Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 26- 2024. 03. 31

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

2023.10.26.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – figyelemmel az önkormányzat teherbíró képességére – megállapítsa a települési támogatás keretében nyújtott támogatások formáit, az azokra való jogosultság feltételeit, kifizetésének, folyósításának és ellenőrzésének szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – kiterjed a Röszke közigazgatási területén élő, bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező,

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Röszke közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(2a)1 A 12/A. §-ban meghatározott települési támogatás tekintetében a rendelet hatálya arra az (1)-(2) bekezdésben felsorolt személyre terjed ki, akinek Röszke közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye nincs.

(3) E rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény (a továbbiakban: Szt.) 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) lakcím: a bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely, melyre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadók;

b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint, annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él;

c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint, annak a lakásnak a címe, ahol a polgár – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;

d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerint, a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

e) elemi kár: időjárással összefüggésbe hozható esemény - különösen árvíz, belvíz, szélvihar, felhőszakadás - hatására, valamint földrengés, tűzeset, robbanás miatt bekövetkező kár;

f)2 különös méltánylást érdemlő körülmény: fogyatékosság, betegség, baleset, haláleset, munkanélküliség, tartós jövedelemcsökkenés, elemi kár, egyéb rendkívüli helyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény bekövetkezése, megléte.

(2) Az (1) bekezdésben nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. § rendelkezései az irányadók.

4. Ellátások formái és a hatásköri szabályok

4. §3 (1) A képviselő-testület a jogosult számára

a) települési támogatást:

aa) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást,

ab) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatást,

ac) gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást,

ad) temetéshez nyújtott települési támogatást,

ae)4 szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatást,

af) rendkívüli települési támogatást,

ag) tanulói közlekedési települési támogatást,

ah) karácsonyi települési támogatást,

ai) gyermek születéséhez nyújtott települési támogatást,

b) köztemetést (a továbbiakban együtt: szociális ellátások)

állapít meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) Az (1) bekezdés aa)-ac) pontjai szerinti szociális ellátások havi rendszerességgel nyújtott ellátások, míg az (1) bekezdés ad)-ai) és b) pontjai szerinti szociális ellátások eseti ellátások.

5. § (1)5 A képviselő-testület a 4. § (1) bekezdésben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköreit a polgármesterre és a képviselő-testület Civil Bizottságára ruházza át.

(2)6 A polgármester jár el a 4. § (1) bekezdés aa), ac)-ai) és b) pontjaiban meghatározott ellátásokra való jogosultság elbírálásában.

(3)7 A Civil Bizottság jár el a 4. § (1) bekezdés ab) pontjában meghatározott ellátásra való jogosultság elbírálásában.

(4)8 A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személy köztemetés költségének megtérítése alóli részbeni vagy egészbeni mentesítésére vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

5. Általános eljárási rendelkezések

6. § (1)9 Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása, – az (5)-(5a) bekezdésben meghatározott kivétellel – kérelemre történik, melyet az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell - az igényelt ellátástól függően - a kérelmező családjában, háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat és az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges egyéb iratokat.

(1a)10 Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a tanulói közlekedési települési támogatás és a gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelemhez a kérelmező családjában, háztartásában élő személyek vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat csatolni nem kell.

(2)11 A kérelmet és a csatolt mellékleteket a Röszkei Polgármesteri Hivatalhoz (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani.

(3) A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult.

(4) Rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultság lejártát követő nap.

(5) A rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható, különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, és természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére.

(5a)12 A karácsonyi települési támogatás hivatalból nyújtható ellátás.

(6) A kérelemben foglaltak és a mellékletként csatolt iratok tartalmának ellenőrzése céljából a Polgármesteri Hivatal környezettanulmányt készíthet, vagy környezettanulmány készítésére a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Központot is felkérheti, valamint megkeresheti

a) az állami adóhatóságot,

b) a polgárok személyi adatait, lakcímét nyilvántartó szervet,

c) az igazolást kiállító szervet,

d) a munkáltatót.

(7)13 A polgármester vagy a Civil Bizottság – a hatáskörébe tartozó ellátás felhasználásának ellenőrzése céljából – a felhasználást igazoló dokumentumok bemutatására kötelezheti a jogosultat.

(8) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

(9) A rendszeres ellátásokat a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.

(10) A pénzbeli ellátások folyósítása postai úton, vagy lakossági folyószámlára utalással történik a jogosult, vagy törvényes képviselője részére. Kivételes esetben a polgármester a házipénztárból történő kifizetést engedélyezheti.

