Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet, valamint a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 01- 2022. 04. 02

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet, valamint a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.01.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő II/A. Fejezettel egészül ki:

„II/A. Fejezet

az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személyek részére adható bérleti díj kedvezményre vonatkozó külön szabályok

13/A. A bérbeadás különös eljárási szabályai

18/A. § E fejezet alkalmazásában:

1. önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenység:

a) az egészségügyi prevenció, egészséges életmód segítése,

b) a szociális, karitatív feladat ellátása (hátrányos helyzetűek segítése),

c) a gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,

d) az oktatás és köznevelés,

e) a képzés, képességfejlesztés,

f) a kulturális, közművelődési feladatok ellátása,

g) a művészeti alkotás,

h) a sport, ifjúsági ügyek,

i) a nemzetiségi ügyek,

j) az esélyegyenlőségre való törekvést segítő munka,

k) idősekkel kapcsolatos tevékenység ellátása.

2. önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személy: természetes személy, egyéni vállalkozó vagy legalább 1 éve bejegyzett és működő, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezet, aki vagy amely a saját profiljának megfelelő, önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó, a kerület számára is hasznos feladatokat vállal, hozzájárulva ezzel Józsefváros fejlődéséhez, a kulturális és közösségi élet színesebbé tételéhez.

18/B. § (1) E fejezet az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személyek részére a helyiség kedvezményes bérleti díjon történő bérbeadásának és versenyeztetési eljárásának külön szabályait határozza meg.

(2) Az e fejezet szerint létrejött bérleti jog gyakorlása harmadik személynek nem ruházható át.

(3) E fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni abban az esetben is, ha a hatályba lépését megelőzően az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személlyel kötött bérleti szerződés módosítását a bérlő kezdeményezi, amennyiben a szervezet a 3. melléklet szerinti éves szakmai tervét és a 4. melléklet szerinti éves beszámolóját a módosításra irányuló kérelmével együtt benyújtja, valamint a pályázati felhívás szerinti együttműködési megállapodás megkötését vállalja.

(4) Az e fejezet alapján megkötött bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a bérleti jogviszony időtartama alatt a bérlő bérbeszámítással nem élhet, és a helyiség felújítására, karbantartására fordított beruházásait a bérbeadó semmilyen más módon nem téríti meg.

18/C. § (1) A hatáskörrel rendelkező bizottság kijelöli – a bérbeadó szervezet javaslatára – azon önkormányzati tulajdonban álló helyiséget, amely e fejezet alapján versenyeztetési eljárás keretében kedvezményes bérleti díjjal adható bérbe. A helyiséget a hatáskörrel rendelkező bizottság ellenkező döntéséig kizárólag e fejezet alapján lehet hasznosítani.

(2) A helyiség bérbeadásáról szóló pályázat kiírásáról a kulturális ügyekben döntésre jogosult bizottság (a továbbiakban: szakmailag felelős bizottság) javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság dönt.

(3) A helyiség bérbeadására irányuló pályázati kiírás tartalmazza:

a) a meghirdetett helyiség pontos címét – helyrajzi szám, település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám megjelölésével –,

b) a helyiség műszaki jellemzőit – alapterület, közművek, megközelíthetőség, fekvés megjelölésével –,

c) a benyújtására jogosultak körét, illetve azt, hogy egy bérleményre legfeljebb három bérlőtárs pályázhat,

d) a bírálati szempontjait, melyek között

da) legfeljebb 50%-os súllyal szerepeltethető a megajánlott bérleti díj összege,

db) amennyiben a helyiség alapterülete megengedi, legfeljebb 20%-os súllyal szerepeltethető, ha több szervezet bérlőtársként közösen pályázik,

dc) legfeljebb 60%-os súllyal szerepeltethető, hogy a szervezet milyen módon segíti Józsefváros lakosságát,

e) a benyújtás határidejét, helyét és módját,

f) azt, hogy a bérleti szerződés legfeljebb 5 év határozott időre köthető, amely időtartam a szakmailag felelős bizottság javaslata alapján meghosszabbítható,

g) azt, hogy az ajánlati biztosíték összege a minimális bruttó bérleti díj összege, az óvadék összege a nyertes pályázó által ajánlott bérleti díj bruttó összegével megegyező mértékű,

h) a pályázati kiírás mellékleteként

ha) az együttműködési megállapodás tervezetét,

hb) a 3. melléklet szerint elkészítendő szakmai terv sablonját,

hc) a bérleti szerződés tervezetét,

i) a bérleti szerződés megkötésének módját,

j) a kedvezmény nélküli bérleti díj összegét és

k) azt, hogy amennyiben a pályázati kiírásban előírt határidőig a helyiség bérbevételére nem érkezik pályázat, a pályázati határidő automatikusan 30 nappal meghosszabbodik.

