Noszlop Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013. (IX.13.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 08- 2014. 04. 30

Noszlop Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed Noszlop Község Önkormányzat Képviselő-testületére és Noszlop Község Önkormányzatának fenntartásában önállóan működő költségvetési szerveire, intézményeire.


(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével, valamint a költségvetési szervek vezetőinek általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.


(3) A címrendet a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


2.§ A Képviselő-testület a Noszlop Község Önkormányzat 2013. évi költségvetésének

        a) bevételi főösszegét 318.304 ezer forintban,

        b) kiadási főösszegét 318.304 ezer forintban állapítja meg.


2/A. § A költségvetési bevételek előirányzata 292.076 ezer forint,

a) a működési célú pénzmaradvány 21.908 ezer forint,

b) a felhalmozási célú pénzmaradvány pedig 4.320 ezer forint.


2/B. § A költségvetési kiadások előirányzata 265.429 ezer forint,

a) a tartalékok összege 52.875 ezer forint, melyből

aa) 48.575 ezer forint működési célú céltartalék,

ab) 4.320 ezer forint pedig felhalmozási célú céltartalék.


3.§ (1) A rendelet 2.§-ban meghatározott bevételi főösszeg címek és források szerinti részletezését a 2. melléklet, bevételi jogcímenkénti részletezését a 3. melléklet tartalmazza.


(2) A 2.§-ban megállapított kiadási főösszeget kiemelt előirányzatonként, továbbá a felújítási és beruházási előirányzatokat célonként, illetve feladatonként részletezve a 3. melléklet, kiadási jogcímenként részletezve a 4. melléklet tartalmazza.


(3) A működési célú kiadások 3 éves alakulását az 5. melléklet, a várható bevételek 3 éves számított előirányzatát a 6. melléklet tartalmazza.


(4) A felhalmozási célú következő 3 évre várható bevételek és kiadások csoportosítását a 7. melléklet tartalmazza.


(5) Az éves előirányzat-felhasználási és likviditási ütemtervet a 8. melléklet tartalmazza.


(6) A képviselő-testület az intézmények létszámkeretét a 9. melléklet szerint határozza meg.


(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 10. melléklet tartalmazza.


(8) A működési célú általános tartalék és felhalmozási célú céltartalék összegét célok szerint a 11. melléklet tartalmazza.


(13) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait a 12. melléklet tartalmazza.


(14) Az iskolai étkeztetés és a Noszlopi Közös Fenntartású Óvoda élelmezési térítési díjainak mértékét a 13. melléklet tartalmazza.


(15) Noszlop Önkormányzata költségvetési főösszesítőjét a 14. számú melléklet tartalmazza.


(16) Az Önkormányzat intézményeinek 2013. évi kiemelt költségvetési előirányzatait a 15. melléklet tartalmazza.


(17) A Noszlop Község Önkormányzatának 2013. évi költségvetési előirányzatait szakfeladatonként a 16. melléklet tartalmazza.


(18) Az Alapszolgáltatási Központ 2013. évi szakfeladatos költségvetését a 17. melléklet tartalmazza.


(19) A Közös Fenntartású Óvoda szakfeladatos költségvetését a 18. melléklet tartalmazza.

3. A költségvetés végrehajtására

vonatkozó szabályok


4.§ (1) A képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési intézményeket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


(2) A költségvetési intézményeknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket az intézményi költségvetésekben előirányzat - átcsoportosítás címén engedélyezze.


(4) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, az önkormányzat költségvetési szervei – Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal is - által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt.


5.§ (1) Az önállóan működő költségvetési szervek vezetői a rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett előirányzat felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szervek a többletbevételük terhére is csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembevételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.


6.§ Az önállóan működő költségvetési szerv köteles saját hatáskörben kialakított számviteli rendjét számviteli politikájában és számlarendjében rögzíteni.


7.§ (1) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani.

4. Az önkormányzat költségvetési szerveinek gazdálkodása és előirányzat módosítása


8.§ A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.


9.§ (1) Az önállóan működő költségvetési szerv a kiemelt előirányzatait csak a képviselő- testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.


( 2) Az önállóan működő költségvetési szerv saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt negyedévente, - az első negyedév kivételével - de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás


10.§ (1) A költségvetési szerv a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.


(2) A részére jóváhagyott létszám előirányzatát nem lépheti túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A költségvetés előre nem tervezhető

bevételeivel és kiadásaival

kapcsolatos szabályok


11. § (1) A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25 %-a alatti és nettó 300.000,-Ft feletti beszerzések esetében a beszerzéssel megbízott, illetve a költségvetési szerv vezetője minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A döntéshozatal tekintetében az Önkormányzat vonatkozásában a polgármester és az alpolgármester, a költségvetési szervek vonatkozásában a költségvetési szerv vezetője és a polgármester együtt jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.

7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai


12.§ (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.


(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a Gazdasági Ügyrendben nevesített és a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.


(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési intézményekre vonatkozó további szabályok


13.§ Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.


14.§ (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.


(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.


(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2013. évi támogatás feltétele, hogy a 2012. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.


(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a szakmailag illetékes iroda köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.


15.§ (1) A költségvetési szerv vezetője az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.


(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.


16.§ (1) Az önkormányzat a felügyelete alá tartozó intézményeinek pénzellátását az adott intézmény működési kiadásaira nettósítva, felújítási és felhalmozási kiadásaira teljesítményarányosan biztosítja.


(2) A Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal az intézmények pénzügyi helyzetének mérlegélésével eltérhet az esedékes ütemtől. Az ebből jelentkező túl, illetve alulfinanszírozást a következő havi, de legkésőbb a december havi támogatás utalásával rendeznie kell.


(3) Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

9. Záró rendelkezések


17. § (1) Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba.


18.§ (1) A rendelet a 2013. évi költségvetési évre szól és hatálya a 2013. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáig tart.



Felső Sándor                                                                                                     Dukán Gabriella

alpolgármester                                                                                                            aljegyző