és hatósági intézkedések biztosítják a Gyvt. alapján.

Gyermekjóléti szolgáltatás

27. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás olyan a gyermek érdekeit védő speciális, személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi, és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

(2) Écs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Gyvt. 39. § - 40. §-ban foglaltak alapján a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait az általa fenntartott PTKT Családsegítő és Gyermekjóléti és Szociális Intézmény keretében látja el.

VI. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

28. §

.

(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 1/2014. (I.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.
Mondovics László Dr. Bertalanné Józsa Judit
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetésének napja: 2015. 02.28.
Dr. Bertalanné Józsa Judit
jegyző
1 Módosította a szociális gondoskodáshelyi szabályairól szóló 9/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2016.(XII.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016.XII. 20-tól.
2 Megállapította a szociális gondoskodáshelyi szabályairól szóló 9/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2016.(XII.15.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2016.XII. 20-tól.

1. melléklet

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló
9/2015. ( II.28.) sz. rendelethez
KÉRELEM
települési támogatás megállapítása iránt
A kért támogatási formát kérjük X-szel jelölni.
□ lakhatási támogatás
□ gyógyszer hozzájárulás
□ temetési támogatás
rendkívüli települési támogatás
□ eseti támogatás
□ azonnali polgármesteri támogatás
□ krízistámogatás

I. 1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................
Lakóhely: ....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők száma:.......fő

A kérelmezővel közös háztartásban élők személyi adatai:

név/születési név

születési hely év, hó, nap

anyja neve

rokonsági fok

II. Jövedelmi adatok

jövedelem típusa

kérelmező

közös háztartásban élő személyek

munkaviszonyból, foglalkoztatási jogviszonyból származó

társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

alkalmi munkavégzésből származó

táppénz, gyed, gyes, gyet, családi pótlék

nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

egyéb

Összesen

III. Vagyoni helyzet:

A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának vagyona
A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

B) Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

IV. A kérelem indoklása, élethelyzet amelyre tekintettel a támogatást kéri:

.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

V. Haláleset miatti települési támogatás esetén:

Az elhunyt személyes adatai:
Neve: ............................................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................
Lakóhely: ....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: ......................................................................................................................
Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.
Écs,……………………………………
…………………………………….
kérelmező
Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

- A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal

(pl. munkáltatói igazolás) történik.

- A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) szerint:

A jogosultság megállapításakor

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

2. Gyógyszer hozzájárulás kérelem esetén a kérelemhez csatolni kell továbbá a havi rendszeres gyógyszerköltségről szóló orvosi igazolást.

3. Temetési támogatás iránti kérelem esetén a kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot, valamint az eltemettető nevére kiállított temetési számlát is csatolni kell.

1

Az önkormányzati rendeletet az Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 24.) önkormányzati rendelete 29. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 27. napjával.

2

19/2015.(V.06.) rendelet módosítás Écs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el és a 9/2015.(II.28.) önkormányzati rendeletét ( továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja: 1.§. (1) A R. 22. 0 (7) bekezdése kiegészül: Az Intézményi térítési díj mértéke Pannonhalma Város önkormányzati rendelete alapján szociális étkezetés tekintetében 2015. július 01-től bruttó 700 Ft/adag. Écs Községben a személyi térítési díj mértékét jelen rendelet 1. számú melléklet tartalmazza. 2.§ (1) A R 24. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul: A házi segítségnyújtás intézményi térítési díjának mértéke: 480 Ft/óra. A személyi térítési díj mértékét a jelen rendelet 2 sz. melléklete határozza meg. 3.§ A R. 22. § (5) bekezdése, 23. § (6) bekezdése, 24. § (5) bekezdése hatályát veszti a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg. A rendeletet kihirdetve: Écs, 2015. május 06.

3

12/2016.(XII.15.) rendelet módosítás Écs Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bek. 8.a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az 1993. évi III. törvényben foglaltakat figyelembe véve az önkormányzat szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: R.) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja: 1.§. A R. 19.§-a az alábbiak szerint módosul: Krízistámogatás (1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – elemi kár bekövetkezése miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek a kár elhárításához rendkívüli krízistámogatást nyújt. (2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, rendkívüli szélsőséges időjárás és belvíz. A kérelemhez csatolni kell az elemi kárt igazoló dokumentumot, valamint az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal által elkészített helyszíni szemle jegyzőkönyvét. (3) A kérelem elbírálásáról átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. (4) Abban az esetben, ha olyan mértékű elemi kár érte a családot, egyedül élő személyt, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet. (5) A megállapított támogatás összege maximálisan az Önkormányzat éves költségvetésének függvényében állapítható meg. 2.§. A R. 19.§-a 19/A ponttal egészül ki: (1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – baleset vagy betegség miatt bekövetkező egészségkárosodás miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek rendkívüli krízistámogatást nyújt. (2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. (3) Rendkívüli települési támogatás pénzben, vagy természetben adható, azzal a megkötéssel, hogy az odaítélt támogatásról évente 1 ízben, vagy a támogatás megszűntét követően a támogatásra jogosult a képviselő-testületnek elszámolni köteles. (4) Rendkívüli támogatás nyújtható gyógyszer, egyéb gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez, utazási költségek kompenzálására, abban az esetben, amennyiben az közgyógyellátási igazolvánnyal, egyéb OEP általi finanszírozással nem vagy részben biztosítható. (5) A kérelem elbírálásáról, a kérelem és a hozzá kapcsolódó orvosi igazolás benyújtását követően, átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. (6) Abban az esetben, ha az egészségkárosodás olyan mértékű terhet ró a családra, egyedül élő személyre, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet. (7) A rendkívüli egészségkárosodás bekövetkeztekor odaítélt támogatás feltétele, hogy a támogatásban részesülő családjában az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500%-át. 3.§ A Rendelet hatálybalépése: 2016. december 20. Écs, 2016. november 29. Kihirdetve : Écs, 2016. december 15.

4

5/201/.(I.19.) rendelet módosítás Écs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26. § ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat 9/2015.(II.28.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban:R.) az alábbiak szerint módosítja: 1.§ 1. A R. 13.§. hatályát veszti. 2. Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetve: 2018. január 19.

5

25/2018.(XII.20.) rendelet módosítás Écs Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, valamint 132. § (4) bekezdés g) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) rendeletet (továbbiakban: R) az alábbiakban módosítja: 1.§ A R. a 19/B §-sal egészül ki: (1) A képviselő-testület krízistámogatásban részesítheti azt az egyedülálló személyt vagy családot, aki az előző paragrafusokban nem meghatározott, jelentős anyagi megterheléssel járó rendhagyó élethelyzetbe került. (2) Jogosult a támogatásra az az egyedülálló személy vagy család, aki a településen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él. (3) A támogatás feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének tízszeresét nem haladja meg. (4) A támogatás mértékéről és formájáról a képviselő-testület egyedi döntést hoz. 2.§ A R. 20/A §-a az alábbiakra változik: (1) A településen állandó lakóhellyel rendelkező 67. év feletti személyek karácsonyi pénzbeli támogatásban részesülnek, abban az esetben, ha az Önkormányzat éves költségvetési rendelete tartalmazza. (2) Az eljárás hivatalból indul, a jövedelmi viszonyok figyelembevételével. A jogosultság abban az esetben állapítható meg, ha a támogatásban részesülő jövedelme mindenkori minimálbér négyszeresét nem haladja meg. A támogatás odaítéléséhez kötelezően kitöltendő ADATLAP a rendelet 1. számú függeléke. (3) Az egyedi támogatási döntések meghozatalát a képviselő-testület átruházza a polgármestere. A polgármester az egyedi döntéseiről beszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé. 3.§ A R. a 21/A. §-sal egészül ki: Újszülött gyermekek életkezdési támogatása (1) A képviselő-testület célja a kisgyermekes szülők anyagi terheinek csökkentése illetve a gyermekvállalás ösztönzésének elérése. (2) Az eljárás kérelemre indul. A kérelmet és mellékleteit a gyermek születésétől számított egy éven belül, az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és lakcímkártyáját. (3) Jogosult az anyagi támogatásra az újszülött törvényes képviselője, ha az anyakönyvezés időpontjában Écs község közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik és a településen életvitelszerűen él. (4) A támogatás feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori minimálbér négyszeresét nem haladja meg és az önkormányzat éves költségvetési rendelete erre fedezetet nyújt. (5) A támogatás odaítéléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt. (6) A támogatás összege és formája, egyedi mérlegelés alapján pénzbeli vagy természetbeni juttatás is lehet. (7) A támogatás összege a mindenkori önkormányzati költségvetésben meghatározott, melynek maximális összege 100.000,-Ft újszülöttenként. 4. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 13/2017. (XI.27.) valamint a 20/2018. (XI.15.) rendelet. Écs, 2018. december 19. A rendelet kihirdetve! Écs, 2018. december 20.

6

5/2020.(III.06.) a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) rendelet módosításáról 2020-03-06-tól Écs Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bek. 8.a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az 1993. évi III. törvényben foglaltakat figyelembe véve az önkormányzat szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: R.) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja: 1.§. A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) rendelet (továbbiakban:R) 21/A. §-a (6) bekezdése az alábbiakban módosul: Az újszülött gyermekek életkezdési természetbeni támogatásának ( ajándékutalvány ) összege 70.000,-Ft 2.§. A Rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1-től kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a R 7. pontja hatályát veszti Écs, 2020. március 06. Kihirdetve : Écs, 2020. 03. 06.