Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (II. 19.) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól

Hatályos: 2023. 02. 24

Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (II. 19.) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól

2023.02.24.

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. §-ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, Edelény Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014.(XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2.20. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § (1)1 A közterület-felügyelet feladata különösen:

a) a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve közútkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése,

b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása,

c) közreműködés a közterület, az épített- és a természeti környezet védelmében,

d) közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében,

e) közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében,

f) közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében,

g) közreműködés az állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában,

h) a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány jogszerű használatának és birtoklásának az ellenőrzése,

i) a közterületi térfigyelő kamerarendszer felvételinek folyamatos nyomon kísérése adatszolgáltatás teljesítése továbbítása törlése, illetve a felvétel adattartalmának megfelelően a szükséges intézkedés megtétele.

(2) A közterület-felügyelet e rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni, vagy az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló jogszabályban meghatározott intézkedést megtenni.

(3) A közterület felügyelők intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés céljaival. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár.

2. §2 (1)3 A közterület-felügyelet az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott szervezetén belül működik az Igazgatási és Szociális Osztály keretén belül 2 fő közterület felügyelővel, akit a Jegyző nevez ki, és feladatkörében eljárva hivatalos személy.

(2) Közterület felügyelőknek az az egészségileg és fizikailag alkalmas magyar állampolgár nevezhető ki, aki megfelel a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) és az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről valamint az egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvényben (továbbiakban: Rtv.) meghatározott feltételeknek, továbbá rendelkezik az Rtv.-ben előírt vizsgával.

(3) A közterület-felügyelők, munkavégzésére és feladatellátására a Kttv.-ben foglalt szabályok az irányadók és tevékenységük ellátása során kötelesek betartani a tevékenységükre vonatkozó jogszabályokat.

(4) A közterület-felügyelők munkaideje megegyezik az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak munkaidejével, de a munkáltatói jogokat gyakorló személy munkaidőn túli feladatok ellátására munkanapokon és munkaszüneti napokon is berendelheti őket.

3. § (1) A közterület-felügyelők feladatát a rendészeti feladatokat ellátó személyek, valamint a fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátására vonatkozó részletes szabályokról szóló 70/2012. (XII.14.) BM. rendelet 6. számú mellékletében meghatározott szolgálati egyenruhában látja el.

(2) A közterület felügyelőket szolgálati igazolvánnyal, jelvénnyel kell ellátni. A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését, címét és a felügyelői jelvény számát.

(3)4 A közterület-felügyelet e tevékenység eredményesebb ellátása érdekében együttműködési kapcsolatot alakít ki és tart fenn a Nemzeti Adó és Vámhivatallal, az Edelényi Rendőrkapitánysággal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

4. § Ez a rendelet 2019. március 1. napján lép hatályba.

1

Kiegészített bekezdés a 10/2019.(II.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a alapján, hatályos 2019. március 1. napjától.

2

Módosított paragrafus a 21/2019.(VII.22.) önkormányzati rendelet 6.§-a alapján, hatályos 2019. augusztus 1. napjától.

3

A 2. § (1) bekezdése az Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdése az Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.