Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2010. 11. 29- 2016. 12. 21

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Helyi Építési Szabályzatáról

2010.11.29.

Mucsi község önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésben foglalt feladatkörében eljárva, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) c) pontjára, ugyanezen törvény 9. § (3) bekezdésben foglalt feladatkörében eljáró Somogy megyei Közigazgatási Hivatal Állami Főépítész, Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, ÁNTSZ Dombóvári, Tamási Kistérségi Intézete, Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Nemzeti Közlekedési Hatóság Dél-dunántúli Igazgatóság, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dél-dunántúli Iroda, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tolna megyei Földhivatal, Baranya megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság, Tolna megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, Pécsi Bányakapitányság, Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Pécsi Igazgatóság egyetértésévek, a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A RENDELET HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE

1. § (1) E rendelet hatálya Mucsi község közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet csak a mellékelt M=1:4 000 méretarányú, SZT-1 jelű belterületi és az M=1:10 0000 méretarányú, SZT-2 jelű külterületi szabályozási tervlapokkal (továbbiakban: Szabályozási terv) együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó.

(3) Jelen építési szabályzat mellékletei:

a) 1. melléklet: Belterületbe vonható területek

b) 2. melléklet: Művi értékvédelem – helyi védelem

c) 3. melléklet: Természetvédelem – helyi védelem

d) 4. melléklet: Sajátos jogintézmények

e) 5. melléklet: Szabályozási Terv

2. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Alternatív szennyvíztisztító technológia: olyan szennyvízkezelési technológia, amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel-és tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyvizek tisztítása biológiai módszerekkel történik.

2. Beépítettség: a bruttó földszinti alapterület és a telekterület hányadosa

3. Birtokközpont: A mezőgazdasági területen több önálló telekből az 1. számú melléklet 55(A. pontja szerinti birtoktest alakítható ki. A birtoktest esetében a 3%-os beépíthetőség a birtoktesthez tartozó összes telek területe után számítva csak az egyik telken is kihasználható (birtok-központ), ha a telek területe legalább a 10 000 m2-t eléri és a beépítés a szomszédos telkek rendeltetésszerű használatára nincs korlátozó hatással illetőleg azt nem veszélyezteti. A birtok-központ telkén a beépítettség a 45%-ot nem haladhatja meg.

4. Erdei termékek: Fa erdei termékek: faanyag, szaporítóanyag, karácsonyfa, bot, vessző, díszítőgally. „Nem fa” erdei termékek: gomba, vadgyümölcs, gyógynövény, vadhús.

5. Építési határvonal: a telek előkertjét, oldalkertjét és hátsókertjét meghatározó vonalak.

6. Építési vonal: az a hely, ahová az épület homlokvonala kerül, az előkertre vonatkozó előírások betartásával.

7. Épületszélesség: Az épület rövidebbik homlokzatának szélessége. Az utcai homlokvonal szélességéhez hozzá kell számítani azokat az oldalirányú épületkiugrásokat is, amelyeket az utcai homlokvonal síkjára állított 45 fokos egyenes érint.

8. Fekvő telek: a közterületekhez a hosszabbik oldalával csatlakozó építési telek.

9. Jelentős zavaró hatás: különlegesen veszélyes (tűz-, robbanás-, fertőző-veszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységből eredő hatás

10. Kerti építmény: hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, díszkút, emlékmű, szobor, pergola pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz

11. Kialakult telek: Azon tömbbe tartozó építési telkek vagy telkek összessége, amelyek felosztása a rendelet hatályba lépésekor már megtörtént, tovább nem oszthatók, telekalakítás telekegyesítésen kívül nem végezhető. Telekhatárkorrekció esetén az érintett telek területe maximum 10%-ban módosulhat.

12. Közkert: 1ha-nál kisebb területű közcélú zöldterület

13. Közpark: 1ha-nál nagyobb területű közcélú zöldterület

14. Látványterv: A látványterv tartalmazza a jelenlegi és a tervezett településképi és tájállapotot több nézőpontból rögzítő fotódokumentációt (fotómontázst, makettfotót) a tervezett építmény által megváltoztatott tájkép, utcakép kiterjedéséből következő, azt kellően szemléltető méretarányban, égtájjelöléssel.

15. Melléképület: fő rendeltetést kiszolgáló vagy kiegészítő funkciójú épület.

16. Mezőgazdasági birtoktest: Egy mezőgazdasági birtokközponthoz tartozó, attól – a közigazgatási egységtől függetlenül – legfeljebb 20 km-es távolságon belüli, az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számon bejegyzett és azonos családi mezőgazdasági vállalkozás tagjainak tulajdonában álló termőföldterületek és a működéshez szükséges üzemi és lakó építmények elhelyezésére szolgáló kivett területek összessége.

17. Nem jelentős zavaró hatás: minden olyan tevékenységből fakadó hatás, mely a környezetét kevésbé zavarja zajjal, bűzzel, környezetszennyező kibocsátással.

18. Nyúlványos (nyeles telek): olyan telek, mely telekmegosztás során jön létre, úgy hogy a megosztást követően kialakul egy, a közterülettel továbbra is homlokvonalával kapcsolódó telek (visszamaradó telek) és egy „hátsó” telek (nyeles telek), mely a közterülethez mindössze egy, min. 3 m széles teleknyúlvánnyal kapcsolódik.

19. Óriásplakát: elemeiben vagy összességében a DIN AO méretet meghaladó méretű plakát.

20. Rendezett telek: rendezettnek tekinthető egy telek, ha a Szabályozási tervekben előírt telekalakítási eljárást (közterület céljára való területlejegyzés) maradéktalanul elvégezték, s azt végrehajtották (kerítésáthelyezés, épületbontás,)

21. Szintterületi mutató: A szintterületi mutató az összes építményszint bruttó alapterületének és a telek területének a hányadosa.

22. Tájba illeszkedő: a tájban elhelyezésre kerülő létesítményeknek vagy befolyásolt létesítményegyütteseknek a természeti/művi (mesterségesen kialakított) táji adottságokhoz funkcionális, ökológiai és esztétikai értelmű igazítása, amely az összhang megteremtését célozza. Természetvédelmi területeken az épületek, építmények tájba illesztéséről a MSZ 20376-1 rendelkezik.

23. Tanyatelek: A település területén lévő mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és állattartás, továbbá az ezekkel kapcsolatos terményfeldolgozás és tárolás) céljára létesített lakó és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi számú földterület együttese.

24. Telek be nem építhető része: a telek azon része ahol épület nem helyezhető el.

25. Telektömb: A telkek olyan csoportja, amelyet minden oldalról közterület vagy részben más beépítésre nem szánt terület határolt. ( Építési tv. 2. §, 25. pont.) A tömb határait jelentheti tehát a közterületi határ (meglévő szabályozási vonal), a belterülethatár, az igazgatási határ, valamint beépítésre nem szánt terület határa is.

26. Többszintű növényzet: Több szintű zárt, illetve nem zárt lombkoronával fedett növényzet.

27. Tömör kerítés: Olyan kerítés, melynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb mértékben korlátozott.

3. A SZABÁLYOZÁS ELEMEI

3. § (1) Kötelező erejű szabályozási elemek, melyek módosítása csak a Szabályozási terv módosítása esetén lehetséges:

a) szabályozási vonal;

b) belterület határa;

c) építési övezet, övezet határa és paraméterei;

d) telek be nem építhető része;

e) közlekedési terület zöldfelületként fenntartandó része;

f) helyi védelem alatt álló területek és értékek;

g) sajátos jogintézmények;

h) a kötelező erejű megszüntető jel;

i) védőtávolságok.

(2) Az (1) bekezdésben nem említett szabályozási elemek javaslati jellegűek, a további tervezési és építési engedélyezési eljárás során irányadóként veendők figyelembe.

4. BELTERÜLETHATÁR MÓDOSÍTÁS

4. § A belterületbe vonható területeket az 1. melléklet és a Szabályozási terv tartalmazza.

5. TELEKALAKÍTÁS ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS

5. § (1) Telekalakítás akkor végezhető, ha:

a) a telekalakítás / telekosztás a Szabályozási terven jelölésre került és a kialakítandó telekszám a Szabályozási terven jelölteknek megfelel,

b) a Szabályozási terven nem került kijelölésre, de az övezet paraméterei alapján a telekalakítás végrehajtható,

c) az előírásoknál kisebb telekméret alakul ki, de a telekalakítás következtében kedvezőbb állapot jön létre.

(2) Építési telek csak abban az esetben alakítható, ha az eljárás eredményeként nem jön létre:

a) nyúlványos (nyeles) telek,

b) olyan telek, amely közútról, vagy magánútról gépjárművel nem közelíthető meg,

s a létrejövő telek egyszerű kontúrú, alakja az övezetnek megfelelő beépíthetőséget nem korlátozza.

(3) A beépítésre szánt területeken az építési telkek legkisebb területei esetében a kialakult telkek tovább nem oszthatók.

(4) A település területén közműterület céljára telek az építési övezet, övezet előírásaitól eltérő nagyságban is kialakítható.

(5) Újonnan kialakításra kerülő közforgalom elől elzárt magánút szélességi mérete nem lehet kisebb 6,0 m-nél.

6. ÉPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS

6. § (1) A település beépítésre szánt részén,

a) oldalhatáron álló beépítés esetén: 12 m

b) szabadon álló beépítés esetén: 20 m

szélességű telek is beépíthető.

(2) Belterületen, amennyiben egy meglévő építési telek nagysága nem elégíti ki az építési övezet teleknagyság méretére vonatkozó előírásokat, de nagyobb mint 550 m2, és a (1) bekezdésében foglalt minimális szélességi méreteket eléri, úgy beépíthető.

(3) Ha egy építési telek területe vagy szélességi mérete a (1),(2) bekezdésben foglalt minimális méreteket nem elégíti ki, úgy:

a) a meglévő épület felújítható, tetőtere beépíthető, alapterülete az építési helyen belül bővíthető;

b) új épület nem építhető.

(4) Ha egy meglévő épület beépítési módja eltér az övezeti előírásoktól, a meglévő épület – ha az övezet egyéb előírásait kielégíti - felújítható, tetőtere beépíthető, az építési helyen belül bővíthető, de új épület csak az övezet előírásai szerinti építési helyre építhető.

(5) A település beépítésre szánt területén a kötelezően előírt zöldfelületi aránynak megfelelő nagyságú zöldfelületbe nem számítható be a telek be nem építhető része, a kerti medence, vízfelület, gyephézagos térburkolat, valamint a terepszint alatti létesítmény feletti beültetett kertrész 50 %-a.

7. § (1) A beépítésre szánt területen a csatornahálózat kiépítését követően - új épület építése csak teljesen közművesített építési telken lehetséges.

(2) A teljes közművesítettség feltételeként előírt csatornahálózat kiépítéséig zárt engedélyezett szennyvíztároló vagy alternatív szennyvíztisztítási technológia alkalmazása esetén is építhető épület.

(3) A közüzemi szennyvízelvezetés és -tisztítás kötelezettsége azokat a telkeket nem érinti, ahol olyan alternatív szennyvíztisztítási technológiát alkalmaznak, amely a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelel.

(4) Külterületen található, belterülethez közvetlenül nem kapcsolódó övezetek telkei részleges közművesítettség esetén is beépíthetők. A részleges közművesítettség feltételeként előírt közüzemi ivóvízellátás kötelezettsége e területeken azokat a telkeket nem érinti, ahol az ivóvízellátás egyedileg, az ÁNTSZ által elfogadott módon megoldott.

7. ÉPÍTMÉNYEK ELHELYEZÉSE

8. § A település területén távközlési magasépítmény, adótorony, 6 m-nél magasabb antenna, zászlótartó oszlop:

a) belterületen, illetve a belterület 200 méteres környezetében, valamint ökológiai hálózat részét képező magterületen, ökológiai folyosón, Natura2000- és tájképvédelmi területen kivételes esetben sem helyezhető el,

b) egyéb területeken csak látványterv alapján helyezhető el.

8. BEÉPÍTÉSI MÓD, ÉPÍTÉSI HELY

9. § (1) A település területén az egyes építési övezetekben a telkek beépítési módja az alábbi:

a) O oldalhatáron álló,

b) SZ szabadon álló.

(2) Oldalhatáron álló beépítés esetén az építési hely egyik határvonala:

a) az északi telekhatár;

b) a már túlnyomó részben beépített telektömbben a kialakult telekhatár.

(3) Saroktelek esetében, a telek beépítési módjának figyelembevételével, az építési helyet az utcakép egységessége és a településkép megőrzése érdekében úgy kell megválasztani, hogy a csatlakozó utcák építési vonalához igazodjon.

(4) Az előkert, mely egyben építési vonal is:

a) legalább 70 %-ban beépített utcaszakasz esetén a kialakult állapothoz igazodó kell legyen,

b) új beépítés esetén:

ba) lakóterület esetében: 2 m

bb) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület esetében: legalább 5 m; bc) egyéb esetben: legalább 10 m.

(5) Amennyiben egy foghíjtelket utcavonalas beépítésű épületek vesznek körül, az új épület előkertje 0 és 2,0 m között szabadon megválasztható.

(6) Fekvő telek esetében az építési hely meghatározásánál a hátsókert 0 méterrel vehető figyelembe.

II. Fejezet

KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK A TELEPÜLÉSKÉP ALAKÍTÁSÁRA, AZ ÉPÍTETT ÉS A TERMÉSZETI KÖRNYEZET VÉDELMÉRE

9. ORSZÁGOS MŰVI ÉRTÉKVÉDELEM

10. § (1) Az országos művi értékvédelem alá eső épületeket és az egyes műemléki környezeteket a Szabályozási terv tartalmazza.

(2) Az országos védelem alatt álló művi értékek kezelésére, megőrzésére vonatkozóan a hatályos országos rendelkezések irányadók.

10. RÉGÉSZETI TERÜLETEK

11. § (1) A település régészeti területeit a Szabályozási terv tartalmazza.

(2) A régészeti érintettségű területen, a Szabályozási terven jelölt kiterjedésben a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

11. HELYI VÉDELEM

12. § (1) A településen a 3. számú melléklet szerinti - Szabályozási terven jelölt - építmények részesülnek helyi védelemben.

(2) A helyi védett épület bővítése felújítása során az eredeti épület anyaghasználatát, léptékét és formavilágát alkalmazó, vagy ahhoz alkalmazkodó építészeti megoldások végezhetők. Az épületeken, építményeken végzett bármilyen építési munka esetén az örökségvédelmi hatástanulmány iránymutatásai szerint kell eljárni.

(3) A helyi védelem alatt álló építmények helyreállításánál, átalakításánál és bővítésénél

a) az épület jellegzetes tömegét, tömegkapcsolatait eredeti formában és arányban kell fenntartani: bővítés esetén a meglévő és új épülettömegek arányai, formái és anyaghasználatai illeszkedjenek egymáshoz;

b) az épületnek a közterületről látható homlokzatán meg kell tartani, érintetlenül kell hagyni, illetve szükség esetén az eredeti állapotnak megfelelően vissza kell állítani:

ba) a homlokzat felületképzését;

bb) a homlokzat díszítő elemeit;

bc) a nyílászárók keretezését, azok jellegzetes szerkezetét, az ablakok osztását; bd) a tornácok kialakítását;

be) a lábazatot, a lábazati párkányt;

c) az alaprajzi elrendezés – különösen a fő tartószerkezetek, főfalak, belső elrendezés elemei - , valamint a meghatározó építészeti részletek és szerkezetek megőrzendők.

(4) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(5) Helyi védett építmények bontására csak a teljes műszaki avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszüntetését követően kerülhet sor.

13. § (1) Helyi védett épületek nyílászáróinak osztását az eredetivel azonosan, illetve azt visszaállítva kell kialakítani.

(2) Helyi védett épület közterületről látható homlokzatán antenna, reklámfelirat, klímaberendezés kültéri egysége, parapetkonvektor kültéri egysége nem helyezhető el.

(3) Helyi védett építmények felújítása során az örökségvédelmi hatástanulmány útmutatásait figyelembe kell venni.

(4) Helyi védelem alatt álló műtárgyak, keresztek, kőképek, emlékek felújítása során az eredeti anyaghasználatot és formai elemeket kell követni.

(5) Védelem alatt áll a temető területén minden 100 évnél idősebb kereszt, emlék, amelyekre a helyi védett építményekre vonatkozó védelmi előírások alkalmazandók.

12. ÁLTALÁNOS ÉPÍTÉSZETI ELŐÍRÁSOK

14. § (1) A település területén nem alkalmazhatók az alábbi építési anyagok:

a) műanyag hullámlemez;

b) alumínium trapézlemez (gazdasági, különleges mezőgazdaségi üzemi és általános mezőgazdasági területeken kívül);

c) mesterséges pala;

d) bitumenes zsindely.

(2) Az épületek egyik homlokzati felületre számított építmény magassága sem haladhatja meg az övezetben előírt építménymagasság + 1,50 m-t.

(3) A település beépítésre szánt területén az építési telek utcavonalán tömör kerítés nem építhető. Az utcafronti kerítés magassága legfeljebb 1,50 m lehet.

(4) Az oldal és hátsó telekhatáron építendő kerítés magassága nem haladhatja meg az 1,80 m-t.

(5) A homlokzatfelújításnak a közterületről látható épülethomlokzat egészére ki kell terjednie.

13. A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI FELADATOK MEGVALÓSÍTÁSÁT SZOLGÁLÓ SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNY

15. § (1) A település területén beültetési kötelezettség terheli a Szabályozási terven jelölt és a 4.melléklet szerinti ingatlanokat.

(2) A beültetési kötelezettség tekintetében az Építési törvény 29. § (4) bekezdése szerint kell eljárni.

(3) A beültetési kötelezettséget az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

14. REKLÁM, HIRDETŐTÁBLA

16. § (1) A település területén óriásplakát nem helyezhető el.

(2) Új épület elhelyezésénél, meglévő épület átalakításánál, funkcióváltásánál, homlokzati felújításánál az intézmények cégéreinek, hirdetőtábláinak méretét és elhelyezését a homlokzattal együtt kell kialakítani. Utólagosan cégér vagy hirdetőtábla a már kialakított homlokzat architektúráját figyelembe véve helyezhető csak el.

(3) A település területén az épületek tetőzetén hirdetési berendezések, fényreklámok nem helyezhetők el.

15. TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM

17. § (1) A település területén található természetközeli élőhelyek, tájképi értékek megóvását, az élőhelyek kapcsolatát biztosító ökológiai folyosók megtartásával biztosítani kell.

(2) A tájhasználat során biztosítani kell a táji jellegzetességek, a jellemző természetes rendszerek megóvását:

a) az élővilág igénybevétele csak oly módon történhet, amely az életközösségek természetes viszonyait, a biológiai sokféleséget nem károsítja, funkcióit nem veszélyezteti;

b) a település külterületén a vízfolyások, utak mentén fasorokat, erdősávokat, azaz fás növényzetet, illetve a vízfolyások mentén lévő galérianövényzetet meg kell őrizni;

16. VÉDELEM ALATT ÁLLÓ TERMÉSZETI TERÜLETEK ÉS ÉRTÉKEK

18. § (1) A település területén az országos ökológiai hálózathoz tartozó területek, a Natura2000, a tájképvédelmi területek (továbbiakban védett területek) lehatárolását a Szabályozási terv tartalmazza.

(2) Az országos ökológiai hálózathoz tartozó területekre és a Natura2000 területekre a vonatkozó jogszabályok előírásai a mérvadóak.

(3) Védett területeken

a) természetes vagy természetközeli erdők, gyepek (rét, legelő) nádasok, vizes élőhelyek nem szüntethetők meg;

b) csak extenzív jellegű, integrált vagy bio, természet és környezetkímélő gazdálkodási módszerek alkalmazhatók;

(4) Védett területeken adótorony, magasfeszültségű villamos távvezeték, távközlési magasépítmény nem létesíthető.

(5) A helyi védelem alatt álló fa kivágása csak életveszély-elhárítás, viharkár, vagy a fa betegsége miatt lehetséges kizárólag engedély alapján, kertészeti szakvéleménnyel alátámasztva. A szakvéleményben rendelkezni kell a kivágott fa pótlásának módjáról.

(6) A helyi védelem alatt álló fák lombkorona vetületétől számított 3 méteres védőtávolságon belül nem helyezhető el új épület, és a gyökérzónát károsító építmény.

19. § (1) Tájképvédelmi területen csak tájba illeszkedő épület helyezhető el.

(2) Tájképvédelmi területen külterületen új lakóépület, illetve 300 m2 alapterületet vagy 6,0 méteres építménymagasságot meghaladó épületek építése esetén a tájbailleszkedést látványtervvel kell alátámasztani.

17. KÖRNYEZETVÉDELEM

20. § (1) A település igazgatási területén az egyes területek használata úgy folytatható, ha a használat:

a) a megengedett határértéken belüli mértékű környezetterhelést és igénybevételt okoz,

b) a környezetszennyezés megelőzését eredményezi,

c) kizárja a környezetkárosodást,

d) következtében a meglévő környezeti ártalom és szennyezés mértéke megszűnik, vagy legalább csökken.

(2) Új építmény létesítése esetén a környezetvédelmi határértékeknek – amennyiben a terület védőtávolsága nem került meghatározásra – a telek határán teljesülniük kell.

(3) A roncsolt és szennyezett felszínű területeket, a közegészségügyi, környezetvédelmi és tájvédelmi követelményeknek megfelelően kell helyreállítani, és a szabályozási terven meghatározott cél szerint kell újrahasznosítani.

(4) Nagy- és közepes haszonállattartó épületet és trágyatárolót lakófunkciójú épülettől 15 m-nél, kishaszonállat esetében 5 m-nél távolabb kell elhelyezni.

(5) Állattartó építmény élelmiszertároló, feldolgozó és forgalmazó létesítményektől, továbbá óvoda, egészségügyi intézmények és gyógyszertár telekhatárától számított 50 méteren belül nem építhető.

18. FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELME

21. § (1) A felszíni és felszín alatti vizek bármilyen jellegű szennyezése tilos.

(2) A hatályos, felszín alatti vízminőség-védelmi előírásokat tartalmazó jogszabály szerint – a felszín alatti vízminőség-védelem szempontjából a település érzékeny besorolású terület, és a besorolásnak megfelelő előírások alkalmazandók.

(3) A beépítésre szánt területeken új létesítmények kizárólag abban az esetben létesíthetők, ha a keletkező szennyvizek törvényben előírt módon történő kezelése megoldott és biztosított.

(4) A felszíni vizek körzetében nem folytathatók olyan tevékenységek, amelyek a felszíni, a felszín alatti vizek, valamint a talaj állapotát veszélyeztetik.

(5) A kisvízfolyások, árkok rendszeres karbantartásáról, tisztításáról a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodni kell.

(6) A felszíni vizek öntisztulásának elősegítése miatt a parti sáv természetközeli ökoszisztémáinak (nádasok, ligetes fás társulások, gyepek) védelmét biztosítani kell.

22. § (1) Külterületen új állattartó épület, mezőgazdasági telephely felszíni vizek partélétől számított 100 méteren belül nem létesíthető.

(2) A felszíni, felszín alatti vizek és a talaj védelme érdekében, veszélyes hulladékot, növényvédőszert, műtrágyát, útsózási anyagot kizárólag engedélyezett, szivárgásmentes, vízzáró szigetelésű, zárt tárolóedényben, fedett helyen, építményben lehet elhelyezni.

19. A LEVEGŐ VÉDELME

23. § (1) A településre az általánosan érvényes levegőtisztaság-védelmi értékek vonatkoznak.

(2) Kellemetlen szagot, bűzt okozó tevékenységek a település közigazgatási területén nem folytathatók.

20. A TERMŐFÖLD VÉDELME

24. § (1) A település területén csak olyan tevékenység végezhető, amely nem okoz talajszennyezést.

(2) A település területén csak olyan tevékenység végezhető, melynek hatására az erózióveszély nem növekszik.

25. § (1) Talajmozgatással járó tevékenység végzése illetve, a terület elő készítése során a termőréteg védelméről, összegyűjtéséről és újrahasznosításáról gondoskodni kell.

(2) A település területén feltöltésre környezetkárosító anyag nem használható.

(3) Építés előkészítési munkák, tereprendezés során minőség-tanúsítvány nélküli töltőanyag nem építhető be.

(4) Tilos a tisztítatlan szennyvizeket közvetlenül a talajba juttatni.

(5) A település területén csak olyan tevékenység végezhető, melynek hatására az erózióveszély nem növekszik.

(6) A telkeken rézsűk kizárólag oly módon alakíthatók ki, hogy a rézsű állékonysága a telek területén biztosítható legyen.

21. HULLADÉKÁRTALMATLANÍTÁS ÉS ELHELYEZÉS

26. § (1) A település közigazgatási területére hulladék más településről – az újrahasznosítást kivéve – nem szállítható.

(2) Veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró módon történő elszállításáról, ártalmatlanításáról.

(3) Veszélyes hulladékok ártalmatlanítását végző telephely, hígtrágyás technológiájú állattartó telep a település az igazgatási területén nem létesíthető.

(4) A település területén kialakuló vadlerakók felszámolandók, kialakulásukat meg kell előzni.

(5) Szelektív hulladékgyűjtő szigetek a település közterületén helyezhetők el.

22. A ZAJ ELLENI VÉDELEM

27. § (1) A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatkozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek.

(2) A település belterületén a tényleges zajszintet és rezgésszintet évenkénti rendszeres mérésekkel ellenőrizni kell.

23. GEOLÓGIAI ELŐÍRÁSOK

28. § (1) A település területén új beépítés feltétele, hogy a beépítésre tervezett telken és a közterületeken a felszíni vizek akadálytalan, eróziómentes elvezetése biztosított legyen.

(2) Terepszint alatti építmények közterületet, idegen telket, meglévő építményeket hatásterületükkel nem veszélyeztethetik.

24. VÉDŐTERÜLETEK, VÉDŐTÁVOLSÁGOK

29. § (1) A település területén a Szabályozási terv az alábbi védőtávolsággal rendelkező, illetve védőterületet igénylő létesítményeket jelöl:

a) közlekedési területek,

b) természetközeli folyóvizek.

(2) A káros hatású tevékenység hatása nem közelítheti meg a már kialakult más rendeltetésű övezeteket a védőtávolságnál jobban. (Védőtávolság hiányában a környezetvédelmi határértékeknek a telekhatáron kell teljesülniük.)

(3) A természetes és természetközeli állapotú vízfolyások, vizes élőhelyek partvonalától számított 50 m-en belül épület nem helyezhető el.

III. Fejezet

TERÜLETFELHASZNÁLÁS

25. BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLET

30. § A település területén a beépítésre szánt területek az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint a következő területfelhasználási egységekbe sorolandók:

a) Lakóterület

aa) falusias lakóterület (LF)

b) Gazdasági terület

ba) kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület (Gksz)

c) Különleges terület

ca) sportterület (K-sp)

cb) mezőgazdasági üzemi terület (K-mü)

26. FALUSIAS LAKÓTERÜLET

31. § (1) Falusias lakóterület a Szabályozási terven Lf jellel szabályozott építési övezet, mely laza beépítésű, összefüggő nagy kertes, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 4,5 m-es építménymagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére szolgál, melyen gazdasági épületek is elhelyezhetők.

(2) Falusias lakóterületen önálló épületként elhelyezhető:

a) legfeljebb kétlakásos lakóépület;

b) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület;

c) szálláshely szolgáltató épület;

d) helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület;

e) kézműipari építmény.

(3) Falusias lakóterületen önálló főépületként kivételesen elhelyezhető:

a) mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény;

b) sportépítmény.

(4) Falusias lakóterületen kivételesen sem helyezhető üzemanyagtöltő állomás.

(5) A falusias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat szerint kell meghatározni:(5a) Az építési övezetek építési telkei teljes közművesítettség esetén építhetőek be a 7.§ (1)–(3) bekezdésének figyelembevételével.

32. § (1) Az építési övezetek építési telkein a fő rendeltetés szerinti funkció kizárólag egy épületben nyerhet elhelyezést.

(2) Az építési övezetekben elhelyezhető épületen kívül, azt kiszolgáló vagy kiegészítő funkciójú önálló épületként:

a) járműtároló; háztartással kapcsolatos tárolóépület;

b) barkács műhely;

c) műterem;

d) a környezetet nem zavaró kézműipari tevékenység műhelye;

e) a telken folyó mezőgazdasági tevékenység gazdasági épületei;

f) kereskedelmi-, szolgáltató épület

helyezhető el.

(3) Új gépjárműtároló telken belüli elhelyezése

a) új lakóépület építése esetén a fő rendeltetés szerinti épülettel egy tömegben;

b) önálló épületben, kizárólag jelen szabályzat elfogadását megelőzően épített főépület esetén történhet.

(4) Falusias lakóterületen a melléképítmények közül a következők nem helyezhetők el: siló, ömlesztett anyag és folyadéktároló.

(5) A falusias lakóterület építési övezet területén kizárólag magastetős épület építhető 37-42°közötti tetőhajlásszöggel, az utcára merőleges tetőgerinccel.

(6) Az építési övezetek területén állattartást szolgáló épületek, építmények és melléképületek elhelyezhetők a 20. § (4)–(5) bekezdések figyelembe vételével.

33. § (1) A Szabályozási terven a telek be nem építhető részeként jelölt területen épület nem helyezhető el.

(2) A Szabályozási terven jelöltek szerint az építési telek be nem építhető részét figyelembe kell venni. Kizárólag a telkek – a szabályozási terven jelölt - utcafronttól számított 80 m mély telekrésze építhető be. A beépítési %, és minimális zöldfelület megállapításakor a telek be nem építhető részét figyelmen kívül kell hagyni.

(3) Az építési övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság földszintes gazdasági épületek esetén az övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság + 1,5 m, amennyiben a gazdasági épület a főépület által a közterület irányából takart és nem rontja a településképet.

(4) Lf3 övezetben templom esetén az építménymagasság a kialakult építménymagasságnak felel meg.

27. KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ GAZDASÁGI TERÜLET

34. § (1) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület, a Szabályozási terven Gksz jellel szabályozott építési övezet, mely elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen önálló épületként elhelyezhető:

a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület;

b) a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló legfeljebb kétlakásos lakóépület;

c) igazgatási, egyéb irodaépület.

(3) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen kivételesen elhelyezhető: oktatási, egészségügyi, szociális épület.

(4) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat szerint kell meghatározni:

(4b) Az építési övezetek építési telkei teljes közművesítettség esetén építhetőek be a 7.§ (1)–(3) bekezdésének figyelembevételével.

35. § (1) Az építési övezetek területén több fő funkciójú épület is építhető.

(2) 300 m2 alapterületet vagy 6,0 m építménymagasságot meghaladó épületek építése esetén látványtervet kell készíteni.

(3) Kereskedelmi szolgáltató gazdasági területen épület csak a telekhatártól legalább 5 m-re helyezhető el.

28. KÜLÖNLEGES TERÜLETEK

36. § Különleges területek a használatuk és rajtuk elhelyezhető építmények különlegessége, a környezetre gyakorolt káros hatásuk, illetve a környezettel szembeni védelmi igényük (zöldfelületi jellegük) miatt a következők:

a) sportterület (K-sp)

b) mezőgazdasági üzem (K-mü)

29. KÜLÖNLEGES TERÜLET - SPORTTERÜLET

37. § (1) Különleges terület - sportterület a Szabályozási terven K-sp jellel szabályozott területfelhasználási egység, mely elsősorban sportlétesítmények elhelyezésére szolgál.

(2) Különleges terület - sportterületen kizárólag:

a) sportépítmények;

b) sportépítmények kiszolgáló létesítményei; helyezhetők el.

(3) A különleges terület - sportterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat szerint kell meghatározni:

(4) Az építési övezet építési telkei teljes közművesítettség esetén építhetők be a 7.§ (1)–(3) bekezdések figyelembevételével.

(5) Az építési övezet telkien több funkciójú épület építhető.

30. KÜLÖNLEGES TERÜLET – MEZŐGAZDASÁGI ÜZEMI TERÜLET

38. § (1) A különleges terület – mezőgazdasági üzemi terület, a Szabályozási terven K-mü jellel szabályozott területfelhasználási egység, mely elsősorban a nagyüzemi állattartást szolgáló állattartó majorok, valamint egyéb jelentős környezeti hatással járó mezőgazdasági üzemi létesítmények elhelyezésére szolgál.

(2) Különleges terület – mezőgazdasági üzemi területen önálló épületként elhelyezhető:

a) nagyüzemi állattartó épület és kiszolgáló épületei;

b) az üzemi tevékenységhez kapcsolódó igazgatási és szociális épület;

c) egyéb mezőgazdasági üzemi létesítmények.

(3) Ipari gazdasági terület agráripari területen önálló főépületként kivételesen elhelyezhető: a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakóépület

(4) A különleges terület – mezőgazdasági üzemi terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat szerint kell meghatározni:

(5) Az építési övezet építési telkei teljes közművesítettség esetén építhető be a 7. (1)–(3) bekezdések figyelembe vételével.

39. § (1) Az építési övezet területén több fő funkciójú épület is építhető.

(2) 300 m2 alapterületet vagy 6,0 m építménymagasságot meghaladó épületek építése esetén látványtervet kell készíteni.

(3) Különleges terület mezőgazdasági üzemi területen épület csak a telekhatártól 10 m-re helyezhető el.

(4) A K-mü jelű övezetben a minimális zöldfelületi mértéken belül, a telekhatárok mentén min. 10 m-es sávban többszintű növényzet (gyep-, fa- és cserjeszint) telepítése kötelező a szabályozási terven jelöltek szerint.

31. BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

40. § A település területén a beépítésre nem szánt területek az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint a következő területfelhasználási egységek közé sorolandók:

a) Zöldterület (közpark, közkert)

b) Erdőterületek:

ba) Védelmi

bb) Turisztikai

c) Mezőgazdasági területek:

ca) Általános mezőgazdasági terület – szántó cb) Általános mezőgazdasági terület – gyep

cc) Általános mezőgazdasági terület – szőlő

d) Különleges beépítésre nem szánt terület da) Temető

e) Vízgazdálkodási terület

f) Közlekedési terület: fa) Közúti

32. ZÖLDTERÜLET

40/A. § (Zkp, Zkk) (Ev) (Et) (Má-sz) (Má-gy) (Má-sző) (Kk-t) (V) (Köu)

41. § (1) Zöldterület: közpark, közkert a Szabályozási terven Zkp, Zkk jellel szabályozott területfelhasználási egység, mely növényzettel fedett, elsősorban pihenést, kikapcsolódást szolgáló közterület.

(2) Zkp övezetben elhelyezhető

a) a pihenést és testedzést szolgáló építmény,

b) vendéglátó épület,

c) a területfenntartásához szükséges épület, építmény és közművek.

(3) Zkp jelű zöldterületen az épületek szabadon álló módon, legfeljebb 2%-os beépítettséggel, legfeljebb 4,5 m-es építménymagassággal helyezhetők el. A terület hiányos közművesítettség esetén is beépíthető.

(4) A zöldterület legalább 75%-át növényzettel fedetten kell kialakítani és fenntartani, melynek legalább 1/3-át többszintű (gyep, cserje, fa) növényzetnek kell takarnia.

(5) Zkk jelű övezetben elhelyezhetők a szabadidő eltöltését szolgáló, épületnek nem minősülő pihenési, sportolási, játszótéri létesítmények és köztárgyak.

(6) Zkk jelű zöldterületen épület nem helyezhető el.

42. § (1) A Zkp, Zkk jelű övezetekbe tartozó közpark létesítése, rekonstrukciója csak kertépítészeti terv alapján történhet.

(2) Az övezet területén közlekedési, föld feletti közmű- és hírközlési hálózatok, létesítmények és berendezések – gyalogos és kerékpárutak illetve közvilágítás kivételével – valamint reklámtáblák nem helyezhetők el.

(3) A település területén található közparkok, közkertek területe csak közcélból csökkenthető illetve osztható fel.

(4) A zöldterületen csak a táj jellegéhez és ökológiai adottságaihoz alkalmazkodó – nem mérgező, allergiát és betegséget nem okozó – növények telepíthetők.

33. ERDŐTERÜLET

43. § (1) Erdőterület a Szabályozási tervén az „E” jellel szabályozott erdő művelési ágú, és/vagy a Szabályozási terv erdősítésre kijelölt területe.

(2) Az erdőterületek elsődleges rendeltetésük szerint

a) védelmi (Ev);

b) turisztikai (Et)

erdők lehetnek.

(3) Az erdősítésre javasolt területeken az erdő művelési ág létrejöttéig, illetve a terület legalább 75%-ban történő erdősítéséig a területeken kizárólag az erdőtelepítés lehetőségét megőrző területhasználat folytatható, épület nem építhető.

(4) Az erdőterületen kerítés csak erdőgazdálkodási, vadvédelmi, illetve természetvédelmi céllal létesíthető az erdészeti hatóság engedélyével.

34. ERDŐTERÜLET – VÉDELMI ERDŐK TERÜLETE, MEZŐVÉDŐ ERDŐK

44. § (1) A védelmi rendeltetésű erdőterületek a Szabályozási terven Ev jellel jelölt övezetbe tartoznak, mely elsődlegesen a természeti környezet és különböző környezeti elemek, a természetközeli ökoszisztémák, valamint a település és egyéb létesítmények védelmére szolgál.

(2) Az övezetben épületet elhelyezni nem lehet.

(3) A védelmi erdők területén az erdőgazdasági műveléshez, vagy közérdekből szükséges infrastruktúra elemei, illetve az OTÉK-ban felsorolt építmények – távközlési és energetikai magas építmény, adótorony, antenna kivételével – akkor helyezhetők el, ha azok az erdő természeti és védelmi rendeltetését nem akadályozzák.

35. ERDŐTERÜLET – TURISZTIKAI ERDŐK TERÜLETE

45. § (1) A turisztikai rendeltetésű erdőterületek a Szabályozási terven Et jellel jelölt területek, melyek teret biztosítanak a természet értékeit megőrző szelíd turizmus, s az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra létesítményei számára.

(2) Turisztikai rendeltetésű erdők területén természetvédelmi céllal elhelyezhetők a pihenést, az erdőhöz kötődő rekreációt szolgáló, valamint oktatási, bemutatási, szállás és vendéglátó épületek, építmények, valamint erdőgazdasági épület megléte esetén legfeljebb 2 egységes lakóépület helyezhető el. Az építés feltételei:

a) a beépíthető telek területe legalább 100.000 m2 (10ha),

b) a beépítés módja: szabadonálló,

c) a beépítés mértéke legfeljebb: 0,5%,

d) a megengedett maximális építménymagasság: 4,5 m.

e) közművesítettség legkisebb mértéke: hiányos.

(3) Tervezett erdő esetén – az övezeti előírások szerinti - építmények elhelyezése csak az erdőtelepítést és erdő művelési ágba sorolást követően történhet.

36. MEZŐGAZDASÁGI TERÜLET

46. § (1) A mezőgazdasági területet a szabályozási terv az alábbi övezetekre osztja: általános mezőgazdasági terület (Má)

(2) Mezőgazdasági terület övezeteiben a közművesítettség mértéke: legalább hiányos.

37. ÁLTALÁNOS MEZŐGAZDASÁGI TERÜLET

47. § (1) Az általános mezőgazdasági terület a Szabályozási terven Má jellel szabályozott terület. Az általános mezőgazdasági területbe az árutermelő mezőgazdasági termelésre alkalmas szántó, gyep és szőlő területek tartoznak.

(2) Az általános mezőgazdasági területek az építmény-elhelyezés szempontjából

a) általános mezőgazdasági terület – szántó (Má-sz1,Má-sz2);

b) általános mezőgazdasági terület – gyep (Má-gy1, Má-gy2)

c) általános mezőgazdasági terület – árutermelő szőlőterület (Má-sző) rendeltetésűek.

(3) Általános mezőgazdasági területen lakóépület önállóan nem építhető.

48. § (1) A Szabályozási terven Má-sz1 és Má-sz2 jellel jelölt övezet az elsődlegesen szántóföldi árutermelő gazdálkodásra kijelölt terület.

(2) Má-sz1 jelű övezetben a növény- és gyümölcstermesztés, a környezetet nem szennyező állattartás, továbbá az ezekkel kapcsolatos szolgáltatás, termékfeldolgozás, tárolás építményei és lakóépület létesíthető.

(3) Az Má-sz1 jelű övezetben az építmény-elhelyezés feltételei a következők: a kialakítható és beépíthető legkisebb telek területe 30000m2 (3Ha)

(b) a kialakítható legkisebb telekszélesség 50m

(c) a beépítés módja szabadonálló

d) a beépítettség mértéke legfeljebb 3%, melyből lakóépület a beépíthető szintterület legfeljebb 30%-án lehet (tanyatelek kivételével)

e) legnagyobb megengedett építménymagasság lakóépület esetén 4,5m

f) legnagyobb megengedett építménymagasság gazdasági épület esetén 7,5 m;

(4) Má-sz1 jelű övezetben művelés alól kivett, korábban kialakított tanya (lásd: fogalommagyarázat) területen lakóépület, mezőgazdasági hasznosítás gazdasági építménye és terepszint alatti pince építhető maximum 3% beépítettséggel, amelyen belül a lakóépület alapterülete a maximum beépítettség fele lehet.

(5) Az Má-sz2 jelű övezetben épület, építmény nem helyezhető el.

49. § (1) A Szabályozási terven Má-gy1 és Má-gy2 jellel jelölt övezet a hagyományos legelő- és gyepgazdálkodás, valamint a hagyományos legeltetéses állattartás és az ezzel kapcsolatos tevékenységek végzésére, és az ahhoz szükséges építmények, valamint lakóépületek elhelyezésére szolgál

(2) Az Má-gy1 jelű övezetben az építmény-elhelyezés feltételei a következők

a) a kialakítható és beépíthető legkisebb telekméret 50000 m2 (5ha)

b) a kialakítható legkisebb telekszélesség 50m

c) a beépítés módja szabadonálló

d) a beépítettség mértéke legfeljebb 3%, melyből lakóépület a beépíthető szintterület legfeljebb 30%-án lehet;

e) legnagyobb megengedett építménymagasság gazdasági épület esetén 6,0 m;

(3) Az Má-gy2 jelű övezetben építmény nem helyezhető el, meglévő épület, építmény felújítható.

50. § (1) Má-sz1 és Má-gy1 övezetben az övezeti előírásoknak megfelelő funkcióval és építményekkel az OTÉK1 szerinti birtokközpont kialakítható abban az esetben, ha az OTÉK2 szerinti „mezőgazdasági birtoktest” bizonyítottan létezik és legalább 20 ha (200.000 m2) összterületű. A birtokközpontként beépíthető telek területe legalább 10.000 m2 (1ha), a birtoktest 5%-ának megfelelő nagyságú lehet. A maximális beépítettség 30%.

(2) Birtokközpont akkor hozható létre, ha a beépítés a szomszédos telkek rendeltetésszerű használatára nincs korlátozó hatással, illetőleg azt nem veszélyezteti, és a telek közútról, vagy önálló helyrajziszámon nyilvántartott magánútról megközelíthető.

(3) A birtokközpont épületegyüttese körül 10 m széles takaró erdősáv létesítendő a kistájra jellemző honos fajokkal.

(4) Má-sz1 és Má-gy1 övezet területén új épület a telekhatártól legkevesebb 10 méter távolságra létesíthető.

(5) Má-sz és Má-gy övezetekben csak legeltetéssel vagy intenzív kertészeti műveléssel hasznosított földrészlet keríthető le, egyéb földrészlet körül kerítés nem építhető.

51. § (1) A szabályozási terven Má-sző jellel jelölt terület elsősorban nagyüzemi jellegű árutermelő szőlő- és gyümölcstermesztésre kijelölt terület.

(2) Má-sző jelű övezetben az alábbi épületek helyezhetők el:

a) szőlő- ill. gyümölcstermesztés, feldolgozás, tárolás építményei,

b) a területen dolgozók, ill. a tulajdonos lakóépületei, (max. 2 egységig),

c) szociális, igazgatási funkciójú épületek a beépítettség max. 10%-áig.

(3) Az Má-sző jelű övezetben építményelhelyezés kizárólag legalább 80%-ban szőlő (gyümölcs) művelésű területen lehetséges. Az övezetben található meglévő épületek felújíthatók.

(4) Má-sző jelű övezetben az építményelhelyezés feltételei a következők:

a) A kialakítható és beépíthető legkisebb telekméret 25.000m2 (2,5 ha),

b) a kialakítható legkisebb telekszélesség: 50 m

c) a beépítés módja: szabadonálló

d) A beépítettség mértéke legfeljebb 3%

e) A legnagyobb megengedett építménymagasság 6,0 m

38. KÜLÖNLEGES BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

52. § Különleges beépítésre nem szánt területek a használatuk és rajtuk elhelyezhető építmények különlegessége, illetve a környezettel szembeni védelmi igényük (zöldfelületi jellegük) miatt a következők: temető (Kk-t)

39. KÜLÖNLEGES BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLET - TEMETŐ

53. § (1) Különleges beépítésre nem szánt terület - temető terület a Szabályozási terven Kk-t jellel szabályozott övezet, mely elsősorban a temetkezés kegyeleti épületei, s azt kiszolgáló és kiegészítő épületek elhelyezésére szolgál

(2) A Kk-t jelű övezetben az építmény-elhelyezés feltételei a következők

a) a kialakítható legkisebb telekméret kialakult

a) a kialakítható legkisebb telekszélesség kialakult

c) a beépítés módja szabadonálló

d) a beépítettség mértéke 2%

e) legnagyobb megengedett építménymagasság 4,5m

f) minimális zöldfelület aránya 70%

g) megengedett szintterületi mutató 0,02

h) minimális közművesítettség hiányos

(3) Az övezetekben a megengedett legnagyobb építménymagasság harangtorony, illetve harangláb építése esetén az építési övezetekben megengedett legnagyobb építménymagasság + 3 m.

(4) A temető telekhatára mentén, telkén belül min. 5 m széles háromszintű növénytakarás biztosítandó.

40. VÍZGAZDÁLKODÁSI TERÜLET

54. § (1) Vízgazdálkodási terület a Szabályozási terven "V", "Vv" illetve "Vh" jellel jelölt területfelhasználási egység.

(2) A "V" jelű övezet a folyóvizek, öntöző, és belvízelvezető csatornák medre és parti sávja.

(3) A "Vv" jelű övezet a vízbeszerezési területek, vízkivételi helyek területe, amely területbe a települési vízműkutak, víztározók, és egyéb vízművek területe tartozik.

(4) A "Vh" jelű övezetbe a település területén horgásztó céljára hasznosítható vízfelület tartozik.

(5) Vízgazdálkodási területen kizárólag a vízgazdálkodással kapcsolatos létesítmények helyezhetők el.

(6) Vízgazdálkodási területen a „Vh” jelű övezetben hektáronként legfeljebb 10 horgászállás létesíthető. Más vízgazdálkodási övezetben horgászállás nem létesíthető.

55. § (1) A vízfolyások mellett 6,0-6,0 m szélességű parti sáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmény nem lehet, de a galérianövényzet megőrzendő.

(2) A természetes és természetközeli állapotú vízfolyások, vizes élőhelyek partvonalától számított 50 m-en belül csak olyan tevékenység folytatható, mely a vizeket nem szennyezi, valamint a vizes élőhelyek állapotát nem károsítja.

41. KÖZLEKEDÉSI TERÜLETEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI

56. § (1) Közlekedési terület a Szabályozási terven a Kö-u jellel jelölt területfelhasználási egység, melyhez közlekedést szolgáló területek, közlekedési területek ill. a hozzá csatlakozó közlekedésüzemi létesítményi területek tartoznak.

(2) A közforgalom elől el nem zárt magánutak kialakítását telekalakítási terv készítése során kell meghatározni, jelen előírások figyelembe vételével. A település területén 6,0 m szélesség alatt magánút nem alakítható ki.

(3) Az építési (szabályozási) szélességen belül a közlekedési műszaki létesítmények elhelyezésén túl csak a tömegközlekedést kiszolgáló létesítmények (pl.: várakozó helyiség, forgalomirányító helyiség), a közmű létesítmények, valamint utcabútorok, a közművek létesítményei és berendezései helyezhetők el, illetve utcafásítás végezhető az út kezelőjének hozzájárulásával.

(4) Közlekedési létesítmények védőtávolsága, védőterülete:

a) országos közutak külterületi szakasza mentén az út tengelyétől mért 50-50 m,

b) a külterületi feltáró utak számára a jelenlegi területük, valamint az úttengelytől számított 10-10 m. A védőtávolságon, védőterületen belül minden építési munkához és építmény elhelyezéséhez a közútkezelő hozzájárulása szükséges.

(5) Közlekedési területek lehatárolását és övezeti tagolódását a Szabályozási terv tartalmazza:

57. § (1) A saját telken kívüli parkolóhely kialakításának feltételeit az Önkormányzat külön helyi parkolási rendeletben, a jogszabályban rögzített módon határozhatja meg.

(2) A koncentrált parkolási igények kielégítésére a település területén az alábbi helyeken létesíthetők parkolók:

a) - a Dózsa György utcában az Önkormányzat előtt,

a) - a 44/4 hrsz. úton a sportpálya mellett.

(3) A település területén gyalogút a Szabályozási terven került kijelölésre.

(4) A közutak kialakításánál a tűzoltási és tűzvédelmi szempontokat figyelembe kell venni.

(5) A Szabályozási terven közlekedési terület zöldfelületként fenntartandó részeként jelölt területen, a közlekedési elemek közül kizárólag az egyes telkek feltárását szolgáló bekötő utak, gyalogos utak és a szabályozási terven jelölt parkolók építése lehetséges.

(6) A Szabályozási terven közlekedési terület zöldfelületként fenntartandó részeként jelölt területet legalább 80%-ban növényzettel fedett területként kell kialakítani és fenntartani. A közterületeket csak a használat érdekében legszükségesebb nagyságú burkolt felületekkel szabad ellátni. A burkolatlan felületeket, ahol ezt műszaki okok nem akadályozzák, zöldfelületként kell kialakítani.

IV. Fejezet

KÖZMŰ TERÜLETEK, KÖZMŰELLÁTÁS

42. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

58. § (1) A meglévő és a tervezett közcélú vízellátás, vízelvezetés (szenny- és csapadékvíz), energiaellátás (villamosenergia ellátás, földgázellátás), valamint az elektronikus hírközlés hálózatai és létesítményei, továbbá azok ágazati előírások szerinti biztonsági övezetei számára közterületen, vagy közműterületen kell helyet biztosítani. Ettől eltérő esetben a közművek és biztonsági övezetük helyigényét szolgalmi, vezeték jog bejegyzésével kell fenntartani.

(2) A közművesítésre kerülő területen telkenként kell a közterületi hálózathoz önálló bekötésekkel és mérési helyekkel csatlakozni.

(3) Új út építésénél a tervezett közművek egyidejű megépítéséről, a csapadékvizek elvezetéséről, beépítésre szánt területen a közvilágítás megépítéséről.

(4) A meglévő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor a feleslegessé vált közművet, hálózatot és létesítményt el kell bontani, az indokoltan földben maradó vezeték, létesítmény betömedékelését, felhagyását szakszerűen kell megoldani.

(5) A közművezetékek átépítésekor és új vezeték fektetésekor a racionális területgazdálkodás érdekében, az utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezésére kell helyet biztosítani, továbbá a beépítésre szánt területeken a közművezetékek helyét úgy kell kijelölni, hogy 12 m szabályozási szélességet el nem érő utcákban legalább egyoldali, 12 m szabályozási szélességet meghaladó szélességű utcákban kétoldali fasor telepítését ne akadályozzák meg.

59. § (1) A településen tereprendezési és feltárási munkát csak szakhatóságok mellett az érintett közmű üzemeltetők hozzájárulásával, szükség esetén felügyeletével szabad végezni.

(2) A településen építés, vagy használati mód megváltoztatása akkor lehetséges, ha:

a) a belterületen, beépítésre szánt területen legalább a részleges közműellátás rendelkezésre áll, biztosított a villamosenergia és a vezetékes ivóvíz ellátás, valamint a jelen szabályozás szennyvízre és csapadékvízre vonatkozó előírásai teljesülnek, továbbá az építési hely vízelöntéssel, tartós vízállással nem veszélyeztetett;

b) beépítésre nem szánt területen az ÁNTSZ által is elfogadott egészséges ivóvízellátás és a villamosenergia ellátás biztosított, valamint a jelen szabályozás szennyvízre és csapadékvízre vonatkozó előírásai teljesülnek.

43. VÍZELLÁTÁS – TŰZVÉDELEM

60. § (1) Mélyfúrású kút korm. rendelet által előírt hidrogeológiai védőidom kijelölését megelőzően 10 m-es sugarú kör területét kell hidrogeológiai belső védőidomnak tekinteni, s az arra vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni.

(2) Új vízhálózat építésénél, rekonstrukciójánál dn 110-esnél kisebb keresztmetszetű vezetéket építeni nem szabad, a biztonságos tüzivíz ellátás érdekében. Az ágazati előírások szerinti távolságban föld feletti tűzcsapokat kell elhelyezni.

(3) Ha a mértékadó külső tűzivíz igény a közhálózatról nem biztosítható, akkor helyi tüzivíz tározó létesítése szükséges. Építeni csak a megfelelő tüzivíz ellátás biztosítása esetén lehet.

(4) A közterületi hálózatot az üzembiztosabb szolgáltatás érdekében körvezetékként kell kiépíteni.

(5) Mindenféle házi-kút létesítésére engedélyt kell kérni.

44. SZENNYVÍZELVEZETÉS

61. § (1) A szennyvizek közvetlen talajba szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos.

(2) Nyílt árokra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötés, valamint felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetés szigorúan tilos, előfordulása esetén azt azonnal meg kell szüntetni.

62. § (1) A beépítésre szánt területén új beépítést, építési engedély köteles beruházást megvalósítani csak akkor lehet, ha a telkeken létesítendő építményekből a szennyvíz ártalommentesen, a környezet károsítása nélkül kivezethetők. A közcsatorna hálózat kivitelezését megelőzően víz-zárósági próbával igazoltan vízzáró műtárgyba kell a szennyvizeket összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre szállíttatni.

(2) A beépítésre nem szánt területen elhelyezhető építményben keletkező szennyvizeket ha:

a) a napi keletkező szennyvíz mennyisége nem haladja meg az 5 m3-t, akkor a közcsatorna hálózat kiépítéséig, a szennyvizeket víz-zárósági próbával igazoltan, vízzáróan kivitelezett, zárt medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre szállítani.

b) a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a 5 m3-t, a majd kiépítendő közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m távolságon belül nem lehet, megfelelő befogadó rendelkezésre áll továbbá egyéb előírások, korlátok nem tiltják, valamint illetékes szakhatóságok hozzájárulnak, akkor a keletkező szennyvizek tisztítására helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazható. A kisberendezés védőterület igénye nem nyúlhat túl a tárgyi telken. A tisztítóberendezéssel azt a tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes szakhatóság meghatároz. Amennyiben a keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a napi 5 m3-t, de bármelyik illetékes szakhatóság nem ad hozzájárulást, akkor helyi szennyvíztisztító kisberendezés nem létesíthető, ki kell várni a közcsatorna csatlakozás lehetőségét, addig új épület nem építhető.

(3) Közműpótló csak akkor alkalmazható, ha a közműpótlót alkalmazó telek állandó megközelíthetőségére a megfelelő (paraméterű és kiépítettségű) közhálózati útkapcsolat biztosított.

(4) Bármely övezetben kibocsátott szennyvíz szennyezettségének meg kell felelnie a kommunális szennyvíz szennyezettség mértékének, a későbbi közcsatornára való rákötési előírásoknak. A technológiai szennyezettségű vizeket telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel, a szennyezettség megengedett mértékéig elő kell tisztítani. (Állattartással összefüggően keletkező szennyvíz kezelése-elhelyezése egyedi megoldást igényel, amelyhez a szakhatóságok engedélyének a beszerzése is szükséges.)

(5) Ha a tisztítótelepet a településen belül létesítik, annak védőtávolság igényén belül lakó-, üdülő, vegyes, gazdasági (erősen szennyező ipar kivételével), különleges (hulladéklerakó kivételével) terület nem létesíthető. Beépítésre nem szánt területen élelmiszer és gyógyszer alapanyag nem termelhető, élelmiszer, gyógyszer nem állítható elő, nem tárolható, nem csomagolható és nem forgalmazható.

(6) A megfelelő szagtalanítóval kivitelezett szennyvízátemelő műtárgy esetén 20 m-es, szagtalanító nélkül 150 m-es védőtávolság biztosítását igényli, amelyen belülre ugyanazok az előírások érvényesek, mint a szennyvíztisztító telep védőtávolságára.

45. CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS, FELSZÍNI VÍZRENDEZÉS

63. § (1) Vízgazdálkodási területként lejegyzett területet (árok, vízfolyás, stb.) egyéb célra hasznosítani, a medret érintő bármilyen korrekciót csinálni, új vízfelületet létesíteni csak vízjogi létesítési engedély alapján, az illetékes szakhatóság engedélyével szabad.

(2) Az állami karbantartású vízfolyások, vízfelületek (tavak, tározók) mentén min 6-6, egyéb patakok, vízfolyások, árkok, csatornák, tavak, tározók part éleitől min 3-3 m-es sávot a karbantartás számára szabadon kell hagyni. Amennyiben a karbantartó sávot közterületként nem lehet kijelölni, akkor arra a karbantartó számára szolgalmi jogi bejegyezéssel kell a karbantartás lehetőségét biztosítani.

(3) A település bel- és külterületén új épületet építeni csak a vízrendezést követően, a terület belvízmentességének megoldását követően lehet. Jellemzően magas talajvíz állásos területen építeni csak talajmechanikai szakvélemény alapján lehet, az abban előírtak szigorú betartásával.

(4) A csapadékvíz elvezetésére elválasztott rendszerű (akár zárt, akár nyílt) árkos vízelvezetést kell kiépíteni. Csapadékvíz a szennyvízcsatorna hálózatba nem vezethető!

(5) A csapadékvíz élővízbe történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező.

(6) A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer szállítóképességét egészen a végbefogadóig ellenőrizni kell minden 0,5 ha-t meghaladó telekterületű beruházás, telekosztás esetén. A beruházás csak akkor valósítható meg, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető a befogadóig.

64. § (1) A 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel és vízzáró burkolattal kell kivitelezni. Ezekről a parkoló felületekről és a szénhidrogén szennyezésnek kitett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a közcsatornába (akár nyílt, akár zárt a vízelvezető rendszer). Szilárd burkolat nélkül, vagy gyephézagos burkolattal ilyen méretű parkoló létesítése tilos.

(2) A telekhatárra épített épületek ereszcsatornáit csak terepszint alatt szabad az utcai vízelvezető hálózatba vezetni.

(3) A nyílt árkos vízelvezető hálózat feletti kocsi behajtók az árok vízszállító képességét nem korlátozhatják. Az áteresz méretét úgy kell meghatározni, hogy az, víz-visszaduzzasztást ne okozzon, a vízszállítás akadálymentes legyen. A nyílt árok fenekét és max 50 cm magasságig az oldalát szint-, medertartás és a karbantarthatóság érdekében burkolni kell.

(4) Nyílt árkos felszíni vízelvezetésű területen az árok telkenkénti 3,5 m-nél hosszabb szakaszon történő lefedése, illetve zárt csatornás elvezetéssé alakítása nem lehetséges, sem parkolási, sem közlekedés fejlesztési cél érdekében.

46. GÁZVEZETÉK HÁLÓZATOK

65. § (1) Előkerttel rendelkező épületeknél a telekhatár és az épület között gázvezeték csak földben építhető.

(2) Házi gáznyomásszabályozó az épület utcai homlokzatára nem helyezhető el, a berendezés csak a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhető.

(3) Égéstermék elvezetésére utcai homlokzaton szerelt kémény nem építhető.

47. VILLAMOSENERGIA-HÁLÓZATOK

66. § (1) Belterület már beépített területén, valamint külterület beépítésre szánt területén, a villamosenergia ellátás hálózatai föld feletti vezetésűek, új villamosenergia elosztási, közvilágítási vezetékeket és az elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(2) Beépítésre nem szánt területen egy oldali közös oszlopsoron kell a villamosenergia szolgáltatást nyújtó és a vezetékes hírközlési hálózatokat elhelyezni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetőek.

(3) Új villamosenergia ingatlan-bekötést viszont már csak földalatti csatlakozás kiépítésével szabad kivitelezni még akkor is, ha a közhálózat oszlopsoron halad.

(4) Az épület utcai homlokzatára látható helyre technológiai létesítmény (pl. klímaberendezés, szellőző, stb) nem helyezhető el, az csak az épület alárendeltebb homlokfalára telepíthető.

48. ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉSI HÁLÓZATOK, LÉTESÍTMÉNYEK

67. § (1) Belterület, már beépített területén, valamint külterület beépítésre szánt területén, ahol a meglevő gyenge és erősáramú hálózatok föld feletti vezetésűek, új elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(2) Új elektronikus hírközlési hálózatokat, beépítésre nem szánt területen területgazdálkodási okokból a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és egyéb hírközlési szabadvezetékekkel közös, egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetőek.

(3) Közcélú vezeték nélküli szolgáltatás antennái

a) belterületen illetve belterület 200 méteres körzetében, valamint Natura2000 területen, ökológiai hálózat részét képező magterületen, ökológiai folyosón, továbbá tájképvédelmi területen kivételes esetben sem helyezhetők el,

b) egyéb területen csak látványterv (ld. fogalommagyarázat) alapján helyezhetők el.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

68. § E rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba. Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indított ügyekben kell