(11) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult azt kéri,

c) a jogosult meghalt.

(12) A (11) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

(13) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot – a (11) bekezdés szerinti eseteken kívül– a (12) bekezdés szerinti időponttal meg kell szüntetni abban az esetben is, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött, vagy ha a jogosult és a közüzemi szolgáltató közötti szolgáltatási szerződés megszűnik.

(14) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére;

b) természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(15)14 Ha polgármester vagy a Civil Bizottság a hatáskörébe tartozó ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, vagy pénzegyenértékét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti, vagy

c) részletfizetést engedélyezhet.

(16)15 A polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése elleni illetékmentes fellebbezést a képviselő-testületnek címezve, a polgármesterhez, a Civil Bizottság önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése elleni illetékmentes fellebbezést pedig a képviselő-testületnek címezve, a Civil Bizottsághoz kell benyújtani.

(17) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban.

(18)16 Az e rendeletben nem szabályozott anyagi jogi szabályok vonatkozásában a magasabb szintű, szociális tárgyú jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

(19)17 Az e rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

II. Fejezet

Települési támogatások

6. Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

7. §18 (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, illetve a tüzelőanyag költségeihez az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást nyújt.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában, a szolgáltató részére történő folyósítással és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3)19 Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (4) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (4) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 forint.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a)20 a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (9) bekezdés b) pontjában szereplő támogatás mértékének kiszámítása az 1. melléklet szerinti képlet alapján történik.

(11) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától számított 12 hónap határozott időtartamra kell megállapítani.

(12) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(13) A (12) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(14) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell az e célra rendszeresített vagyonnyilatkozatot, valamint a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokra vonatkozó közüzemi számla másolatát, mely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(15) Ha a benyújtott vagyonnyilatkozatban az ingatlanra, gépjárműre vonatkozó becsült forgalmi érték vitatható,

a) ingatlan esetén az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzőjétől az ingatlan forgalmi értékének megállapítása céljából adó- és értékbizonyítvány beszerzése iránt kell intézkedni,

b) gépjármű esetén a gépjármű forgalmi értékét a forgalmi adóval csökkentett belföldi fogyasztói árának és használtsága mértékének figyelembevételével – szakember bevonásával – kell megállapítani.

(16) A (15) bekezdésben foglaltak alkalmazása esetén a kérelem elbírálása során ingatlan esetén az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzője által kiállított adó- és értékbizonyítványban foglalt forgalmi értéket, gépjármű esetén pedig a szakember bevonásával megállapított forgalmi értéket kell figyelembe venni.

7. A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás

8. § (1) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(3) Az otthoni ápolás, gondozás történhet a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó által lakott lakásban vagy a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy által lakott lakásban.

(4)21 A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedül élő esetén, annak 150 %-át.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott egy főre eső havi jövedelem megállapításánál a 18. életévét betöltött tartósan beteg ápolt, gondozott személy rendszeres pénzellátását figyelmen kívül kell hagyni.

(6) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás havi összege a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott, az Szt. 44. § (1) bekezdése szerinti ápolási díj havi alapösszegének 80-%-a.

(7) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás a körülmények figyelembevétele alapján legfeljebb 12 hónap határozott időtartamra állapítható meg.

(8) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy számára egyidejűleg csak egy az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatásra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy 18. életévét betöltött tartósan beteg személyre tekintettel csak egy az ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó számára állapítható meg az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatás.

(9)22 Nem állapítható meg a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatásra való jogosultság, ha

a) az ápolt, gondozott személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve, ha

aa) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

ab) a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg,

ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

c) a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja,

d) a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó az ápolt, gondozott személyre tekintettel ápolási díjban részesül vagy arra jogosult ugyan, de nem kérte annak megállapítását,

e) az ápolt, gondozott személy akár a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozóval, akár más személlyel tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött,

f) a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó rendszeres pénzellátásban részesül, és annak havi összege a (6) bekezdésben meghatározott összeget meghaladja,

g) a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó az ápolási, gondozási kötelezettségét nem teljesíti,

h) az ápolt, gondozott személy ápolása, gondozása nem szükséges, ennek minősül különösen, ha a helyi szociális ellátórendszer keretében nyújtott ellátás igénybevételével az ápolása, gondozása megoldott vagy megoldható.

(10) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt, gondozott személy állapota az állandó ápolást, gondozást már nem teszi szükségessé,

b)23

c) az ápolt, gondozott személy meghal,

d) az ápolást, gondozást végző vagy az ápolt, gondozott személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) a (9) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

(11)24 A (9) bekezdés g) pontja alkalmazásában az ápolási, gondozási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást, gondozást végző személy több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt, gondozott személy alapvető ápolási, gondozási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről.

(12) Az ápolt, gondozott személy halála esetén a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás folyósítását a halál időpontja hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(13)25 A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos e célra rendszeresített

aa) igazolását arról, hogy az ápolt, gondozott személy tartósan beteg,

ab) szakvéleményét arra vonatkozóan, hogy az ápolt, gondozott személy állandó és tartós gondozásra szorul,

b) a (9) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontjában meghatározott tény fennállása esetén az intézmény vezetőjének az e célra rendszeresített igazolását.

(14)26

8. Temetéshez nyújtott települési támogatás

9. § (1)27 Temetéshez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és

az eltemettető családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén a 250 %-át.

(2) Nem állapítható meg a temetéshez nyújtott települési támogatás, ha az elhunyt személy és a kérelmező között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés volt, illetve az elhunyt eltemetéséről köztemetés, vagy szociális temetés keretében gondoskodtak.

(3) A temetéshez nyújtott települési támogatás mértéke 20.000 forint.

(4)28 A temetéshez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet az elhalálozás napjától számított 60 napos, jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla hitelesített másolatát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

9. Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

10. § (1) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás az egészségi állapota, diagnosztizált krónikus betegsége miatt rendszeres gyógyszerszedésre szoruló, szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) Rendszeres gyógyszerszedésnek minősül a krónikus betegség kapcsán legalább 6 hónapot meghaladó gyógyszerszedés.

(3)29 A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén, annak 250 %-át, és a kérelmező igazolt egyéni havi gyógyszerköltségének összege a szociális vetítési alap összegének 15 %-át meghaladja.

(4) Nem jogosult gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az, aki közgyógyellátásra jogosult vagy jogosult ugyan, de nem kérte annak megállapítását.

(5)30 A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos által felírt rendszeresen szedett gyógyszerekről szóló igazolást és

b) az a) pontban szereplő igazolás alapján a gyógyszertár által kiállított, a rendszeresen szedett gyógyszerek egy havi költségének összegéről szóló igazolást.

(6) A rendszeresen szedett gyógyszerek egy havi költségének összegéről szóló gyógyszertár által kiállított igazoláson a kérelmező krónikus betegségéhez igazodó, egyhavi mennyiségre számolva legalacsonyabb költségű, külön jogszabályban meghatározott szakmai szabályok szerint az azonos hatóanyagú gyógyszercsoportból elsőként választandó, legalacsonyabb napi terápiás költséggel alkalmazott készítményeket kell feltüntetni.

(7) A (5) bekezdés a) pontja szerinti háziorvosi igazoláson kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges, rendszeresen szedett gyógyszereket lehet feltüntetni.

(8) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás összege az (1)-(4) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmező (5)-(7) bekezdés szerint igazolt egyéni havi gyógyszerköltségének összege, de legfeljebb havi 12.000 Ft.

(9) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától számított 12 hónap határozott időtartamra kell megállapítani.

10.31 Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás

11. § (1)32 Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás állapítható meg egyedi elbírálás alapján, természetbeni szociális juttatásként a szociálisan rászoruló személynek.

(2)33 A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás ugyanazon háztartásonként csak egy jogosultnak állapítható meg.

(3) Röszkei lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4)34 Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatást kell megállapítani elsősorban

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására jogosult személynek,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti időskorúak járadékára jogosult személynek,

c) a – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosult személynek (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesülőknek),

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak.

(5)35 Egyedi elbírálás alapján természetbeni juttatásként szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás nyújtható továbbá annak, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 120.000 forintot, egyedül élő esetén a 140.000 forintot.

(5a)36 Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (5) bekezdésben meghatározott egy főre számított havi jövedelemhatártól a kérelmező javára el lehet térni.

(5b)37 Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a kérelemhez csatolni kell a különös méltánylást érdemlő körülmény fennállásának alátámasztására szolgáló iratokat.

(6)38 Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatásként tűzifa vagy szén biztosításra kerülhet sor. A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás mértéke háztartásonként és naptári évenként nem haladhatja meg az 5 erdei m3 tűzifa vagy a 10 q szén mennyiséget.

(7)39 A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás azon időpontig nyújtható, ameddig az önkormányzatnak az adott fűtési időszakra meghatározott és rendelkezésére álló mennyiségű tüzelőanyag készlete határozattal kiutalásra nem került.

