Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város településképének védelméről, helyi építési szabályzatáról, valamint a közterület igénybevételének, használatának szabályairól, szóló önkormányzati rendeletek településképpel összefüggő módosítására

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 02

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város településképének védelméről, helyi építési szabályzatáról, valamint a közterület igénybevételének, használatának szabályairól, szóló önkormányzati rendeletek településképpel összefüggő módosítására

2022.01.01.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, feladatkörét a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontja, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában, és az 57. § (2)-(3) bekezdéseiben, továbbá a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdése állapítja meg, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §. (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály , mint a kulturális örökség védelméért felelős szerv, valamint Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetési eljárásról szóló 16/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelete 18. § h) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el

1. § Hatályát veszti a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012 . (III.5.)

a) 50. § (2) bekezdése,

b) 93. § (1) bekezdése.

2. § Hatályát veszti a közterület igénybevételének, használatának, című Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2012 . (IX.26.) önkormányzati rendelete 4. alcíme.

3. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) a következő alcímmel egészül ki:

„1/A. A helyi védelem célja

1/A. § (1) A helyi védelem célja a településkép és település történelme szempontjából meghatározó, hagyományt őrző, a közösségek munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti örökség kiemelkedő, településképet meghatározó értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.”

4. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) a következő alcímmel egészül ki:

„1/B. A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja

1/B. § A településkép szempontjából meghatározó területek megállapításának célja a településképhez illeszkedő településképi követelmények megállapításával a jellegzetes, értékes, helyi hagyományt őrző építészeti arculat megőrzése, a településkép kedvező alakítása

a) az építési tevékenységgel érintett, utcaképben megjelenő, és/ vagy közterületről látható építményekre – ideértve a sajátos építményfajtákra is,

b) a helyi egyedi építészeti örökség védelmére, védetté nyilvánítására, a védettség megszüntetésére, és c) a reklámok és reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére, alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozóan”

5. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 2. §-a a következő 12–19. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„12.Információs vagy más célú berendezés: egyedi tájékoztató tábla, egyedi mobil tájékoztató tábla, önkormányzati információs tábla, totemoszlop, oszlop tartószerkezetű információs tábla, reklámpilon és reklámzászló, napvédő ponyva, transzparens vagy molinó amennyiben ezek részben reklámnak nem minősülő információs célt és közérdeket szolgálnak.
13.Egyedi tájékoztató tábla: információs vagy más célú berendezésnek minősülő olyan nem rögzített, egyedi méretű, állandó tartalmú – hirdető berendezés, mely gazdasági-, kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó- tevékenységet végzők helyéről, irányáról, megnevezéséről, tevékenységéről, telephelyéről, nyitvatartásáról, megközelítéséről, ill. a település szolgáltató épületeiről utcáiról ad információt.
14.Önkormányzati információs tábla: olyan rögzített, egyedi méretű információs és más célú berendezésnek minősülő hirdető-berendezés, mely a helyi lakosok számára nyújt rendszeresen változó tartalommal, közérdekű információkat, továbbá lehetőséget biztosít lakossági apróhirdetések, kisméretű hirdetések elhelyezésére.
15.Üzletfelirat: kereskedelmi-, szolgáltató- vagy vendéglátó, egy vagy több egységet magába foglaló építményen, a benne folyó tevékenységet hirdető feliratot hordozó berendezés, mely nem minősül reklámnak.
16.Vállalkozást népszerűsítő felirat: vállalkozást népszerűsítő felirat a benne folyó tevékenységet hirdető feliratot hordozó berendezés, mely nem minősül reklámnak.
17.Transzparens vagy molinó: kifeszített vagy köztér felett átfeszített textil vagy textil jellegű egyéb anyagból készült reklámhordozó.
18.Cégtábla: kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény (helyiség, együttes) nevét és az ott folytatott tevékenységet a bejáratnál feltüntető tábla, illetve felirat, mely nem minősül reklámnak.
19.Címtábla: E rendelet szempontjából reklámnak nem minősülő, az intézmény vagy vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla.””

6. § (1) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterületekkel határos kerítések színében vörösesbarna, szürkésbarna, szürkészöld színeket és árnyalatain, valamint a szürke árnyalatain kívül más színek nem alkalmazhatóak, de kerítésmezőben a kovácsoltvas és fémpálca színeként a fekete is alkalmazható.”

