Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 13/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete

a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2024. 03. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 13/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete

a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról

2024.03.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a rendeletben szabályozott szociális ellátások tekintetében kiterjed a Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

d) a településen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokra,

e) hontalanokra.

(2) E rendelet hatálya - az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően - kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(3)1 E rendelet hatálya - az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon túl - kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (4a) bekezdésében foglalt személyekre.

2. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

2. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó ellátások a szociális alapszolgáltatások, valamint a szakosított szociális ellátások.

(2) A szociális alapszolgáltatások:

a) az utcai szociális munka;

b)2 a nappali ellátást nyújtó intézmények közül a hajléktalanok nappali melegedője;

c)3 családsegítés.

(3)4 A szakosított szociális ellátások:

a)5 Ápolást, gondozást – nyújtó intézmény:

aa) idősek otthona,

ab) emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona,

b) átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény a hajléktalanok átmeneti szállása.

3. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételének módja

3. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény, illetve a szolgáltatás vezetőjénél terjeszti elő kérelmét szóban vagy írásban. Az intézmények saját használatú nyomtatvány összeállítására jogosultak.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló SzCsM rendelet (a továbbiakban: SzCsM rendelet) 1. számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést az SzCsM rendelet 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.

(3)6 A szociális ellátások igénybe vétele iránti kérelemhez - a térítésmentesen biztosítandó ellátások kivételével - csatolni kell az SzCsM rendelet 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot és az adatok valódiságát bizonyító okiratokat.

(4) A Szoctv. 115/A. §-a vagy a fenntartó döntése alapján térítésmentesen biztosítandó ellátások esetén jövedelemnyilatkozatot nem kell benyújtani.

4. § (1) A benyújtott kérelem alapján az intézményvezető dönt a szolgáltatás nyújtásáról vagy a kérelem elutasításáról, amelyről a kérelmezőt tájékoztatja. Az elutasításról és a jogorvoslati lehetőségről a kérelmezőt írásban kell tájékoztatni. Az intézményi ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője megállapodást köt a Szoctv. szerinti tartalommal.

(2) Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az ellátás igénybevételéről szóló döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének szociális ügyekkel foglalkozó bizottsághoz (a továbbiakban: Bizottság) fordulhat, amely a kérelem elbírálásáról a soron következő ülésén határozattal dönt.

(3) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást legkésőbb 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

(4) Az intézmény vezetője az ellátást igénylő személy soron kívüli elhelyezéséről az SzCsM rendelet szerint dönt. A kérelmező a döntés ellen, annak közlésétől számított 8 napon belül a Bizottsághoz fordulhat, amely a kérelem elbírálásáról a soron következő ülésén határozattal dönt.

4. A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások (utcai szociális munka, hajléktalan személyek nappali melegedője)

5. § Az utcai szociális munka keretében biztosítani kell az utcán tartózkodó hajléktalan személy helyzetének, életkörülményeinek figyelemmel kísérését, szükség esetén ellátásának kezdeményezését, illetve az ellátás biztosításához kapcsolódó intézkedés megtételét.

6. § A nappali melegedő a hajléktalan személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

5. A személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás

7. §7 (1)8 Ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézmény az idősek otthona és az emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona.

(2) A Békéscsabai Életfa Idősek Otthona telephelyén emelt szintű idősotthoni ellátást nyújt, a mindenkor hatályos, jogerős működési engedélyben rögzített létszámmal.

(3) Az emelt szintű ellátás egy, vagy kétszemélyes lakóegységekben történik, ahol az elhelyezési körülmények és a biztosított szolgáltatások az átlagot jóval meghaladó minőségűek.

(4) Amennyiben az intézményben lakóegység használatával rendelkező ellátott a beköltözését követő 5 éven belül kiköltözik, úgy az egyszeri hozzájárulás időarányos része – kamatok nélkül – visszajár részére. A jogviszony felmondásának időtartama nem vonható le.

(5)9 A hajléktalan személyek átmeneti szállása azoknak a hajléktalan személyeknek az elhelyezését biztosítja, akik az életvitelszerű szálláshasználat és a szociális munka segítségével képesek az önellátásra.

6. A térítési díjak megállapításának szabályai

8. § (1) Ha az Szoctv. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni, azok mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A térítési díjat a Szoctv. 114. § (2) bekezdésében felsorolt személy köteles megfizetni.

(3)10 A személyi térítési díj összegét a Bizottság az ellátott kérelme alapján mérsékelheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett nem haladja meg a szociális vetítési alap két és félszeresét. Az ellátott kérelméhez csatolni kell az 3. § (3) bekezdése szerinti iratokat.

(4)11 A személyi térítési díj megfizetését a Bizottság elengedheti, ha a jövedelemvizsgálat alapján az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett nem haladja meg a szociális vetítési alap két és félszeresét. Az ellátott kérelméhez csatolni kell az 3. § (3) bekezdése szerinti iratokat.

(5) Az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért fizetendő térítési díjat e rendelet hatályba lépését követően, 15 napon belül felülvizsgálja, és a megállapított új intézményi és személyi térítési díj összegéről írásban értesíti a díj fizetésére kötelezettet.

(6) Az intézmény vezetője minden negyedév első hónap 15. napjáig az előző negyedévről szóló térítésidíj-hátralékosok aktuális névsorát tartalmazó listát, a felszólításokat és azok átvételét igazoló dokumentumokat eljuttatja a fenntartónak.

(6a)12 Az intézmény vezetője, amennyiben a kötelezett a térítési díj befizetését elmulasztotta 15. napos határidő megjelölésével írásban felszólítja a kötelezettség teljesítésére. Amennyiben a határidő eredménytelenül telik el az intézményvezető intézkedik a térítési-díjhátralék behajtásáról.

(7)13 A Bizottság az intézményvezető kezdeményezése alapján dönt behajthatatlanná vált a térítésidíj-hátralék törléséről.

(8) A Bizottság a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi, vagyoni helyzete mérlegelésével részben vagy egészben elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt engedélyezhet, amennyiben a kérelmező megfelel a (3)–(4) bekezdésében foglalt feltételeknek.

8/A. §14 A Békéscsabai Életfa Idősek Otthonában az emeltszintű ellátást nyújtó férőhely egyszeri belépési díj megfizetése esetén vehető igénybe. A Békéscsabai Életfa Idősek Otthonában 69 átlagos ápolást, gondozást és demens ellátást nyújtó férőhely belépési hozzájárulás megfizetése esetén vehető igénybe. A beköltözéskor fizetendő belépési hozzájárulás és az egyszeri belépési díj összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

8/B. §15 (1) Az intézményi jogviszony megszűnésére és megszüntetésére a Szoctv. 100–101. §-ait, valamint 103–104. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2) A jogosultak érdekvédelmére a Szoctv. 97–99/A. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”

7. Szociálpolitikai kerekasztal

8/C. §16 (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások, valamint a gyermekjóléti ellátások fejlesztése, az ellátások színvonalának, hatékonyságának javítása, szociális szolgáltatástervezési koncepcióban foglalt feladatok megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése érdekében helyi szociálpolitikai kerekasztal működik.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart. A szociálpolitikai kerekasztal ülései nyilvánosak.

(3) A szociálpolitikai kerekasztal működésének további szabályait az általa elfogadott működési szabályzatban határozza meg.

(4) A szociálpolitikai kerekasztal ülésein elhangzottakról „Emlékeztető” készül.

(5) A kerekasztal tagjai Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, illetve intézményvezetői, valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról törvény szerint szociális tevékenységet végző szervezetek, a települési nemzetiségi önkormányzatok, továbbá a szolgáltatástervezésben és annak végrehajtásában partnerséget vállaló szervezetek képviselői.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba.

1

Az 1. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 31. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 32. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdés c) pontját a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 32. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Módosította a 39/2016.(XII. 21.) önkormányzati rendelet 1.§ Hatályos 2017. 01.01.

5

A 2. § (3) bekezdés a) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 32. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 33. §-ával megállapított szöveg.

7

Módosította a 39/2016.(XII. 21.) önkormányzati rendelet 2. § Hatályos 2017. 01.01.

8

A 7. § (1) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (5) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 34. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 35. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § (4) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 35. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 8. § (6a) bekezdését a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 35. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 8. § (7) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 35. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Kiegészítette a 39/2016.(XII. 21.) önkormányzati rendelet 3. § Hatályos 2017. 01.01.

15

Kiegészítette a 39/2016.(XII. 21.) önkormányzati rendelet 4. § Hatályos 2017. 01.01.

16

Kiegészítette a 39/2016.(XII. 21.) önkormányzati rendelet 5. § Hatályos 2017. 01.01.

17

Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2022. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 19. § (1) bekezdés - 10. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 36. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 2. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2022. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 19. § (2) bekezdés - 11. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 36. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.