(8)40

(9)41 A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatásban részesülőtől az önkormányzat semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

11. Rendkívüli települési támogatás

12. §42 (1)43 Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élő esetén, annak 200 %-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.

(2) Rendkívüli élethelyzetnek, valamint létfenntartási gondnak minősül különösen:

a) a tartós betegség vagy rokkantság miatti jelentős jövedelem-kiesés,

b) a kérelmező életvitelszerű lakhatását biztosító, Röszke közigazgatási területén lévő ingatlanát és a kérelmező ingóságát ért elemi kár,

c) a kérelmező sérelmére elkövetett bűncselekményből származó anyagi kár,

d) a nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik,

e) a kérelmező önhibáján kívül felhalmozódott legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátralék, lakbérhátralék, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni,

f) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a gyermek neveléséhez, gondozásához, iskoláztatásához, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódóan keletkezett kiadások, melyet a kérelmező önerőből nem tud kiegyenlíteni,

g) váratlan vagy előre nem látott olyan egyéb kiadások, melyeket a kérelmező önerőből nem tud kiegyenlíteni.

(3) A rendkívüli települési támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 2.000 forintnál.

(4)44

(5)45 A körülmények mérlegelése alapján, kivételes méltányosságból indokolt esetben a kérelmező javára az (1) bekezdésben megállapított egy főre eső jövedelmi határtól el lehet térni.

(6)46 A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartási gond alátámasztására szolgáló iratokat.

12.47 Tanulói közlekedési települési támogatás

12/A. § (1) A tanulói közlekedési települési támogatás a Röszkei Orbán Dénes Általános Iskolában tanulmányokat folytató, Röszke közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező tanuló számára - jövedelmi, vagyoni helyzetére tekintet nélkül - a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti település és Röszke közötti helyközi közlekedés igénybevételéhez nyújtott anyagi hozzájárulás.

(2) Nem jogosult tanulói közlekedési települési támogatásra az a tanuló, aki egyéb jogszabályi rendelkezés alapján a helyközi közlekedésben ingyen utazhat.

(3)48 A tanulói közlekedési települési támogatás iránti kérelmet a tanulók törvényes képviselőjük útján nyújthatják be. A kérelemhez mellékelni kell a tanuló lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát és tanulói jogviszony igazolást.

(4) A támogatásra való jogosultság a tárgyév szeptember 1. napjától december 31. napjáig, illetve január 1. napjától június 30. napjáig (a továbbiakban: támogatási időszak) vagy amennyiben a kérelem a tárgyév szeptember 1., illetve január 1. napját követően kerül benyújtásra a kérelem benyújtásának hónapja első napjától a támogatási időszak utolsó napjáig állapítható meg annak a jogosultnak, aki a támogatási időszak első napján, vagy a kérelem benyújtásának hónapja első napján megfelel az e § szerinti jogosultsági feltételeknek.

(5) A támogatás összege megegyezik a tanuló bejelentett lakó-vagy tartózkodási helye szerinti település és Röszke között érvényes kedvezményes tanulói helyközi közlekedési havi bérlet mindenkori árának és a támogatási időszak hónapjai, vagy amennyiben a kérelem a tárgyév szeptember 1., illetve január 1. napját követően kerül benyújtásra akkor a benyújtás hónapja és a támogatási időszak utolsó hónapja közötti hónapok számának szorzatával.

13.49 Karácsonyi települési támogatás

12/B. § (1) Karácsonyi települési támogatás nyújtható a három vagy több gyermeket nevelő szülő, gyám részére – a család jövedelmi, vagyoni helyzetére tekintet nélkül – hivatalból, családonként egy jogosult részére, évente egy alkalommal tárgyév december hónapjában.

(2)50 A karácsonyi települési támogatás jogosultanként legfeljebb 10.000 Ft összegben, természetbeni vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.

14.51 Gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás

12/C. § (1) A szülőanya a gyermek születésére tekintettel – a jövedelmi, vagyoni helyzetére tekintet nélkül – gyermek születéséhez nyújtott települési támogatásra jogosult, ha

a) a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is rendelkezik Röszke Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel,

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza,

c) Röszke Község közigazgatási területén él életvitelszerűen, és

d) a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését követő 18 hónapon belül nyújtja be.

(2) Gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás egy gyermekre tekintettel egy alkalommal állapítható meg.

(2a)52 A gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás nem kérelmezhető azon gyermekre tekintettel, akinek a Start számláján lévő összeget a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontja és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 4/2006. (II. 15.) Kt. Ör. rendelet szabályai alapján Röszke Község Önkormányzata kiegészítette.

