Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015(III.27. ) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2017. 03. 30

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében és a 92. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

Általános  rendelkezések

A rendelet célja

  1. §


E rendelet célja, hogy Tompa Város Önkormányzat területén megállapítsa a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, azok igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját, a fizetendő térítési díjak mértékét.


A rendelet hatálya

    2.§

    A rendelet hatálya kiterjed a Tompa Város Önkormányzat közigazgatási területén élő

    a) bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

    b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

    c) hontalanokra,

    d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

    e) az Szt. 6. §-ában meghatározott hajléktalan személyekre,

    f) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

    Értelmező rendelkezések

      3.§

      E rendelet alkalmazásában a Szt. 4. §-ában meghatározott értelmező rendelkezéseket kell alkalmazni.  

      Hatáskörök, jogorvoslatok

      4. §


      (1) Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete, mint első fokon eljáró hatóság hatáskörébe tartozik az alábbi szociális alapszolgáltatások biztosítása:

      a) tanyagondnoki szolgáltatás

      b) étkeztetés

      (2) Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdés a)-b) pontjában foglalt tanyagondnoki szolgáltatással és étkeztetéssel kapcsolatos hatáskörét Tompa Város Polgármesterére (a továbbiakban: polgármester) ruházza át.

      (3) A polgármester az étkeztetés megállapításáról szóló döntéséről értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét (a továbbiakban együtt: igénylő). Elutasítás esetén az értesítés írásban történik.

      (4) Ha az igénylő a polgármester elutasító értesítését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Tompa Város Képviselő-testületéhez fordulhat. Ilyen esetben a képviselő-testület határozattal dönt.

      (5) Ha az igénylő a polgármester 5. § a)-d) pontjai alapján meghozott határozatában foglaltakat vitatja, akkor a határozat kézhezvételtől számított 15 napon belül Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de a polgármesternél benyújtott illetékmentes fellebbezéssel  élhet.

      (6) A Képviselő-testület határozata ellen – a kézhezvételt követő naptól számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással – a közigazgatási ügyekben eljáró illetékes bírósághoz lehet fordulni.


      Az ellátás megszüntetésének eseti és módja

      5. §


      A polgármester az ellátást határozattal megszünteti az alábbi esetekben:

      a) az igénybevevő illetve  a törvényes képviselő kérelmére,

      b) az igénybevételére jogosultság hiányában került sor,

      c) az igénybevételre való jogosultság a jogosultság megállapítását követően megszűnt,

      d) az igénybe vevő meghalt.

      A szociális alapszolgáltatások igénybevétele

      6. §


      (1)A szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az igénybevétel az igénylő szóbeli vagy írásbeli kérelmére, indítványára történik.

      (2) A tanyagondnoki szolgáltatást az igénylő a tanyagondnoknál vagy a Polgármesteri Hivatal 1. sz. szobájában kérelmezheti.

      (3) Az étkeztetés esetén a kérelem előterjesztésekor be kell nyújtani e rendelet 1. számú melléklete szerinti jövedelemnyilatkozatot, valamint e rendelet 9. § a)-f) pontjában foglalt valamely feltétel fennállását igazoló iratot, a Polgármesteri Hivatal 1. számú irodájában.

       (4) Az étkeztetés megkezdésekor a polgármester az igénylővel e rendelet 2. sz. mellékletében foglalt megállapodást köti.


      II. FEJEZET

      Szociális szolgáltatások

      Az ellátások formái

      7. §


      Tompa Város Önkormányzata a szociálisan rászorultak részére az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

      a) tanyagondnoki szolgáltatás

      b) étkeztetés

      7/A. §


      A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról szóló szabályokat a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásban foglaltak alapján Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testületének mindenkori szociális rendelete tartalmazza.

      Tanyagondnoki szolgáltatás

      8. §


      (1) A külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosításhoz, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítéséhez szükséges feladatokat az I. számú tanyagondnoki szolgálat és II. számú tanyagondnoki szolgálat látja el.

      (2) Az I. számú tanyagondnoki szolgálat és II. számú tanyagondnoki szolgálat által ellátandó körzetek határait e rendelet  3. számú melléklete  tartalmazza.

      (3) A tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatok:

      a)  közreműködés az étkeztetésben,

      b) közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

      c) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

      ca) a háziorvosi rendelésre szállítás,

      cb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

      cc) gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

      d) Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

      da) az óvodába, iskolába szállítás,

      db) iskolai rendezvény keretében gyermekek szállítása;

      e) Segítség napi tevékenység ellátásban

      ea) idősek napközi otthonába szállítás,

      eb) bevásárlás, ügyek intézése;

      f) Polgármesteri hivatal  ügyintézőinek szállítása ügyintézési  feladat ellátására,

      g) a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ tompai bentlakásos ápoló, gondozó otthonának feladatait segíteni

                  ga) bentlakók kórházba szállítása,

                  gb) beszerzések intézése,

                  gc) intézményvezető szállítása. 

      Étkeztetés

      9. §


      A polgármester étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

      a) aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,

      b) akinek egészségi állapota alapján az egészségkárosodás mértéke legalább 50% ,

      c) aki fogyatékossági támogatásban részesül,

      d) aki pszichiátriai beteg,

      e) aki szenvedélybeteg, vagy

      f) aki hajléktalan.


      Térítési díjak

      10. §


      (1) A tanyagondnoki szolgáltatás térítésmentes. 

      (2) A szociális étkeztetésért személyi térítési díjat az Szt. 114. § (2) bekezdésben meghatározott személy köteles megfizetni.

      (3) Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az étkeztetés intézményi térítési díját minden évben április 1. napjáig állapítja meg, amely év közben egy alkalommal korrigálható.

      (4) A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve, ha a jogosult jövedelme

      a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni,

      b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.

      (5) Az intézményi térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díjat a felülvizsgálatot követő hónap első napjától kell megfizetni.

      (6) A személyi térítési díj összege azonban nem haladhatja meg az Szt. 119/C. § (1) bekezdésének a) pontja és a (2) bekezdésének a) pontja szerinti jövedelem 30%-át.

      (7) A polgármester ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat, aki jövedelemmel (Szt. 119/C. § (1) bek. a) pontja és a (2) bek. a) pontja) nem rendelkezik.

      (8) A polgármester a személyi térítési díjat csökkenti, ha

      a) ha a háziorvos és a gyógyszertár által igazolt gyógyszerköltség az egy főre jutó jövedelem 30 %-át meghaladja, vagy

      b) havonta fizetett törlesztő részlet az egy főre jutó jövedelem 20 %-át meghaladja.

      (9) A polgármester ellenőrzi, hogy a megállapított térítési díj befizetése havonként megtörténik-e. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, a polgármester 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt illetve annak törvényes képviselőjét írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, a polgármester a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

      (10) Az étkeztetés intézményi térítési díját e rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.

      Záró rendelkezések

      11. §


      (1) E rendelet 2015. április hó 01. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépésétől indult ügyekben kell alkalmazni.

      (2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekre A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv., A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet, valamint A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SzCsM rendelet rendelkezéséit kell alkalmazni.

      (3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Tompa Város Önkormányzati Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 4/2011. (III.01.) sz. rendelete, valamint az azt módosító 7/2011.(III.29.) rendelet.