Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (IX.15.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2021. 12. 31

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a nevelési-oktatási intézményekben a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról, az önkormányzati intézményi étkeztetésről, az étkezési térítési díjak megállapításáról

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151. § (2f) pontjában, valamint 162. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019. (X. 25.) önkormányzati rendelet 4. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet célja]

A rendelet célja, hogy Onga Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) az Onga város közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek, tanulók által igénybe vett étkeztetés intézményi térítési díját, a térítési díjkedvezménnyel, valamint a térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó eljárással kapcsolatos szabályokat; továbbá az önkormányzati intézményi (munkahelyi) étkeztetés szabályait megállapítsa.

2. § [A rendelet hatálya]

(1) A rendelet területi hatálya Onga város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

  • a) Onga város közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekekre, tanulókra és szüleikre;
  • b) az alábbi intézményekkel, önkormányzati költségvetési szervekkel köztisztviselői, közalkalmazotti, valamint munkaviszonyban álló személyekre:
    • ba) Bársonyos Óvoda és Bölcsőde dolgozói,
    • bb) Görgey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói,
    • bc) Ongai Polgármesteri Hivatal dolgozói,
    • bd) Onga Város Önkormányzata dolgozói (közfoglalkoztatottak kivételével),
    • be) Ongai Szociális Szolgáltató Központ dolgozói,
    • bf) Onga Konyha Kft. munkavállalói.

3. § [Általános rendelkezések]

(1) Az önkormányzat gyermekétkeztetés keretében az alábbi ellátásokat nyújtja:

  • a) óvodai étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna)
  • b) általános iskolai menzai étkeztetés (ebéd)
  • c) általános iskolai háromszori étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna)
  • d) szünidei étkeztetés (ebéd)

(2) Az önkormányzat az 3. § (1) bekezdésben meghatározott ellátásokat vásárolt szolgáltatással, az általa alapított Onga Konyha Kft. útján biztosítja.

(3) A munkahelyi étkeztetést a 2. § (2) bekezdés ba)-bf) pontjában feltüntetett személyek igénybe vehetik fizetett szabadság, fizetés nélküli szabadság, táppénzes állomány, szülési és gyermekgondozási szabadság ideje alatt is.

4. § [Intézményi gyermekétkeztetés]

(1) Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelem az étkeztetést biztosító intézmény vezetőjéhez (továbbiakban: intézményvezető) nyújtható be.

(2) Ha a Gyvt., valamint e rendelet másképpen nem rendelkezik a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni. Az étkeztetés ellátás intézményi térítési díját az önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg, amely díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkeztetés ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díj összegét (továbbiakban: személyi térítési díj) a Gyvt.-ben foglaltak alapján az intézményvezető állapítja meg. A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától, havonta előre, tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni.

5. § [Térítési díjkedvezmények]

(1) A képviselő-testület a Gyvt. 21/B. §-ában foglalt – az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos – rendelkezéseket változtatás nélkül alkalmazza.

(2) A képviselő-testület 50% kedvezményt biztosít az általános iskolában egész napos oktatásban résztvevő tanulók részére, amennyiben az 2. § (1) bekezdésben meghatározott kedvezményt nem veszik igénybe.

6. § [A térítési díj megfizetésének elmaradása]

(1) A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 16. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles eljárni.

(2) Amennyiben az elmaradt személyi térítési díj megfizetésére kötelezett a 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 16. § (2) bekezdése szerinti felhívás kézhezvételét követő 15 napon belül az elmaradt térítési díj hátralékát nem fizeti meg, az intézményvezető a fizetési határidő leteltét követő naptól az ellátást megszünteti.

(3) Az intézményvezető nyilvántartása, tájékoztatása alapján az önkormányzat mint fenntartó intézkedik a térítési díj hátralék behajtásáról (fizetési meghagyás, illetve a követelés bírósági úton történő érvényesítése).

(4) Behajthatatlan tartozás esetén a térítési díj tartozás a fenntartó döntésével elengedhető, törölhető.

7. § [Munkahelyi étkeztetés]

(1) A munkahelyi étkeztetést az önkormányzat vásárolt szolgáltatással, az általa alapított Onga Konyha Kft. útján biztosítja.

(2) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkezési térítési díj összege az étkeztetés nyersanyag értéke, az étkezéshez kapcsolódó rezsi költség, valamint az általános forgalmi adó mértékének figyelembevételével kerül megállapításra.

(4) A nyersanyag normákat és a nyersanyag költségeket minden év március 31-éig felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat alapján – ha szükséges – új térítési díjat lehet megállapítani.

(5) Az étkeztetés térítési díját – az ellátás rendszeres igénybevétele esetén – az élelmezésvezetőnél kell befizetni a tárgyhót követő hónap 5. napjáig. Eseti igénybevétel esetén a térítési díjat az igénybevétel napján, az étel elvitelekor kell az élelmezésvezetőnél befizetni.

8. § [Záró rendelkezések]

(1) E rendelet 2022. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a gyermekétkeztetési térítési díjakról szóló 15/2019. (XII.4.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjai

1. óvodai étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna) 350.- Ft/fő/nap

2. általános iskolai menzai étkeztetés (ebéd) 270.- Ft/fő/nap

3. általános iskolai háromszori étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna) 430.- Ft/fő/nap

4. szünidei étkeztetés (ebéd) 270.- Ft/fő/nap

A térítési díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

2. melléklet

Az intézményi (munkahelyi) étkeztetés térítési díja

1. Vendég étkezők esetében bruttó 1200.- Ft/adag (nettó 945.- Ft + 255.- Ft ÁFA)

2. Dolgozói étkezők esetében bruttó 650.- Ft/adag (nettó 512.- Ft + 138.- Ft ÁFA)

A térítési díjak az általános forgalmi adó összegét tartalmazzák.