Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 16- 2022. 07. 17

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.07.16.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 3.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7/A. §-a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:

„(14) Beépítésre nem szánt területen magánút csak meglévő és útkapcsolattal nem rendelkező telek megközelítését célzó útként alakítható ki.”

„(1a) Beépíthető az Lfk* övezetben lévő, 2015. december 31-én az ingatlan-nyilvántartás szerint meglévő telek, ha a területe eléri a 700 m2-t, legalább 8 m széles meglévő vagy legalább 8 m-re kiszélesített útról megközelíthető és legalább ivóvíz és villamos áram közművel ellátott.”

3. § (1) A Rendelet 9. § (1) bekezdés i) és j) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Településrendezési szerződést kell kötni)

„i) a 17. § (5) bekezdés szerinti árkád létesítése,
j) a 17. § (6) bekezdés szerinti előírástól való eltérés vagy”

(esetén.)

(Településrendezési szerződést kell kötni)

„k) Lfk övezetekben telekszámtól független bármely telekalakítás”

(esetén.)

„(1a) Ha a közterületi keresztszelvényben nem helyezhető el a hálózati építmény, az a közműszolgáltató által megközelíthető módon beépítésre szánt területen is elhelyezhető.”

„(8) Gazdasági területen, ahol az övezeti jel második számjegye „0”, a meglévő épület az előkerten kívül a telek teljes területén bővíthető, a szomszédos telkeken meglévő épületek telepítési és tűztávolságának figyelembevételével.”

„(4) Telken belül négynél több felszíni parkolót, amennyiben annak csapadékvíz elhelyezése, elvezetése nem biztosítható, vízáteresztő burkolattal kell megépíteni.”

„60/A. § A Vályogvető utca - Gábor Dénes utca - 21945/3 helyrajzi számú telek - Agyag utca által határolt telekcsoport telekalakítási kötelezettséggel érintett terület, ahol

a) a Gábor Dénes utca felé új útcsatlakozás, gépjármű kapu nem létesíthető,

b) az önálló helyrajziszámú utak közforgalom elől nem zárhatók el,

c) a telekalakítási kötelezettséggel érintett terület legalább 15 %-án közhasználattól el nem zárt, a Vályogvető utcát és az Agyag vagy Gábor Dénes utcát összekötő, gyalogos és kerékpáros forgalmat is biztosító zöldfelületet kell kialakítani, amelyen a Zkk jelű övezet előírásait kell alkalmazni és

d) a legkisebb zöldfelület mértéke telkenként 20 %, és a telekalakítási kötelezettséggel érintett terület egészén 30 %, amibe a Gábor Dénes utcai telekhatártól és a 21945/3 helyrajzi számú telekkel közös telekhatártól számított 15 méter széles beültetési kötelezettségű telekrész zöldfelülete és a c) pont szerint kialakított közhasználattól el nem zárt zöldfelület beszámítható.

60/B. § A Boróka utca – Nárcisz utca – belterületi határ által határolt területen lévő gazdasági területről nem létesíthető útkapcsolat az ültetési kötelezettséggel jelölt telekrészen keresztül.”

8. § A Rendelet a következő 61/A. §-sal egészül ki:

„61/A. § E rendelet 7/A. § (14) bekezdését a 2021. december 31-ig megkötött településrendezési szerződésekre nem kell alkalmazni.”

9. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

10. § A Rendelet 41. § (3b) bekezdésében a „(3a)” szövegrész helyébe a „(3) és (3a)” szöveg lép.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet