Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 14- 2023. 06. 14

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.14.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. és 6. pontjaiban, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 14/A. § (2) bekezdés c) pontban meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm. rendeletben meghatározott államigazgatási és egyéb szervek véleményének kikérésével és véleményük figyelembevételével; Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a településterv, a településtervi arculati kézikönyv és a településképi rendelet helyi partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 27/2022.(IX.30.) önkormányzati rendelet szabályainak megfelelően lefolytatott partnerségi egyeztetés alapján a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019.(XI.27.) önkormányzati rendelet 102. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az Lke-3/SZ-15 építési övezetben

a) a 2. melléklet táblázatában megengedett "S"-sel jelölt beépítettség

aa) a meglévő műemléképület felújításával együtt alkalmazható;

ab) a 11663/35 helyrajzi számú ingatlan 2022. szeptember 22-i földhivatali nyilvántartás szerinti 7408 m2 nagyságú telekterületre vehető igénybe.

b) Új épület elhelyezése során kerülni kell a meglévő fák kivágását. Amennyiben fakivágás mégis szükségessé válik pótlásáról a hatályos előírások keretei között, tájjellegű lombos fafajtákkal kell gondoskodni.

c) Az 57.§ (4) a) pont szerint számított rendeltetési egységek száma növelhető 2 rendeltetési egységgel, melyek kizárólag a műemléképületben helyezhetők el.

d) A Szalonka út menti előkertben portaépület elhelyezhető.

e) A legkisebb zöldfelületi arány szerint kialakított zöldfelület minden megkezdett 150 m2-ére vonatkozóan legalább egy tájjellegű, lombos faegyed és 30 cserje biztosítandó. Az övezetben elhelyezkedő helyi természetvédelmi területen belül található minimum 10 cm törzsátmérőjű fák és cserjék beszámíthatóak ebbe a mérőszámba. Új fák és cserjék csak a helyi természetvédelem alatt nem álló területrészen telepíthetők.

f) Fővárosi helyi jelentőségű természetvédelmi területtel érintett telken tervezett építkezés idejére ideiglenes kerítéssel biztosítani kell a védett terület védelmét. A kerítés műszaki létesítményei nem érinthetik a védett területet.

g) A be nem épített telekrészek rendezésekor kertészeti eszközökkel biztosítani kell a helyi természetvédelmi terület védelmét.

h) Az övezetben felszíni parkoló kialakítható a parkolási kötelezettségen túli jármű-elhelyezés céljára, valamint a meglévő műemléki épület hasznosítására tervezett funkcióhoz szükséges járművek elhelyezésére.

i) A műemléképület hasznosítása esetén a 47. § (9) bekezdés előírásaiban megengedett kapubehajtó és kerítéskapu mellett 1 többlet kapubehajtó és kerítéskapu létesíthető a műemléképületben elhelyezett funkciók kiszolgálásához szükséges parkoló megközelítésére.”

2. § A Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019.(XI.27.) önkormányzati rendelet XXII. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„95/A. A Társasházas karakterű terület TK/3 jelű, a Páfrány út - Szalonka út - Madár utca - Páfrányliget utca által határolt részterületének kiegészítő előírásai

142/E. § (1) A tereprendezés sajátos szabályai:

a) A terület 15%-ánál nagyobb lejtésű részein új épületet, támfalat, terepszint alatti építményt létesíteni, építmények terhelési viszonyait megváltoztatni, az eredeti terepszint 3,0 méternél mélyebb megbontásával járó építési tevékenységet folytatni, vagy 1,0 méteres szintkülönbségnél nagyobb mértékű tereprendezési tevékenységet folytatni, csak a felszínmozgás-veszélyre, csúszásveszélyre vonatkozó jogszabályi feltételek betartásával, és a meglévő vagy a tervezett építmény és környezete talajmechanikai viszonyaira, valamint azok kölcsönhatására vonatkozó geotechnikai adatok és a hidrogeológiai viszonyok figyelembevételével szabad.

b) A telek természetes terepszintjének megváltoztatása során az eredeti terepfelszín és a végleges rendezett terep szintkülönbsége

ba) a telek határától számított 1,0 méter széles sávban és az erdő pufferterület határától számított 2 m széles sávban nem haladhatja meg a 0,5 métert,

bb) a telek ba) alpontban rögzített területrészén kívül a legfeljebb 5% eredeti lejtésű terepen nem haladhatja meg az 1,0 métert, és az 5%-nál nagyobb eredeti lejtésű terepen nem haladhatja meg a 2,0 métert.

c) A telek természetes terepszintjének megváltoztatása során az eredeti terepfelszín és a végleges rendezett terep szintkülönbsége kizárólag az épület rendeltetésszerű használata vagy műszaki, biztonsági követelmények (csapadékvíz-elvezetés, állékonyság) biztosítása érdekében haladhatja meg az a) és b) pontban rögzített értékeket, amennyiben az illetékes tervtanács azt megalapozottnak tartja.

(2) Természeti környezet alakítása és védelme:

a) A Szabályozási Terven rögzített „erdő pufferterülete” lehatárolás megegyezik a Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről szóló 25/2013.(IV.18.) önkormányzati rendelete szerint rögzített „Apáthy-szikla természetvédelmi terület” építési övezetet érintő lehatárolásával. A fővárosi helyi jelentőségű természetvédelmi területen biztosítani kell a természetvédelmi kezelési terv előírásait. A védett területen építmény nem helyezhető el.

b) A terület építési övezetbe tartozó telkein tervezett új, a rézsű megtámasztásához, vagy a közlekedéshez szükséges műszaki létesítmények nem érinthetik a szomszédos természetvédelmi kijelölés alatt álló területet, és erdészeti üzemterv alá eső ingatlanokat.

c) Építési övezetbe tartozó ingatlanokon a térvilágítás kialakításakor a védett terület irányába fényt vető térvilágítás nem készíthető. A legkisebb fényszennyezés érdekében árnyékkapcsolóval és mozgásérzékelő rendszer alkalmazásával gondoskodni kell a térvilágítás használaton kívüli kikapcsolásáról.

d) A fővárosi helyi jelentőségű természetvédelem alatt álló erdőterületeken a meglévő építményeket, így különösen útburkolatokat, kerítéseket el kell bontani és a terep eredeti, természetes állapotát kell visszaállítani. A fővárosi helyi jelentőségű természetvédelem alatt álló erdőterületen építmény nem helyezhető el, a védett erdőterületet igénybe venni még ideiglenesen is tilos.”

3. § Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. mellékletének 16. és 17. sorszámú szelvényei helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

4. § Budapest Főváros II. Kerületének Építési Szabályzatáról szóló 28/2019.(XI.27.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.

5. § Ez a rendelet 2023. június 14-én lép hatályba, és 2023. június 15-én hatályát veszti.

Örsi Gergely
polgármester

dr. Szalai Tibor
jegyző

1. melléklet a 20/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez