Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24- 2023. 03. 26

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.02.24.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 64. § (1) bekezdésében és a 66. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró:

állami főépítészi, népegészségügyi, ingatlanügyi, örökségvédelmi, környezetvédelmi és természetvédelmi, erdészeti, közlekedési hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegye Kormányhivatala,

bányafelügyeleti hatáskörében eljáró Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága,

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága,

légiközlekedési hatóság, katonai légügyi hatóság,

közlekedési, és a természetes gyógy-tényezők hatáskörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatal,

Nemzeti Földügyi Központ,

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatala,

honvédelmért felelős miniszter,

Hajdú-Bihar Vármegye – polgári védelmi, valamint területi vízvédelmi és területi vízügyi hatóságként is eljáró - Katasztrófavédelmi Igazgatóság,

Országos Vízügyi Főigazgatóság,

Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság,

Hajdú-Bihar Vármegye Rendőr-főkapitányság, továbbá a Korm. rendelet 41. § (2) c) szerint előírt érintett területi, önkormányzat megkereséséhez biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzat Hivatala, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 67. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében az állami főépítészi hatáskörben eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, és a településfejlesztési, a településrendezési és a településképi partnerségi egyeztetésről szóló 11/2017. (III.31.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 17. § (3) bekezdése alapján a Jogi, Igazgatási és Ügyrendi Bizottság, valamint a 4. melléklete alapján a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság vélemények kikérésével Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő i) és j) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„i) Lakózóna: Lk, Lke, lakóövezetekben az építési telek utcavonaltól mért 25 méter mélységig tartó része, ahol az építési övezetben megengedett (lakókörnyezetet nem zavaró hatású) rendeltetések építményei elhelyezhetők, de állattartó épület nem helyezhető el. Az állattartó épületeket a lakózóna mögötti gazdasági zónában kell elhelyezni. A lakózóna kijelölése a telek e részén megfelelő biztonságot jelent, az egyébként elhelyezhető állattartó épületekkel szemben. A lakózóna kijelölése ugyanakkor nem zárja ki a mögötte lévő gazdasági zóna ugyancsak lakó funkcióként való használatát, lakóépület építését sem.
j) Szabadonálló épület elhelyezés: Az oldalhatáron álló beépítési mód által lehatárolt építési helyen belül történő olyan épületelhelyezés, amikor az épület nem az építési oldalt jelentő telekhatáron, vagy attól „csurgó távolságra” kerül elhelyezésre, hanem attól legalább 3 méter távolságra.”

2. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HÉSZ)

„a) 1/a. melléklete: Sz-1a/m8 Külterület szabályozási terv M= 1:20 000);”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HÉSZ)

„b) 2.melléklete: Sz-2/m8 Belterület szabályozási terv (M= 1: 5 500)”

3. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A szabályozott épület-elhelyezésnél alkalmazandó kiegészítő szabályok (védett területek kivételével) oldalhatáron álló beépítési mód esetén:

a) Főépületek esetében

aa) 12 méter telekszélesség alatt az épület csak oldalhatárra helyezhető el.

ab) Ha a telek szélessége meghaladja a 12 métert, az oldalhatáron álló épület elhelyezés maximum 1,0 méter széles csurgó távolság elhagyásával is lehetséges.

ac) Amennyiben a telek szélessége eléri, vagy meghaladja a 18,0 métert, az épület szabadon állóan is elhelyezhető. Ebben az esetben az eredeti oldalkert nem csökkenthető, míg az eredeti építési oldaltól tartandó távolság legalább 3,0 m.

ad) A lakóterületek saroktelkein, az épület szabadon állóan is elhelyezhető az egyéb övezeti előírások betartásával. A szabadon álló épületelhelyezés a szomszédos építési telek építési jogait nem korlátozhatja. Amennyiben kötelező előkertet tartalmaz a szabályozás, úgy az épület elhelyezését tekintve az utca felöli építési vonalon mért telekszélesség vehető figyelembe.

ae) Amennyiben az előírás szerinti oldalhatáron való épületelhelyezés a szomszédos ingatlanon meglévő épülettől megtartandó építmények közötti legkisebb telepítési távolság betartása miatt nem volna lehetséges, akkor az épületet az építési oldalhatárt jelentő telekhatártól távolabb is, de legfeljebb 3,0 távolságra is el lehet helyezni, vagy az új épület szomszédos épülettel átfedő homlokzatszakaszát nyílás nélküli tűzfalként vagy tűzfallal egyenértékű biztonságot nyújtó falként kell megépíteni. A telekhatáron nem éghető anyagú kerítés építhető.

af) A „szabadonálló épületelhelyezés” feltételeként meghatározott legalább 18 méter telekszélességet elegendő csak az előírt, közterület felöli építési vonalon biztosítani.

b) Melléképületek esetében a kötelező oldalkerti méretek és védőtávolságok betartása mellett melléképület a rendeltetési egységet magában foglaló épület mögött, az építési helyen belül, szabadonállóan is elhelyezhető.

(2) A szabályozott épület-elhelyezésnél alkalmazandó kiegészítő szabályok (védett területek kivételével) Zártsorú beépítési mód esetén:

a) A Zártsorú beépítési mód esetén az épületek zárt sora megszakítható.

b) Ha az építéssel érintett telekkel szomszédos telken álló épület a közös oldalsó telekhatáron, vagy attól 1 méteren belül áll, és a zártsorú csatlakozás tűzfalas kialakítás hiányában nem biztosított - az épület rendeltetésszerű használhatóságának megtartása érdekében - a tervezett épületet úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos épület felé eső telekhatártól legalább 3,0 m-re álljon.

c) Az utcavonalon előírt kötelező építési vonal esetében az utcafrontra kerülő épületet utcafronti homlokzatának homlokvonalra vetített vetületi hosszának legalább 80 %-ban ténylegesen az utcavonalon kell állnia.

d) A zártsorúsítás érdekében, az építési vonaltól számított legalább 6 méter, de legfeljebb 12 méter mélységig épületet a zártsorú beépítési módra vonatkozó általános szabályok betartásával, kell helyezni, azaz tűzfalat csak ebben a sávban lehet építeni. Az e mögött lévő építési helyen belül, a Vt-1 jelű övezet kivételével, a tömbben kialakult hagyományos építési oldallal szemközti telekhatár mentén azonban 7,5 m homlokzatmagasságig 4,0 méter e fölött 6,0 méter szélességű területsávban épületet nem lehet elhelyezni.

e) Zártsorú beépítési mód estén az építési hely meghatározását tekintve, a beépítés előkert nélküli, az utca felőli kötelező építési vonalat a HÉSZ. 5. melléklete határozza meg. Az utcafronti épületrész fő tetőgerince az utcavonallal párhuzamos, a szomszédos telkeken elhelyezett épületeket a homlokzattal szervesen összeépített, legalább 3,0 m magas kapuépítménnyel, homlokzatszerű kerítéssel kell összekötni. A hátsó udvar megközelítését egy legalább 3,0 méter szélességű és űrszelvényű áthajtóval biztosítani kell.

f) A b), d), e) pont előírása nem vonatkoznak a hitéleti- közösségi rendeltetésű templom épületére, ha annak tűztávolsága az épület telken belüli elhelyezését és kialakítását figyelembe véve, biztosított.

g) Gksz-3 építési övezet épülete lakóépülethez zártsorúan nem csatlakoztatható, attól legalább 4 méter távolságot kell tartani. ”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Valamennyi beépítési módra vonatkozó lehetőség: Saroktelken, az építési hely megállapításakor, ha a két csatlakozó utca egyaránt előkertes beépítésű, és az érintett saroktelek a 18,0 méter szélességet nem éri el, akkor csak a telek egyik része felőli utca felé kell előkertet kialakítani. Az egyik telekhatár felé az épület az utcavonalra is kiépülhet.”

4. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Szabadlépcső csak legfeljebb 1,5 m szintkülönbségig alkalmazható, kivéve a meglévő szabadlépcsők felújítását, cseréjét. Ez alól kivételt képeznek a Kereskedelmi szolgáltató gazdasági, Ipari gazdasági, Mezőgazdasági üzemi építési övezetekben létesülő szabadlépcsők, melyek az OTÉK rendelkezései szerint létesíthetők.”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az építési telek, amennyiben a mellette lévő közlekedési területtől vízgazdálkodási övezet választja el, a vízgazdálkodási területen átívelő hídon keresztül is megközelíthető.”

5. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) pont ae) és af) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

( Előkertek

Az építési hely értelmezését és lehatárolását, továbbá az épületek utcavonalhoz viszonyított elhelyezkedését meghatározó kötelező építési vonal helyzetét a Hész. 5. melléklete határozza meg az utcában kialakult jellemző állapot, és a településképi elvárások figyelembevételével, az alábbi kategóriák szerint: )

„ae) előkertes beépítés, nagyméretű (10 méter - nincs meghatározott építési vonal)

af) előkertes beépítés – egyedi/ kialakult „sakktáblaszerű” üdülőterületen.”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

( Előkertek )

„c) Az a) pont szerint meghatározható építési helyen belül, de nem az ott meghatározott kötelező építési vonalon, hanem attól hátrébb elhelyezkedő meglévő épület elhelyezkedése is megfelelőnek számít, valamennyi építési övezetben megengedett építési tevékenység folytatható rajta, építési helyen belül bővíthető is. Ha a meglévő épület elé új épület/ épületrész épül, vagy a meglévő épület lebontásra kerül, az új épület elhelyezésekor már azt a kötelező építési vonalon kell elhelyezni.”

6. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az új magánutak létesítésének szabályai:

a) A beépítésre szánt telektömbök belsejének feltárására a szabályozási tervben szereplő utakon kívül közforgalom elől el nem zárt magánutak is létesíthetők. Ezen esetekben az útterület-szélességet az adott út révén megközelítendő építési telkek beépíthetőségéhez szükséges út és közműigények egységes figyelembe vételével kell meghatározni.

b) Az új magánutak (szabályozási) szélessége 80 m hosszúságig legalább 8,0 m, 150 m hosszúságig legalább 10,0 m, 150 m hosszúság felett legalább 12,0 m lehet. A 100 m hosszúságot meghaladó zsákutca csak méretezett, a közforgalmú városüzemeltetést és a katasztrófavédelmet is kiszolgáló fordulási sugarat biztosító végfordulóval alakítható ki.

c) Az ingatlan-nyilvántartásban magánútként bejegyzett telek használati módja nem változtatható meg, kivéve, ha csak olyan tel(k)ek megközelítését szolgálja, amely(ek)nek közterületi kapcsolata a változtatás után is biztosított marad. Ezen magánutak megszüntetése esetén a tulajdonosnak a meglévő közműveket szükség esetén át kell helyezni, a felszíni csapadékvíz-elevezető árkot ki kell váltani, vagy a part élétől számított 3,0 m-es karbantartási sávval együtt önálló telekként kell megtartani.”

7. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Meglévő telek esetén, a szabályozási terven feltüntetett, utcanyitást, utcaszélesítést jelentő telekalakítás abban az esetben is engedélyezhető, ha a meglévő telek területe ezzel a telekalakítással (vagy már a tervezett telekalakítás előtt is) kisebb lesz, az előírt legkisebb alakítható telekterületnél, de továbbra is beépíthető marad.

(4) Azon ingatlanok esetében, ahol a szabályozási terv a telek végének leválasztásával új telekalakítási lehetőséget jelöl, (pl. tömbbelső feltárások, hosszú telkek új utcanyitással történő hasznosítása.) a telek beépítésekor a következő szabályokat is be kell tartani:

a) A meglévő telken a beépítés mélységét a távlatban kialakítható új telek megóvása érdekében, az új alakítható telek övezetben előírt minimális mélységét és a kötelezően megtartandó 6 méteres hátsókertet figyelembe véve kell meghatározni.

b) A telek beépítettségét, az övezeti előírások szerint kialakítható legkisebb, leválasztható új telek területének figyelembe vétele nélkül kell kiszámítani.”

8. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Gépjárművek elhelyezésére vonatkozó helyi rendelkezések:

a) Új építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához a szükséges személygépkocsi várakozóhelyeket az építési övezetek előírásai szerinti módon, a hatályos jogszabályokban meghatározott mennyiségben, telken belül kell biztosítani, a gépjármű-várakozóhelyek kialakításának rendjéről szóló 17/2005. (VII. 07.) önkormányzati rendelet figyelembe vételével, azzal a kiegészítéssel, hogy minden lakás és üdülőegység önálló rendeltetési egysége után, telken belül, legalább egy személygépjármű elhelyezését kell biztosítani.

b) Kettőnél több lakásos lakóépület esetében, legalább a lakások száma felének megfelelő gépkocsi elhelyezését épületen belül – garázsban, teremgarázsban, fedett gépkocsi beállóban- kell biztosítani.

c) Új építésű üdülőépületek, kereskedelmi szállásépületek esetében, a telken belül elhelyezendő gépjármű parkoló legalább 25%-át épületen belül – garázsban, teremgarázsban, fedett gépkocsi beállóban- kell biztosítani.

d) Az egymással szomszédos sport, strand, kulturális és közösségi szórakoztató, jelentős zöldfelületet igénylő közösségi kulturális önálló rendeltetési egység rendeltetésszerű személygépkocsi elhelyezési kötelezettségének biztosításához meglévő létesítmény személygépkocsi várakozóhely kapacitásának és meglévő szomszédos P+R parkoló kapacitásának 50%-a beszámítható.”

9. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 26. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Építési oldal meghatározása: Oldalhatáron álló beépítés esetén az építési oldalt a területen kialakult építési rendnek megfelelően kell figyelembe venni. Azokban az esetekben, amikor a két szomszédos ingatlan valamelyikén a kialakult rendtől eltérő építési oldal alakult ki, úgy kell az építési oldalt egyedileg meghatározni, hogy a lakóhelyiségek tájolása sorrendben déli, keleti, esetleg nyugati (vagy ezek átmenete) legyen, a szomszédos épületektől az előírt homlokzatok közötti távolság biztosított legyen, és a telek beépítése ne akadályozza meg a szomszéd telkek azonos beépítési lehetőségét.”

10. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 27. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a kismélységű telek vége nem a szomszédos telek építési oldalához csatlakozik, hátsó kertet nem kell tartani, azaz az építési hely a hátsó telekhatárhoz csatlakozik. Az épületet a hátsó telekhatárig ki lehet építeni. Ha a telekvéghez csatlakozó szomszédos ingatlan telekvégén, vagy egy méteren belül meglévő épület található, akkor a telekhatárhoz tűzfallal kell csatlakozni, vagy a hátsó telekhatártól 3 méter távolságot kell tartani.”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben a hátsó telekhatárhoz csatlakozó telek is jelen előírások szerinti „kismélységű” teleknek minősül, a hátsó telekhatárra kerülő épületet tűzfallal kell a szomszédos telekhatárhoz csatlakoztatni. Amennyiben a szomszédos ingatlan hátsó telekhatárán, vagy 1 m-en belül meglévő épület található és a tűzfalas csatlakozás nem biztosítható, úgy abban az esetben 3 m tartandó.”

11. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § (1) A nagyvárosias lakóterületen belül kijelölt sajátos használatú területek és külön előírásai:

(2) Ln/K1 Lakóterületen belüli közlekedési felület, mely a lakótelepet kiszolgáló gépkocsiforgalom, parkolás és garázsterületek számára szolgál.

(3) Ln/K2 Lakóterületen belüli közlekedési felület, mely a lakótelepi gyalogos és gépkocsi forgalom, valamint parkolás számára szolgál.

(4) Ln/G Lakóterületen belüli garázsterület helye, mely meglévő és tervezett garázsépületek elhelyezésére szolgál.

a) A garázsépületeket egyszerre megépítve lehet megvalósítani.

b) Garázs épületen belül más önálló rendeltetésű egység (pl.: kereskedelem, szolgáltatás stb.) nem létesíthető.

(5) Ln/Kk Lakóterületen belüli közösségi kert felülete

a) A úszótelkes beépítéssel megvalósult lakóterületek részére fönntartott meglévő közkertek.

b) A közkertek legalább 75%-át növényzettel fedetten kell kialakítani, kivéve a sportpálya és játszótér területét.

c) A közkerteken belül épület nem létesíthető.

d) A meglévő zöldterületek felújítását a meglévő növényállomány részletes vizsgálata után kertészeti kiviteli tervek alapján kell megvalósítani.

(6) Ln-P Lakóterületen belüli parkolók területe: csak parkolóhelyek, illetve azok megközelítésére szolgáló közlekedőfelület alakítható ki”

12. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 32. § (2) bekezdés a) pont ad) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(

A területen elhelyezhető épület - a lakó rendeltetésen kívül-:)

„ad) szállás jellegű, legfeljebb 12 szobaegységgel,”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az építési övezetbe tartozó telkeken lakásonként, valamint egyéb rendeltetések esetén minden megkezdett 50 m² nettó szintterületre jutóan a telekhányad nem lehet kisebb 120 m²-nél, sarok- és átmenő telek esetén 100 m2-nél.

(6) Az építési övezetekben elhelyezhető szállás jellegű, és szálláshely szolgáltató rendeltetések esetében egy vendégszobára jutó telekhányad nem lehet kisebb, 40 m2-nél. ”

13. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. § A kisvárosi és kertvárosias lakóövezetek lakózónájára vonatkozó előírás: Lk, Lke, lakóövezetekben állattartó épület csak az építési telek utcavonaltól mért 25 méter távolságon túl helyezhető el. ”

14. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szabályozási terven Vt jellel jelölt területek sajátos használatuk szerint településközpont vegyes területek.

a) Vt-1 (zártsorú, legfeljebb 15,0 m homlokzatmagasság)

b) Vt-2 (zártsorú, legfeljebb 12,5 m homlokzatmagasság)

c) Vt-2x (zártsorú, legfeljebb 12,5 m homlokzatmagasságú, intenzív beépítésű)

d) Vt-2xx (zártsorú legfeljebb 9,5 m homlokzatmagasságú)

e) Vt-3 (szabadon álló, legfeljebb 12,5 m homlokzatmagasságú, intenzív beépítésű)

f) Vt-3x (szabadon álló, legfeljebb 15 m homlokzatmagasságú, intenzív beépítésű)

g) Vt-4 (szabadon álló, legfeljebb 12,5 m homlokzatmagasság)

h) Vt-5 (zártsorú, legfeljebb 10,5 m homlokzatmagasság)

i) Vt-6 (szabadon álló, legfeljebb 10,0 m homlokzatmagasság)

j) Vt-7 (zártsorú, legfeljebb 9,0 m homlokzatmagasságú, Intenzív beépítésű)

k) Vt-8 (zártsorú, legfeljebb 7,5 m homlokzatmagasság)

l) Vt-9 (oldalhatáron álló, legfeljebb 7,5 m homlokzatmagasság)

m) Vt-10 (szabadon álló, legfeljebb 6,5 m homlokzatmagasságú, Intenzív beépítésű)

n) Vt-11 (zártsorú, legfeljebb 5,5 m homlokzatmagasság)”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 35. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

()

„a) A településközpont területen elhelyezhető épület a „Vt-2xx” és„Vt-3x”- jelű övezet kivételével, ahol új lakó rendeltetés nem helyezhető el, a - a lakó rendeltetésen kívül-:
aa) igazgatási, iroda
ab) kereskedelmi, szolgáltató, szállás
ac) a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges egyéb közösségi szórakoztató,
ad) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,
ae) kulturális, közösségi szórakoztató,
af) sport
rendeltetést is tartalmazhat
b) Elhelyezhető továbbá a „Vt-3x” - jelű övezet kivételével: Az övezet sajátos (lakóterületi) használatát nem korlátozó, attól védelmet nem igénylő egyéb gazdasági tevékenység célját szolgáló épület.”

(3) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 35. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

()

„c) A „Vt-2xx” és „Vt-3x” –jelű építési övezetben elhelyezhető Idegenforgalmi, szálláshely szolgáltató és gyógyászati idegenforgalmi, gyógyászati rendeltetési egységek és azok kiszolgáló építményei.”

(4) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 35. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az építési övezetbe tartozó telkeken lakásonként, valamint egyéb rendeltetések esetén minden megkezdett 50 m² nettó szintterületre jutóan a telekhányad nem lehet kisebb 100 m²-nél, sarok- és átmenő telek esetén 80 m2-nél.

(6) Az építési övezetekben elhelyezhető szállás jellegű, és szálláshely szolgáltató rendeltetések esetében egy vendégszobára jutó telekhányad nem lehet kisebb, 20 m2-nél.”

15. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 42. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az építési övezet idegenforgalmi, szálláshely szolgáltató turisztikai létesítmények és üdülőházak elhelyezésére szolgál. Kereskedelmi szolgáltató funkció az idegenforgalmi funkció kiegészítéseként helyezhető el.)

„d) K-id/3x (idegenforgalmi, szálláshely szolgáltató, üdülőházak, és gyúgyászati célú - legfeljebb 9,5 m homlokzat magassággal)”

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 42. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) K-id/2 és K-id/3x építési övezetek sajátos előírásai:

a) Idegenforgalmi, szálláshely szolgáltató üdülőházak és gyógyászati idegenforgalmi, gyógyászati funkciók elhelyezésére szolgál.

b) A tulajdonos számára egy lakás.

c) Az építési telekre meghatározott legkisebb zöldfelület mértéke legalább 40%.”

16. § A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 72. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az övezetben (a VH területén) az Oték. 29. § (1) bekezdése szerinti építmények csak a legalább 300 000 m² (30 ha) nagyságú és legalább 200m szélességű földterületen, illetve a meglévő (korábban, vagy jelenleg is beépített) tanyahelyeken, a kezelő (Világörökségi Gondnokság) véleményének kikérésével lehet.”

17. § (1) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(3) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(4) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(5) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(6) A Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

18. § Hatályát veszti a Hajdúszoboszló helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 14/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

19. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. február 24-én lép hatályba.

(2) Az 1. §, a 3. §, a 4. § (2) bekezdése, az 5–16. §, a 17. § (2), (4), (5) és (6) bekezdése, a 18. § és a 3–6. melléklet 2023. március 25-én lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 12/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez