Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (VII.16.) önkormányzati rendelete

A helyi piac üzemeltetéséről

Hatályos: 2020. 07. 17

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020 (VII.16.) önkormányzati rendelete

A helyi piac üzemeltetéséről

2020.07.17.

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Iváncsa, Arany János utca 215. helyrajzi számú ingatlanon található – fedett, nyitott piacépületben:

a) a helyi piac és

b) a helyi termelői piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a község által - ünnepnapok és rendezvények alkalmával – szervezett alkalmi árusításra, vásárra, továbbá az egyedi engedély alapján közterületen folytatott árusításra.

(4) A Piacon kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeket folytatóknak be kell tartani a vonatkozó jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeket, illetve az Üzemeltető – vagy megbízottja – ezeken alapuló utasításait.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) Árusítóhely: a piac területén belül az üzemeltető által kijelölt hely.

b) Helypénz: bérlet formájában megfizetendő térítési díj az árusítóhely használatáért cserébe.

II. Fejezet

A Piac fenntartása, üzemeltetése

3. A Piac fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakosság jobb ellátása érdekében az 1. § (1) bekezdésben meghatározott helyen piacot és helyi termelői piacot (a továbbiakban együtt: Piac) tart fenn és üzemeltet.

(2) Iváncsa Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Üzemeltető) – az Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) útján - ellátja a Piac üzemeltetésével (pl. helyfoglalási díj beszedése) és rendjének biztosításával kapcsolatos feladatokat, melynek mértékét az 1. melléklet határozza meg.

(3) Az Üzemeltető főbb kötelessége:

a) a Piac fenntartása körében:

aa) meghatározza a Piac tartásának helyét, idejét, a helyfoglalási díj mértékét,

ab) meghatározza a helyhasználat rendjét,

b) beszerzi a kereskedelmi hatóságtól az üzemeltetési engedélyt,

c) az Üzemeltető alkalmazottjai útján biztosítja a Piac rendjét, az árusítás zavartalanságát - ideértve a Piac területének, közös használatú helyiségeinek tisztántartását, a záróra után naponként történő takarítását, téli időszakban szükség szerint a hó eltakarítását és a közlekedés célját szolgáló burkolt felületek síkosság elleni védekezését-, illetve a rendelet és a vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzését,

d) kijelöli az árusítóhelyeket és rendelkezésre bocsátja azokat,

e) ellátja sorszámmal - a vásárlók számára is jól látható módon - az árusítóhelyeket,

f) beszedi a rendelet szerinti helyfoglalási díjakat (a továbbiakban: helypénz),

g) biztosítja a Piac területén a vizes blokkot, az illemhelyet és a vízvételi lehetőséget,

h) a KÖH alkalmazottja a Piacon az árusokról naprakész - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek megfelelő – nyilvántartást vezet, a Piac területén ellenőrzést végző hatóság kérésére és számára bemutatja azokat. A nyilvántartás tartalmazza sorszám szerint az árusok nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, amennyiben rendelkezik az elektronikus levelezési címét, cégjegyzékszámát, egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételi számát, őstermelői igazolványának számát, kistermelői regisztrációs számát.

III. Fejezet

A Piac rendje

4. A Piac jellege, helye és ideje

4. § (1) Az állandó Piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében azonban lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység - a 7. § (3) bekezdésében meghatározott élelmiszer, iparcikk és egyéb termékek árusítására, szolgáltatás nyújtására, is.

(2) A Piac helye: az 1. § (1) bekezdésben meghatározott területen található piaccsarnok

(3) A Piac ideje: hétfőtől – pénteki: 07.00 órától – 16.00 óráig

(4) A Piacot a nyitva tartási időtől eltérően igénybe venni előzetes írásbeli bejelentés alapján – a rendelet 1. mellékletében meghatározott helypénz megfizetésével – lehet.

5. Piaci árusítás feltételei

5. § (1) Árusítás, illetve az árusítással összefüggő tevékenység (pl. áruk elhelyezése, elpakolása) a Piac nyitvatartási ideje alatt végezhető

(2) A Piacon kereskedői tevékenységet az végezhet aki:

a) a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel,

b) az árusításra vonatkozó szabályokat betartja,

c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

d) nevét, címét igazolta,

e) tevékenységére vonatkozó iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának.

(3) A termelői Piacon az ágazati jogszabályokban meghatározott kistermelők és személyek értékesíthetik saját gazdaságukból származó, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott élelmiszereket.

(4) A Piacon egyéb kereskedelmi tevékenységet gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, egyéni vállalkozó, kistermelő, családi gazdálkodó, őstermelő, népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész folytathat.

(5) Az árusok– árusítóhelyét, annak méretét, nagyságát – figyelemmel az árusok igényeire, valamint az egyes termékek, cikkek eltérő jellegére, illetve a 8. § (2) bekezdésére - az üzemeltető határozza meg.

(6) Az az árus, aki számára a hatályos jogszabály előírja az általa árusított termék eredetének igazolását, ezen igazolást, továbbá a jogszerű eladásra igazoló okiratot a Piacon mindig köteles magánál tartani és felszólításra azokat bemutatni az ellenőrzésre jogosult személynek.

6. A Piac működésének egyéb szabályai

6. § (1) A rendeletben megállapított nyitvatartási időn túl a piac területén árus és vásárló – a 4. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével - nem tartózkodhat. A nyitvatartási időn túl a piacon – munkavégzés céljából – csak az Üzemeltető alkalmazottai tartózkodhatnak.

(2) Az árusok a rendelet szerint megállapított záróráig (amennyiben az árusítást hamarabb befejezik, úgy a befejezéstől számított egy órán belül) kötelesek az igénybevett területet, elárusítóhelyet kiüríteni, felszerelésüket (mérleg stb.), megmaradt áruikat a piac területéről elszállítani.

(3) Tilos a Piac területén lévő burkolatot, berendezést, vagy felszerelést bármilyen módon megrongálni, megsemmisíteni. Károkozás esetén a károkozó – a felelősségre vonás jogkövetkezményén túl, saját költségén – köteles az eredeti állapotot helyreállítani.

(4) Tilos a piac területén bármilyen hulladékot (pl. gyümölcs-zöldség maradványt, papírt stb.) elszórni, elhagyni, vagy ezeket a területeket bármilyen módon beszennyezni.

(5) Az árus a napi árusítás befejezésével – szükség esetén napközben is – az árusítás során keletkező hulladékot, szemetet köteles összegyűjteni, összetakarítani, és a kijelölt szeméttároló helyre szállítani, ott elhelyezni. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy az Üzemeltető a mulasztó költségére azt elvégzi, elvégezteti.

(6) Kedvtelésből tartott állatot - akár eladás vagy más céllal - a piac területére bevinni tilos.

(7) A piac épületbe, illetőleg az előtte található járdára szállító járművel, járműszerelvénnyel (a továbbiakban: gépjármű) felhajtani tilos. Az eladásra szánt termékeket szállító gépjármű csak a piachoz tartozó parkolóhelyre hajthat be.

(8) Az árus köteles az értékesítés helyén, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, székhelyét, telefonszámát és – amennyiben rendelkezik - elektronikus levelezési címét.

(9) A Piac területén tüzet rakni vagy tűzrendészetileg nem engedélyezett módon lángot használni tilos.

(10) Az árusok kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy az másoknak veszélyforrást ne jelentsen. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ebből eredő károkért a polgári jog szabályai szerint az az árus felelős, akinek mulasztásából a káresemény vagy baleset megtörtént.

7. Piacon forgalmazható áruk

7. § (1) Az árusítás szabályait (ki árusíthat, milyen árut, hol és milyen feltételekkel hozhat forgalomba, stb.) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. R.) az ágazati jogszabályok, valamint ezen rendelet állapítja meg.

(2) A termelői piacon az alábbi termékek hozhatóak forgalomba:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs);

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó hőkezelt és nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termékek;

c) méz és méhészeti termékek;

d) saját gazdaságban termelt tej és az abból előállított tejtermékek, tojás;

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, szalonna, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

f) a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő – vágóhídi vágás után - sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon értékesítheti

g) kistermelő által betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékek;

h) termesztett gomba.

(3) A helyi piacon a kereskedők által forgalomba hozható termékek:

a) zöldség, gyümölcs,

b) kenyér- és pékáru,

c) édességáru,

d) textil, szövet, szőnyeg és függöny,

e) ruházat,

f) lábbeli- és bőráru,

g) díszműáru, műalkotás, népművészeti és iparművészeti cikk,

h) virág és kertészeti cikkek, i

i) játékáru,

j) sportszer- és sporteszköz,

k) audiovizuális termék,

l) háztartási cikkek, edények,

(4) Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és nyersanyagot a piacra bevinni vagy ott tartani, értékesíteni tilos.

IV. Fejezet

Helyhasználat a Piacon

8. A helyfoglalás szabályai

8. § (1) A piacon az árusítást szolgáló helyfoglalásra (a továbbiakban: helyfoglalás) csak meghatározott időtartamig kerülhet sor. A helyfoglalás egy hónaptól legfeljebb egy évre szóló bérleti szerződéssel (a továbbiakban: helyfoglalási szerződés) történhet.

(2) A helyfoglalás sorrendje a következő:

a) ha ugyanazon árusítóhely egy időben történő igénybevételére több kérelem kerül benyújtásra, akkor az üzemeltető – kivéve a b) pontban foglalt esetet – az elsőként beérkező kérelemben meghatározott személlyel köt szerződést.

b) egy adott árusítóhely bérlőjének kiválasztásakor több jelentkező esetén – az érintett időszakot korábban is bérlő - személy elsőbbséget élvez

(3) A helyfoglalási szerződést az árusnak az Üzemeltetővel a helyfoglalás megkezdése előtt írásban kell megkötnie. A szerződéshez az Üzemeltetőnek csatolnia kell a rendelet 2. mellékletét képező „Piac Üzemeltetési Szabályzat 1. függelékét tartalmazó „Piac Házirendje” című dokumentumot.

(4) A helyfoglalási szerződés – kivéve a közeli hozzátartozót – érvényesen másra nem ruházható át, az alapján más a piacon árusítást nem végezhet, s az csak a bérelt terület használatára jogosítja fel az árust is.

(5) Azt az árusítóhelyet, amelyet egy hónapnál hosszabb időre helyfoglalási szerződéssel lekötöttek – de átmenetileg, előre bejelentett módon nem veszi igénybe az árus – az Üzemeltető azon időre értékesítheti.

(6) Helyfoglalási szerződés megkötésére irányuló kérelem az árusítás kezdő időpontját megelőző 30 napon belül nyújtható be az üzemeltető részére. Ezt megelőző időpontban benyújtott kérelem érvénytelen

9. A helypénz

9. § (1) Helyfoglalás esetén – a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjtételek szerint, az igénybevétel idejét figyelembe véve – helypénzt kell fizetni a Piacon elfoglalt terület után számla ellenében előre.

(2) A helypénz megállapításának alapja az igénybe vett illetőleg lefoglalt területnagysága (blokk).A blokkok a piac területén kijelölésre kerülnek, egy blokk 3 fm széles.

(3) A helypénz kiszámításánál – a tényleges árusítás időtartamától, az elfoglalt terület nagyságától stb. függetlenül – minden megkezdett hónap, nap, valamint blokk , illetve Ft egésznek számít.

(4) A helypénz megfizetése bérlet formájában történik.

(5) Helyfoglalási szerződés alapján a helyfoglalási díjat az árusnak - az Üzemeltető által havonta, a tárgyhónapra kiállított - számla alapján, az azon feltüntetett fizetési határidőre kell megfizetnie.

(6) Ha a helyfoglalási szerződésben meghatározott területnél az árus esetenként nagyobb területet igényel és ez számára biztosítható, akkor a helyfoglalási szerződésében meghatározott területen felül igénybevett helyet az Üzemeltetőnek a következő havi számlában szükséges elszámolnia.

(7) Az árusítást helyfoglalási szerződés alapján végző árus köteles a helyfoglalási szerződést, valamint a helyfoglalási díj megfizetését igazoló szelvényt, elismervényt, vagy annak másolatát magánál tartani és azt ellenőrzéskor az arra jogosultsággal rendelkező személynek, hatóságnak felmutatni. Ha ezt nem teljesíti, köteles a piacot elhagyni.

(8) A helypénz fizetésének megtagadása esetén az árus az Üzemeltető, illetve az ellenőrzésre jogosultsággal rendelkező személyek, hatóságok felszólítására haladéktalanul köteles az árusítást befejezni, mielőbb összecsomagolni, s a Piac területét véglegesen elhagyni. Amennyiben a felszólításnak a kötelezett nem tesz eleget, úgy vele szemben az erre vonatkozó szabályok szerint eljárást kell kezdeményezni.

V. Fejezet

10. Piacigazgatás

10. § (1) Az Önkormányzat részéről piacigazgatási ügyekben a Fenntartó, valamint a Jegyző (illetve az általa megbízott) jár el.

(2) A Fenntartó biztosítja a Piac folyamatos működtetését, üzemeltetését, ellenőrzését. Ezeket a hatásköröket a Képviselő-testület Iváncsa Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Polgármester) ruházza át.

(3) A más szervek, hatóságok, személyek a rájuk vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint jogosultak a piacon való eljárásra, ellenőrzésre és intézkedésre.

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba