Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet és a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05- 2024. 03. 06

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet és a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.05.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a 1. § (2) bekezdésében, a 10. § és a 26. §-ában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § A rendszeres lakásfenntartási támogatás összege:

a) ha a háztartásban egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem nem haladja meg a 40 000 Ft-ot, havonta 13 000 Ft,

b) ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem 40 001 - 65 000 Ft közé esik havonta 11 000 Ft,

c) ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem 65 001 - 90 000 Ft közé esik havonta 9 000 Ft,

d) ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem 90 001 - 110 000 Ft közé esik havonta 7 000 Ft, e) ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem 110 001 - 125 000 Ft közé esik, havonta 5 000 Ft.”

2. § Az Ör. 30/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat időszaki támogatást nyújt a téli hónapokban megnövekedett fűtési kiadások enyhítésére Budapest XIV. kerület közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személynek, ahol a háztartás nem részesül rendszeres lakásfenntartási támogatásban, és aki Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által folyósított alábbi ellátások valamelyikében részesül

a) öregségi nyugdíj

b) rokkantsági ellátás

c) házastársi pótlék

d) rehabilitációs ellátás

e) rokkantsági járadék

f) korhatár alatti ellátás vagy

g) hozzátartozói ellátás

és akinek a jövedelme a 200 000 Ft-ot nem haladja meg.”

3. § Az Ör. 48. § (2)- (3) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A születési támogatás gyermekenkénti összege 60 000 Ft. (3) A születési támogatás megállapítására az jogosult, akinél a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 250 000 Ft-ot. (5) A születési támogatás iránti kérelmet és az (3) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatot a gyermek törvényes képviselője e rendelet 9. melléklete nyomtatványon a gyermek születését követően számított 6 hónapon belül nyújthatja be.”

4. § Az Ör. 50. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az érintett korosztály adatainak forrása a polgárok személyiadat-és lakcímnyilvántartása.”

5. § Az Ör. 50/B. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A Zuglói nyugdíjasokat támogató alap iránti kérelem 10. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.”

6. § Az Ör. a következő 20/B. alcímmel egészül ki:

„20/B. A tanulói és hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok számára budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételére jogosító bérlettámogatás

54/B. § (1) Az Önkormányzat a gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2024. április 1. napjától kezdően a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételére jogosító bérlet (a továbbiakban: bérlet) megvásárlásához utalvány formájában támogatást nyújt, annak a tanulónak vagy hallgatónak:

a) aki 15. életévét betöltötte tárgyév április 1-jén és augusztus 31-én a 26. életévét nem töltötte be, és

b) alap, közép-vagy felsőfokú oktatási intézményben, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat, valamint aki a budapesti helyi tömegközlekedési eszközöket már nem veheti díjmentesen igénybe és

c) akinek a lakóhelye Budapest Főváros XIV. kerület közigazgatási terültén van és egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem rendelkezik és

d) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 250 000 forintot.

(2) A bérletvásárlásra jogosító utalvány igénybevétele iránti kérelmet és az (1) bekezdés d) pontja szerinti jövedelemnyilatkozatot a rendelet 18. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a (7)-(8) bekezdésben meghatározott időszakban. A kérelemről a polgármester dönt.

(3) A jogosultság érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolás és lakcímkártya ügyintéző részére történő bemutatásával kerül megállapításra, amely a kérelem formanyomtatvány benyújtásával egy időben történik.

(4) A természetben nyújtott juttatásra jogosult részére az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes teljesülésekor egy jogosultságot megállapító döntés meghozatalára kerül sor, amely az ügyiratra kerül feljegyzésre.

(5) A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre vagy szemeszterre kerül megállapításra. A tavaszi szemeszter február 1. napjától – június 30. napjáig tart. Az őszi szemeszter szeptember 1. napjától a következő év január 31. napjáig tart.

(6) A juttatás a 2023/2024. tanév tavaszi félévében, illetve szemeszterében negyedéves bérlet megvásárlására jogosító utalvány formájában kerül nyújtásra.

(7) Az (6) bekezdésben meghatározott kérelmek leadására és az utalványok átvételére 2024. március 18. napja és 2024. április 15. napja közötti időszakban van lehetőség a (9) bekezdés szerinti tájékoztató levélben meghatározott helyszíneken.

(8) A (5) bekezdésben meghatározott utalványokat a szemeszter kezdete előtti 15. naptól a szemeszter első hónapjának 15. napjáig lehet átvenni az Önkormányzat által előre meghatározott helyszíneken. Amennyiben a szemeszter kezdete előtti 15. nap vagy a szemeszter első hónapjának 15. napja munkaszüneti napra esik, akkor az utalvány átvételének első vagy utolsó napja a munkaszüneti napot követő első munkanapra esik.

(9) Az 54/B. § (1) bekezdésében foglalt juttatásról szóló tájékoztatás céljából a Polgármester az érintett korosztályt levélben tájékoztatja.

(10) Az érintett korosztály adatainak forrása a polgárok személyiadat-és lakcímnyilvántartása.

(11) Az adatkezelés részletes szabályait a kérelem részét képező adatkezelési tájékoztató tartalmazza.”

7. § Az Ör. a következő 20/C. alcímmel egészül ki:

„20/C. Babacsomag

54/C. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a zuglói gyermek születése alkalmából egyszeri alkalommal kiegészítő természetbeni támogatást biztosít (a továbbiakban: babacsomag).

(2) E rendelet hatálya annak a 2019. december 31. napja után született gyermeknek a születéséhez kapcsolódó önkormányzati támogatására terjed ki, akinek a bejelentett lakóhelye

a) a születésétől a rendelet (3) bekezdése szerinti bejelentésig folyamatosan Budapest Főváros XIV. kerület közigazgatási területén van, vagy

b) akinek – örökbefogadás esetén – az egyik vagy mindkét örökbefogadó szülője, a gyermek születését vagy a gyermek hat hónapos korának betöltése előtt történt örökbe fogadását megelőzően, legalább hat hónapja a kerületben lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen ott él (a továbbiakban: zuglói gyermek) és

c) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 250 000 Ft-ot.

(3) Az Önkormányzat a babacsomagot a zuglói gyermek édesanyjának a kérelme alapján biztosítja.

(4) A babacsomag iránti kérelmet és a (2) bekezdés c) pontja szerinti jövedelemnyilatkozatot a rendelet 19. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemről a polgármester dönt.

(5) A kérelmet személyesen a Zuglói Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Osztályán lehet benyújtani, a zuglói gyermek születését követő 6 hónapon belül. A bejelentés elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye.

(6) A jogosultság feltételeit a zuglói gyermek személyazonosító igazolványából, születési anyakönyvi kivonatából, vagy az örökbefogadást engedélyező gyámhivatal által az örökbefogadás tényéről kiállított hatósági bizonyítvány, a jövedelemnyilatkozat alapján, a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból betekintéssel ellenőrzi.

(7) A polgármester a kérelemben foglalt adatokat a babacsomagra való jogosultság megállapítása céljából, valamint a babacsomag átvételének a helyét, idejét, továbbá az átvevő személy családi és utónevét, valamint lakcímét az átvételre való jogosultság és az átvétel ténye megállapítása céljából az iratkezelésre vonatkozó szabályok szerint kezeli.

(8) Az adatkezelés időtartama a babacsomag átvétele hiányában a bejelentéstől, illetve az átvételtől számított egy év. A kezelt személyes adatok megismerésére harmadik személy nem jogosult.

(9) A babacsomag az újszülött személyes szükségleteinek a kielégítésére, a jólétének az elősegítésére, valamint az újszülött kor emlékeinek a megőrzésére szolgáló tárgyi eszközöket tartalmazhat.

(10) A babacsomaghoz Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata által a zuglói gyermek és családja köszöntését tartalmazó oklevél jár.

(11) A babacsomagban elhelyezett eszközökön a forgalmazott terméken a jogszabályban előírt vagy lehetővé tett jelölés kivételével kizárólag Zugló Önkormányzat hivatalos címere és Zugló lógója tüntethető fel.

(12) A babacsomag értéke maximálisan 50 000 Ft lehet.”

8. § Az Ör.

1. 19. §-ában a „26 000 Ft-ra” szövegrész helyébe „28 500 Ft-ra” szöveg lép.

2. 30/C. § (2) bekezdés c) pontjában a „190 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „210 000 Ft-ot”

3. 41. § (3) bekezdésében a „80 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „100 000 Ft-ot”

4. 41. § (6) bekezdésében a „95 000 Ft-ot” szövegrész helyébe 110 000 Ft-ot és a „3. § e) pontja” szövegrész helyébe „3. § (1) bekezdés e) pontja”

5. 42. § (2) bekezdésében a „95 001 Ft és 114 000 Ft közé esik” szövegrész helyébe „130 000 Ft-ot nem haladja meg”

6. 43. § (3) bekezdés b) pontjában az „57 001 Ft és 142 500 Ft” szövegrész helyébe „87 001 Ft és 170 000 Ft”

7. 46/A. § (1) bekezdés b) pontjában a „165 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot”

8. 46/B. § (3) bekezdés a) pontjában a „170 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot”

9. 47. § (1) bekezdés a) pontjában „110 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „130 000 Ft-ot”

10. 49. § (3) bekezdés a) pontjában a „171 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „199 500 Ft-ot”

11. 49. § (3) bekezdés b) pontjában a „199 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „230 000 Ft-ot”

12. 49. § (5) bekezdésében a „80 000 Ft” szövegrész helyébe „100 000 Ft”

13. 49/B. (1) bekezdés e) pontjában a „142 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot”

14. 50/B. § (2) bekezdésében az „135 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „150 000 Ft”

15. 53. § (2) bekezdés a) pontjában a „85 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „100 000 Ft-ot”

16. 53. § (2) bekezdés b) pontjában a „3. § e)” szövegrész helyébe „„3. § (1) e) pontja”

17. 54/A. § (3) bekezdésében a „85 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „130 000 Ft-ot” szöveg lép.

18. 4/a. melléklet tájékoztató részében a „185 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot” szöveg lép,

19. 4/b. melléklet tájékoztató részében a „190 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „210 000 Ft-ot” szöveg lép,

20. 3. melléklet tájékoztató részében a „142 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot” szöveg lép,

21. 12. melléklet tájékoztató részében a „170 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot”

22. 15/b. melléklet tájékoztató részében a „142 500 Ft-ot” szövegrész helyébe „200 000 Ft-ot”

szöveg lép.

9. § (1) Az Ör. 9. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az Ör. 16. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

10. § (1) Az Ör. jelen rendelet 3. mellékletével egészül ki.

(2) Az Ör. jelen rendelet 4. mellékletével egészül ki.

(3) Az Ör. jelen rendelet 5. mellékletével egészül ki.

11. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe e rendelet 6. melléklete lép.

12. § (1) Hatályát veszti az Ör. 26. § (3) bekezdése és a 27/A. (4) bekezdése.

(2) Hatályát veszti az Ör. 1. melléklet 2 pontjának, a 4. melléklet 2. pontjának, 6. melléklet 6. pontjának, 7. melléklet 3. pontjának, 11. melléklet 3. pontjának, a 11/a. melléklet 2. pontjának a tájékoztató részében a „[a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. melléklete]” szövegrész.

(3) Hatályát veszti az Ör. 8. melléklet tájékoztató részében „A minimumjövedelem-juttatásra, lakhatási támogatásra jogosult szülők gyermekei hivatalból válnak jogosulttá a támogatásra.” szövegrész.

(4) Hatályát veszti a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a zuglói gyermekek születésének rendkívüli önkormányzati támogatásáról szóló 5/2020. (III. 2.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.