(4) A (3) bekezdés ha) alpontja szerinti együttműködési megállapodásnak legalább arra vonatkozóan kell kötelezettségvállalást tartalmaznia, hogy a szervezet

a) a honlapján, sajtómegjelenésein köteles támogatóként feltüntetni az Önkormányzatot,

b) a nyilvános eseményeiről elektronikus úton értesítést, meghívót küld az Önkormányzat részére,

c) a helyiségben folyamatosan folytatja a szakmai tervben megjelölt tevékenységeket,

d) a szervezet minden év március 31. napjáig tárgyévet megelőző évről éves beszámolót, a tárgyévről éves szakmai tervet nyújt be.

(5) A (3) bekezdés k) pontja esetén a határidő meghosszabbodásáról szóló hirdetményt a bérbeadó szervezet a mindenkori versenyeztetési szabályzatnak megfelelően közzéteszi.

18/D. § A pályázat eredményéről, a bérbeadásról és az együttműködési megállapodás megkötéséről a szakmailag felelős bizottság javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság dönt. Az együttműködési megállapodásnak tartalmaznia kell az éves beszámoló, illetve az éves szakmai terv benyújtásának elmulasztásából adódó jogkövetkezményeket is.

18/E. § (1) A nyertes pályázó a tárgyévet megelőző évről szóló éves beszámolóját és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervét – a rendelet 3. és 4. számú melléklete szerint – a szerződés megkötését követő minden év március 31. napjáig köteles benyújani. Amennyiben a bérleti szerződés és az együttműködési megállapodás tárgyévet megelőző évben került megkötésre, akkor az éves beszámoló törtévre vonatkozik.

(2) Az éves beszámoló és az éves szakmai terv elfogadásáról a szakmailag felelős bizottság dönt.

(3) A szakmailag felelős bizottság

a) elfogadja az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet,

b) nem fogadja el az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet és javasolja a hatáskörrel rendelkező bizottságnak a bérleti szerződés felmondását vagy

c) nem fogadja el az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet és javasolja a hatáskörrel rendelkező bizottságnak a bérleti díjat megemelését a kedvezmény nélküli összegre.

(4) A szakmailag felelős bizottság javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság a bérleti díjkedvezményt megvonhatja vagy a bérleti szerződést felmondhatja, amennyiben az együttműködési megállapodás feltételei már nem állnak fenn.

13/B. A bérleti díjkedvezményre vonatkozó külön szabályok

18/F. § A helyiség minimális kedvezményes bérleti díja a mindenkori közös költség vagy a mindenkori üzemeltetési költség összege.

18/G. § (1) Kedvezményes bérleti díj nem adható annak a szervezetnek, akinek a kedvezményes bérleti díjról szóló döntés meghozatalakor a bérbeadóval szemben tartozása áll fenn.

(2) Az elengedett nettó bérleti díjat a szervezet támogatásként köteles kezelni.

(3) A kedvezményes bérleti díj megállapításával elengedett bérleti díj összege az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásnak minősül, melyről szóló analitikus nyilvántartást a bérbeadó szervezet köteles vezetni és az Önkormányzat részére erről adatot szolgáltatni.

18/H. § A kedvezményes bérleti díj mellett a bérlő szervezetnek a közös költséget, vagy az üzemeltetési költséget és a helyiség után fizetendő közüzemi és különszolgáltatási díjakat is meg kell fizetnie.”

2. § A Rendelet az 1. és 2. melléklet szerinti 3. és 4. melléklettel egészül ki.

3. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 7. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

4. § Ez a rendelet 2022. április 1-én lép hatályba.

5. § Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet a következő fejezettel egészül ki:

„II/A. Fejezet

az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személyek részére adható bérleti díj kedvezményre vonatkozó külön szabályok

13/A. A bérbeadás különös eljárási szabályai

18/A. § E fejezet alkalmazásában:

1. önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenység:

a) az egészségügyi prevenció, egészséges életmód segítése,

b) a szociális, karitatív feladat ellátása (hátrányos helyzetűek segítése),

c) a gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,

d) az oktatás és köznevelés,

e) a képzés, képességfejlesztés,

f) a kulturális, közművelődési feladatok ellátása,

g) a művészeti alkotás,

h) a sport, ifjúsági ügyek,

i) a nemzetiségi ügyek,

j) az esélyegyenlőségre való törekvést segítő munka,

k) idősekkel kapcsolatos tevékenység ellátása.

2. önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személy: természetes személy, egyéni vállalkozó vagy legalább 1 éve bejegyzett és működő, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezet, aki vagy amely a saját profiljának megfelelő, önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó, a kerület számára is hasznos feladatokat vállal, hozzájárulva ezzel Józsefváros fejlődéséhez, a kulturális és közösségi élet színesebbé tételéhez.

18/B. § (1) E fejezet az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személyek részére a helyiség kedvezményes bérleti díjon történő bérbeadásának és versenyeztetési eljárásának külön szabályait határozza meg.

(2) Az e fejezet szerint létrejött bérleti jog gyakorlása harmadik személynek nem ruházható át.

(3) E fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni abban az esetben is, ha a hatályba lépését megelőzően az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó tevékenységet végző személlyel kötött bérleti szerződés módosítását a bérlő kezdeményezi, amennyiben a szervezet a 3. melléklet szerinti éves szakmai tervét és a 4. melléklet szerinti éves beszámolóját a módosításra irányuló kérelmével együtt benyújtja, valamint a pályázati felhívás szerinti együttműködési megállapodás megkötését vállalja.

(4) Az e fejezet alapján megkötött bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a bérleti jogviszony időtartama alatt a bérlő bérbeszámítással nem élhet, és a helyiség felújítására, karbantartására fordított beruházásait a bérbeadó semmilyen más módon nem téríti meg.

18/C. § (1) A hatáskörrel rendelkező bizottság kijelöli – a bérbeadó szervezet javaslatára – azon önkormányzati tulajdonban álló helyiséget, amely e fejezet alapján versenyeztetési eljárás keretében kedvezményes bérleti díjjal adható bérbe. A helyiséget a hatáskörrel rendelkező bizottság ellenkező döntéséig kizárólag e fejezet alapján lehet hasznosítani.

(2) A helyiség bérbeadásáról szóló pályázat kiírásáról a kulturális ügyekben döntésre jogosult bizottság (a továbbiakban: szakmailag felelős bizottság) javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság dönt.

(3) A helyiség bérbeadására irányuló pályázati kiírás tartalmazza:

a) a meghirdetett helyiség pontos címét – helyrajzi szám, település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám megjelölésével –,

b) a helyiség műszaki jellemzőit – alapterület, közművek, megközelíthetőség, fekvés megjelölésével –,

c) a benyújtására jogosultak körét, illetve azt, hogy egy bérleményre legfeljebb három bérlőtárs pályázhat,

d) a bírálati szempontjait, melyek között

da) legfeljebb 50%-os súllyal szerepeltethető a megajánlott bérleti díj összege,

db) amennyiben a helyiség alapterülete megengedi, legfeljebb 20%-os súllyal szerepeltethető, ha több szervezet bérlőtársként közösen pályázik,

dc) legfeljebb 60%-os súllyal szerepeltethető, hogy a szervezet milyen módon segíti Józsefváros lakosságát,

e) a benyújtás határidejét, helyét és módját,

f) azt, hogy a bérleti szerződés legfeljebb 5 év határozott időre köthető, amely időtartam a szakmailag felelős bizottság javaslata alapján meghosszabbítható,

g) azt, hogy az ajánlati biztosíték összege a minimális bruttó bérleti díj összege, az óvadék összege a nyertes pályázó által ajánlott bérleti díj bruttó összegével megegyező mértékű,

h) a pályázati kiírás mellékleteként

ha) az együttműködési megállapodás tervezetét,

hb) a 3. melléklet szerint elkészítendő szakmai terv sablonját,

hc) a bérleti szerződés tervezetét,

i) a bérleti szerződés megkötésének módját,

j) a kedvezmény nélküli bérleti díj összegét és

k) azt, hogy amennyiben a pályázati kiírásban előírt határidőig a helyiség bérbevételére nem érkezik pályázat, a pályázati határidő automatikusan 30 nappal meghosszabbodik.

(4) A (3) bekezdés ha) alpontja szerinti együttműködési megállapodásnak legalább arra vonatkozóan kell kötelezettségvállalást tartalmaznia, hogy a szervezet

a) a honlapján, sajtómegjelenésein köteles támogatóként feltüntetni az Önkormányzatot,

b) a nyilvános eseményeiről elektronikus úton értesítést, meghívót küld az Önkormányzat részére,

c) a helyiségben folyamatosan folytatja a szakmai tervben megjelölt tevékenységeket,

d) a szervezet minden év március 31. napjáig tárgyévet megelőző évről éves beszámolót, a tárgyévről éves szakmai tervet nyújt be.

(5) A (3) bekezdés k) pontja esetén a határidő meghosszabbodásáról szóló hirdetményt a bérbeadó szervezet a mindenkori versenyeztetési szabályzatnak megfelelően közzéteszi.

18/D. § A pályázat eredményéről, a bérbeadásról és az együttműködési megállapodás megkötéséről a szakmailag felelős bizottság javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság dönt. Az együttműködési megállapodásnak tartalmaznia kell az éves beszámoló, illetve az éves szakmai terv benyújtásának elmulasztásából adódó jogkövetkezményeket is.

18/E. § (1) A nyertes pályázó a tárgyévet megelőző évről szóló éves beszámolóját és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervét – a rendelet 3. és 4. számú melléklete szerint – a szerződés megkötését követő minden év március 31. napjáig köteles benyújani. Amennyiben a bérleti szerződés és az együttműködési megállapodás tárgyévet megelőző évben került megkötésre, akkor az éves beszámoló törtévre vonatkozik.

(2) Az éves beszámoló és az éves szakmai terv elfogadásáról a szakmailag felelős bizottság dönt.

(3) A szakmailag felelős bizottság

a) elfogadja az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet,

b) nem fogadja el az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet és javasolja a hatáskörrel rendelkező bizottságnak a bérleti szerződés felmondását vagy

c) nem fogadja el az előző évről szóló szakmai beszámolót és a tárgyévre vonatkozó éves szakmai tervet és javasolja a hatáskörrel rendelkező bizottságnak a bérleti díjat megemelését a kedvezmény nélküli összegre.

(4) A szakmailag felelős bizottság javaslatára a hatáskörrel rendelkező bizottság a bérleti díjkedvezményt megvonhatja vagy a bérleti szerződést felmondhatja, amennyiben az együttműködési megállapodás feltételei már nem állnak fenn.

13/B. A bérleti díjkedvezményre vonatkozó külön szabályok

18/F. § A helyiség minimális kedvezményes bérleti díja a mindenkori közös költség vagy a mindenkori üzemeltetési költség összege.

18/G. § (1) Kedvezményes bérleti díj nem adható annak a szervezetnek, akinek a kedvezményes bérleti díjról szóló döntés meghozatalakor a bérbeadóval szemben tartozása áll fenn.

(2) Az elengedett nettó bérleti díjat a szervezet támogatásként köteles kezelni.

(3) A kedvezményes bérleti díj megállapításával elengedett bérleti díj összege az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásnak minősül, melyről szóló analitikus nyilvántartást a bérbeadó szervezet köteles vezetni és az Önkormányzat részére erről adatot szolgáltatni.

18/H. § A kedvezményes bérleti díj mellett a bérlő szervezetnek a közös költséget, vagy az üzemeltetési költséget és a helyiség után fizetendő közüzemi és különszolgáltatási díjakat is meg kell fizetnie.””

6. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI. 20.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

7. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6..) önkormányzati rendelete 7. melléklete a 6. melléklet szerint módosul.

4. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

1. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6..) önkormányzati rendelete 7. melléklet 2.1. pontja a következő 2.1.8. ponttal egészül ki:

„2.1.8. az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó kedvezményes helyiség-bérbeadási pályázat keretében bérbe adott helyiség bérlőjének a tárgyév március 31. napjáig benyújtott éves beszámolójának és szakmai tervének elfogadásáról.”

2. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6..) önkormányzati rendelete 7. melléklet 2.3. pontja a következő 2.3.7. ponttal egészül ki:

„2.3.7. az önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó kedvezményes helyiség-bérbeadásra irányuló pályázat kiírására, elbírálására, valamint az együttműködési megállapodás és a bérleti szerződés megkötésére. ”

3. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6..) önkormányzati rendelete 7. melléklet 4.1.3. pontja helyébe a következő pont lép:

„4.1.3. az Otthon-felújítási program tekintetében a pályázati felhívás kiírásáról, módosításáról, a beérkezett pályázatok elbírálásáról, a pályázati összegek pályázók közötti meghatározásáról, a támogatási szerződés megkötéséről és módosításáról, valamint a támogatási szerződésben foglaltak teljesítésével összefüggő ügyekben;”