Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (I.26.) önkormányzati rendelete

a lakossági önerő bevonásával megvalósuló út- és járdaépítésről

Hatályos: 2019. 05. 01

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (I.26.) önkormányzati rendelete

a lakossági önerő bevonásával megvalósuló út- és járdaépítésről

2019.05.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Hajdúnánás város közigazgatási területén, a lakossági kezdeményezésre önkormányzati részt vállalással megvalósuló út-, és járdaépítésekre (továbbiakban: útépítés).

(2) Önkormányzati hozzájárulás csak lakóházhoz, üdülőhöz, garázshoz vagy annak építésére szolgáló telekhez kapcsolódó útépítéshez adható.

(3) Önkormányzati támogatást csak a (2) bekezdésben említett lakóház, üdülő, garázs telek tulajdonosa, tulajdonosi közössége, vagy az útépítésben érdekeltek közössége igényelhet.

(4) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló útépítéshez az önkormányzati támogatás odaítélése pályázati rendszerben történik, az éves költségvetés és a pályázati lehetőségek figyelembevételével.

2. § Az önkormányzati részt vállalás esetei:

a) járdaépítés vagy felújítás,

b) zúzottköves útburkolat felújítása,

c) szilárd burkolatú út felújítása,

d) önkormányzati tulajdonú út szilárd burkolattal történő ellátása.

2. A lakossági hozzájárulás minimális mértéke

3. § A lakossági hozzájárulás minimális mértéke a beruházási költség 50%-a.

3. A pályázat feltételei

4. § (1) Az útépítést kezdeményező ingatlanok tulajdonosi közössége, vagy az útépítésben érdekeltek közössége előzetesen szándéknyilatkozatot (a továbbiakban: szándéknyilatkozat) köteles az önkormányzat részére benyújtani.

(2) A szándéknyilatkozat tartalmazza:

a) A nyilatkozatot benyújtó nevét, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét,

b) A nyilatkozatot benyútó meghatalmazását a képviseletre, érintett ingatlanonként, és

c) A pályázni szándékolt útépítés paramétereit

ca) tervezett beruházás helyszínének pontos megjelölését helyrajzi szám megadásával,

cb) a beruházással érintett szakasz kezdetének és végének pontos megjelölését, és

cc) a tervezett beruházás műszaki paramétereinek legalább a hosszúság, szélesség és a tervezett kiegészítő beruházási szándék feltüntetésével. E rendelet szempontjából kiegészítő beruházás: útpadka építés, szegélykő, az útépítéssel érintett parkoló felújítása.

(3) A szándéknyilatkozatot minden év március 16-ig kell az önkormányzathoz benyújtani.

(4) A szándéknyilatkozat beérkezését követő 30 napon belül a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) megvizsgálja, hogy az adott útépítés műszakilag megvalósítható-e, és kiszámolja az útépítés várható beruházási költségét, majd erről a szándéknyilatkozat benyújtóját értesíti.

(5) A szándéknyilatkozat benyújtója a Hivatal értesítését követően minden év május 30. napjáig az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett pályázati űrlapon nyújtja be pályázatát az önkormányzathoz.

(6) Az útépítésben érdekeltek közössége esetén pályázati feltétel, hogy az útépítéssel érintett ingatlantulajdonosok (az esetlegesen érintett önkormányzati tulajdon nélkül) több mint kétharmada vállalja a beruházási költségek kifizetését.

(7) Az útépítésben érdekeltek közül a járdaépítésben érdekelt családi házas övezetben lakó pályázók esetén, pályázati feltétel, hogy a pályázni kívánt járdaszakasz hossza az ingatlan utcafronti telekhatárától telekhatáráig tartson. Társasházas övezetben lakó pályázók esetén minimum az épület előtti szakasz pályázható.

(8) Aszfaltburkolatú út felújításához önkormányzati támogatás csak akkor adható, ha valamennyi az út alá kerülő nyomvonalas közmű (ivóvíz, szennyvízcsatorna, gázvezeték) megépítésre került, vagy elhelyezhető az út területén kívül.

5. § (1) Az önkormányzathoz a 4.§ (5) bekezdésében meghatározott pályázati határidőben beérkezett pályázatokat a Városfejlesztési Bizottság (továbbiakban: Bizottság) véleményezi.

(2) A pályázatok elbírálásának szempontjai:

a) az útépítésben érdekeltek részvételi aránya. Előnyt élvez az a pályázat, ahol a részvételi arány 100 %-os,

b) a pályázatban megjelölt önerő-hozzájárulás %-os mértéke,

c) az útépítéssel érintett terület ingatlan-nyilvántartási rendezettsége,

d) az útépítéshez fűződő városfejlesztési és városrendezési szempontok,

e) út, járda műszaki állapota, és

f) út, járda várható forgalma,

(3) El kell utasítani azt a pályázatot, ahol az érdekeltek részvételi aránya nem éri el a 2/3-ot, vagy az önkormányzati önerő nem áll rendelkezésre.

6. § (1) A pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A pályázat elfogadása esetén az önkormányzat megállapodást köt a pályázóval, melyben a felek rögzítik az útépítés megvalósításával kapcsolatban a feleket érintő jogokat és kötelezettségeket. A pályázó a megállapodás aláírásától számított 30 napon belül köteles a vállalt lakossági önrészt teljes egészében az önkormányzat számlavezető pénzintézetének számlájára befizetni.

(3) Amennyiben a lakossági önrész befizetése határidőn belül nem történik meg, úgy a pályázó elveszítheti az elnyert önkormányzati hozzájárulás tárgyévi igénybe vételére vonatkozó jogosultságát, és a beruházás nem kezdhető meg.

(4) A pályázat elfogadása esetén, amennyiben a finanszírozás biztosított, a Hivatal gondoskodik a beruházáshoz szükséges dokumentáció elkészíttetéséről, valamint intézi a beruházás teljes körű lebonyolítását.

4. Útépítési érdekeltségi hozzájárulás

7. § (1) Az önkormányzat, - ha az útépítésben érdekeltek több mint kétharmada részt vesz – az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyt, a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi. A hozzájárulás mértékét a pályázattal érintett ingatlanonként, egyenlő arányban kell megállapítani. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltek: a közút mentén ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi, vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek.

(2) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére történő kötelezés önkormányzati hatósági ügy.

(3) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget és annak mértékét átruházott hatáskörben a jegyző állapítja meg.

5. Tulajdonjogi rendelkezések

8. § A lakossági kezdeményezésre önkormányzati részt vállalással megvalósuló út és a járda 100 %-ban az önkormányzat tulajdonába kerül.

6. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2018. február 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az alapvetően helyi lakossági érdekeket szolgáló közút építésére természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és az önkormányzat közötti együttműködésről szóló 29/2004. (VI. 01.) Önkormányzati Rendelet.