Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a fa nyílászárók felújításának, helyreállításának pályázati úton történő támogatásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a fa nyílászárók felújításának, helyreállításának pályázati úton történő támogatásáról

2024.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Terézváros közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyek lakóhelyként bejelentett lakásaira.

A fa nyílászáró felújítás, helyreállítás támogatása

2. §1 (1) Terézváros Önkormányzata az 1. § szerinti lakások fa nyílászáróinak (bejárati ajtó, erkélyajtó, ablak) felújítására, nem eredeti fa nyílászárók helyreállítására az 1. mellékletben felsorolt munkákra pályázati úton támogatást biztosít.

(2) A támogatás maximális mértéke a bruttó kivitelezési költség 50%-a, de legfeljebb az 1. számú melléklet szerinti összeg. A támogatás kizárólag a pályázat benyújtása előtt még meg nem kezdett munkára adható.

(3) Amennyiben a pályázattal érintett lakás valamennyi tulajdonosa nyugdíjas, a támogatás maximális mértéke a bruttó kivitelezési költség 60%-a, de legfeljebb az 1. számú mellékletben megszabott összeg 120%-a. A támogatás kizárólag a pályázat benyújtása előtt még meg nem kezdett munkára adható.

(4) Amennyiben a pályázó lakhatási támogatásra jogosult vagy rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben részesül a támogatás maximális mértéke a bruttó kivitelezési költség 70%-a, de legfeljebb az 1. számú mellékletben megszabott összeg 140%-a. A támogatás kizárólag a pályázat benyújtása előtt még meg nem kezdett munkára adható.

(5) Amennyiben a pályázattal érintett lakás tulajdonosa az önkormányzat, a támogatás maximális mértéke a bruttó kivitelezési költség 70%-a, de legfeljebb az 1. számú mellékletben megszabott összeg 140%-a. A támogatás kizárólag a pályázat benyújtása előtt még meg nem kezdett munkára adható.

(6) Támogatás nem adható akkor, ha a nyílászáró felújítása tekintetében a pályázattal érintett lakást magába foglaló társasház vagy a lakás tulajdonosa pályázati vagy pályázaton kívül önkormányzati támogatásban részesült.

(7)2 A pályázat kiírásáról, a benyújtott pályázatok értékeléséről, a felújítási határidő meghosszabbításáról a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt.

A pályázat

3. § (1) A pályázatot évente legalább egy alkalommal a Bizottság írja ki, melyet közzétesz az önkormányzat hivatalos honlapján, valamint döntése szerint egyéb helyen is.

(2) A pályázat úgy is kiírható, hogy a pályázatok benyújtásának lehetősége folyamatos legyen, ebben az esetben a pályázatokkal kapcsolatos döntést a Bizottság szükség szerint, de legfeljebb 60 naponként hozza meg.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell legalább:

a) az adott évben rendelkezésre álló keretösszeget,

b) a pályázat tartalmi és formai követelményeit,

c) a csatolandó dokumentumok felsorolását,

d) a pályázat elbírálásának szempontjait,

e) a benyújtási határidőt és helyet,

f) a pályázat elbírálásának határidejét,

g) a pályázati eljárás eredménytelenné nyilvánításának lehetőségét.

(4)3 A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a kitöltött, aláírt pályázati adatlap eredeti példányát (ha a lakásnak több tulajdonosa van, valamennyi tulajdonos nyilatkozata kell a pályázat benyújtásához);

b) a lakás 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjának másolatát;

c) a tervezett nyílászáró felújítás településképi bejelentésének tudomásulvételére kiadott határozat másolatát vagy műemlék esetén az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásának másolatát;

d) a tervezett munkák részletes műszaki leírását, tervdokumentációját, indokoltságának okait;

e) a pályázott munka hatvan napnál nem régebbi tételes költségvetését, cégszerűen aláírt árajánlatot, melyet a pályázó elfogadott;

f) az adatkezelési hozzájárulást;

g) nyilatkozat lakhatási támogatásra jogosultságról vagy rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben való részesülésről;

h) igazolás másolatát a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról (nyugdíjas igazolás másolatát); a Bizottság által előírtakat.

(5) A pályázat akkor érvényes, ha mindenben megfelel az e rendeletben és a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek.

(6) A benyújtott pályázatok esetén egyszeri alkalommal van lehetőség hiánypótlásra.

(7) A természetes személy öt éven belül más lakóhelyre nem pályázhat.

A pályázatok elbírálása

4. §4 A támogatásban részesíthető pályázatokról, a támogatás összegéről és a 6. § (4) bekezdés szerinti kérelemről a Bizottság dönt. A Bizottság döntéséről a pályázót írásban kell értesíteni a döntéstől számított 8 munkanapon belül.

A szerződéskötés

5. § (1) A nyertes pályázóval az önkormányzat a döntést követő 30 napon belül szerződést köt.

(2)5 A képviselő-testület a 5. § (1) bekezdés szerinti szerződés megkötését a polgármesterre ruházza át.

(3)6 Amennyiben a pályázó határidőben a szerződést nem köti meg, illetve a megkötött szerződés feltételeit nem teljesíti, akkor a támogatást elveszíti

(4)7 A fa ablak, erkélyajtó vagy bejárati ajtó felújításának befejezési határideje támogatás esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap, amely egy alkalommal legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható.

A kifizetés

6. § (1) A támogatás kifizetéséhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

a) aláírt támogatás elszámolási összesítő a benyújtásra kerülő dokumentumokról;

b) a kivitelezővel megkötött szerződés (megrendelő) másolata;

c) a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv másolata;

d) a pályázó által igazolt és záradékolt számlák (részszámlák) másolata és azok mellékletei, a számlaösszeg maradéktalan kifizetését igazoló banki bizonylat vagy készpénzfizetési számla másolata.

(2) Amennyiben a kivitelezés költsége alacsonyabb, mint a pályázathoz benyújtott költségvetés, akkor a támogatás – a támogatási szerződés módosítása mellett - a tényleges kivitelezési költség alapján arányosan csökkentésre kerül.

(3) A megállapított támogatás az elszámolás benyújtásától számított 30 napon belül kerül folyósításra a pályázó részére.

(4)8 A lakhatási támogatásra jogosult vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő pályázó kérelmére a támogatás a kivitelezővel megkötött szerződés benyújtását követően kerül folyósításra.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2021. június 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet III. része a következő 62. ponttal egészül ki: „62.) Dönt a fa nyílászárók felújítása, helyreállítása pályázat kiírásáról, pályázat értékeléséről, pályázati támogatás összegéről, felújítási határidő meghosszabbításáról.

1. melléklet9

I.

Pályázott munka

Külső térrel érintkező ablakok esetén

4 m2 és az alatti felületű ablakok esetén adható támogatás nyílászárónként

4 m2 felület feletti ablakok esetén adható támogatás nyílászárónként

A

B

1.

A meglévő nyílászáró összes szárnyának és tokjának felújítása, hézagzárása és új, legalább 4 mm vastag üveg elhelyezése.

45.000 Ft., azaz negyvenötezer forint

68.000 Ft., azaz hatvannyolcezer forint

A meglévő nyílászáró összes szárnyának és tokjának felújítása, hézagzárása és új, legalább 4 mm vastag Low-E bevonatos üveg elhelyezése.

81.000 Ft., azaz nyolcvanegyezer forint

121.000 Ft., azaz százhuszonegyezer forint

2.

A meglévő nyílászáró összes szárnyának és tokjának felújítása, hézagzárása, belső oldali ablakszárny hő-, és hangszigetelő üvegezése.

64.000 Ft., azaz hatvannégyezer forint

95.000 Ft., azaz kilencvenötezer forint

A meglévő nyílászáró összes szárnyának és tokjának felújítása, hézagzárása, belső oldali ablakszárny hő-, és hangszigetelő üvegezése, Low-E bevonattal.

115.000 Ft., azaz száztizenötezer forint

173.000 Ft., azaz százhetvenháromezer forint

3.

A meglévő nyílászáró külső szárnyának felújítása, hézagzárása, új hő-, és hangszigetelt belsőszárnyak beépítése és hézagzárása, megmaradó tok felújítása.

131.000 Ft., azaz százharmincegyezer forint

196.000 Ft., azaz százkilencvenhatezer forint

A meglévő nyílászáró külső szárnyának felújítása, hézagzárása, új hő-, és hangszigetelt, Low-E bevonattal ellátott belsőszárnyak beépítése és hézagzárása, megmaradó tok felújítása.

151.000 Ft., azaz százötvenegyezer forint

226.000 Ft., azaz kétszázhuszonhatezer forint

4.

Az eredeti, építéskorabeli nyílászárótól eltérő nyílászáró cseréje az építéskorabeli nyílászáró megjelenésének megfelelő, faszerkezetű, új hő-, és hangszigetelt nyílászáró beépítése.

210.000 Ft., azaz kétszáztízezer forint

315.000 Ft., azaz háromszáztizenötezer forint

II.

Pályázott munka

Külső térrel érintkező ajtók és erkélyajtók esetén

Egyszárnyú ajtók esetén adható támogatás nyílászárónként

Kétszárnyú ajtók esetén adható támogatás nyílászárónként

A

B

1.

A meglévő valamennyi ajtószárny lapjának teljes felújítása, hézagzárása a korhadt részek cseréjével, valamint hő- és hangszigetelő üvegezése, tok felújítása.

79.000 Ft., azaz hetvenkilencezer forint

138.000 Ft., azaz százharmincnyolcezer forint

A meglévő valamennyi ajtószárny lapjának teljes felújítása, hézagzárása a korhadt részek cseréjével, valamint hő- és hangszigetelő üvegezése Low-E bevonattal, tok felújítása.

91.000 Ft., azaz kilencvenegyezer forint

159.000 Ft., azaz százötvenkilencezer forint

2.

Az építéskorabeli nyílászáró megjelenésének megfelelő, új, hő-, és hangszigetelt szárny beépítése és hézagzárása (tok cseréjével vagy a meglévő felújításával).

119.000 Ft., azaz száztizenkilencezer forint

189.000 Ft., azaz száznyolcvankilencezer forint

Az építéskorabeli nyílászáró megjelenésének megfelelő, új, hő-, és hangszigetelt, Low-E bevonattal ellátott szárny beépítése és hézagzárása (tok cseréjével vagy a meglévő felújításával).

136.000 Ft., azaz százharminchatezer forint

218.000 Ft., azaz kétszáztizennyolcezer forint

2. melléklet

1. A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet része a következő szöveggel egészül ki:

„62.) Dönt a fa nyílászárók felújítása, helyreállítása pályázat kiírásáról, pályázat értékeléséről, pályázati támogatás összegéről, felújítási határidő meghosszabbításáról.”

Veszélyhelyzeti indoklás

Fa nyílászárók felújításának, helyreállításának 2021. évi pályázata kiírásához
A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel 2021. február 8-án veszélyhelyzetet hirdetett ki. Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Budapest Főváros VI. kerület Terézváros polgármestere figyelemmel a veszélyhelyzet alatt a Képviselő-testület átruházott hatáskörök visszavételéről szóló 51/2020. (IX.4.) önkormányzati rendelet 1. §-ára a veszélyhelyzetben úgy döntött, hogy kiírja a fa nyílászárók felújításának, helyreállításának 2021. évi nálvázatát
A döntést az indokolja, hogy a pályázat révén támogatást kapjanak a kerületben élő állandó lakcímmel bejelentett magánszemélyek a VI. kerületi lakásaik nyílászáróinak korszerűsítéséhez, felújításához. Az önkormányzattól olyan anyagi támogatást kaphatnak pályázati úton, amely elősegíti, hogy a nyílászárók megfeleljenek a szigorú műemléki és egyéb építészeti védettségi előírásoknak. A pályázaton való részvétel hozzájárul a kerületben élő lakástulajdonosok komfortjához, valamint az épületállomány megújulásához.
A határozattal érintett feladat- és hatáskör nem tartozik a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt azon körbe, melyek esetében a törvény a határozat elfogadását veszélyhelyzetben korlátozza. A katasztrófavédelmi törvény hivatkozott rendelkezései szerinti jogkör alapján a polgármester veszélyhelyzet esetében jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni.
Ez az intézkedés az Mötv. 9. §-ában meghatározott jóhiszemű és megfelelő joggyakorlás elvével összhangban áll, a veszélyhelyzethez mérten is szükséges és arányos, nem haladja meg a veszélyhelyzetre való indokolt mértéket, a polgármesterre háruló megnövekedett feladatok ellátásával arányban áll.
1

A 2. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2021. (X. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (7) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete 41. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2021. (X. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 44/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 6. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 44/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

9

Az 1. melléklet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 4. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.