Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a Budapest XI. kerület, Ferencváros-Kelenföld vasútvonal – Budaörsi út – Kőérberki út – Egér út – Andor utca – Galvani út – Duna folyam által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 11/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 06- 2024. 03. 07

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a Budapest XI. kerület, Ferencváros-Kelenföld vasútvonal – Budaörsi út – Kőérberki út – Egér út – Andor utca – Galvani út – Duna folyam által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 11/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.06.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének 5. és 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendeletben meghatározott államigazgatási és egyéb szervek, valamint az érintett önkormányzatok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Budapest XI. kerület, Ferencváros-Kelenföld vasútvonal – Budaörsi út – Kőérberki út – Egér út – Andor utca – Galvani út – Duna folyam által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 11/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az 1.a. mellékleten telek zöldfelületként kialakítandó vagy megtartandó részén kizárólag kerti építmény, valamint, ha az a közműszolgáltatók által elvárt módon nem telepíthető máshogyan, akkor közmű műtárgyak helyezhetők el.”

(2) A Rendelet 5. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Új lapostetők létesítése és meglévő lapostetők rekonstrukciója során – a védett épületek telkének kivételével – az épület legfelső építményszint zárófödémének 40 m2-t meghaladó, és napkollektor, napelem vagy egyéb épületgépészeti felépítmény által igénybe nem vett részét legalább extenzív zöldtetőként kell kialakítani, kivéve, ha a meglévő épület szerkezete azt igazolt módon nem teszi lehetővé.

2. § A Rendelet 11. alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § Új irodaház építése esetén, ha a vonatkozó jogszabály szerinti kötelező alternatív rendszerek vizsgálata szerint a műszaki, gazdasági feltételek arra adottak, az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 30%-os mennyiségben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

3. § A Rendelet 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Budapest Főváros Településszerkezeti Terve alapján változással érintett területeken új beépítés esetén, továbbá a beépítés mértékének növekedése esetén a többlet csapadékvíz csak késleltetett módon kerülhet elvezetésre.

4. § A Rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Önálló és épülethez kapcsolódó közforgalomra szolgáló üzemanyagtöltő állomás és gépkocsimosó – a (3) bekezdésben, valamint a 46. § (7) bekezdésében foglalt eltéréseket figyelembe véve – KÖu, Vi és Gksz jelű övezetekben elhelyezhető.

5. § A Rendelet 19. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) Meglévő telek esetében, amennyiben a telekalakításra kizárólag a tervezett szabályozási vonal végrehajtása, közterület lejegyzése céljából kerül sor, telekalakítás abban az esetben is engedélyezhető, ha a kialakuló új telek és a beépítettsége nem felel meg az építési övezet előírásainak.

6. § A Rendelet 20. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen magánutat a vonatkozó egyéb szabályok betartása mellett bármely építési övezetben és övezetben ki lehet alakítani, azonban ahol az 1.a. melléklet „közhasználat céljára átadható magánút területe” jelölést tartalmaz, ott a magánút helyét és méretét az 1.a. melléklet szerint kell figyelembe venni.”

7. § A Rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Beépítésre szánt területek megközelítését, kiszolgálását biztosító magánút – a kertvárosias lakóterületek, valamint a K–Log, K–Rept, K–Kik területfelhasználási egységek kivételével, és a 48. § (11) bekezdése figyelembevételével – csak közforgalom számára megnyitott magánútként alakítható ki. Közforgalom számára megnyitott magánút csak kiszolgálóút, kerékpárút vagy gyalogút hálózati szerepet tölthet be.

8. § A Rendelet 43. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az Ln-T-XI-I jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben lakó rendeltetést csak szolgálati lakásként lehet elhelyezni.

9. § A Rendelet 46. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A Vt-M-XI-02 építési övezetben a Budaörsi út mentén az 1.a. mellékleten „rendeltetéskorlátozással érintett terület (lakó rendeltetés elhelyezésének kizárása)” jelöléssel ellátott területen belül

a) olyan telek esetében, amely az építési övezetnek megfelelő beépítésig ideiglenesen üres vagy beépítetlen (ide nem értve az őrbódét vagy egyéb ideiglenes építményeket) önálló közforgalomra szolgáló gépkocsimosó elhelyezhető,

b) az ingatlan (2) bekezdésben megengedett rendeltetésekkel való beépítését követően közforgalomra szolgáló gépkocsimosót csak a fő rendeltetéseket magukban foglaló épületeken belül lehet elhelyezni, az épület fő rendeltetéseit nem zavaró módon.

(8) A (7) bekezdésben foglalt rendeltetés elhelyezése esetén a legkisebb épületmagasság 4 méter lehet.

10. § A Rendelet 48. §-a a következő (7)–(12) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Vi-2-XI-06 építési övezetben amennyiben az 1.a. melléklet másképp nem rendelkezik az oldalkert szabályozott mérete új építés esetén 3 méter.

(8) Vi-2-XI-07 építési övezetben ahol az 1.a. melléklet „építési hely terepszint alatt beépíthető része” jelölést tartalmaz, a terepszint alatti beépítés esetében a hátsókert mérete 0 méter lehet.

(9) Vi-2-XI-31 építési övezetben ahol az 1.a. melléklet „építési hely terepszint alatt beépíthető része” jelölést tartalmaz, a terepszint alatti beépítés esetében a beépítési mód zártsorú, ahol az előkert és az oldalkert mérete 0 méter lehet.

(10) Vi-2-XI-31 építési övezetben az épületek pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői magánút telkének határán álló határfalon is kialakíthatók, a külön telken álló építmények terepszint alatt az illetékes szakhatóság előírása szerinti osztályba sorolt tűzgátló szerkezetek beépítésével összeépíthetők, nyílásokkal összekapcsolhatók.

(11) Vi-2-XI-31 építési övezetben új tel(k)ek kialakítása, a tel(k)ek megközelítése és kiszolgálása céljából kialakított közforgalom számára megnyitott magánút

a) terepszint alatti építményrészein a gépjármű-, kerékpár- és gyalogosforgalom korlátozható,

b) területén a terepfelszínen kizárólag a gépjárműforgalom korlátozható, a gyalogos- és kerékpárforgalom nem.

(12) Az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a Vi-2-XI-31 építési övezetben a „rendeltetés korlátozással érintett terület (lakó rendeltetés elhelyezésének kizárása)” jelöléssel nem érintett területeken földszinten lakó rendeltetés csak akkor helyezhető el

a) az előkert felé, amennyiben az a Duna irányába zöldfelületi közterület övezet (közpark, közkert) felé van, és az 1.a. melléklet ezekbe az irányokba minimum 10 méter szélességben „telek zöldfelületként kialakítandó/megtartandó része” jelölést tartalmaz,

b) az oldal- és a hátsókert felé eső épületrészekben,

ba) ha a terepszint felett beépíthető építési helyet figyelembe véve az oldal- és hátsókert mérete eléri a minimum 11 métert, vagy

bb) ha az 1.a. melléklet ezekbe az irányokba minimum 5 méter szélességben „telek zöldfelületként kialakítandó/megtartandó része” jelölést tartalmaz.”

11. § A Rendelet 52. alcíme a következő 52/A. §-sal egészül ki:

„52/A. § (1) Az 1.a. mellékleten a Dél-budai Centrumkórház létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházás kiemelten közérdekűvé nyilvánításáról szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) által szabályozott jelöléssel ellátott területen az építés feltételeit az Étv., az OTÉK és a Korm. rendelet szerint kell figyelembe venni.

(2) A K-Eü-XI-DBC jelű építési övezet beépítési határértékeit a Korm. rendelet tartalmazza.”

12. § (1) A Rendelet 1a. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 1a-jm. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 1b. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 1c. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

13. § Hatályát veszti a Rendelet 13. § (2) bekezdése.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet az 5/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez