Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1/A. § A rendelet hatálya a 4/A. alcímben szabályozott támogatási forma tekintetében kiterjed

a) a 10/A. § (1) bekezdés a) pontja esetén a pályázat benyújtását megelőzően legalább 12 hónapja folyamatosan kerületi lakóhellyel rendelkező személyre, valamint

b) a 10/A. § (1) bekezdés b) pontja esetén azon, a pályázat benyújtása időpontjában kerületi lakcímmel rendelkező gyermekre, akinek a pályázatot benyújtó törvényes képviselője a pályázat benyújtását megelőzően legalább 12 hónapja folyamatosan kerületi lakóhellyel rendelkezik.”

2. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. alcíme a következő 1/C. §-sal egészül ki:

„1/C. § A rendelet hatálya a 4/C. alcímben szabályozott támogatási forma tekintetében kiterjed a VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött azon - középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató - tanulókra, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.”

3. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/A. § (1) Az Önkormányzat szemüveg vásárlásához - pályázati úton - támogatást biztosít a rendelet hatálya alá tartozó,

a) 65. életévét betöltött személynek, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a 120.000.-Ft-ot, egyedülálló esetén a 150.000.-Ft-ot nem haladja meg, valamint

b) 9-16 év közötti gyermeknek, amennyiben a szemüveghasználat orvosilag javasolt és a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a 120.000.-Ft-ot - amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli, a 150.000.-Ft-ot - nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személynek támogatás egy darab belépő-kategóriás, kifejezetten idős embereknek ajánlott, klasszikus szemüvegkeretre, valamint egy pár egy fókuszú, karcmentesített, tükröződés-mentesített, vékonyított, -7,50 - +6,00 dioptriák közötti (2,00 cyl–ig) szemüveglencsére adható.

(3) A támogatás mértéke az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személynek bruttó 25.000.-Ft, amely a szemüvegvásárlás teljes összege (szemüvegkerettel, szemüveg-lencsékkel, tokkal, törlőkendővel, szemüveg-beállítással, szaktanácsadással, egyéb munkadíjjal, kiszállás költségével). Az összeg a vásárlást és átadást igazoló számla benyújtását követően kerül kiutalásra.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott gyermek esetében a támogatás összege 25.000.-Ft, amely szemüveg vásárlására fordítható (szemüvegkeret és szemüveglencse). Az összeg a vásárlást és átadást igazoló számla benyújtását követően kerül kiutalásra.”

4. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/B. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Szemüveg vásárlása iránti pályázat az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújtható be a támogatás igénybevétele jogosultságának egyidejű igazolása mellett (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása, valamint lakcímkártya-másolat, jövedelemigazolás, gyermekek esetében fél évnél nem régebbi orvosi szakvélemény és javaslat, egyedülálló szülő esetén egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozat benyújtása).

(5) .A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság dönt.

(6) A 10/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személy esetében a Humán Bizottság pozitív elbírálása esetén a támogatás feltétele, hogy a nyertes pályázó az értesítést követően vegyen részt az Önkormányzat által meghatározott optikai vizsgálaton.”

5. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„4/C. Tanulók szemeszter-bérletéhez nyújtott támogatás (közoktatásban tanulók szemeszterre szóló Budapest-bérlethez történő hozzájutásának támogatása)

10/D. § (1) Az Önkormányzat azon, VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött, középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulóknak, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen, a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt.

(2) A támogatásra jogosultságot pályázati úton lehet szerezni, a pályázatot a tanuló törvényes képviselője nyújthatja be.

(3) A támogatásra a pályázat benyújtásakor kerületi lakóhellyel és érvényes diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással rendelkező tanuló lehet jogosult, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, egyedülálló szülő esetében 400%-át, három vagy több gyermeket nevelő család esetében 450%-át nem haladja meg.

(4) A pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármestere írja ki. Pályázat - amennyiben a pályázati kiírás eltérően nem rendelkezik - a tavaszi szemeszterre január 1-jétől március 15-éig, az őszi szemeszterre augusztus 1-jétől október 15-éig nyújtható be.

(5) Pályázat az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújtható be a támogatás igénybevétele jogosultságának egyidejű igazolása mellett (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása, valamint lakcímkártya-másolat, diákigazolvány-másolat, jövedelemigazolás, iskolalátogatási igazolás, egyedülálló szülő esetén egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozat benyújtása).

(6) A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság dönt. A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre, szemeszterre kerül megállapításra (a tavaszi szemeszterre február 1-jétől június 30-áig, az őszi szemeszterre szeptember 1-jétől a következő év január 31-éig).

(7) A támogatás összege a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” elnevezésű közlekedési bérlet (a továbbiakban: szemeszter-bérlet) mindenkori vételárának megfelelő összeg. A szemeszter-bérlet ellenértékét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(8) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (16. életévét betöltött diák esetében iskolalátogatási igazolás vagy az igényelt szemeszterre érvényes diákigazolvány bemutatásával) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be (a tavaszi szemeszterre január 15-étől április 15-éig, az őszi szemeszterre augusztus 1-jétől november 15-éig). (9) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.”

6. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„4/D. Ortopédiai cipő és talpbetét vásárlásához nyújtott önkormányzati támogatás

10/E. § (1) Az Önkormányzat ortopédiai cipő és talpbetét vásárlásához - pályázati úton - támogatást biztosít a rendelet hatálya alá tartozó, 65. életévét betöltött személynek, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a 120.000.-Ft-ot, egyedülálló esetén a 150.000.-Ft-ot nem haladja meg.

(2) A támogatás egy pár ortopédiai cipőre és talpbetétre adható, kifejezetten idős emberek részére, szakvizsgálattal, tanácsadással.

(3) A támogatás mértéke bruttó 25.000.-Ft, amely az ortopédiai cipő és talpbetét teljes összege (szaktanácsadással, egyéb munkadíjjal, kiszállás költségével). Az összeg a vásárlást és átadást igazoló számla benyújtását követően kerül kiutalásra.

10/F. § (1) Az ortopédiai cipő és talpbetét vásárlásához nyújtott támogatás igénybevételéhez a pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármestere írja ki.

(2) Pályázat a pályázati kiírásban meghatározott napig nyújtható be. Az első alkalommal az első száz fő pályázatának befogadására kerül sor. A többi pályázat beérkezési sorrendben várólistára kerül.

(3) Az a pályázat, amely nem felel meg a kiírásnak, elutasításra kerül, hiánypótlásra nincs mód. Az elutasításra került pályázat helyére a várólistáról kerül fel pályázat.

(4) Az ortopédiai cipő és talpbetét vásárlása iránti pályázat az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújtható be a támogatás igénybevétele jogosultságának egyidejű igazolása mellett (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása és lakcímkártya-másolat, jövedelemigazolás benyújtása).

(5) A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság dönt. (6) A Humán Bizottság pozitív elbírálása esetén a támogatás feltétele, hogy a nyertes pályázó az értesítést követően vegyen részt az Önkormányzat által meghatározott ortopédiai vizsgálaton.”

7. § (1) A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

8. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

„17.) Dönt a Szemüveg vásárlási pályázatokról.
18.) Dönt a szemeszter bérlet támogatási pályázatokról.
19.) Dönt az ortopédiai cipő és talpbetét vásárlása iránti pályázatokról.”

2. melléklet

1. A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

„82.) Kiírja a szemüvegvásárláshoz nyújtott támogatás igénybevételére szóló pályázatot.
83.) Kiírja a tanulók szemeszter-bérlet támogatása pályázatot.
84.) Kiírja az ortopédiai cipő és talpbetét vásárlás támogatása pályázatot.”