(2) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 14. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A közterületekkel határos kerítésmezőket deszka, léc, fémpálcás vagy kovácsoltvas kialakítással, valamint falazott kivitelben vakoltan lehet készíteni.

(4) Közterületekkel határosan lábazat és osztás nélküli, tömör lemezkerítés nem építhető, továbbá fémlemezből kerítés abban az esetben készíthető, ha osztásrendszerében, felületi struktúrájában, színében magán hordozza a deszkakerítés településképi jellemzőit.”

7. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterületekkel, utcákkal, és magán utakkal határos kerítésalakítás szabályait a (2)-(4) bekezdések tartalmazzák.”

8. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 22. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. Reklámhordozókra, a reklám közzétételére és reklámhordozókat tartó berendezésekre vonatkozó településképi követelmények”

9. § (1) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 51. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Reklámhordozó és reklám és reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése, reklám közzététele e rendeletben foglalt kivételekkel az országos érvényű jogszabályok szerint történhet.”

(2) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 51. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Közterületen reklám közzétételére, illetve reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként, a vonatkozó jogszabályban meghatározott kivételeket leszámítva, kizárólag utcabútor használható, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Korm. rendelet 1. és 2. melléklete alapján (a hatályos településszerkezeti terv szerint) meghatározott területeken.”

10. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) a következő alcímmel egészül ki:

„22/A. A Reklámhordozókra, a reklám közzétételére és reklámhordozókat tartó berendezésekre vonatkozó településképi követelményektől való eltérés szabályai

51/A. § (1) Reklámhordozó, reklám közzététele és reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése:

a) Köztulajdonban álló ingatlanon lakó- és vegyes területen nem csak utcabútor igénybevételével lehetséges, míg a különleges- és egyéb területen utcabútor igénybevételével lehetséges.

b) Beépítésre nem szánt területek közül közkertben és közparkban és egyéb területen burkolt vagy fásított köztéren utcabútor igénybevételével lehetséges.

c) Önkormányzat által támogatott rendezvényekről tájékoztatás transzparensen (molinón) is lehetséges.

(2) A reklám közzétevője az eltérést a településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló írásbeli kérelmével kezdeményezi.”

11. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) a következő alcímmel egészül ki:

„22/B. Hirdetmények elhelyezése közterületen

51/B. § (1) Kisújszállás város közigazgatási területén, közterületen, hirdetményt, hirdetést (a továbbiakban: hirdetmény) elhelyezni - választási kampány kivételével - csak az önkormányzat által elhelyezett hirdetőtáblán lehet.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően e rendeletben meghatározott területeken

a) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített

aa) cég- és címtábla, cégér vagy cégérszerű reklámtábla,

ab) egyedi tájékoztató tábla,

ac) kirakat,

ad) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva

b) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített, illetve közterületen, vagy közhasználatra átadott magánterületen elhelyezett

ba) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin

bb) óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

bc) reklámtábla (hirdetőtábla),

bd) integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,

be) totemoszlop és reklámzászló

bf) reklám-célú építési védőháló, molinó

c) közterületen vagy közhasználatú magánterületen

ca) hirdetőoszlop,

cb) citylight berendezés,

cc) megállító tábla,

cd) reklámkorlát,

ce) transzparens (a továbbiakban együtt hirdetés)

akkor helyezhető el településképi bejelentési vagy véleményezési eljárást követően, ha a hirdetés jelen rendelet 51/C. § előírásait is figyelembe véve, a hirdető védett, vagy közismert logóját tartalmazza, és a védett városképi arculattal nem ellenkezik. (3) A hirdetmény és hirdetés elhelyezéséért díjat fizetni nem kell, kivéve a Szabadság u. 2/a. szám előtti 2196 hrsz-ú területen található hirdetőfelületet.”

12. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) a következő alcímmel egészül ki:

„22/C. Reklámnak nem minősülő információs táblákra, feliratokra (üzletfeliratra, vállalkozást népszerűsítő feliratra, cégtáblára, címtáblára) vonatkozó településképi követelmények

51/C. § (1) A város területén cégér legfeljebb 0,5 m2-es felülettel létesíthető, ami közterület fölé a telek homlokvonalától és a homlokzati síktól számított 0,80 m-nél jobban nem érhet túl és a járda felett 3,0 m-nél alacsonyabban nem helyezhető el.

(2) Az épületek homlokzatain, építési telek kerítésén, kerítéskapuján elhelyezhető cégéreket, cég- és címtáblákat és üzlet feliratokat úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintes és függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület, illetve kerítés építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival.

(3) kialakítására vonatkozó rendelkezések:
A felirat, cégtábla, címtábla illetve az azokat hordozó berendezés

a) villogó, káprázást okozó fényt, valamint közlekedési csomópontok környezetében futófényt nem tartalmazhat,

b) villogó vagy káprázást okozó külső fényforrással megvilágított nem lehet,

c) felülete fényvisszavető anyagból nem készülhet,

d) közúti jelzéseket, azokkal összetéveszthető ábrákat, feliratokat, fényeket, továbbá közlekedési csomópontok környezetében a közúti jelzéstechnikában alkalmazottal megegyező vagy ahhoz hasonló színeket nem tartalmazhat.

13. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 52. §-a a következő (12)–(15) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Ha az épületnek van a tájolást figyelembe véve napelemek elhelyezésére alkalmas, közterületről nem látható, nem utcai homlokzaton elhelyezkedő tetőfelülete, akkor a napelemeket lehetőség szerint azon a tetőfelületen kell elhelyezni.

(13) A napelemeket lehetőség szerint, a tetőfelületen szimmetrikusan, de mindenképpen a homlokzat/ tetőfelület egészét figyelembe véve, arányosan és esztétikusan kell elhelyezni.

(14) A napenergia hasznosítását szolgáló napelemekhez tartozó invertel az utcai homlokzaton nem helyezhető el.

(15) Védett utcaképben, amennyiben a napelemek elhelyezésére kizárólag az utcai homlokzaton megjelenő (illetve közterületről látható) tetőfelület alkalmas, a napelemek elhelyezését egységes rend szerint kell megvalósítani. (Településképi bejelentés során, a védett utcaszakasz valamennyi épületének utcai homlokzatára vonatkozó javaslatot kell adni.)”

14. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 24. alcíme a következő 52/B. §-sal egészül ki:

„52/B. § A településkép védelméről szóló 2016.évi LXXIV törvény 8. §.-ában meghatározott önkormányzati hatósági hatásköröket a polgármester gyakorolja az e rendeletben meghatározott eljárásrend szerint.”

15. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 59. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az eljárás során vizsgálni kell:

a) a településképi követelményeknek való megfelelést (a környezetbe illeszkedést, a beépítés vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleghez való igazodását)

b) a közterület mentén az épület kialakításának módját és feltételeit,

c) a közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását.”

16. § A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 64. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„64. § A településképi kötelezés településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, helyrehozatali kötelezettség lehet.”

17. § (1) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 66. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Amennyiben a hatósági határozatban foglalt kötelezés a felszólító levél kézhezvételét követő 8 napon belül nem kerül végrehajtásra, a polgármester településkép-védelmi bírságot szabhat ki.

(3) A településkép-védelmi bírság mértéke

a) helyi védett utcaképet, vagy helyi védett egyedi építészeti értéket érintő mulasztás esetén 100 000 - 200 000 forint közöttiösszegben állapítható meg,

b) településképi szempontból meghatározó területet érintő mulasztás esetén 100 000 - 150 000 forintig terjed,

c) egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó mulasztás esetén 100 000 - 120 000 forintig terjed.”

(2) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 66. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a jogsértő ingatlan-tulajdonos jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, a településkép-védelmi bírság összege 100.000 forinttól 2.000.000 forintig terjed.”

(3) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 66. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A településkép-védelmi bírság kiszabása esetén az önkormányzat a közigazgatási szabálysértések szankcióiról szóló törvény alapján dönt a bírság összegéről.

(6) A kötelezettnek a bírságot a bírság összegét megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül az önkormányzatnak a határozatban megjelölt számlájára kell átutalási megbízással teljesítenie, vagy készpénzátutalási megbízással postai úton befizetnie.”

18. § (1) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.) 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

19. § Hatályát veszti a Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018 . (III.29.)

a) 2. § 1. pontja,

b) 51. § (3) bekezdése,

c) 52/A. §-a.

20. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet