Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

1/2013. ( III. 13.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 05. 05

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. ( III. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

/Egységes szerkezetbe foglalva a 6/2013. (X. 4.), a 11/2013. (XI. 18.) és a 9/2014. (V. 5.) önkormányzati rendeletekkel/

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában biztosított felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya az önkormányzat képviselő-testületére, a polgármesterre és az önkormányzat által fenntartott intézményekre terjed ki.



Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai



2. §


(1[1]) Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2013. évi költségvetését:


408394 E Ft bevétellel

      408394 E Ft kiadással állapítja meg.


(2) Az (1) szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a rendelet 1. sz. melléklete[2] tartalmazza. A melléklet tartalmazza az önkormányzat – Áht. 23.§ (2) bekezdés g) pontja szerinti Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti – saját bevételeit. A melléklet tartalmazza a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat.


(3) Az önkormányzat 2013. évi költségvetésének bevételei nem tartalmazzák az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit.


(4) A 2.§-ban megállapított kiadási előirányzatból



- személyi kiadások............................            24110 eFt

- munkaadót terhelő járulékok...........              5161 eFt

-működési, fenntartási kiadások........            77166 eFt

-támogatások, pénzbeli juttatások......            92807 eFt

- működési célú pénzeszköz átadás...              2166 eFt


- felhalmozási jellegű kiadás..............            92229 eFt

(5) A rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza a költségvetés kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és szakfeladatok szerinti bontásban. A melléklet tartalmazza a felújítási előirányzatokat célonkénti és a felhalmozási kiadásokat feladatonként.


(6) Az önkormányzat működési célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegszerűen - a rendelet 3[3]. sz. melléklete tartalmazza.


(7) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező, önként vállalt feladatok, valamint állami (államigazgatási) feladatok szerint fogadja el.



3. §.


(1) Az önkormányzat felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegszerűen – a rendelet 4[4]. sz. melléklete tartalmazza.


(2) A rendelet 5. sz. melléklete az önkormányzatra összevontan tartalmazza az önkormányzat tervezett hitelállományát.


(3) A 6. sz. melléklet tartalmazza – az Áht.23. § (2) g.) pontja szerint – a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit keletkeztető ügyletek futamidejének végéig.


(4) A rendelet 7. sz. melléklete tartalmazza az Áht. 24. § (4) bekezdés c.) pontja szerinti közvetett támogatásokról szóló kimutatást.


(5) A rendelet 8. sz. melléklete tartalmazza az Áht. 24. § (4) bekezdés b.) pontja szerinti többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve.


(6) A rendelet 9. sz. melléklete tartalmazza az éves bevételi és a kiadási előirányzat teljesüléséről szóló előirányzat- felhasználási ütemtervet.



4. §.


(1) A rendelet 10. sz. melléklete tartalmazza a pénzeszközök tervezett változásáról szóló kimutatást.


(2) A képviselő-testület költségvetési év során nem határoz meg olyan fejlesztési célt, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.


(3) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet 46 főben állapítja meg.


(4) A 2013. év során a közfoglalkoztatottak létszám előirányzata: 17 fő.


(5) A képviselő-testület általános költségvetési tartalékot nem állapít meg.


(6) A képviselő-testület a költségvetési céltartalékot nem állapít meg



5. §.


(1) A 2. § (1) bekezdésében nincs működési célú forráshiány.


(2) Az Önkormányzat által nyújtott hitelek (kölcsönök) állományáról szóló kimutatást a rendelet 11. melléklete tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


6. §


(1) A költségvetési szervek rendeletbe meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.


(3 )Az önállóan működő költségvetési szervek előirányzatai teljesítéséhez szükséges pénzellátásról az igény felmerülésének függvényében a polgármester gondoskodik.


(4) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.


(5) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


(5) A polgármester 500.000 forintig dönthet forrásfelhasználásról azzal, hogy döntéséről a döntést követő legközelebbi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.



A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


7. §


(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


(2) Az önkormányzat és intézményei ellenőrzését a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Belső Ellenőrzési Csoportja végzi.


(3) Az önkormányzat gazdálkodási feladatait a képviselő-testület, polgármester és a jegyző közreműködésével látja el.


(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.



8 . §

(1) A 2. § (4) bekezdésében megállapított kiadási előirányzatok főösszegét túllépni csak a képviselő-testület módosító döntése alapján lehet.

(2) A 2. § (4) bekezdésében megállapított kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást csak a képviselő-testület végezhet.

9.§

Záró rendelkezések


(1) A rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2013. január 1-jétől kell alkalmazni.


                             Demeter Zoltán                                            Dr. Szécsi Ottó

                               polgármester                                                        jegyző







[1]

módosította a 9/2014. (V. 5.) önkormányzati rendelet

[2]

módosította a 9/2014. (V. 5.) önkormányzati rendelet

[3]

módosította a 9/2014. (V. 5.) önkormányzati rendelet

[4]

módosította a 11/2013. (XI. 18.) önkormányzati rendelet