Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 28- 2023. 04. 28

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.28.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 2. alcím tekintetében a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § (1) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 7. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az SZMSZ 8. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az SZMSZ 8/A. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

2. A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet módosítása

2. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)]

„b) a kerület egészének fejlesztése, rangjának, értékének, jelentőségének emelése érdekében kifejtett, kimagasló, példamutató tevékenység méltó értékelésére

c) Józsefvárosi Becsületkereszt,

d) Józsefvárosért,

e) Józsefvárosi Közösségekért,

f) Józsefvárosi Kultúráért,

g) Guricsné Pásztor Erzsébet-díj,

h) Józsefvárosi Aranykoszorú, elnevezésű kitüntetést alapít,”

3. § A Rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak a természetes személynek és közösségnek, aki kiemelkedő munkájával a kerületben, országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, és ezzel a kerület polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, továbbá hozzájárult Józsefváros fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez.

(2) Évente legfeljebb hat Díszpolgári cím adományozható.

(3) A Díszpolgári címre érdemes természetes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a kitüntetett természetes személy hozzátartozója jogosult.

(4) A Díszpolgári címmel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

4. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A Józsefvárosi Becsületkereszt elnevezésű kitüntetés a Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, egész életműve alapján elismerésre méltó természetes személy és Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szervezet részére adományozható.

(2) A kitüntettek száma évente legfeljebb hat lehet.

(3) A kitüntetés megosztva is adományozható.

(4) A kitüntetésre érdemes természetes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott kitüntetés posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a kitüntetett természetes személy hozzátartozója jogosult.

(5) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

5. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A Józsefvárosért elnevezésű kitüntetés a kerület fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedő tevékenységet végző természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet részére adományozható.

(2) A kitüntettek száma évente legfeljebb három lehet.

(3) A kitüntetés megosztva is adományozható.

(4) A kitüntetésre érdemes természetes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a kitüntetett természetes személy hozzátartozója jogosult.

(5) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

6. § A Rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezet, természetes személy, informális közösség részesülhet, aki a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájában ért el kiemelkedő eredményt.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb három lehet.

(3) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

7. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A Józsefvárosi Kultúráért kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és közösségnek, aki tevékenységével, életművével kulturális területen kiemelkedő tevékenységet folytat, és ezáltal hozzájárul Józsefváros kulturális életének sokszínűségéhez, örökségének gyarapításához.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb három lehet.

(3) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

8. § A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A Guricsné Pásztor Erzsébet-díj elnevezésű kitüntetés a testnevelési és sporttevékenység területén kiemelkedő munkát végzett természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére adományozható, így különösen

a) a kerületi testnevelési és sporttevékenység érdekében évek óta végzett példamutató tevékenység,

b) az ifjúsági testedzés és diáksport eredményes szervezésének,

c) kiemelkedő sportteljesítmény vagy életmű,

d) nemzetközi eredményesség és az azt segítő tevékenység,

e) a kerület testnevelési és sportmozgalmának, feltételrendszerének anyagi támogatása,

f) kerületi sportlétesítmény fejlesztéséért, fenntartásáért végzett kiemelkedő teljesítmény elismeréseként.

(2) A kitüntetés évente legfeljebb három természetes személy és egy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére adható.

(3) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

9. § A Rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A Józsefvárosi Aranykoszorú elnevezésű kitüntetés a Józsefváros területén legalább 5 éve kiemelkedő iparos, kereskedő, vállalkozó vagy gazdasági tevékenységet végző magyar állampolgárságú természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére adományozható, amennyiben nincs helyi adótartozása, illetve az Önkormányzat felé bármilyen más jellegű tartozása, nincs általános köztartozása és tevékenységét magas színvonalon, a lakosság megelégedésére végzi.

(2) A kitüntettek száma évente legfeljebb öt lehet.

(3) A kitüntetéssel az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz.”

10. § A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A Józsefváros Biztonságáért elnevezésű kitüntetés adományozható a józsefvárosi közösség biztonságának megteremtéséért dolgozó rendvédelmi szervezet, a közterület-felügyelet és a kerületőrség állományának tagja részére.

(2) A kitüntetéssel az adományozás tényét igazoló okirat és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(3) A kitüntetésben részesülők számát a költségvetésben biztosított keret alapján évente kell meghatározni.”

11. § A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A Józsefvárosi Gyermekekért elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban oktatás-nevelés szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb öt lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a természetes személy kitüntetettet megillető pénzjutalom 100 %-al megemelt összege jár.

(5) A Polgármesteri Dicséret elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek, aki a kerületben oktatás-nevelés szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetésben évente legfeljebb öt személy részesülhet.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

12. § A Rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A Józsefváros Egészségügyéért elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban egészségügyi szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb öt lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a természetes személy kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

(5) A Polgármesteri Dicséret elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek, aki a kerületben egészségügyi szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetésben évente legfeljebb három személy részesülhet.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

13. § A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) A Józsefvárosi Szociális Munkáért elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban szociális szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntettek száma évente legfeljebb három lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a természetes személy kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

(5) A Polgármesteri Dicséret elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek, aki a kerületben szociális szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetésben évente legfeljebb két személy részesülhet.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

14. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) A Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban a bölcsődei munka szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb három lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a természetes személy kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

(5) A Polgármesteri Dicséret elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek, aki a kerületben a bölcsődei munka szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetésben évente legfeljebb két személy részesülhet.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

15. § A Rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A Józsefváros Közigazgatásáért elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban közigazgatási szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntetettek száma évente legfeljebb négy lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a természetes személy kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

(5) A Polgármesteri Dicséret elnevezésű kitüntetés adományozható annak a természetes személynek, aki a kerületben közigazgatási szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetésben évente legfeljebb két személy részesülhet.

(7) Az (5) bekezdésben meghatározott kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

16. § A Rendelet 14/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14/A. § (1) Az Év dolgozója elnevezésű kitüntetés Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság kiemelt szakmai teljesítményt végző munkavállalója részére adományozható.

(2) A kitüntetést évente legfeljebb tíz személy kaphatja meg.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben állapítja meg.”

17. § (1) A Rendelet 15. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdésben megjelölt személyeken kívül kitüntető díj adományozását,]

„b) a 7. §-ban meghatározott kitüntetés esetében

c) a kerületben működő oktatás-nevelési intézmény vezetője,

d) kerületi sportegyesület és sportszövetség vezetője,

e) kerületi diáksport szervezet vezetője,

f) 20 fő józsefvárosi választópolgár,”

(kezdeményezheti.)

(2) A Rendelet 15. § (2) bekezdés e)-g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdésben megjelölt személyeken kívül kitüntető díj adományozását,]

„e) a 10. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő oktatási-nevelési intézmény vezetője,

f) a 11. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő egészségügyi intézmény vezetője, továbbá háziorvos és annak munkatársa esetében bármely józsefvárosi lakos a kerületi lapban történő előzetes felhívás alapján,

g) a 12. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő szociális intézmény vezetője,”

(kezdeményezheti.)

18. § (1) A Rendelet 16. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kitüntetés odaítéléséről:)

„b) a 3. és 4. § szerinti kitüntetés esetében a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság javaslatára,”

(a Képviselő-testület dönt.)

(2) A Rendelet 16. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kitüntetés odaítéléséről:)

„d) a 7. § szerinti kitüntetés esetében a Józsefvárosi Sporttanács véleményének figyelembevételével és a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság javaslatára”

(a Képviselő-testület dönt.)

(3) A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az 5. § szerinti Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésre a 15. § (2) bekezdés a) pontja szerint beérkezett jelöléseket az Önkormányzat nyilvános szavazásra bocsátja, amely szavazás eredményének figyelembevételével legfeljebb a három legtöbb szavazatot szerző jelölt kaphat kitüntetést. Szavazategyenlőség esetén a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság dönt a díjazottakról.”

(4) A Rendelet 16. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A 9-13. §-ban meghatározott kitüntetés odaítéléséről a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság dönt.

(5) A 14. §-ban meghatározott szakmai kitüntetés odaítéléséről a jegyző javaslatára a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság dönt.”

19. § A Rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elismerések átadására minden évben ünnepélyes keretek között kerül sor:

a) a Díszpolgári cím, a Józsefvárosi Becsületkereszt, a Józsefvárosért, a Józsefvárosi Közösségekért, a Józsefvárosi Kultúráért, a Józsefvárosi Aranykoszorú, a Guricsné Pásztor Erzsébet-díj kitüntetések átadása a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban, Józsefváros kerület születésnapjához, 1777. november 7. napjához kapcsolódóan történik;

b) a III. Fejezetben meghatározott kitüntetések átadása a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság által megjelölt helyen és időpontban, az adott ágazati ünnepséghez kapcsolódóan történik.”

20. § A Rendelet

a) 1. § (1) bekezdés a) pontjában a „„Díszpolgári Cím”-et” szövegrész helyébe a „Díszpolgári címet” szöveg,

b) 16. § (6) bekezdésében és 17. § (4) bekezdésében a „„Polgármesteri Dicséret”” szövegrész helyébe a „Polgármesteri Dicséret” szöveg,

c) 17. § (2) bekezdésében az „az illetékes szakbizottság” szövegrész helyébe az „a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság” szöveg lép.

3. Záró rendelkezések

21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet