Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről

Hatályos: 2024. 02. 07

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről

2024.02.07.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 17. § (2) bekezdésében, 19. § (1) – (2) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. §-ban, 36. § (2) bekezdésében, 42. § bekezdésében és a 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Hatáskörök

1. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonú lakások (a továbbiakban: önkormányzati bérlakás) bérbeadásával, üzemeltetésével és a bérleti szerződések megkötésével kapcsolatos feladatokat a MÓR-HOLDING Kft. útján látja el.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) indokolt távollét: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatti távollét,

b) hozzátartozó: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti közeli hozzátartozó,

c) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem,

d) lakás átalakítása: a lakás műszaki megosztása, alapterületének és a lakószobák számának megváltoztatása (bővítése, csökkentése), továbbá a lakás alaprajzi beosztásának, helyiségei számának, rendeltetésének megváltoztatása,

e) lakás korszerűsítése: nyílászáró csere, hőszigetelés, egyedi gáz -, vagy elektromos fűtő-, illetőleg melegvíz szolgáltató berendezés felszerelése, továbbá a lakás komfortfokozatát növelő egyéb építési, szerelési munka elvégzése,

f) óvadék: a bérleti szerződésben foglalt bérlői kötelezettségek teljesítésére szolgáló pénzösszegben meghatározott biztosíték.

3. Általános rendelkezések

3. § (1) Önkormányzati bérlakás kizárólag magánszemély részére adható bérbe.

(2) Házastársak, élettársak lakásbérleti igénylésüket kizárólag együttesen nyújthatják be.

(3) A bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. A távollét okának fennállásáról csatolni kell az orvos, munkáltató vagy tanintézet vezetőjének igazolását.

(4) A bérlő által bejelentett távolléte alatt, erre hivatkozással a lakásbérleti szerződést felmondani nem lehet.

(5) Nem jogosult önkormányzati bérlakásra, akinek vagy a vele együttköltöző hozzátartozójának tulajdonában, beköltözhető, Mór város területén található lakóingatlan van.

(6)1 Amennyiben a kérelmező vagy a vele együtt költöző hozzátartozó Mór város területén található lakóingatlanban tulajdoni hányaddal rendelkezik, a Szociális és Egészségügyi Bizottság különös méltánylást érdemlő esetben hozzájárulhat a nyilvántartásba vételhez.

(7)2 A (6) bekezdésben meghatározott döntésnél a Szociális és Egészségügyi Bizottság különösen a következő szempontok alapján mérlegel:

a) a bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlan nagysága,

b) a bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlanban élők száma,

c) bérlakást igénylők tulajdonjogával érintett lakóingatlanban élők és a bérlakást igénylők között fennálló rokonsági kapcsolat,

d) a bérlakást igénylők tulajdoni hányadának nagysága.

e)3 egyéb, a bérlakást igénylő önhibáján kívüli, a lakhatást ellehetetlenítő körülmények fennállása.

4. § A lakások bérbeadása történhet:

a) szociális helyzet alapján;

b) nem szociális helyzet alapján;

c) szakember elhelyezés céljából;

d) bérlő kiválasztási jog alapján;

e) rendkívüli élethelyzet alapján;

f) elhelyezési kötelezettség alapján.

4. Kérelemhez kötöttség, kérelem benyújtása

5. §4 Az önkormányzati bérlakás és a szakemberlakás iránti igényeket a Móri Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

6. §5 Az igényléshez csatolni kell:

a) háztartás tagjainak jövedelemigazolását,

b) a kérelmező nagykorú hozzátartozóinak a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatokat,

c) tartós egészségkárosodás esetén a kezelőorvos erről szóló igazolását,

d) hozzájárulást ahhoz, hogy az igénylő személyes adatait az igénylés elbírálásáig és kedvező elbírálás esetén a lakásbérleti szerződés megszűnéséig az önkormányzat jogosult kezelni,

e) kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy vállalja a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg 6 havi bérleti díjnak megfelelő óvadék megfizetését a Mór-Holding Kft. részére,

f) a kérelem indokolását,

g) lakásbérleti jogviszony meghosszabbítása esetén a közüzemi igazolásokat az esetleges hátralékokról,

h) lakásbérleti jogviszony meghosszabbítása és a lakbértámogatás iránti kérelem esetén az utolsó lakásbérleti szerződés másolatát.

7. § A jegyző a benyújtott kérelmet 60 napon belül megvizsgálja és tájékoztatja a kérelmezőket a vizsgálat eredményéről.

8. § (1) A jegyző nyilvántartást vezet a kérelmekről.

(2)6 E nyilvántartás vezetéséhez az igénylő és a vele közös háztartásban élő személyek az alábbi személyes adatok szolgáltatására kötelesek:

a) név, születési név,

b) születési hely, születési idő,

c) anyja neve,

d) családi állapota,

e) lakcím vagy tartózkodási hely,

f) jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó igazolás, nyilatkozat,

g) tartós egészségkárosodás esetén az egészségügyi állapotra vonatkozó orvosi igazolás,

h) állampolgárság.

(3) A (2) bekezdésben foglalt adatok nem hozhatók nyilvánosságra.

9. § (1) A szociális alapú nyilvántartásból a Szociális és Egészségügyi Bizottság döntése alapján a kérelmezők felkerülnek a szociális bérlakás névjegyzékre.

(2) Mellőzi a Szociális és Egészségügyi Bizottság a bérbeadási névjegyzékre való felvételnél azt az igénylőt, aki a jelenlegi lakásának költségét sem tudja viselni és ott tartozást halmozott fel.

10. § A jegyző köteles a névjegyzék módosítás tervezetét legalább évente egyszer a Szociális és Egészségügyi Bizottság elé terjeszteni.

11. § (1) A jegyző köteles évente legalább egyszer felülvizsgálni a nyilvántartásba vett kérelmeket.

(2) A felülvizsgálat során ellenőrizni kell, hogy a kérelmező jogosult-e a bérlakásra illetve nyilatkoztatni kell a kérelmezőt, hogy továbbra is fenntartja-e a kérelmét.

12. § A nyilvántartásból és a névjegyzékből is törölni kell a kérelmezőt, ha

a) valótlan adatokat közölt, a valós adatokat a környezettanulmány során sem tárta fel és ennek következtében került a nyilvántartásba vagy a névjegyzékbe,

b) az igénylő a jogos lakásigénye mértékét elérő és műszakilag megfelelő lakást 2 alkalommal nem fogadja el,

c) lakásproblémáját önerőből megoldotta és lemondott a bérbevétel iránti igényéről.

13. § A bérbeadás előtt névjegyzékre felvett és a nyilvántartásba vett kérelmezők jogosultságát a lakásbérleti szerződés megkötése előtt ismételten vizsgálni kell.

14. § A nyilvántartáshoz és a névjegyzékhez fűződő személyes adatokat az igénylés elutasítása, a kérelem elfogadása esetén a lakásbérleti szerződés megszűnése után azonnal meg kell semmisíteni.

5. Döntéshozatal, értesítés a döntésről

15. § Bérleti szerződést kizárólag a döntéshozó írásba foglalt döntése alapján lehet megkötni.

16. § (1) Ha van beköltözésre alkalmas állapotú üres lakás a döntéshozó köteles legkésőbb 30 napon belül dönteni arról, hogy a kérelmezők közül kivel kössön bérleti szerződést a bérbeadó.

(2) A döntéshozó 15 napon belül köteles megküldeni a döntését a bérbeadónak és a bérlőnek.

(3) Amennyiben a bérlő, neki felróható okból a bérleti szerződést a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül nem köti meg, úgy a kijelölés érvényét veszti.

17. § A bérbeadó köteles a bérleti szerződés 1 példányát, a szerződéskötéstől számított 3 napon belül megküldeni a Móri Polgármesteri Hivatalnak.

6. Szociális helyzet alapján történő bérbeadás

18. §7 Szociális helyzet alapján az önkormányzati bérlakásra azok a Mór város területén élő magyar állampolgárok, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők, valamint a magyar hatóság által menekültként elismert személyek és EGT állampolgárok jogosultak, akiknek háztartásában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét, gyermekét egyedül nevelő igénylő esetében kettő és félszeresét, egyedülálló igénylő esetén a háromszorosát és lakásproblémáit más módon nem tudja megoldani.

19. § (1) Szociális helyzet alapján a jogos lakásigény nagyságát meg nem haladó nagyságú lakás adható bérbe. A lakásigény mértéke

a) két személyig 1 lakószoba,

b) három személytől legalább 2 lakószoba.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság indokolt esetben eltérhet az (1) bekezdésben foglalt jogos lakásigény nagyságától. Indokolt esetnek minősül különösen a tartós betegség, fogyatékosság, 60 év feletti kor, családban kialakult krízishelyzet.

(3) A Szociális és Egészségügyi Bizottság abban az esetben is eltérhet az (1) bekezdésben foglalt jogos lakásigény nagyságától, amennyiben nem áll rendelkezésre a jogos lakásigénynek megfelelő méretű kiadható lakás.

20. § A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások jegyzékét a 4. melléklet tartalmazza.

21. § (1) Önkormányzati bérlakásra szociális helyzet alapján csak határozott idejű bérleti szerződés köthető. Ennek időtartama legfeljebb három év lehet.

(2) A bérbeadásról és a bérleti szerződés meghosszabbításáról a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

22. § (1)8 Ha a 21. § (1) bekezdésében meghatározott idő alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam kérelem alapján alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a Szociális és Egészségügyi Bizottság tartozás fennállása esetén is engedélyezheti a hosszabbítást, ha a bérlő a tartozására részletfizetési megállapodást kötött – a tartozás típusától függően - a MÓR-HOLDING Kft-val vagy az érintett közműszolgáltatóval.

(3) A (2) bekezdés alapján a hosszabbítás kizárólag a részletfizetési megállapodás időtartamára engedélyezhető.

(4)9 Ha a bérlő a szerződés időtartamát meg szeretné hosszabbítani, köteles ez irányú igényét a szerződés lejárta előtt 2 hónappal írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

23. §10 (1) Nem jogosult szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakásra,

a)11 aki olyan ingatlan, ingó dologgal, továbbá vagyoni értékű joggal rendelkezik, amelynek együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap összegének ötvenszeresét meghaladja, ha annak hasznosítása nem veszélyezteti a vagyonnal rendelkező lakhatási és megélhetési feltételeit, vagy

b) akinek a Mórhő Kft-vel vagy a MÓR-HOLDING Kft-vel korábban fennállt bérleti jogviszonya végrehajtási eljárás során szűnt meg.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság különös méltánylást érdemlő esetben az (1) bekezdés b) pontjában foglaltak fennállása esetén is engedélyezheti a bérlőkijelölést. Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen a lakhatás elvesztése, mozgásképtelenség, tartós betegség, fogyatékosság, gyermek szempontjából felmerülő krízishelyzet.

24. § Bérbeadási névjegyzékre történő felvétel mellőzésével teljesíthető a bérbeadás, ha az igénylő nagyobb lakás visszaadása ellenében kisebb, vagy az általa bérelt lakásának komfortfokozatánál alacsonyabb komfortfokozatú lakást kért és szociális bérlakásra jogosult.

25. § A lakásbérleti igényeket a névjegyzéki sorrend szerint kell teljesíteni. A sorrendtől csak abban az esetben lehet eltérni, ha a rendelkezésre álló lakás szoba száma ezt indokolja, vagy az igénylő nem fogadja el a felajánlott lakást.

25/A. §12 A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások esetén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért a Móron mindenkor érvényben lévő csatornadíj mértékével megegyező díjnál magasabb díjat nem számlázhat ki a bérbeadó a bérlő részére.

25/B. §13 A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.

7. Nem szociális alapon történő bérbeadás

26. §14 Nem szociális helyzet alapján az önkormányzati bérlakásra azok a Mór város területén élő magyar állampolgárok, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők, valamint a magyar hatóság által menekültként elismert személyek és EGT állampolgárok jogosultak, akik nyilatkoznak arról, hogy a 6 havi lakbérnek megfelelő óvadékot ki tudják fizetni.

27. § (1) Nem szociális alapon történő bérbeadás alapján kizárólag határozott idejű bérleti szerződés köthető. Ennek időtartama legfeljebb három év lehet.

(2)15 Ha az (1) bekezdésben meghatározott idő alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam kérelem alapján alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.

(3) A bérbeadásról és a bérleti szerződés meghosszabbításáról a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

(4) A (2) bekezdéstől eltérően a Szociális és Egészségügyi Bizottság tartozás fennállása esetén is engedélyezheti a hosszabbítást, ha a bérlő a tartozására részletfizetési megállapodást kötött – a tartozás típusától függően - a MÓR-HOLDING Kft-val vagy az érintett közműszolgáltatóval.

(5) A (4) bekezdés alapján hosszabbítás kizárólag a részletfizetési megállapodás időtartamára engedélyezhető.

(6) Ha a bérlő a szerződés időtartamát meg szeretné hosszabbítani, köteles ez irányú igényét a szerződés lejárta előtt 2 hónappal írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

28. § Nem jogosult nem szociális alapú bérlakásra, akinek a Mórhő Kft.-vel vagy a MÓR-HOLDING Kft.-vel korábban fennállt bérleti jogviszonya végrehajtási eljárás során szűnt meg.

29. § (1) Nem szociális alapon bérbeadott lakások esetében kizárólag a jogos lakásigény nagyságát meg nem haladó lakás adható bérbe. A lakásigény mértéke

a) két személyig 1 szoba,

b) három személytől legalább 2 szoba.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság indokolt esetben eltérhet az (1) bekezdésben foglalt jogos lakásigény nagyságától. Indokolt esetnek minősül különösen a tartós betegség, fogyatékosság, 60 év feletti kor, családban kialakult krízishelyzet.

(3) A Szociális és Egészségügyi Bizottság abban az esetben is eltérhet az (1) bekezdésben foglalt jogos lakásigény nagyságától, amennyiben nem áll rendelkezésre a jogos lakásigénynek megfelelő méretű kiadható lakás.

29/A. §16 Nem szociális alapon bérbe adott lakások esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.

8. Szakember elhelyezés céljából történő bérbeadás

30. § (1) Mór városban az állami és önkormányzati közfeladatot ellátó intézmények megfelelő szakember ellátása érdekében a szakemberek elhelyezése céljából a munkaviszony fennállásának időtartamára, legfeljebb azonban három évre önkormányzati bérlakás biztosítható.

(2)17 Amennyiben a bérleti szerződés fennállása alatt a bérlő önhibáján kívül nem tudja megoldani lakásproblémáját, akkor ez az időtartam alkalmanként legfeljebb két évre meghosszabbítható, feltéve, hogy a bérlőnek nincs lakbérhátraléka, illetve közüzemi hátraléka.

(3) A bérlakás biztosításáról, valamint a bérleti szerződés meghosszabbításáról a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

(4) Ha a bérlő a szerződés időtartamát meg szeretné hosszabbítani, köteles ez irányú igényét a szerződés lejárta előtt 2 hónappal írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

31. § (1)18

32. §19 (1) A kérelemhez csatolni kell 7. §-ban meghatározottakon kívül a kérelmező munkáltatójának írásbeli véleményét, és a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy vállalja a 6 havi lakbérnek megfelelő óvadék megfizetését.

(2) Amennyiben a szakember munkaviszonyának kezdő időpontja előtt indokolt a bérleti jogviszony megkezdése, úgy a kérelemhez a leendő munkáltató indokolással ellátott, munkaviszony létesítésére irányuló írásbeli szándéknyilatkozatát szükséges csatolni.

33. § Szakember elhelyezés céljából bérbe adott lakásra az e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni az alábbi eltéréssel:

a)20 a lakásba a bérlő a ténylegesen vele együtt költöző és az ott született hozzátartozókon kívül kizárólag a Szociális és Egészségügyi Bizottság engedélyével fogadhat be további hozzátartozót,

b) a bérleti jogviszony folytatására a vele együtt költöző és az ott született örökösök sem jogosultak.

33/A. §21 Szakember elhelyezés céljából bérbe adott lakások esetén az állattartás a bérlakásban és a hozzá tartozó kizárólagos vagy közös használatú udvarban és más ingatlanrészben nem engedélyezett.

9. Bérlőkiválasztási jog jogcímén

34. § (1) Az önkormányzati bérlakásra megállapodás alapján bérlőkiválasztási jog biztosítható.

(2) A bérlőkiválasztási jog biztosítása történhet

a) pénzbeli térítésért, vagy

b) ingyenesen.

(3) A bérlőkiválasztási jog biztosításáról a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(4) Bérlőkiválasztási jog jogcímén önkormányzati lakásra bérleti szerződés a szakember elhelyezés szabályainak megfelelően köthető.

(5) Ha a bérlőkiválasztási jog jogosultja a bérbeadó felhívásától számított 30 napon belül nem él a bérlőkiválasztás jogával, a bérlőkiválasztási jog jogosultja köteles a mindenkor érvényes lakbér 100%-át, valamint távfűtött lakások esetén a távhődíj teljes mértékét havi rendszerességgel a szolgáltató és a bérbeadó részére megfizetni.

35. § (1) Bérlőkiválasztási joggal érintett lakásokat a 6. melléklet tartalmazza.

(2) Ha a bérlőkiválasztásra jogosult 90 napon belül nem él bérlőkijelölési jogával, az önkormányzat bérbe adhatja másnak az ingatlant azzal, hogy a bérlőkijelölési jog nem veszik el és a bérlőkijelölésről történő értesítést követően, a Polgári Törvénykönyvbe foglalt szabályoknak megfelelően meg kell szüntetni az aktuális bérlő bérleti jogviszonyát.

10. Elhelyezési kötelezettség alapján

36. § Ha a szociális intézményből elbocsátott személy korábban pénzbeli térítés ellenében lemondott az önkormányzati bérlakása bérleti jogviszonyáról, az intézményből történő elbocsátása esetén a pénzbeli térítés visszafizetése ellenében a jogos lakásigényének megfelelő nagyságú, legalább komfortos bérlakást kell biztosítani részére a lakásbérleti névjegyzékre történő felvétel mellőzésével. Ez esetben a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a polgármester gyakorolja.

37. § A polgármester látja el a bérlakás megsemmisülése vagy életveszélyessé nyilvánítás miatt ideiglenes elhelyezéssel kapcsolatos feladatokat.

11. A bérlőtársi szerződés

38. § Bérlőtársi szerződés megkötését a bérlő és a leendő bérlőtárs együttesen, írásban kérhetik a bérbeadótól.

39. § (1) Bérlőtársi szerződést kell kötni a bérlő és a vele együtt élő házastársa közös kérelmére.

(2) Új lakásbérleti szerződés megkötésekor a házastársakkal bérlőtársi szerződést kell kötni.

40. § (1) Bérlőtársi szerződést lehet kötni a bérlő nagykorú hozzátartozójával.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt az (1) bekezdésben meghatározott esetben.

41. § Ha valamelyik társbérlő a lakásból kiköltözik, a lakásban maradó bérlőtárs köteles tájékoztatni a bérbeadót a kiköltözés tényéről és köteles kérelmezni a bérleti szerződés módosítását, akként, hogy kizárólag a bérleményben maradó bérlőtárs legyen a szerződő fél.

12. Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

42. § (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén, örökbefogadott gyermekén, mostoha vagy nevelt gyermekén és annak házastársán, jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén kívül más személyt az e rendelet tiltó szabályait is figyelembe véve csak a Szociális és Egészségügyi Bizottság írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a Polgármesteri Hivatalban.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba három napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja és

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást három napon belül elhagyja.

(4) Az önkormányzati lakásba történő befogadást meg kell tagadni, ha a bérlőnek lakbérhátraléka és közüzemi díjhátraléka van. Ennek igazolását a (3) bekezdésben felsoroltakhoz csatolni kell.

(5) Az önkormányzati lakásba történő befogadás megtagadható, ha a lakás szobaszámára és a benne lakó személyek számára tekintettel, a befogadással lényegesen rosszabb körülmények alakulnának ki, illetve ha a befogadott személy lakástulajdonnal rendelkezik.

13. Albérlet

43. § Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható.

14. Lakáscsere

44. § Önkormányzati lakások esetében a lakáscserére kizárólag a Szociális és Egészségügyi Bizottság hozzájárulásával és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Ltv.) 29. §-ában foglaltak betartásával van lehetőség.

15. Lakásbérleti jog folytatása

45. § (1) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a bérbeadó a bérlő tekintetében az eredeti lakásbérleti szerződést módosítja, ha van olyan vele együtt lakó személy, aki az Ltv. 32. §-a alapján jogosult a lakásbérleti jog folytatására és megfelel a jogosultsági feltételeknek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek hiányában a lakásbérleti jog folytatására irányuló kérelem megtárgyalása a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatásköre.

16. A lakás átadása

46. § (1) A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át. A lakás átadásakor észlelt jogos hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) A lakás átadásakor leltárt kell felvenni, abban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg a lakásberendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

(3) A lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas akkor is, ha egyes lakásberendezéseket:

a) a bérlővel kötött külön szerződés alapján szolgáltató egység biztosítja,

b) a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.

17. A lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzése

47. § (1)22 A bérbeadó a rendeltetésszerű és gondos használatot, a bérlői kötelezettségek teljesítését, továbbá az állattartás szabályainak betartását legalább évente, a bérlő nyugalmának és foglalkozásának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, előzetes értesítés alapján 8-20 óra közötti időben köteles ellenőrizni. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.

(2) Az írásbeli értesítést az ellenőrzés időpontja előtt legalább 8 nappal korábban kell a bérlő részére kiküldeni.

18. A karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

48. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a falak és a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák, hiányosságok megszüntetéséről,

d) a közös használatú helyiségek falfelületeinek és nyílászáróinak karbantartásáról, felújításáról,

e) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és terület megvilágításáról,

f) a háztartási szemét elszállításáról amelynek a költségeit a bérlő viseli,

g) a közös használatra szolgáló helyiségek üzemeltetési költségének megfizetéséről.

(2) A bérlő kötelezettségeire az Ltv. II. Fejezetében foglaltak az irányadók azzal, hogy a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos, költségek a bérlőt terhelik.

(3) Ha a bérbeadó az azonnali beavatkozást igénylő esetekben kötelezettségét haladéktalanul, az azonnali beavatkozást nem igénylő kötelezettségét pedig az általában az épület karbantartásával vagy felújításával összefüggésben nem teljesíti, a bérlő a szükséges munkát helyette és költségére elvégezheti a bérbeadó írásban történő felhívását követően. Az írásbeli felhívásnak az elvégzendő munka természetétől függő, megfelelő teljesítési határidőt kell tartalmaznia.

49. §23 A bérlő - a 25/A. §-ban meghatározott kivétellel - köteles a lakás használatával összefüggő közüzemi díjakat megfizetni, azok 2 havi elmaradását a bérbeadónak haladéktalanul bejelenteni.

19. A lakás átalakítása, korszerűsítése

50. §24 (1) A Képviselő-testülettől átruházott hatáskörében a Településfejlesztési Bizottság kérelem esetén hozzájárulhat, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, felmerült költségeit a bérleti díjba beszámíthassa.

(2) A kérelemhez csatolni kell

a) a tájékoztatást a kezdés és a várható befejezés határidejéről,

b) a bérlő által elvégezni kívánt átalakítás költségvetését,

c) a munka jellegétől függően a műszaki leírást és tervet.

(3) A Településfejlesztési Bizottság a hozzá benyújtott iratok alapján 60 napon belül dönt a kérelem tárgyában.

(4) A beszámítás engedélyezése esetén a költségek elszámolására a Településfejlesztési Bizottság döntésének megfelelően a MÓR-HOLDING Kft. megállapodást köt a bérlővel.

20. A lakbér mértéke és a lakáshasználati díj

51. § (1) A bérlő a lakásbérleti jogviszony fennállása alatt a lakás használatáért a rendelet 7. mellékletében meghatározott mértékű lakbért köteles fizetni.

(2) A lakbért a lakás teljes alapterülete után kell megfizetni. A lakás alapterületének számítása szempontjából a loggia és a zárt erkély területének a felét kell figyelembe venni.

(3)25 A lakbérbe a közös költség nem tartozik bele. A bérlő köteles megtéríteni a lakáshasználathoz kapcsolódó, a bérbeadó által közvetlenül vagy közvetve nyújtott külön szolgáltatások díját. A külön szolgáltatások körét és díjait társasházi lakás esetén a társasházi közgyűlés határozza meg, ezt meghaladóan vagy egyéb esetben a bérleti szerződésnek kell tartalmaznia.

52. § A lakbér mértékét a képviselő-testület minden év december 31-ig felülvizsgálja.

53. §26

54. § Szociális alapú bérlakások esetében a bérbeadó köteles az áramszolgáltató felé megtéríteni a villanyáram szolgáltatás díját, melyet a bérbevevő köteles utólagosan megtéríteni a bérbeadónak.

55. § Ha a bérlő a megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó:

a) 30 napos késedelem esetén bérlő figyelmét felhívja a mulasztására,

b) 60 napos késedelem esetén a bérlőt felszólítja a fizetési kötelezettségére,

c) 90 napos késedelem esetén a bérleti szerződést felmondja és egyidejűleg keresetet nyújt be az illetékes bírósághoz.

21. Jogcím nélküli használat

56. § (1) Az a személy, akinek a bérbeadóval kötött lakásbérleti szerződése megszűnt, vagy ilyen szerződést a bérbeadóval nem kötött, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű díjat köteles fizetni.

(2) A volt bérlő jogcím nélküli lakáshasználóval kérelmére, díjhátraléka rendezése esetén új bérleti szerződés köthető.

(3) Abban az esetben, ha a volt bérlő a bérleti díj, vagy a közüzemi díj nem fizetésére alapított felmondás okán vált jogcím nélküli lakáshasználóvá, és amennyiben a teljes díjhátralékát, valamint a kilakoltatásával felmerült valamennyi költséget legkésőbb a kilakoltatása iránti végrehajtási eljárás foganatosításának napjáig rendezi, vagy a MÓR-HOLDING Kft-vel, illetve a közüzemi szolgáltatóval kötött részletfizetési megállapodás alapján, esetleg az önkormányzat lakhatást segítő adósságkezelési szolgáltatása keretében visszafizeti, úgy e jogcím nélkülivé vált volt bérlővel kérelemre a MÓR-HOLDING Kft. új bérleti szerződést köthet.

(4) A kérelemről a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

(5) A bérleti szerződés egy évre, legfeljebb azonban a volt bérlő korábbi bérleti szerződésében meghatározott időtartam lejártáig és az abban meghatározott feltételekkel köthető.

22. A lakbértámogatás

57. § (1) Az önkormányzati lakás bérlőjét a (2) bekezdés szerinti eseteket kivéve lakbértámogatás illeti meg, ha

a)27 a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók egy főre számított havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át, gyermekét egyedül nevelő bérlő esetében a 250%-át, egyedül élő bérlő esetében 300%-át, és

b)28 a bérlő és a vele együtt élők együttesen és külön-külön sem rendelkeznek üdülőtelek vagy üdülőtulajdonnal, beköltözhető, vagy bérbeadható tulajdonjogával, vagy a szociális vetítési alap összegének százszorosát meghaladó értékű egyéb ingatlannal vagy gépjárművel és

c) a fizetendő lakbér összege meghaladja a családtagok együttes havi nettó jövedelmének 15%-át.

(2) Az (1) bekezdésben említett jogosultsági feltételek megléte esetén sem illeti meg lakbértámogatás a bérlőt:

a) azokra a hónapokra, amelyekre lakásfenntartási célú települési támogatásban részesül,

b) ha lakbér és közüzemi díjhátralékkal rendelkezik, vagy a lakást nem rendeltetésszerűen használja.

23. A lakbértámogatás igénylése és megállapítása

58. § (1)29 A lakbértámogatás iránti kérelmeket a Móri Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

(2) A kérelmeket 30 napon belül a Szociális és Egészségügyi Bizottság bírálja el.

(3) A lakbértámogatást az igénylő vagyoni, jövedelmi, szociális és egyéb körülményeihez igazodóan kell megállapítani, lakbérengedmény formájában.

(4) A lakbértámogatás mértéke nem haladhatja meg a lakásra megállapított lakbér összegének 50 %-át.

(5) A lakbértámogatásra való jogosultság kezdő napja, amennyiben a döntésre jogosult másképpen nem rendelkezik, a döntést követő hónap első napja. A lakbértámogatást hónapokra és összegszerűen kell meghatározni és legfeljebb a tárgyév december 31-ig állapítható meg. Ezt követően a lakbértámogatás újból kérelmezhető.

(6) A lakbértámogatás hónapjaira lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles a bérlő fizetni.

(7) Ha a bérlőnek a lakbértámogatás megállapítása után az e támogatással csökkentett lakbér 3 havi összegét kitevő hátraléka keletkezik, a lakbértámogatást a 3 havi tartozás keletkezését követő hó 1. napjától meg kell szüntetni.

(8) A bérlő 15 napon belül köteles a Móri Polgármesteri Hivatalnál bejelenteni, ha a lakbértámogatás megállapításához alapul vett vagyoni, jövedelmi, szociális körülményeiben változás következik be. A jogosultság megszűnését eredményező változás esetében a lakbértámogatást a változás bekövetkezésének hónapjától kell megszüntetni.

(9) Ha a (8) bekezdésben előírt bejelentési kötelezettség elmulasztása vagy késedelmes teljesítése folytán a bérlő jogtalanul vesz igénybe lakbértámogatást, akkor – a (8) bekezdés szerinti megszüntetéssel egyidejűleg – a változás hónapjától jogtalanul igénybe vett támogatás egy összegben történő 30 napon belüli visszafizetésére is kötelezni kell.

(10) A lakbértámogatásról hozott döntésről értesíteni kell a bérbeadót is.

(11) A bérbeadó a lakbértámogatásban részesülő bérlők esetében a lakbértámogatás kezdő hónapjától csak a lakbértámogatással csökkentett összegben megállapított lakbért jogosult beszedni.

24. A bérleti jogviszony megszűnése és a lakás visszaadása

59. § (1) A bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, a közüzemi számlák teljesítését igazoló szolgáltatói nyilatkozatokkal együtt köteles visszaadni a bérbeadónak, és köteles saját maga és a vele együtt költöző hozzátartozója kijelentkezni a lakcímnyilvántartásból mindennemű elhelyezési és térítési igény nélkül.

(2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek.

(3) A bérbeadónak a lakás visszaadáskor meg kell állapítania a lakás és a lakásberendezések tényleges állapotát, illetőleg az esetleges hibákat, hiányosságokat és a megállapításokat írásba kell foglalni.

(4) Nyilatkoztatnia kell a bérlőt az őt terhelő hibák és hiányosságok megszüntetésének, illetőleg az ellenérték megtérítésének a módjáról és határidejéről.

(5) Amennyiben a bérlő a lakás átadásakor nem tesz eleget az (1) illetve a (3) bekezdésben foglalt kötelezettségének, úgy a bérbeadó jogosult a rendeltetésszerű állapothoz szükséges felújítást maga elvégeztetni, melynek a költségeit a bérlő köteles viselni.

(6) A bérlő köteles a lakás bérét, illetve használati díját és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.

60. § Ha a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására, vagy annak költségének megtérítésére, illetőleg a rendeltetésszerű használhatóság más módon történő biztosítására.

61. § (1) A bérleti szerződés megszűnésekor az óvadék összege kamatmentesen visszajár a bérlőnek, amennyiben a bérlő az Ltv-ben, jelen rendeletben és a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz.

(2) A MÓR-HOLDING Kft. a bérlők által befizetett óvadékot elkülönített számlán kezeli.

(3) Az óvadékból való kielégítési jog a bérleti jogviszony megszűnésekor nyílik meg, a bérbeadó bérlő felé fennálló bérleti díj, illetve lakáshasználati díj, valamint kártérítés jogcímen fennálló követelésének és ezek kamatainak kielégítésére.

25. Lakásbérlet megszűnésekor másik lakás biztosításának feltételei, vagy pénzbeli térítés fizetése

62. § (1) A bérbeadó és a bérlő az önkormányzati bérlakásra kötött lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel úgy is megszüntetheti, hogy a bérbeadó pályázati eljárás lefolytatása nélkül a bérlőnek:

a) másik lakást ad bérbe, vagy

b) másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítést fizet.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján a bérlő:

a) azonos szobaszámú, alapterületű, komfortfokozatú, de a településen vagy az épületen belül eltérő fekvésű,

b) nagyobb szobaszámú, vagy nagyobb alapterületű, vagy magasabb komfortfokozatú lakás bérbeadását kérheti.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja alapján a bérlő kevesebb szobaszámú, vagy kisebb alapterületű, vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérbeadását kérheti.

(4) A pénzbeli térítés összegét a lakás éves lakbérének összege alapján kell meghatározni.

(5) Ha a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése során a bérbeadó a másik lakás mellett pénzbeli térítést is fizet, ennek összege a két lakás éves lakbére közötti különbözet kétszeres összege.

(6) A szociális helyzet alapján bérbe adott önkormányzati lakás esetén a határozatlan időre szóló szerződés bérbeadó általi felmondására csak az épület átalakítása, korszerűsítése, lebontása vagy társbérlet megszüntetése céljából kerülhet sor.

63. § A Képviselő-testület évente a MÓR-HOLDING Kft. tárgyévi üzleti tervének elfogadásával egyidejűleg meghatározza a lakások felújítási címjegyzékét.

64. § A MÓR-HOLDING Kft. jogosult és egyben köteles ellátni az alábbiakban felsorolt, továbbá mindazokat a bérbeadói feladatokat, melyeket sem az Ltv., sem e rendelet nem telepít más szervhez, szervezethez különösen,

a) lakásokra vonatkozó bérleti szerződések megkötése, szerződések megszüntetése,

b) lakás átadásával összefüggő feladatok,

c) lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzése,

d) karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség,

e) lakbérek beszedése,

f) bérleti jogviszony megszűnésével kapcsolatos feladatok,

g) bérlő halála esetén a bérleti jogviszony megszűnésével kapcsolatosan ellátandó feladatok,

h) bérlőtársi szerződés megkötése,

i) bérbeadó által biztosítandó lakberendezési tárgyakról való gondoskodás.

65. § (1) A MÓR-HOLDING Kft. folyamatos nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és e rendelet hatálya alá tartozó bérbeadás útján hasznosított lakásokról és nem lakás céljára szolgáló helyiségekről (továbbiakban: lakásnyilvántartás).

(2) A lakásnyilvántartás tartalmazza:

a) a lakás alapterületét, szoba és egyéb helyiség számát, komfortfokozatát, társasház tulajdon esetén a közös tulajdoni hányadot,

b) a bérlő nevét,

c) a bérleti jogviszony tartalmát,

d) a lakásbérbeadás módját,

e) esetleges tartási szerződés esetén annak megjelölését.

25/A.

65/A. §

26. Záró rendelkezések

66. § Ez a rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.

66/A. §30 E rendeletnek az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletéről szóló 31/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 26/2022. (IX.30.) önkormányzati rendelettel megállapított 25/B. §, 29/A. § és 33/A. §-át 2022. október 1. napját követően megkötött bérleti szerződésekre és a 2022. október 1. napját követően befogadni kívánt állatokra kell alkalmazni.

67. § A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti:

1. Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 10/2006. (III.31.) Önkormányzati rendelete,

2. Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 10/2006.(III.31.) Ök. rendeletének módosításáról szóló 3/2007. (II.5.) Önkormányzati rendelete,

3. Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 10/2006. (III.31.) Ök. rendelet módosítása tárgyában szóló 1/2008. (II.14.) Önkormányzati rendelete,

4. Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének lakások és helyiségek bérletéről szóló 10/2006. (III.31.) Ök. rendelet módosítása tárgyában szóló 23/2009. (VIII.28.) Önkormányzati rendelete

5. Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 10/2006. (III.31.) Ök. rendelet módosítása tárgyában szóló 27/2009. (X.29.) Önkormányzati rendelete

1. melléklet31

2. melléklet32

3. melléklet33

5. melléklet34

8. melléklet36

1

A 3. § (6) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 3. § (7) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 3. § (7) bekezdés e) pontját a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

Az 5. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (2) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 18. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 18. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 22. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 22. § (4) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 23. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 23. § (1) bekezdés a) pontja a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 25/A. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

13

A 25/B. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

14

A 26. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

A 27. § (2) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

16

A 29/A. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

17

A 30. § (2) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 31. § (1) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 32. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

20

A 33. § a) pontja a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

21

A 33/A. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.

22

A 47. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

23

A 49. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

24

Az 50. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

25

Az 51. § (3) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

26

Az 53. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

27

Az 57. § (1) bekezdés a) pontja a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

28

Az 57. § (1) bekezdés b) pontja a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

29

Az 58. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

30

A 66/A. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

31

Az 1. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 2. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

33

A 3. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

34

Az 5. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. Az 5. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 7. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 7. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 44/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

36

A 8. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 5. § f) pontja hatályon kívül helyezte.