Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 02

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.03.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Szociális vetítési alap fogalom bevezetése miatt módosítás

1. § A pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatások megállapításának helyi szabályairól szóló 8/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A hatáskör gyakorlója a megtérítést méltányosságból elengedheti, vagy csökkentheti, különösen abban az esetben, ha a családban az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap 80 %-át nem éri el, vagy ha a családban tartós beteg van.”

2. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazása során létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:)

„h) büntetés-végrehajtási intézetből történő elbocsátáskor rendelkezésre álló börtön-keresmény a szociális vetítési alapot nem haladja meg.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Létfenntartást veszélyeztető időszakos vagy tartós élethelyzet:)

„d) egyedül élőként szociális vetítési alap alatti havi jövedelem,”

3. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az igénylő, és családja jövedelmi viszonyainak igazolásaként elfogadható bizonyítékok:)

„i) nyilatkozat arról, hogy a kérelmező és/vagy családtagja semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, valamint az állami foglalkoztatási szervvel kötött együttműködés.”

4. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A hatáskörök gyakorlói az e rendeletben foglaltaktól az 1.§ (4) bekezdésében meghatározott kivételes méltánylást érdemlő esetben a kérelmező javára - a jogosultsági összeghatárok tekintetében a szociális vetítési alap +50%-ával - eltérhetnek.”

5. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § A hatáskör gyakorlója a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás és kamatai megtérítésétől eltekinthet, azt csökkentheti, vagy részletfizetést engedélyezhet, amennyiben a kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, és a visszafizetés teljesítése a kötelezett létfenntartását súlyosan veszélyeztetné.”

6. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,)

„b) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 280%-át, és”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 10. § (8) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási támogatás havi összege)

„a) azon kérelmező háztartásában ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 130 %-át nem éri el: 3000 Ft, vagy Bocskai Korona/hó,
b) azon kérelmező háztartásában ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 130 %-a és 280% között van: 2000 Ft, vagy Bocskai Korona/hó,”

7. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A jogosultság feltételeként e rendelet 11. §-ában foglalt szabályok betartását az önkormányzat a Szociális Csoport, a közterület-felügyelők, és önkormányzati bérlakások esetében az üzemeltetésért felelős Hajdúnánási Gazdasági Ellátó Intézmény bevonásával alkalomszerűen ellenőrizheti. Az ellenőrzést a rendelet 4. mellékletében szereplő környezettanulmány nyomtatvány felhasználásával végzi.”

8. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § Krízis segély annak a személynek nyújtható, akinek esetében az 1. § (3) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak, s akinek ezáltal a létfenntartása átmenetileg lehetetlenné, vagy nagy fokban veszélyeztetetté válna, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át, ”

9. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 16/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére és az október 15. és február 28. között időszakban legfeljebb két alkalommal állapítható meg a támogatás. További egy alkalommal igényelhetik a támogatást azon rászorulók, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 350 %-át, és kettő vagy több gyermeket nevel háztartásában.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 16/A. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Tüzelőanyag támogatásra az jogosult,)

„b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át,”

10. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 16/C. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Időskorúak veszélyhelyzeti támogatására azon személy jogosult, aki a támogatás megállapításának időpontjában a 70. életévét betöltötte és Hajdúnánás város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át, ”

11. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az 1. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt esetekben a kérelmező akkor részesíthető rendkívüli élethelyzetben nyújtott települési támogatásban, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelme az szociális vetítési alap 130 %-át, egyedül élő esetén annak kétszeresét, kivételes méltányosság gyakorlása esetén a 400 %-át nem haladja meg.”

12. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § A rendkívüli élethelyzetben nyújtott települési támogatás az szociális vetítési alap 5 %-ától a szociális vetítési alap 100 %-áig terjedhet.”

13. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az ESzB. temetés temetési támogatást annak az elhalt temetéséről gondoskodó személynek állapíthat meg, akinek)

„a) az egy főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap 150 %-át,
b) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 250 %-át nem haladja meg.”

14. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdés alkalmazásában a gyógyító ellátás költségének mértéke abban az esetben veszélyezteti a létfenntartást, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár]

„a) a szociális vetítési alap 150 %-át,
b) két közeli hozzátartozóból álló család esetén a szociális vetítési alap180 %-át,”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A gyógyszerszükségletet a háziorvos igazolja, melyet a patika áraz be. A kérelmező a kérelméhez az alábbiakat köteles csatolni:)

„c) 30 napnál nem régebbi, jogerős, alanyi, vagy normatív közgyógyellátásra való jogosultságot elutasító határozat, vagy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Hajdúnánási Járási Hivatalának igazolása arról, hogy a kérelmező alanyi, illetve normatív jogon közgyógyellátásra nem jogosult.”

15. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester részben vagy egészben mentesítheti a temetési költségek megtérítési kötelezettsége alól azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedül élő esetében a szociális vetítési alap 300 %-át nem éri el.”

16. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A szociális földprogramban részt vehet az a személy, akinek:)

„a) a háztartásában az 1 főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át,
b) a nyugellátásban részesülők, akiknek az 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 200 %-át, és”

[nem rendelkeznek művelésre alkalmas földtulajdonnal, illetve rendelkeznek az állattartáshoz szükséges feltételekkel (ól, fedett épület).]

17. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás feltétele, hogy a gyermek legalább egyik törvényes képviselője a gyermek születését megelőzően egy éve folyamatosan bejelentett Hajdúnánási állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen is Hajdúnánáson él és a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap huszonegyszeresét. ”

18. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 28/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egyszeri természetbeni gyermekszületési támogatásra jogosult minden 2015. január 1-je után született gyermek, szülőjének kérelmére, akinek legalább egyik szülője legalább a gyermek születését megelőző 1 éve hajdúnánási állandó lakos, vagy hajdúnánási tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap huszonegyszeresét.”

19. § A települési hulladékgazdálkodásról szóló 13/2015 (IV.29.) önkormányzati rendelet (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Egy naptári évre kérelemre mentesül, a kérelemnek a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodáján történő hiánymentes benyújtását követő hónap elsejétől, a közszolgáltatás díjának megfizetése alól a 70. életévet betöltött egyedül élő személy, aki az ingatlant ténylegesen egyedül használja és az ingatlan címén a népesség-nyilvántartásban egyedül van bejelentve, a rendelet 1.számú melléklete szerinti nyomtatványt kérelméhez mellékeli, feltéve, hogy a havi nettó átlagjövedelme a szociális vetítési alap négy és félszeresét nem haladja meg. A mentesség csak egy lakás céljára szolgáló ingatlan után illeti meg a magánszemélyt. A mentességre való jogosultságról, a 70. életévét betöltött egyedül élő személyt a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodája negyedévi rendszerességgel levélben értesíti, kérelem-nyomtatvány megküldésével együtt.”

2. Vármegye elnevezés miatti módosítás

20. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 28/2016. (VII.5.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontjában a „Megyei” szövegrész helyébe a „Vármegyei” szöveg lép.

3. A fiatalok ösztönző és lakhatási támogatásairól szóló 23/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése

21. § Hatályát veszti a fiatalok ösztönző és lakhatási támogatásairól szóló 23/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet

22. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.