Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15- 2023. 12. 16

Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.15.

Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1)-(2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésben, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3), (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 79. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési feladatkörében eljáró bérlők és bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervének, valamint Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2022.(II.24.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1.11. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Humánpolitikai Bizottság, Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2022.(II.24.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2.18. és 2.20. pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés b) pontja értelmében a bérleti szerződés tartama – a 13/A § (1) bekezdés kivételével – maximum 5 év. A bentlakó jogszerű bérlőt további 5 évre előbérleti jog illeti meg.”

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A lakásbérleti jogviszony jogcíme lehet:)

„f) szociális intézményből elbocsátott személy elhelyezése,”

(3) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A lakásbérleti jogviszony jogcíme lehet:)

„g) ideiglenes elhelyezés.”

2. § Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„12/A. Ideiglenes elhelyezés

13/A. § (1) Azonnali intézkedést igénylő rendkívüli élethelyzet, vagy egészséget, testi épséget veszélyeztető lakhatással kapcsolatban felmerülő körülmény esetén ideiglenes elhelyezés biztosítható maximum 2 éves időtartamra, mely indokolt esetben egy alkalommal 2 évvel meghosszabbítható, amennyiben az ideiglenes intézkedést igénylő rendkívüli élethelyzet továbbra is fennáll, és a (4) bekezdés szerinti önhibáján kívüli okból eredő élethelyzet megállapítható.

(2) Az (1) bekezdés alapján biztosított lakásra vonatkozó bérleti szerződés megkötésével egy időben az elhelyezettnek az 5. § (1) bekezdés szerinti lakásigénylést be kell nyújtania.

(3) Amennyiben az ideiglenesen elhelyezett személy a 2 év, a meghosszabbítás eredményeként a 4 év lejártát követően önhibáján kívüli okból a lakhatását nem tudja megoldani és megfelel az 5. § - 7. § -okban foglaltaknak a bérlővel határozatlan tartamú bérleti szerződést kell kötni.

(4) Az (1) és (3) bekezdés alkalmazásában önhibáján kívüli élethelyzetnek minősül:

a) megromlott egészségügyi állapot orvosi igazolással bizonyítottan és/vagy,

b) 65 év feletti életkor és egyedül állóság, valamint nagykorú hozzátartozó hiánya és/vagy,

c) gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a gyermek tartós ápolást, gondozást igénylő betegsége, fogyatékossága és/vagy, családfenntartó átmeneti hosszabb ideig tartó munkaképtelensége.

3. § Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 16. § (3) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A lakbér mértéke névjegyzék alapján, szociális jogcímen:)

„f) Antal György út 42. és Antal György út 58. – ingyenes az fa) és fb) alpontok kivitelével:
fa) Antal György út 42.; 17 m2 alapterületű albetéte esetén 150,- Ft/m2/hó
fb) Antal György út 58.; 21 m2 alapterületű albetéte esetén; 150, - Ft/m2/hó.

4. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:)

„f) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét és határidejét, továbbá a tárgyalás megtartásának helyét és időpontját”

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:)

„g) a licit tárgyalás alapjául szolgáló bérleti díj összegét.

(3) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati ajánlatot írásban, vagy az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:)

„b) nyilatkozatot arról, hogy a licit tárgyalás alapján megállapított bérleti díjat havi rendszereséggel és az óvadékot a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg megfizeti.i.

(4) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A pályázat nyertese az, aki a legmagasabb összegű helyiségbérre tesz ajánlatot.

(5) Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Amennyiben a helyiség pályázaton kívüli bérbeadására kerül sor a 28. § (2) bekezdés szerinti óvadékot meg kell fizetni.

5. § Az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 11/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 28. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„28. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti díját a Képviselő-testület külön határozatban állapítja meg.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadása esetén a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg óvadékot kell fizetni. Az óvadék a bérlő által okozott és meg nem térített károk, valamint a vállalt és nem teljesített kötelezettségek fedezésére szolgál. A szerződés tartama alatt az óvadék részben vagy egészben történő felhasználása esetén a bérlő köteles haladéktalanul az óvadékot az eredeti összegre kiegészíteni. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a bérbeadó jogosult a szerződést felmondani. Az óvadék igénybevétele a bérbeadó szerződésszegés esetén megillető egyéb jogait nem érinti. A bérleti jogviszony megszűnésével egyidejűleg az óvadék igénybe nem vett összegét kamatmentesen vissza kell fizetni.

(3) Az óvadék összege a havi bérleti díjjal azonos összeg, amelynek megfizetése a bérleti szerződés megkötésének feltétele. A helyiségbérleti szerződés megszűnését követően – amennyiben a bérlőnek nincs bérleti díj tartozása, közüzemi, kommunális díj hátraléka és a helyiség állagának rendeltetésszerű helyreállítása és tisztasági festése megtörtént – a bérbeadó az óvadékot a megszűnéstől számított 15 napon belül visszafizeti a bérlő részére.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.