Zalaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 1/2013. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 02- 2024. 02. 02

Zalaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 1/2013. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.02.

Zalaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet alkalmazásával, az abban megállapított véleményezésre jogosult szervekkel és partnerekkel egyeztetve a település helyi építési szabályzatáról következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az 1/2024, 2/2024, 3/2024, 4/2024, 5/2024, 6/2024 és 7/2024 számú tervlapokból álló szabályozási terv a rendelet 1. mellékletét képezi.”

2. § A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az övezetek és építési övezetek területén az adott telek rendeltetését meghatározó új főfunkciójú épületet elhelyezni

a) kötelező építési vonallal szabályozott telkek esetében úgy lehet, hogy az épület domináns építészeti határoló fala térfalat meghatározóan, környezetbe illeszkedően e vonalat érintve helyezkedjen el,

b) előkert méretével szabályozott közterületi szakasz esetén a szabályozási tervben meghatározott előkerttel,

c) kötelező építési vonallal és előkert méretével nem szabályozott területek esetében, illeszkedve a környezet beépítéséhez, kialakult környezet hiányában minimum 5 m-es előkerttel lehet.”

3. § A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 9. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. Az „Lf-5”, „Lf-6” és „Lf-10” jelű falusias lakóterületek”

4. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az „Lf-5”, „Lf-6” és „Lf-10” jelű falusias lakóterületek övezetében

a) legfeljebb két lakást tartalmazó lakóépület,

b) mező és erdőgazdasági (üzemi) építmény, ezen belül az 5. mellékletben meghatározott állattartó építmény

c) helyi igényeket kiszolgáló kereskedelmi és szolgáltató, vendéglátó épület,

d) szálláshely szolgáltató épület,

e) legfeljebb 6 személy foglalkoztatását biztosító kézműipari építmény,

f) helyi igazgatási, egyházi, oktatási egészségügyi, szociális épület,

g) önálló parkoló és garázs - legfeljebb 2 db 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjármű számára -, továbbá

h) a fenti rendeltetésekhez kapcsolódó melléképítmény

helyezhető el.

(2) Az „Lf-5”, „Lf-6” és „Lf-10” jelű falusias lakóterület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 6. melléklet 2. pontja tartalmazza.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az „Lf-10” jelű falusias lakóterület övezetében a hátsókert legkisebb mélysége 0 m, nyúlványos telek esetén a közterület irányába néző előkert mérete 2 m.”

5. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A „Vt-1, „Vt-2 és a „Vt-3 jelű településközpont vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó és olyan helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A „Vt-1”, „Vt-2” és a „Vt-3” jelű településközpont vegyes terület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 6. melléklet 6. pontja tartalmazza.”

6. § A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 63. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A különleges beépítésre nem szánt területek közé tartozik a nagykiterjedésű sportolási célú „Knsp-1” és „Knsp-2” jelű terület, a temetők „Kt” területei, a „Kb-n” jelű naperőmű park terület, a „Kb-rh” jelű rekultivált hulladéklerakó övezet, valamint a „Kb-tu” jelű turisztikai terület.”

7. § A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„66/C. Különleges turisztikai terület

66/C. § (1) A „Kb-tu” jelű különleges beépítésre nem szánt turisztikai övezet területén elhelyezhető épület szolgáltató, szállásjellegű, valamint a terület művelésével és borászattal összefüggő gazdasági rendeltetést tartalmazhat.

(2) A „Kb-tu” jelű különleges beépítésre nem szánt turisztikai területre vonatkozó építési és telekalakítási szabályokat a 7. melléklet 32. pontja tartalmazza.

(3) Az övezet területén a művelési ág megváltoztatása, termőföld más célú hasznosítása csak a hagyományos tájhasználatnak megfelelő termelési- és tájszerkezet, illetve a sajátos tájkarakter erősítése, valamint közmű és közút építése érdekében engedélyezhető.

(4) Az övezet területén új épület vagy építmény elhelyezése tájba illesztve, a történeti tájszerkezet, a táji és tájképi értékek és az egyedi tájértékek megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok követése mellett, a beépítésre nem szánt területen a telek a meglévő beépítéshez igazodva történhet.

(5) Az övezet területén csarnok nem helyezhető el.

(6) Az övezet területén az erőművek közül csak háztartási méretű kiserőmű helyezhető el épületre felszerelten.

(7) Az övezet területén az erózió mértékét a földhasznosítás tudatos megválasztásával, meliorációs talajvédelmi beavatkozások megvalósításával, talajvédő agrotechnikai eljárások alkalmazásával, vízelvezetők, sáncok kialakításával, a leginkább veszélyeztetett területek - kivéve a borszőlő termőhelyi kataszteri területek - erdősítésével vagy a telek legalább 80%-os növényzetborításával kell csökkenteni.

(8) Az övezet területén a lefolyó vizeket természetes felszíni víz medrébe kell vezetni, ha azonban ennek befogadása korlátozott, akkor tároló vagy tározó műtárgyban kell gyűjteni a vizeket, és késleltetve, fékezetten lehet, a felszíni vízelvezető hálózat kezelőjének engedélyében meghatározottak szerint, a települési - ennek hiányában a balatoni - főépítész hozzájárulásával a közterületi felszíni vízelvezető rendszerbe vezetni azzal, hogy az élővízbe vagy zárt tározóba vezetett vizek számára ülepítőteret kell biztosítani, amelynek a folyamatos tisztán tartásáról az érintett terület tulajdonosának gondoskodnia kell.

(9) Az övezet területén új beépítés csak akkor valósítható meg, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető a befogadóig.”

8. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe az 2. melléklet lép.

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

9. § Hatályát veszti A helyi építési szabályzatról szóló 1/2013(II.5.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelethez