Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 07. 31

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról

2022.01.01.

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151. § (2f) pontjában, valamint 162. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019. (X. 25.) önkormányzati rendelet 4. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Onga Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) az Onga város közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek, tanulók által igénybe vett étkeztetés intézményi térítési díját, a térítési díjkedvezménnyel, valamint a térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó eljárással kapcsolatos szabályokat; továbbá az önkormányzati intézményi (munkahelyi) étkeztetés szabályait megállapítsa.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Onga város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) Onga város közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekekre, tanulókra és szüleikre;

b) az alábbi intézményekkel, önkormányzati költségvetési szervekkel köztisztviselői, közalkalmazotti, valamint munkaviszonyban álló személyekre:

ba) Bársonyos Óvoda és Bölcsőde dolgozói,

bb) Görgey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói,

bc) Ongai Polgármesteri Hivatal dolgozói,

bd) Onga Város Önkormányzata dolgozói (közfoglalkoztatottak kivételével),

be) Ongai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói,

bf) Onga Konyha Kft. munkavállalói.

3. § (1) Az önkormányzat gyermekétkeztetés keretében az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) óvodai étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna)

b) általános iskolai menzai étkeztetés (ebéd)

c) általános iskolai háromszori étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna)

d) szünidei étkeztetés (ebéd)

(2) Az önkormányzat az 3. § (1) bekezdésben meghatározott ellátásokat vásárolt szolgáltatással, az általa alapított Onga Konyha Kft. útján biztosítja.

(3) A munkahelyi étkeztetést a 2. § (2) bekezdés ba)-bf) pontjában feltüntetett személyek igénybe vehetik fizetett szabadság, fizetés nélküli szabadság, táppénzes állomány, szülési és gyermekgondozási szabadság ideje alatt is.

4. § (1) Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelem az étkeztetést biztosító intézmény vezetőjéhez (továbbiakban: intézményvezető) nyújtható be.

(2) Ha a Gyvt., valamint e rendelet másképpen nem rendelkezik a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni. Az étkeztetés ellátás intézményi térítési díját az önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg, amely díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkeztetés ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díj összegét (továbbiakban: személyi térítési díj) a Gyvt.-ben foglaltak alapján az intézményvezető állapítja meg. A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától, havonta utólag, tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni.

5. § (1) A képviselő-testület a Gyvt. 21/B. §-ában foglalt – az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos – rendelkezéseket változtatás nélkül alkalmazza.

(2) A képviselő-testület 50% kedvezményt biztosít az általános iskolában egész napos oktatásban résztvevő tanulók részére, amennyiben az 2. § (1) bekezdésben meghatározott kedvezményt nem veszik igénybe.

6. § (1) A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 16. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles eljárni.

(2) Amennyiben az elmaradt személyi térítési díj megfizetésére kötelezett a 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 16. § (2) bekezdése szerinti felhívás kézhezvételét követő 15 napon belül az elmaradt térítési díj hátralékát nem fizeti meg, az intézményvezető a fizetési határidő leteltét követő naptól az ellátást megszünteti.

(3) Az intézményvezető nyilvántartása, tájékoztatása alapján az önkormányzat mint fenntartó intézkedik a térítési díj hátralék behajtásáról (fizetési meghagyás, illetve a követelés bírósági úton történő érvényesítése).

(4) Behajthatatlan tartozás esetén a térítési díj tartozás a fenntartó döntésével elengedhető, törölhető.

7. § (1) A munkahelyi étkeztetést az önkormányzat vásárolt szolgáltatással, az általa alapított Onga Konyha Kft. útján biztosítja.

(2) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkezési térítési díj összege az étkeztetés nyersanyag értéke, az étkezéshez kapcsolódó rezsi költség, valamint az általános forgalmi adó mértékének figyelembevételével kerül megállapításra.

(4) A nyersanyag normákat és a nyersanyag költségeket minden év március 31-éig felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat alapján – ha szükséges – új térítési díjat lehet megállapítani.

(5) Az étkeztetés térítési díját – az ellátás rendszeres igénybevétele esetén – az élelmezésvezetőnél kell befizetni a tárgyhót követő hónap 5. napjáig. Eseti igénybevétel esetén a térítési díjat az igénybevétel napján, az étel elvitelekor kell az élelmezésvezetőnél befizetni.

8. § (1) Nem lép hatályba a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 17/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelet.

(2) Nem lép hatályba a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 17/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 19/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjai

1. óvodai étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna) 350.- Ft/fő/nap

2. általános iskolai menzai étkeztetés (ebéd) 250.- Ft/fő/nap

3. általános iskolai háromszori étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna) 405.- Ft/fő/nap

4. szünidei étkeztetés (ebéd) 250.- Ft/fő/nap

A térítési díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

2. melléklet

Az intézményi (munkahelyi) étkeztetés térítési díja

1. Vendég étkezők esetében bruttó 1000.- Ft/adag (nettó 787.- Ft + 213.- Ft ÁFA)

2. Dolgozói étkezők esetében bruttó 525.- Ft/adag (nettó 413.- Ft + 112.- Ft ÁFA)