Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről szóló 31/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 02

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről szóló 31/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében és a 84. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről szóló 31/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Amennyiben a kérelmező vagy a vele együtt költöző hozzátartozó Mór város területén található lakóingatlanban tulajdoni hányaddal rendelkezik, a Szociális és Egészségügyi Bizottság különös méltánylást érdemlő esetben hozzájárulhat a nyilvántartásba vételhez.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott döntésnél a Szociális és Egészségügyi Bizottság különösen a következő szempontok alapján mérlegel:

a) a bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlan nagysága,

b) a bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlanban élők száma,

c) bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlanban élők és a bérlakást igénylők között fennálló rokonsági kapcsolat,

d) a bérlakást igénylők tulajdoni hányadának nagysága.”

2. § A Rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a 21. § (1) bekezdésében meghatározott idő alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam kérelem alapján alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.”

3. § A Rendelet 6. alcíme a következő 25/B. §-sal egészül ki:

„25/B. § A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.”

4. § A Rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott idő alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam kérelem alapján alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.”

5. § A Rendelet 7. alcíme a következő 29/A. §-sal egészül ki:

„29/A. § Nem szociális alapon bérbe adott lakások esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.”

6. § A Rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a bérleti szerződés fennállása alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.”

7. § A Rendelet 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § (1) A kérelemhez csatolni kell 7. §-ban meghatározottakon kívül a kérelmező munkáltatójának írásbeli véleményét, és a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy vállalja a 6 havi lakbérnek megfelelő óvadék megfizetését.

(2) Amennyiben a szakember munkaviszonyának kezdő időpontja előtt indokolt a bérleti jogviszony megkezdése, úgy a kérelemhez a leendő munkáltató indokolással ellátott, munkaviszony létesítésére irányuló írásbeli szándéknyilatkozatát szükséges csatolni.”

8. § A Rendelet 33. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szakember elhelyezés céljából bérbe adott lakásra az e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni az alábbi eltéréssel:)

„a) a lakásba a bérlő a ténylegesen vele együtt költöző és az ott született hozzátartozókon kívül kizárólag a Szociális és Egészségügyi Bizottság engedélyével fogadhat be további hozzátartozót,”

9. § A Rendelet 8. alcíme a következő 33/A. §-sal egészül ki:

„33/A. § Szakember elhelyezés céljából bérbe adott lakások esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.”

10. § A Rendelet 47. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérbeadó a rendeltetésszerű és gondos használatot, a bérlői kötelezettségek teljesítését, továbbá az állattartás szabályainak betartását legalább évente, a bérlő nyugalmának és foglalkozásának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, előzetes értesítés alapján 8-20 óra közötti időben köteles ellenőrizni. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.”

11. § A Rendelet a következő 66/A. §-sal egészül ki:

„66/A. § E rendeletnek az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről szóló 31/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 26/2022. (IX.30.) önkormányzati rendelettel megállapított 25/B. §, 29/A. § és 33/A. §-át 2022. október 1. napját követően megkötött bérleti szerződésekre és a 2022. október 1. napját követően befogadni kívánt állatokra kell alkalmazni.”

12. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

5. melléklet