Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelete

A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2021. 01. 01

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. § (2) bekezdés f)-g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„f) a Győri Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Kft. ügyeleti gépjárművére, valamint

g) Győr Megyei Jogú Város közigazgatási területén egészségügyi alapellátást nyújtó, a Nemzeti  Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződésben lévő háziorvos gépjárművére.”


2. §


A rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A fizető-parkolóhely üzemelési ideje a (2)-(5) bekezdésben írt kivétellel:

a) az I. és II. övezetben hétfőtől péntekig 8-18 óra, szombaton 8-14 óra,

b) a III. övezetben hétfőtől péntekig 8-18 óra, valamint

c) a IV. és V. övezetben hétfőtől-vasárnapig 0-24 óra.”



3. §


(1) A rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A I., II. és III. övezetben a fizető-parkolóhely parkolási célú igénybevétele az üzemeltetési időn kívül, munkaszüneti napon, valamint a húsvét vasárnapot megelőző szombati napon ingyenes.”


(2) A rendelet 6. § a következő (3a)-(3b) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A IV. övezetben egy óra parkolási időtartam díjmentesen vehető igénybe.

(3b) A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12) KöHÉM rendelet 2. § (6) bekezdésében meghatározott környezetkímélő gépkocsi díjmentesen veheti igénybe az I-III. övezet fizető-parkolóhelyeit, a sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhelyek kivételével.”


4. §


A rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) mobil fizetési rendszer igénybevételével

történhet azzal, hogy ha a várakozási díj fizetésére a szolgáltatás elérhetőségének hiánya miatt nincs lehetőség, a Használó a parkolójegy megváltása céljából az a) pontban írt fizetési módot veszi igénybe.”


5. §


(1) A rendelet 8. § (1)-(2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A IV-V. övezet kivételével valamennyi övezet fizető-parkolóhelyére szóló rendszámhoz kötött bérlet (a továbbiakban: egész hálózatra érvényes bérlet) váltható, melynek díjtételeit a 2. melléklet 2. alcíme tartalmazza.

(2) A IV-V. övezet kivételével az egyes övezeteken belül található bármely fizető parkolóhelyre igénybe vehető, az adott övezetre szóló rendszámhoz kötött bérlet (a továbbiakban: övezeti bérlet)  váltható, amelyek díjtételeit a 2. melléklet 3. alcíme tartalmazza.”

(2a) A sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhely nem vehető igénybe az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bérlettel.”


(2) A rendelet 8. § (3a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3a) Rendszámhoz kötött, munkanapon érvényes peremterületi bérlet vásárolható a IV-V. övezetek kivételével az övezetek egyes, a Szolgáltató által kijelölt parkolási szakaszaira a Szolgáltató szabályzatában meghatározottak szerint a 2. melléklet 7. alcímében meghatározott áron.”


6. §


A rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

[1]Rendszámhoz kötött lakossági parkolási bérlet (a továbbiakban: lakossági parkolási bérlet) vásárlására jogosult az alábbi területen lakással rendelkező személy lakásonként egy személygépkocsira az (1a) bekezdés szerinti feltételekkel:

a)  a Belvárosi fizető parkoló-övezetben: a Munkácsy Mihály utca - Szent István utca - Újlak utca - Révai Miklós utca – Kamara utca - Szent István út - 14. számú főút - Móricz Zsigmond rakpart - Káptalan domb - Bécsi kapu tér - Zechmeister utca által határolt terület,

b) Révfaluban: a Hédervári út - Kálóczy tér - Dózsa György rakpart - Báthory köz - Báthory utca - Damjanich utca - Rónay Jácint utca által határolt terület,

c)  Nádorvárosban: az Eszperantó út - Vasút utca - Honvéd utca - Kálvária utca (az Eszperantó út és a Bakonyi út között) - Galamb utca - Bem tér - Wesselényi utca - Buda utca - Tihanyi Árpád út által határolt terület,

d)  Sziget – Újvárosban: a Rába folyó - Mosoni-Duna folyó - Jedlik Ányos híd - Radnóti Miklós utca - Simor János püspök tere - Botond utca – Ecet utca -Bercsényi liget - Burcsellás köz - Rába utca - Petőfi tér - Petőfi híd által határolt terület, 

e)  Gyárvárosban és Belvárosban: a Rákóczi Ferenc utca - 14. számú főút - Móricz Zsigmond rakpart - Vas Gereben utca - Tátika utca által határolt terület, valamint

f) Adyvárosban: a Tihanyi Árpád út páratlan oldal 77-87. és páros oldal 68-78. számú lakóházak.”

7. §


A rendelet a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § A 8-9. § szerinti bérlet igénylése, pótlása vagy cseréje esetén a Szolgáltató szabályzatában meghatározott kezelési költség fizetendő.”


8. §


A rendelet 10. § (3) és (3a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Használó nem tarthat igényt az általa megfizetett, de igénybe nem vett parkolási idővel arányos parkolási díjra, valamint az esetlegesen téves adat bevitelével megfizetett parkolási díjra.

(3a) Bérlet nem váltható vissza, vis maior vagy egyéb előre nem látható körülmény esetén a Szolgáltató mérlegelheti a bérlet érvényességének meghosszabbítását.”


9. §


A rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A parkolási pótdíj

a) a Szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában készpénzben,

b) banki átutalással,

c) belföldi postautalványon, vagy

d) elektronikus fizetési eszközök használatával

fizetendő.

(1a) Készpénz-fizetést igazoló bizonylat a Szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában kerül kiállításra.”


10. §


A rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Használó jogvita esetén jogosult a Szolgáltató által kijelölt helyiségben a járműről készült fényképfelvételről a Szolgáltató szabályzatában meghatározott költségtérítés ellenében nyomtatott változatot kérni.”


11. §


A rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt hozzájárulás megadása nélkül történik a fizető-parkolóhely nem parkolási célú igénybevétele, a Használó az igénybevétel időtartamához igazodó, adott parkolási szakaszon érvényes óradíjának kétszeresét a Szolgáltató részére megtéríti.”


12. §


A rendelet II. Fejezete a következő 12. alcímmel és a 16/A. §-sal egészül ki:


„12. A közterületen kialakított elektromos töltőállomással és töltőhellyel kapcsolatos szabályok


16/A. §

(1) A IV. parkolási övezetre a rendelet 6-11. és 15. §-ai  nem alkalmazandóak.

(2) A IV. övezetben a töltéssel kapcsolatos díjakat a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A díj megfizetése az elektromos töltőberendezés üzemeltetője részére, a pótdíj megfizetése a Szolgáltató részére történik.

(4) Az elektromos töltőhelyeknek

a) a töltés leállításától számított 15. percet követő töltés nélküli elfoglalása esetén a rendelet 3. mellékletében meghatározott pótdíj fizetendő, valamint

b) a szolgáltatás igénybevétele nélküli elfoglalása díjfizetés nélküli várakozásnak tekintendő és I. övezet szerinti munkanapra számított parkolási pótdíj fizetendő.”


13. §


(1) A rendelet 1. mellékletének 3. alcím 35-36. pontja helyébe a következő rendelkezés lép és a 37-39. ponttal egészül ki:

„35. Galamb utca,

36. Szent Imre útról nyíló parkoló öböl a rendelőintézet előtt,

37. Vasvári utcáról nyíló 4123/11. hrsz-ú bekötő út,

38. Tihanyi Árpád út 68-78 számok mögötti és melletti szervizút, valamint

39. Tihanyi Árpád útról a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház „A” épülete előtti parkoló öböl.”


(2) A rendelet 1. melléklete a következő 4. és 5. alcímmel egészül ki:


„4. A IV. övezetbe tartozó terület meghatározása


1. Dr. Petz Lajos parkolóház.

5. Az V. övezetbe tartozó terület meghatározása


Elektromos töltőállomás és töltőhely, mely a következő közterületen található:

  1. Bercsényi liget 84.,
  2. Virágpiac parkoló (Zechmeister u. 5-tel szemben),
  3. Földes Gábor utca 4. és 6. közötti útszakasz a Barátság Park felőli oldalon,
  4. Kiskút liget parkoló,
  5. Batthány tér,
  6. Erkel Ferenc u. 8.,
  7. Révai Miklós utca,
  8. Eszperantó u. és a Corvin utca kereszteződése,
  9. Kamara utcai parkoló,
  10. Kálóczy tér, valamint
  11. Dr. Petz Lajos Parkolóház.”



(3) A rendelet 2. melléklet 1 táblázata helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


(4) A rendelet jelen rendelet 2. mellékletét képező 3. melléklettel egészül ki.

14. §


A rendelet

a) a 4. §-ban a „tartalmazza” szöveg helyébe a „tartalmazza azzal, hogy az I., II., III. és IV. övezet területén lévő elektromos töltőállomások és elektromos töltőhelyek az V. övezetbe tartoznak”,

b) 5. § (5) bekezdésében a „található 6426/1 hrsz.-ú körbekerített” szöveg helyébe a „található körbekerített”

c) 6. § (1) bekezdés d) pontjában, a 7. § (3) bekezdésében, a 12. § (2) bekezdés a) és c) pontjában a „mobiltelefonos díjfizetés” szöveg helyébe a „mobil fizetési rendszer igénybevételével történő díjfizetés”,

d) 8. § (3) bekezdésében a „Bisinger sétány Baross híd oldalán lévő és a Gárdonyi Géza utca – Baross híd közötti parkolási szakaszra” szöveg helyébe a „Bisinger sétány - Rokop József utca,” szöveg lép.


15. §


A rendelet 2020. július 1. napján lép hatályba.


16. §


Hatályát veszti a rendelet 1. § (2) bekezdésének i) pontja.