Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2020. (VIII.14.) önkormányzati rendelete

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2012. (XII. 19.) rendelet és az államháztartáson kívüli forrás átvételéről, átadásáról, valamint önkormányzati forrás átadásáról szóló 42/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 15- 2020. 08. 15

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 10. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Közgyűlés rendes ülést - július és augusztus hónapok kivételével, amikor nem ülésezik, és december hónap kivételével, amikor általában a hónap harmadik keddjén ülésezik - elsődlegesen minden hónap utolsó keddi napján tart délelőtt 10 órai kezdettel, de kivételesen a polgármester más napra és más időpontra is összehívhatja az ülést.”

(2) Az SZMSZ 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Közgyűlés rendkívüli ülésének tervezett időpontja úgy határozandó meg a kérelemben, hogy az lehetőség szerint keddi napra essen délelőtt 10 órai kezdettel. A javasolt időpont a polgármestert nem köti.”


2. §


Az SZMSZ 58. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, a Környezetvédelmi Bizottság, a Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottság és a Pénzügyi Bizottság 9 főből áll, melyből legalább 5 fő képviselő és a fennmaradó legfeljebb 4 fő nem képviselő személy. A Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság és a Városstratégiai Bizottság 11 főből áll, melyből legalább 6 fő képviselő és a fennmaradó legfeljebb 5 fő nem képviselő személy. Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság 15 főből áll, melyből legalább 8 fő képviselő és a fennmaradó legfeljebb 7 fő nem képviselő személy.”


3. §


Az SZMSZ 4. melléklet 2. pont 2.34. és 2.35. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép és kiegészül a következő 2.36. alponttal

„[2. A Közgyűlés a következő hatásköreit ruházza át a polgármesterre döntésre:]

2.34. az Önkormányzat részére nyújtott ingyenes juttatás elfogadásáról szóló döntés meghozatala, a Közgyűlés át nem ruházható hatáskörébe tartozó döntés kivételével,

2.35. az Önkormányzat nevében kötendő – a Közgyűlés át nem ruházható hatáskörébe nem tartozó – együttműködési vagy bármilyen más megállapodás, szerződés, két- vagy többoldalú nyilatkozat megkötését, aláírását, az Önkormányzat vagy a Közgyűlés nevében – a Közgyűlés át nem ruházható hatáskörébe nem tartozó – bármilyen egyoldalú nyilatkozat megtételét, vélemény, egyetértés, állásfoglalás stb. megadását, döntés meghozatalát, igazolás kiadását, valamint

2.36. az Önkormányzat vagy a Közgyűlés képviseletében eljárva – a Közgyűlés át nem ruházható hatáskörébe nem tartozó – döntés meghozatalát, valamennyi szükséges eljárási cselekmény elvégzését, intézkedés, nyilatkozat, vélemény, egyetértés és állásfoglalás megtételét.”


4. §


(1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről, átadásáról, valamint önkormányzati forrás átadásáról szóló 42/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Pénzeszköz-átadási rendelet) 8. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„[Azon külső szervnek nyújtható pénzeszköz, amely]

c) az államháztartásról szóló törvény önkormányzati alrendszerből nyújtott támogatásra vonatkozó rendelkezéseit betartja,”

(2) A Pénzeszköz-átadási rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján történő közzétételről az Önkormányzat nevében a Polgármesteri Hivatal szakmailag érintett szervezeti egysége gondoskodik.”


5. §


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


6. §


Hatályát veszti az SZMSZ 2. melléklet 4. pont 4.1. alpont 4.1.3. alpontja.