Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat és a családi események díjairól

Hatályos: 2014. 12. 18- 2017. 06. 14

Bátor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Bátor község közigazgatási területén az anyakönyvvezető által a házasságkötéssel, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével és a családi események megünneplésével kapcsolatban nyújtott alap- és többletszolgáltatásokra terjed ki.



Alapszolgáltatás

2. § (1) Alapszolgáltatás a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi megünneplése az anyakönyvvezető hivatali munkaidőben történő közreműködésével, az erre kijelölt hivatalos helyiségben és a jogszabályban rögzített hivatalos szöveggel lefolytatott eljárás.

(2) A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat megünneplésére kijelölt hivatalos helyiség Bátor, Kossuth u. 7/B. szám alatt van.

(3) Az anyakönyvvezető által nyújtott alapszolgáltatás díjmentes.



Többletszolgáltatás

3. § (1) Többletszolgáltatás a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi megünneplése

a) a hivatalos helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül

b) a jogszabályban rögzítetteken túli egyéb szolgáltatás igénybevétele. 

(2) Az anyakönyvvezető által nyújtott többletszolgáltatásért a megrendelő a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(3) Többletszolgáltatást a rendelet 3. melléklete szerinti megállapodás alapján  lehet igénybe venni.

(4) A többletszolgáltatás díját a (3) bekezdésben foglalt megállapodás aláírásakor, de legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 10. napig kell befizetni a Bátor Községi Önkormányzat házipénztárába pénztári nyitvatartási időben, melyről a kiállított számlát az anyakönyvvezető részére be kell mutatni. A szolgáltatási díj házipénztárba történő befizetésének elmulasztása esetén a megrendelő a megállapodásban rögzített szolgáltatásra nem tarthat igényt.

(5) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek legkésőbb, a kitűzött időpont előtti munkanapon a hivatali munkaidő végéig írásban az anyakönyvvezetőnél bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat 5 napon belül vissza kell fizetni.

(6) Amennyiben a megrendelők az (5) bekezdésben rögzített előzetes bejelentést elmulasztják a befizetett szolgáltatási díj nem jár vissza.



Díjazás

4. § (1) Alapszolgáltatás nyújtásáért az anyakönyvvezetőnek szabadidő átalány vagy külön díjazás nem jár.

(2) A hivatali munkaidőn túl a hivatalos helyiségben történő anyakönyvi és családi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető részére anyakönyvi és családi eseményenként 5.000 Ft és járulékai külön díjazás jár.

(3) A hivatalos helyiségen kívül történő anyakönyvi és családi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető részére anyakönyvi és családi eseményenként 10.000 Ft és járulékai külön díjazás jár.

(4) Az anyakönyvvezető részére a hivatali munkaidőn túl végzett szolgáltatás lebonyolításáért a) munkanapokon anyakönyvi és családi eseményenként 2 óra

b) pihenőnapon egy anyakönyvi vagy családi eseményért 4 óra,

c) pihenőnapon kettő vagy több anyakönyvi vagy családi eseményért 8 óra munkaidő kedvezmény jár.

(5) Az anyakönyvvezetőt a (2) – (3) és (4) bekezdésben jelzett juttatások választása szerint vagylagosan illetik meg.

(6) Az anyakönyvi és családi eseményen közreműködők díjazását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.



Záró rendelkezések

5. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépése után indított eljárásokra kell alkalmazni.