Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2016 (VII.5.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2022. 01. 01

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2016 (VII.5.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2022.01.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk 1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Építményadó

1. § (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 3. § (2) bekezdésében, valamint a 13. §-ban foglaltakon túl, mentes az építményadó alól:

a) a magánszemély tulajdonát képező lakás céljára szolgáló építmény, melléképület és garázs, kivéve a vállalkozási tevékenység céljára szolgáló építményt,

b) a magánszemély tulajdonát képező lakásnak nem minősülő üdülésre, pihenésre alkalmas épület alábbi kiegészítő helyiségei:

ba) nyitott terasz,

bb) erkély,

bc) loggia,

bd) WC,

be) fürdőszoba,

bf) zuhanyzó,

bg) tüzelőtároló,

bh) szárító és

bi) szerszámkamra.

(2) A magánszemély tulajdonát képező lakásnak nem minősülő üdülésre, pihenésre alkalmas épület utáni adókötelezettség esetén, ha a magánszemély szennyvízvezeték-, vagy útalap-építési kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében, illetőleg a befizetés támogatással csökkentett összege a befizetés évében levonható az adott évben esedékessé vált építményadóból.

(3) Amennyiben az építményadó éves összege nem éri el a (2) bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő négy naptári évben esedékes építményadóval szemben érvényesíthető.

1/A. § Az adóalany év közbeni elhalálozása esetén az adó megfizetésére a Ptk. öröklésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

2. § Az építményadó alapja:

a) az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete, vagy

b)

2/A. § Az építmények településen belüli földrajzi elhelyezkedése alapján az alábbi adóövezetek kerülnek kialakításra:

a)1 I. adóövezet: a Polgári utca, Izzó utca, a 779 helyrajzi számú út, a Tiszavasvári utca, a Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020. (XII. 18.) Önkormányzati Rendelet szerinti, belterületi határvonal és a Vihar Béla utca által körbezárt területen belüli építmények;

b) II. adóövezet: a Keleti-főcsatorna mentén található építmények;

c) III. adóövezet: az I. és II. adóövezetbe nem tartozó építmények.

3. § (1) Az adó mértéke az I. és a III. adóövezetbe tartozó építmények estén, az I. adóövezetre vonatkozó (2) bekezdés szerinti eltéréssel::

a) üdülő, lakás esetén: 600,- Ft/m2/év;

b) az a) ponttól eltérően azon üdülő és lakás estén, ahol a tulajdonos idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett, amennyiben adott évben az adóköteles vendégéjszakák száma meghaladja a 100 vendégéjszakát: 200,- Ft/m2/év;

c) 2200 óra után is nyitva tartó, 300 m2 alatti hasznos alapterületű, nem melegkonyhás vendéglátóhelyek esetén: 500,- Ft/m2/év;

d) az a)-c) pontok hatálya alá nem tartozó kis-, és nagykereskedelmi hasznosítású építmény esetén:

da) 300 m2 alatti hasznos alapterületű építmények esetén: 300,- Ft/m2/év;

db) 300-600 m2 közötti hasznos alapterületű építmények esetén: 500,- Ft/m2/év;

dc) 600 m2 feletti hasznos alapterületű építmények esetén: 750,- Ft/m2/év;

e) az a)-d) pontok hatálya alá nem tartozó minden egyéb építmény esetén:

ea) 300 m2 alatti hasznos alapterületű építmények esetén: 300,- Ft/m2/év;

eb) 300 m2 feletti hasznos alapterületű építmények esetén: 500,- Ft/m2/év.

(2)2 Az (1) bekezdéstől eltérően az adó mértéke az I. adóövezetbe tartozó azon építmények esetén, ahol az egy helyrajzi számon lévő építmények hasznos alapterülete meghaladja a 200 m2-t egységesen minden építményre 1.800 Ft/m2/év.

(3) Az adó mértéke az II. adóövezetbe tartozó üdülő, lakás esetén 200,- Ft/m2/év.

(4)

(5) (1) bekezdés a) pontjában meghatározott adómértékből 2019. január 1-től kérelemre 400 Ft/m2/év kedvezmény illeti meg az adóalanyt az után az üdülő után, amely 2019. január 1. napján az adóalany állandó bejelentett lakóhelyéül szolgált.

2. Magánszemélyek kommunális adója

4. § (1) A Htv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, mentes a magánszemélyek kommunális adója alól:

a) a nem lakás céljára szolgáló építmény,

b) a telek,

c) a tanya lakcím-megnevezésű építmény,

d) a lakásbérlő, amennyiben a bérelt lakás után építményadót fizet az építményadó adóalanya,

e) a 70. életévet tárgyév január 1-jéig betöltött személy és az a házaspár, ahol a házastársak egyike a 70. életévet tárgyév január 1-jéig betöltötte, a mentesség csak egy lakás céljára szolgáló építmény után illeti meg az adóalanyt,

f) kérelemre időskorúak járadékában, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban vagy az önkormányzat által gyógyszerköltség támogatásban részesülő adóalany.

(2) Ha a magánszemély ivóvízvezeték-, szennyvízvezeték-, vagy útalap-építési kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében levonható az adott évben esedékessé vált magánszemélyek kommunális adójából.

(3) Amennyiben a magánszemélyek kommunális adója éves összege nem éri el az (2) bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő négy naptári évben esedékes magánszemélyek kommunális adójával szemben érvényesíthető.

(4) Az a magánszemély, aki hajdúnánási polgári védelmi szervezet kötelékébe, vagy hajdúnánási önkéntes polgárvédelmi tevékenységet végző egyesület aktív állományába tartozik, valamint hajdúnánási lakosként helyi ingatlanban saját tulajdonrésszel (vagy ingatlan használatát biztosító vagyoni értékű joggal) rendelkezik, és az adott ingatlanban életvitelszerűen él, az alábbi kedvezményekkel, mentességekkel élhet:

a) helyi polgárőr egyesületének aktív tagjaként, az egyesület elnökének igazolásához kötött, éves szinten 96 munkaórát elérő szolgálatteljesítés esetén 100%-os kedvezmény az önkéntességet követő adóévben, kérelem alapján.

b) helyi polgárvédelmi szervezetek -ide nem értve a munkahelyi polgárvédelmi szervezeteket- tagjaként mentessége 30%, és a Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség igazolása alapján szolgálat, képzés vagy gyakorlat esetén, kérelemre a szolgálatot követő adóévben 100% kedvezmény.

(5) Az (1) és (4) bekezdés kedvezményei és mentességei tekintetében, ha valaki több kedvezményre, mentességre jogosult, akkor abból a legnagyobb kedvezményt nyújtót veheti igénybe.”

4/A. § Az adóalany év közbeni elhalálozása esetén az adó megfizetésére a Ptk. öröklésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

5. § A magánszemélyek kommunális adójának mértéke: évi 11.000,- Ft, adótárgyanként.

3. Idegenforgalmi adó

6. § Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

7. § Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

8. § (1) A magánszemélyek által eltöltött adóköteles vendégéjszakákról, vendégek számáról, beszedett adóról, az adó beszedésére kötelezett a tárgy hónapot követő hónap 15. napjáig köteles bevallást adni az önkormányzati adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(2) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett az általa beszedett idegenforgalmi adót a beszedést követő hó 15. napjáig köteles az önkormányzati adóhatósághoz befizetni a 11738077-15372662-03090000 számú számla javára.

(3) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett e minőségét az első adóbeszedéstől számított 15 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.

9. § (1) A szálláshely- szolgáltató köteles olyan szálláshely-kezelő szoftvert használni, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására, továbbá az idegenforgalmi adó alapja és az igénybe vett adómentesség (Htv. 31.§) megállapítására alkalmas.

(2) A szálláshely-kezelő szoftver a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, amely vendégnyilvántartás vezetésére és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas. Ezen túl az idegenforgalmi adóbevallás, vagy nyilatkozat elkészítéséhez tartalmazza a vendég és az adóbeszedő azonosításához, az idegenforgalmi adóalap, a Htv. 31.§-ában biztosított adómentességek, az idegenforgalmi adó alapja és összege megállapításához szükséges adatokat.

10. § (1)

(2)

(3)

(4)

(5) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, ennek hiányában az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. Az életkor miatti mentesség (Htv. 31. § a) pontja) igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a nyilvántartás, és a bejelentőlap az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és az a vendég (vagy képviselője) által aláírt. Az idegenforgalmi adómentességet igazoló dokumentumok elévülési időn belül megőrzendő bizonylatnak számítanak.

(6) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.”

4. Helyi iparűzési adó

11. § (1) A Htv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, mentes a helyi iparűzési adó alól az adóalany abban az évben, amelyben a Htv. 39. § (1) bekezdés, illetőleg a Htv. 39/A. § vagy 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg a kétszázezer forintot.

(2) Mentes a helyi iparűzési adó alól a háziorvos, védőnő vállalkozó, feltéve, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

12. §

13. § (1) Iparűzési tevékenység esetén a helyi iparűzési adó évi mértéke az adóalap 2,0 %-a.

(2)

5. Adókötelezettség bevallása

14. § Az adószámmal rendelkező adózó az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon elektronikus úton köteles teljesíteni az adó megállapítása, megfizetése érdekében törvényben előírt bejelentését, bevallását, önellenőrzését.

6. Értelmező rendelkezések

15. § E rendelet alkalmazásában:

1. állami támogatás: az Atr. 2. § 1. pontja szerinti támogatás;

2. egy és ugyanazon vállalkozás: az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti vállalkozás.

16. § A 2017. július 15. napjáig manuálisan vezetett vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követően január 15. napjával záradékolni. A vendégkönyv elévülési időn belül megőrzendő bizonylatnak számít.

7. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel 2016. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 11. § (2) bekezdése 2017. január 1-jén lép hatályba.

(3) Hatályát veszti a helyi adókról szóló 40/2014. (XI. 28.) Önkormányzati Rendelet.

1

A 2/A. § a) pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.