Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2020. (IV.9.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 10- 2020. 04. 09

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának polgármestere az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott feladat- és hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

(1)     A közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)    Vendéglátóegységek üzemeltetői, az üzletük előtti közterületre, közvetlenül a homlokzattal érintkezve vagy a gyalogos közlekedésnek minimum 1,5 m, illetve a forgalom nagyságát figyelembe véve a közútkezelő által előírt szélességű helyet hagyva asztalokat, székeket, a vendéglátáshoz szorosan kapcsolódó berendezéseket, ezek fölé nem a földhöz rögzített napellenzőt, valamint a kitelepülés köré városképi követelményeknek megfelelő kerítést vagy dísznövényeket helyezhetnek el. Közterületen elhelyezett építmény, vendéglátó előkert, árusító stand esetén – a 25/B. §-ban foglalt eseteket kivéve – a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül a kihelyezés időtartamára a 4. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.”


(2)     A Rendelet 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6)    A nyitható-csukható védőtetővel vagy ernyőszerkezettel lehatárolt vendéglátó előkert esetében – a 25/B. §-ban foglalt eseteket kivéve – a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül a kihelyezés időtartamára a 4. melléklet 9. ab) pontjában meghatározott díjat kell fizetni a nyitott állapotban elfoglalt terület után.”


2. §

A Rendelet 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)    Nem adható felmentés – a 25/B. §-ban foglalt eseteket kivéve –, ha a közterület-használatot kereskedelmi, vendéglátó tevékenységre vagy fizető parkoló működtetési időn belüli használatára kérelmezik.”


3. §

A Rendelet „Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól” című alcíme a következő 25/B. §-sal egészül ki:


„25/B. §

(1)     Különleges jogrendben e rendelet rendelkezéseit az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)     Különleges jogrendben a kereskedelmi, vendéglátó vagy szolgáltató tevékenység folytatását vagy az üzletek nyitvatartását a különleges jogrend bevezetésére tekintettel korlátozó jogszabály hatálya alatt a kihelyezett, de ténylegesen nem üzemeltetett építmény, vendéglátó előkert, árusító stand esetén – a közterület-használat szüneteltetésének bejelentése alapján – a közterület-használati díj fizetése alól részben felmentés adható azzal, hogy a közterület használata után fizetendő díj legalacsonyabb összege a 4. melléklet 26. pontjában meghatározott összeg.”


4. §

A Rendelet a következő 29. §-sal egészül ki:


„29. §

E rendeletnek a közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 10/2020. (IV.9.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Módr.) megállapított 10. § (1) és (6) bekezdését, 22. § (3) bekezdését, 25/B. §-át és 4. mellékletében foglalt táblázat 26. sorát a Módr. hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”


5. §

A Rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.


6. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.