Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 04. 01

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2023.04.01.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint 115. § (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.1.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testület Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottsága, valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testület Szociális és Egészségügyi Bizottsága véleményének kikérésével eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott, ezen rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások ellátási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint a Szoctv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A rendeletben meghatározott szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások ellátási területe a (3) bekezdésben meghatározott kivételével – Sátoraljaújhely város közigazgatási területe.

(3) Az ellátási terület

a) támogató szolgáltatás esetén Sátoraljaújhely, Alsóregmec, Bózsva, Felsőregmec, Füzér, Füzérkajata, Hollóháza, Kishuta, Kovácsvágás, Mikóháza, Pusztafalu, Vágáshuta, Vilyvitány települések közigazgatási területe

b) fogyatékos személyek nappali ellátása esetén Sátoraljaújhely, Alsóregmec, Bózsva, Felsőregmec, Füzér, Filkeháza, Füzérkajata, Füzérkomlós, Füzérradvány, Hollóháza, Kishuta, Kovácsvágás, Mikóháza, Nagyhuta, Nyíri, Pálháza, Pusztafalu, Vágáshuta, Vilyvitány települések közigazgatási területe

c) időskorúak tartós bentlakásos ellátása esetén Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területe.

2. Ellátási formák

2. § Az önkormányzat a fenntartásában működő intézményeiben az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat biztosítja:

a) alapszolgáltatások:

aa) étkeztetés

ab) házi segítségnyújtás

ac) családsegítés

ad) közösségi ellátások

ae) támogató szolgáltatás

af) nappali ellátás: idősek klubja, fogyatékos személyek nappali intézménye

b) szakosított ellátás:ápolást, gondozást nyújtó intézmény: idősek otthona.

3. § A szociális alapszolgáltatásokat és a szakosított ellátást az önkormányzat a fenntartásában lévő Sátoraljaújhelyi Egyesített Szociális Intézmény székhelyén (Sátoraljaújhely, dr. Molnár János u. 12.) és két telephelyén (3980 Sátoraljaújhely Hősök tere 10. és Hunyadi u. 8.) biztosítja.

4. § (1) Az önkormányzat által biztosított ellátás iránti kérelmet a Sátoraljaújhelyi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjénél (a továbbiakban: intézményvezető) szóban vagy írásban kell előterjeszteni az alábbi dokumentumok benyújtásával:

a) támogató szolgáltatás (a szociálisan nem rászorult személyeknek nyújtott szolgáltatás kivételével), házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása és idősek otthona esetén a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (a továbbiakban: igénybevételi rendelet) 1. számú melléklet I. része szerinti Egészségi állapotra vonatkozó igazolást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentés,

b) térítésmentesen biztosítandó ellátások kivételével valamennyi személyes gondoskodási forma esetén az igénybevételi rendelet 1. számú melléklet II. része szerinti Jövedelemnyilatkozat,

c) idősek otthona esetén az igénybevételi rendelet 1. számú melléklet III. része szerinti Vagyonnyilatkozat,

d) támogató szolgáltatás igénybevétele során a fogyatékossági támogatásra, vakok személyi járadékára, illetve magasabb összegű családi pótlékra jogosultság jogszabályban meghatározottak szerinti igazolása,

e) a fogyatékos személyek nappali ellátásának igénybevétele iránti kérelemhez mellékelni kell a fogyatékosság fennállását igazoló szakorvosi leletet vagy szakvéleményt.

(2) A kérelemről az intézményvezető dönt.

(3) A családsegítést külön eljárás nélkül lehet igénybe venni.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül az ellátást igénylő azonnali elhelyezéséről, az ellátás azonnali biztosításáról dönt, ha az igénylő életét, testi épségét veszélyeztető helyzetben van és annak elhárítása más módon nem lehetséges.

(5) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezető az ellátást igénylővel vagy törvényes képviselőjével a Szoctv. 94/C. § (2) bekezdésében foglalt ellátások kivételével a Szoctv. 94/C. § (3) bekezdésében foglaltak szerint megállapodást köt. A rendeletben szereplő ellátási formákra vonatkozó megállapodások mintáit jelen rendelet 1. melléklete, 2. melléklete, 3. melléklete, 4. melléklete, 5. melléklete, 6. melléklete, 7. melléklete tartalmazza.

(6) Szociális alapszolgáltatásnak az intézményi jogviszony megszüntetésétől számított három hónapon belüli ismételt kérelmezése esetén az igény elbírálható a korábbi kérelem és mellékletei alapján. Ebben az esetben írásban nyilatkozni kell arról, hogy a korábbi kérelemben foglaltak tekintetében időközben nem következett be változás.

5. § (1) A Szoctv. 62. §-a alapján az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen a koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, vagy szenvedélybetegségük miatt.

(2) Nem jogosult az étkeztetés igénybevételére, aki az Önkormányzat által biztosított más ellátás keretében étkeztetést vesz igénybe, vagy aki legalább 4 órás munkaviszonnyal, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik, vagy akire tekintettel hozzátartozója ápolási díjban részesül.

6. § (1) Az intézményi jogviszony a Szoctv. 100. §-ában foglalt esetekben megszűnik.

(2) Az Szoctv. 101. §-ában foglalt esetekben az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti.

(3) Amennyiben az ellátást igénybevevő, illetve törvényes képviselője az intézményvezetőnek az intézményi jogviszonnyal kapcsolatos döntését vitatja az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat, aki az ügyben határozattal dönt.

3. Térítési díj

7. § (1) (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért a Szoctv. 115/A. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások kivételével térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díjat a Szoctv. 115. § (1) bekezdése alapján kell megállapítani.

8. § (1)1 A szociális étkeztetés – napi egyszeri meleg ebéd biztosítása – intézményi térítési díja: 1.150,- Ft/fő/nap + ÁFA.

(2)2 Az étkeztetés kiszállítás intézményi térítési díja: 110,- Ft/fő/nap + ÁFA.

(3) A szociális étkeztetés intézményi térítési díját és az étkeztetés kiszállítás intézményi térítési díját – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

9. § (1)3 A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 2.125,-Ft/óra.

(2) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – 0.- Ft/óra.

10. § (1) Az idősek nappali ellátása – mely kizárólag nappali tartózkodás – intézményi térítési díja

a)4 a Hősök tere 10. telephely esetén 1 740,-Ft/nap/fő

b)5 a Hunyadi u. 8. telephely esetén 1 740,-Ft/nap/fő.

(2) Az idősek nappali ellátása intézményi térítési díja – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – 0,-Ft/nap/fő.

11. § (1) A fogyatékosok nappali ellátása intézményi térítési díja

a)6 napközbeni tartózkodás étkezés nélkül: 3.395,-Ft/fő/nap

b)7 napközbeni tartózkodás egyszeri étkezéssel: 4 545,-Ft/fő/nap.

(2) A fogyatékosok nappali ellátásának -napközbeni tartózkodás étkezés nélkül- intézményi térítési díja – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – 0,-Ft/nap/fő.

(3) A fogyatékosok nappali ellátása intézményi térítési díját napi egyszeri étkezéssel – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

12. § (1)8 A személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos intézményben az intézményi térítési díj étkezéssel 10.030,-Ft/fő/nap, étkezés nélkül 9.280,-Ft/fő/nap.

(2) A bentlakásos intézményben fizetendő intézményi térítési díjat – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul – a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

13. § (1) A támogató szolgáltatás igénybevétele esetén

a)9 személyi segítés óradíja: 4.210,- Ft/óra

b)10 szállítói szolgálat igénybevétele esetén 785,-Ft/km.

(2) A támogató szolgáltatás igénybevétele esetén a szociálisan rászoruló személyek intézményi térítési díja – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul:

a) személyi segítés óradíja: térítésmentes

b) szállítói szolgálat igénybevétele esetén 10,- Ft/km.

(3) A támogató szolgáltatást igénybe vevők esetén a nem szociálisan rászoruló személyek intézményi térítési díja – mivel az ellátáshoz a fenntartó hozzájárul:

a) személyi segítés óradíja: 150.- Ft/óra

b) szállítói szolgálat igénybevétele esetén 150.- Ft/km.

14. § (1) A személyi térítési díjat a Szoctv. 115. § (2) bekezdésében, a 117. § (1), (2), (3), (4) és (5) bekezdéseinek alkalmazásával az intézményvezető állapítja meg.

(2) A személyi térítési díj megállapításánál a Szoctv. 115. § (1) bekezdése szerint megállapított intézményi térítési díjat kell alapul venni.

(3) Amennyiben a Szoctv. 114. § (2) bekezdésében térítési díj megfizetésére kötelezett az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegét vitatja, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat, amely határozattal dönt a fizetendő személyi térítési díj mértékéről.

(4) A személyi térítési díj csökkentésére, elengedésére nincs lehetőség. (5) A személyi térítési díjat valamennyi térítési díjköteles ellátás esetén havonta, utólag kell az intézmény részére megfizetni.

15. §11

16. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

8. melléklet18

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások fenntartó által javasolt alacsonyabb intézményi térítési díja (* A térítési díjak ÁFA kötelesek, az ÁFA-t a fenti összegek nem tartalmazzák)

Jövedelem
Ft/hó

Étkeztetés*

Ft/nap

Étkeztetés* kiszállítása
Ft/nap

Támogató szolgálat
kilométerdíja

Ft/km

Fogyatékosok nappali ellátása egyszeri étkezéssel
Ft/nap

Bentlakásos intézményi ellátás

Étkezéssel
Ft/nap

Étkezés nélkül
Ft/nap

28.500,- Ft-ig

100

60

10

100

4500

3750

28.501 - 42.750,- Ft között

120

60

10

120

42.751 - 50.000,- Ft között

140

60

10

140

50.001 - 57.000,- Ft között

160

60

10

160

57.001 - 65.000,- Ft között

180

60

10

180

65.001 - 72. 000,- Ft között

200

60

10

200

72.001 - 79.000,- Ft között

220

60

10

220

79.001 - 86.000,- Ft között

240

60

10

240

86.001 - 93.000,- Ft között

260

60

10

260

93.001 - 100.000 ,- Ft között

280

60

10

280

100.001 - 107.000,- Ft között

300

60

10

300

107.001 - 114.000,- Ft között

330

60

10

320

114.001- 121.000,- Ft között

360

60

10

340

121.001- 128.000,- Ft között

390

60

10

360

128.001 - 135.000,- Ft között

420

60

10

380

135.001 - 142.000,- Ft között

450

60

10

400

142.001 - 150.000,- Ft között

480

60

10

420

150.001 - 160.000,- Ft között

510

60

10

440

160.001 - 170.000,- Ft között

540

60

10

460

170.001 - 180.000,- Ft között

570

60

10

480

180.001 - 190.000,- Ft között

600

60

10

500

190.001 - 200.000,- Ft között

640

60

10

520

200.001,- Ft - tól

680

60

10

540

1

A 8. § (1) bekezdése a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 8. § (2) bekezdése a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 9. § (1) bekezdése a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 10. § (1) bekezdés a) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 11. § (1) bekezdés a) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 11. § (1) bekezdés b) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 12. § (1) bekezdése a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 13. § (1) bekezdés a) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § i) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 13. § (1) bekezdés b) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § j) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

Az 1. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 2. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 3. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 4. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

16

Az 5. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 7. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 8. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 8. melléklet a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.