Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 15/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2018. 10. 13- 2018. 10. 13



Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Csongrád Megyei Katasztrófavédel-mi Igazgatóság, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgató-ság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala,

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 3.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejlesztési, Környezetvédelmi és Agrár Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §

(1)     Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: HÉSZ) 5. § (1) bekezdése a következő i) alponttal egészül ki:

          „i) kötelező telekhatár.”.

(2)     A HÉSZ 7. §-a helyébe a következő szakasz lép:

„7. §     

(1) A legkisebb kialakítható telekméreteket az egyes övezetek, építési övezetek előírásai és beépítésre szánt területen a 2.4. melléklet, beépítésre nem szánt területen a 2.9. melléklet határozza meg.

(2) A telekalakítás eredményeként a telekalakításban részt nem vevő telkek köz- vagy magánútról való megközelíthetősége nem szűnhet meg.

(3)  Nyeles telek nem alakítható ki.

(4) Új beépítésre szánt területen építési telket úgy kell kialakítani, hogy az előírt legkisebb telekszélesség méretével megegyező oldalhosszúságú négyzet a telek előkertjét és hátsókertjét nem számítva a telken belül elhelyezhető legyen. Új telekosztás esetén a telek legkisebb szélességét a 2.4. melléklet határozza meg.

(5)  A kialakítható telek homlokvonala nem lehet kisebb, mint az előírt legkisebb telekszélesség 3/4-e.

(6) Ahol a kialakítható legkisebb telekterületre vonatkozó számjel 0, a telekalakítással kialakuló telek nem lehet kisebb, mint a tömbben meglévő legkisebb telek területe vagy 1200 m2. A kialakítható legkisebb telekszélesség

       a)   szabadon álló beépítési mód esetében legalább 18 méter,

       b)   oldalhatáron álló beépítési mód esetén legalább 16 méter,

       c)    egyéb beépítési mód esetén legalább 10 méter.”

(3)     A HÉSZ a következő 7/A. §-al egészül ki:

„7/A.§

(1)  A kialakítható telek méretére vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni

       a)   közműépítmény elhelyezését szolgáló telek kialakítása,

       b)   közterület-szabályozás végrehajtását célzó telekalakítás,

       c)    övezethatár mentén történő telekalakítás,

       d)    kötelező telekhatár jelöléssel érintett telek alakítása

       esetén.

(2)  Övezethatár által metszett telket nem kell megosztani az övezethatár mentén.

(3) A beépítésre szánt területek belsejének feltárására a Szabályozási Tervben jelölt utakon kívül újabb kiszolgáló köz- vagy közforgalom elől el nem zárható magánutak létesíthetők. A kialakítható legkisebb útszélesség

       a)   legfeljebb tíz telek megközelítését biztosító út esetén 10 méter,

       b)    tíznél több telek megközelítését biztosító út esetén 12 méter,

       c)    gazdasági terület melletti út esetén 16 méter.

(4)  Távlati úttengellyel jelölt út esetén a tengelytől számított 6 méteres sáv területét közforgalom elől el nem zárt útként ki lehet alakítani. Ebben az esetben a meglévő épületet nem kell figyelembe venni az előkert meghatározásakor.

(5)  Telekalakítás esetén nem kell az övezethatárt figyelembe venni, a kialakuló telek legkisebb méreténél a telket érintő övezetek közül a legkisebb előírt teleknagysághoz tartozó telekméretet kell figyelembe venni.

(6) Ha a telekméret közterület-szabályozás végrehajtása következtében csökken az övezetre meghatározott legkisebb kialakítható vagy beépíthető telekméret alá, a telek kialakítható, amennyiben az előírt legkisebb telekszélesség biztosított. A beépítettség legnagyobb mértékét a közterület-szabályozás végrehajtása előtti telekméret alapján kell meghatározni. Ezen szabályok a telekmegosztásra is vonatkoznak.

(7)  Védett területen telket alakítani a tervezett beépítést bemutató tervre adott támogató településképi vélemény alapján lehet. A telekalakítás során alkalmazkodni kell a tömb beépítési módjához és az utcakép rendjéhez.

(8) Út számára úgy kell telket kialakítani, hogy azon az út műtárgya és tartozékai is elhelyezhetők legyenek zöldsáv és fasor helyének biztosításával együtt.

(9)  Telekcsoport-újraosztás esetén a telket érintő közterület-szabályozást részlegesen is végre lehet hajtani útkezelői hozzájárulás mellett, ebben az esetben a visszamaradó telek nem válik beépíthetővé.

(10)       A beépítés feltételeinek vizsgálata nélkül engedélyezhető telekhatár-rendezés vagy telekegyesítés, ha az a településrendezési előírások megvalósítása szempontjából a telekalakítás előtti helyzethez képest kedvezőbb helyzetet eredményez.

(11)       A Szabályozási Tervben jelölt kötelező telekhatár jelöléssel érintett telek telekalakításakor az érintett telek határain belül csak a kijelölt telekhatár vonalán alakítható telekhatár.

(12)       A beépítésre szánt területen telekosztás és telekcsoport-újraosztás csak akkor lehetséges, ha a kialakuló telkek legalább 6 m szélességű útról megközelíthetők.”

 (4)   A HÉSZ 8. §-a helyébe a következő szakasz lép:

„8. §

(1)  Beépíthető a telek, amely

       a)    az OTÉK 33. §-a szerinti feltételeknek megfelel,

       b)    beépítési terepszint meghatározása további belvíz-elvezetési kényszert nem okoz,

       c)    kialakított,

       d)    kiszolgálható, valamint

       e)    távlati úttengelytől és Lfk jelű övezetben meglévő út tengelyétől mért 6     méteren belül lévő telek esetén

              ea)      a kerítés és a közmű-becsatlakozási műtárgy a távlati úttengelytől     mért legalább 6 méterre áthelyezésre került és

              eb)      a távlati úttengelytől mért 6 méteren belüli telekrész egyszintes        növénytelepítéssel zöldfelületként kialakításra került.

(2)  Kialakított a telek, amely

       a)    aa)      eléri a 7. § (1) szerinti legkisebb telekméretet,

              ab)      teljesíti a 7. § (5) és (6) bekezdései szerinti feltételeket és

              ac)      esetében a közterület-szabályozás vagy kötelező telekalakítás              megvalósult,

       b)    mérete közterület-szabályozás végrehajtása miatt csökken a beépíthető legkisebb teleknagyság alá, de teljesülnek a 7. § (5) és (6) bekezdései      szerinti feltételek vagy

       c)    telekalakítási engedéllyel 2018. július 20. előtt építési telekként alakult ki, és nem érinti közterület-szabályozás vagy kötelező telekalakítás.

(3)  Kiszolgálható a telek, amely beépítésre szánt területen legalább 6 méter, beépítésre nem szánt területen legalább 4 méter széles útról megközelíthető. Beépítésre szánt területen a legalább 4 méter szélességű útról megközelíthető telek is kiszolgálható, ha az útkezelő, az ivóvíz- és a villamosenergia szolgáltató a beépítéshez hozzájárult.

(4) A beépítésre szánt és belterületbe vonásra kijelölt területen fekvő telek beépítésének nem feltétele a belterületbe vonás.”

(5)     A HÉSZ 9. §-a bekezdése helyébe a következő szakasz lép:

„9. §

(1)  Településrendezési szerződést kell kötni

       a)      aa)    szabályozási tervben közlekedési területként nem szabályozott út,

                 ab)    legalább négy telek, vagy

                 ac)    távlati úttengely menti telekrész önálló telekként való

                 kialakulását eredményező telekalakítás,

       b)      gazdasági területen a telek 40 %-nál nagyobb mértékben való beépítése,

       c)      0,5 MW vagy annál nagyobb névleges teljesítőképességű, villamosenergiát           termelő napelemes erőmű létesítése, vagy

       d)      az előírt parkolószükséglet más építési telken történő biztosítása esetén.

(2)  Településrendezési szerződést kötni csak az azt megalapozó telepítési tanulmányterv alapján lehet.”

(6)     A HÉSZ 11. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(2) Beépítésre szánt területen a négynél több rendeltetési egységet magában foglaló beépítés esetén, továbbá a Nagykörúton belüli közterületen, a különleges beépítésre nem szánt fásított és burkolt közterületen a burkolat kiépítését vagy átépítését megelőzően, vegyes, gazdasági és különleges területen, zöldterületen valamint a Nagykörúton belül minden beépítés esetén előzetes főkertészi szakmai konzultációval megalapozott környezetrendezési tervet kell készíteni.”

(7)     A HÉSZ 12. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

          „(8) A Szabályozási Terven ábrázolt távlati úttengely vagy Lfk területen meglévő út tengelyétől mindkét oldalától mért 6 méter széles területsáv önálló telekként történő kialakítása nem feltétele az érintett telek beépítésének, de helye nem beépíthető. Ezen a területsávon a közforgalom elől el nem zárt módon gépjármű behajtó helyezhető el. Ebben a területsávban az érintett területtulajdonosnak tűrnie kell a közműhálózat fejlesztését.”

(8)     A HÉSZ 13. §-a a következő (6)-(7) bekezdésekkel egészül ki:

„(6) Egy telken 4 vagy több lakás csak úgy helyezhető el, ha a telek és a telekhez legközelebbi meglévő gyűjtőút közötti út területe a telekhez vezető út teljes hosszán legalább 12 m szélességű és szilárd burkolatú úttesttel ellátott.

(7)  7,5 m épületmagasságot elérő épületet csak ajánló településképi vélemény alapján lehet elhelyezni.”

(9)     A HÉSZ 17. § (3) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(3) Közterületen önálló építmény, köztéri alkotás, köztárgy és egyéb közérdekű műtárgy csak a környezetének szükség szerinti rendezését bemutató terv alapján helyezhető el.”

(10)   A HÉSZ 17. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

          „(4) Közterületen térszint alatti mélygarázs a Szabályozási Terven jelölt helyeken elhelyezhető a telekhatárok figyelembe vétele nélkül is.”

(11) A HÉSZ 23. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A katonai repülőtér telekhatárától mért 13 km távolságon belül nem lehet

a) a 0737/11 és 0737/12 hrsz-ú telkek kivételével szerves hulladékot nyílt rendszerben feldolgozó vagy tároló hulladékgazdálkodási létesítmény,

b) nukleáris létesítmény,

c) a már kijelölt vízgazdálkodási területek és különleges bányaterületek kivételével olyan mesterséges vízfelület, vízi létesítmény vagy külszíni bánya, amelynek felülete az 1 ha területet meghaladja, kivéve az olyan vonalas vízi létesítményeket, amelyek vízfelületének szélessége nem haladja meg a 4 métert.”

(12)   A HÉSZ 32. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(2) Az út szabályozási szélességében a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell biztosítani. A közműfejlesztéseket a közterület-szabályozás hosszú távú igényeit és a 6. melléklet szerinti minta-keresztszelvényt figyelembe véve kell megvalósítani úgy, hogy a kapcsolódó építési övezetre előírt minimális közművesítés céljára a közlekedési-közmű terület kialakított legyen. A közművek elrendezését úgy kell megtervezni, hogy fasor, zöldsáv részére biztosítani lehessen a helyet.”

(13)   A HÉSZ 41. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

          „(3a) Az Lke jelű területen 7,5 m-t elérő épületmagasság esetén legfeljebb 4 rendeltetési egységet, 7,5 m alatt két rendeltetési egységet lehet elhelyezni telkenként.”

(14)   A HÉSZ 41. § (5) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

          „A tengelytől legalább 6 m-re meglévő épület felújítható, tetőtere beépíthető.”

(15)   A HÉSZ 43. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

          „(6) Gazdasági területen a telket érintő, szabályozási vonallal lehatárolt közterületeket ki kell alakítani. A meglévő 16 méternél keskenyebb út tengelyétől épület 11 méterre helyezhető el, legkevesebb 6 méterre létesíthető kerítés, közműpótló és közműcsatlakozási építmény.”

(16)   A HÉSZ 43. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

                „(1a) Gazdasági ipari övezetben környezetére jelentős hatást gyakorló tevékenység védőterületén kívül elhelyezhető munkásszálló.”

(17)   A HÉSZ 46. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

          „(1a) Új út, gépjárműparkoló, járda, kerékpárút, közmű- és hírközlési infrastruktúra létesítés, továbbá meglévő út, gépjárműparkoló, járda, kerékpárút, közmű- és hírközlési infrastruktúra átépítés, felújítás tervdokumentációja részeként a kapcsolódó zöldfelületek kialakítására, rendezésére előzetes főkertészi szakmai konzultációval megalapozott környezetrendezési tervet kell készíteni és a zöldfelületeket az út-, gépjárműparkoló, járda, kerékpárút, közmű- és hírközlési infrastruktúra építési munkákkal együtt kell kialakítani, rendezni.”

(18)   A HÉSZ 50. § (5) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(5) Az Eg jelű övezetben meglévő lakóépület a meglévő beépítés mértékéig átépíthető, felújítható, tetőtere beépíthető és egy alkalommal bővíthető legfeljebb 25 m2-rel.”

(19)   A HÉSZ 51. § (4) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

            „(4) A mezőgazdasági övezetben 2003. december 31. előtt igazoltan meglévő lakóépület a telek méretétől függetlenül átalakítható, felújítható, tetőtere beépíthető és bővíthető a megengedett beépítettségen felül legfeljebb 25 m2-rel, de a telek beépítettsége nem haladhatja meg az 5 %-ot.”

(20)   A HÉSZ 51. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A mezőgazdasági övezetben lakóépülettel beépített telken legfeljebb 35 m2 alapterületű, különálló gépkocsitároló építhető a megengedett beépítettségen felül, de a telek beépítettsége nem haladhatja meg a 10 %-ot.”

(21)   A HÉSZ 51. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

          „(6) Út tengelyétől legalább 6 m-re meglévő épület felújítható, bővíthető.”

(22)   A HÉSZ 52. § (4) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(4) A 2008. szeptember 30 előtt épült és meglévő épület Meglévő épület bővítése, rendeltetésmódosítása a telek bármely részén lehetséges, a (3) bekezdés figyelembevételével.”

(23)   A HÉSZ 55. § (3) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

          „A terület megközelítését legalább 10 m széles közterületről vagy magánútról biztosítani kell.”

(24)   A HÉSZ 55. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A Kb-Lo jelű különleges lovasközpont célú területen lovarda, lóistálló, takarmánytároló szállás jellegű épület, és mindezek kiszolgáló építményei helyezhetők el, telekhatártól legalább 5,5 méter távolságra, legfeljebb 5 % mértékű beépítettséggel, legalább 5000 m2 területű telken a telek területére vetített legalább 65 % zöldfelületi fedettséggel. Az épületek legfeljebb 7,5 méter épületmagassággal épülhetnek.”

(25)   A HÉSZ 59. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

          „(2) Lakás kivételével amennyiben az előírt parkolóhely szükséglet telken belül nem biztosítható, 500 méteren belül más építési telken a hiányzó parkolóhely településrendezési szerződés alapján pótolható. Az 500 méteren belüli közterületi pótlási lehetőség kizárólag önkormányzati vagy állami érintettségű fejlesztések esetén vehető figyelembe.”


2. §

A HÉSZ

1) 2. § 6. pontjában a ”területének rendezését” szövegrész helyébe a „területének vagy zöldfelületének rendezését” szöveg, a ”zöldterület” szövegrészek helyébe a „zöldfelület” szöveg, a „térburkolat” szövegrész helyébe a „burkolt felületeket” szövegrész,

2) 12. § (4) bekezdésében az „A 7. § (6)-(7) bekezdésében” szövegrész helyébe a „A 7/A. § (2) és (5) bekezdéseiben” szöveg,

3) 13. § (2) bekezdésében az „esetén a” szövegrész helyébe a „esetén az Lfk, és az Lfk övezettel határos Vt övezetek kivételével a” szöveg,


5) 32. § (4) bekezdésében a „műtárgy és növénytelepítés” szövegrész helyébe a „műtárgy, meglévő és tervezett növényállomány” szöveg,

6) 41. § (3) bekezdésében az „Lf jelű” szövegrész helyébe a „Lf, Lfk és Lfk övezettel határos Vt övezetben” szöveg,

7) 41. § (5) bekezdésében a „kiszolgáló utak” szövegrész helyébe a „lakóutak” szöveg,

8) 31. alcímében a „Közlekedési területek” szövegrész helyébe a „Közlekedési-, közműelhelyezési és hírközlési ” szöveg,

9)      52. § (3) bekezdésében az „Épület” szövegrész helyébe a „Új épület” szöveg.


3. §

(1)     A HÉSZ 2.2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2)     A HÉSZ 2.5. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3)     A HÉSZ 1. melléklete szerinti Szabályozási Terv azonos szelvényszámú tervlapjainak helyébe az 3. melléklet szerinti tervlapok lépnek.


4. §

Hatályát veszti a HÉSZ

a) a 2. § 6. pont d) alpontjában a „15 cm-nél nagyobb törzskörméretű” szövegrész,

b) 11. § (8) és (9) bekezdése,

c) 12. § (6) bekezdése,

d) 15. § (1) bekezdésének második mondata,

e) 44. § (8) bekezdésének második mondata,

f) 46. § (1) bekezdésének második mondata,

g) 51. § (2) bekezdés c) pontjában az „önkormányzati tervtanácsi” szövegrész,

h) 59. § (1) bekezdésében a „támogató településképi vélemény esetén” szövegrészek,

i) 62. §-a.


Záró rendelkezések

5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.



Kecskemét, 2018. szeptember 13.





Dr. Szeberényi Gyula Tamás sk.                                              Dr. Határ Mária sk.

            alpolgármester                                                                           jegyző



ZÁRADÉK:


A rendelet kihirdetése a mai napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Kecskemét, 2018. szeptember 13.


           Dr. Határ Mária sk.

                   jegyző






1. melléklet a 15/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelethez


A HÉSZ 2.2. mellékletében foglalt táblázat B:25 mezője helyébe a következő, azonos jelölésű mező lép:


B

25

különleges energiaforrás


2. melléklet a 15/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelethez

A HÉSZ 2.5. mellékletében foglalt táblázat C:1 mezője helyébe a következő, azonos jelölésű mező lép:


C

1

ha az előírt parkoló szükséglet közterület felől egy behajtón keresztül megközelített telken, a fő rendeltetésű épületekkel egy tömegben vagy térszín alatt biztosított


3. melléklet a 15/2018. (IX.13.) önkormányzati rendelethez

Módosuló szabályozási tervlapok


1:8000-es szelvények:

1,2,3,7,8, 10, 15, 30, 38, 41,42, 46, 47, 48, 49, 53, 55, 56, 60, 65, 68


1:2000-es szelvények:

10-43, 17-24, 17-42, 18-13, 25-44, 26-33, 29-11, 31-22, 31-23,31-42, 31-44, 32-11, 32-44, 38-42, 39-22, 39-41, 39-42, 39-44, 40-11, 40-13, 40-14, 40-31, 40-32, 40-41, 40-42, 40-43, 40-44, 42-32, 42-34, 46-41, 46-42, 46-43, 46-44, 47-22, 47-24, 47-42, 48-11, 48-12, 48-13,48-14, 48-31, 48-32, 49-11, 49-12, 49-13, 49-14, 49-21, 49-22, 49-31, 49-32, 49-41, 53-22, 55-22