(3) A gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás összege gyermekenként 30.000,-Ft, mely természetbeni vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.

(4) Amennyiben a gyermek születéséhez nyújtott települési támogatásra jogosult anya a támogatás igénybe vételét megelőzően elhalálozott, úgy a gyermek születéséhez nyújtott települési támogatást a gyermeket saját háztartásában nevelő, gondozó apa igényelheti, ha az (1) bekezdés a)-d) pontjaiban foglalt feltételeknek megfelel.

(5) Gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás állapítható meg az örökbefogadó szülőnek és a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek gyámja kivételével a gyámnak is, amennyiben az (1) bekezdés a)-d) pontjaiban foglalt feltételeknek megfelel, és a szülési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező, vagy gyámrendelő határozattal igazolja.

(6)53 A gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványának, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

III. Fejezet

Köztemetés

13. §54 A polgármester kérelemre az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítése alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 %-át, egyedül élő esetén annak 400%-át.

IV. Fejezet

Helyi szociálpolitikai kerekasztal

14. § (1) Az Szt. 58./B § (2) bekezdésében foglaltakon túl a helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

a) a Röszkei Egészségvédő Egyesület képviselője,

b)55 a Civil Bizottság elnöke,

c) a Nyugdíjas Klubok egy-egy képviselője.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal összehívásáról a polgármester gondoskodik.

(3) A helyi szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.

(2)56

16. § (1) Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról szóló 20/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete 10. § (1)-(2) bekezdése alapján 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági ápolási díjra való jogosultságot átruházott hatáskörben a Közoktatási, Művelődési, Sport és Szociális Bizottság 2015. június 30-áig e rendeletnek a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatásra vonatkozó rendelkezései szerint felülvizsgálja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott felülvizsgálat eredményeként – ha a jogosultsági feltételek fennállnak – az e rendelet rendelkezései szerinti a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatást kell megállapítani vagy – ha a jogosultsági feltételek nem állnak fenn – az ellátást meg kell szüntetni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat befejezéséig Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról szóló 20/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete 10. § (1)-(2) bekezdése alapján 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági ápolási díjat a jogosultak részére települési támogatásként folyósítani kell.

(4) Az önkormányzati krízis segély megállapítása iránt 2015. március 1-jén folyamatban lévő ügyben a rendkívüli települési támogatás szabályait kell alkalmazni.

(5) A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított lakásfenntartási támogatás tekintetében – a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig – a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(6) A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági közgyógyellátás tekintetében, valamint a méltányossági közgyógyellátással összefüggésben 2015. február 28-án folyamatban lévő ügyekben – a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig – a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

1. melléklet57

A támogatás mértékének kiszámítása
null, két tizedesre kerekítve, ahol: TM = a támogatás mértéke, J = a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem, SZVA = a szociális vetítési alap összege.

2. melléklet58

3. melléklet59

4. melléklet60

5. melléklet61

6. melléklet62

7. melléklet63

8. melléklet64

9. melléklet65

10. melléklet66

11. melléklet67

1

A 2. § (2a) bekezdést a 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be, hatályos 2016. december 21-től.

2

A 3. § (1) bekezdés f) pontját a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Módosította a 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2016. december 21-től. Módosította a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2018. november 29-től. Módosította a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2019. január 1-jétől.

4

A 4. § (1) bekezdés a) pont ae) alpontja a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § a) pontja, hatályos 2019. október 30-tól. Az 5. § (1) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Módosította a 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2016. december 21-től. Módosította a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2018. november 29-től. Módosította a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2019. január 1-jétől. Az 5. § (2) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § b) pontja, hatályos 2019. október 30-tól. Az 5. § (3) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. § (4) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

9

Módosította a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2018. november 29-től. A 6. § (1) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (1a) bekezdést a 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 4. §-a iktatta be, hatályos 2016. december 21-től. Módosította a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2019. január 1-jétől.

11

Módosította a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2018. november 29-től.

12

A 6. § (5a) bekezdést a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a iktatta be, hatályos 2018. november 29-től.

13

Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § b) pontja, hatályos 2019. október 30-tól.

14

Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § b) pontja, hatályos 2019. október 30-tól.

15

Módosította a 4/2019. (I. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2019. január 24-től. Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § b) pontja, hatályos 2019. október 30-tól. Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § c) pontja, hatályos 2019. október 30-tól.

16

A 6. § (18) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Módosította a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2019. január 1-jétől.

18

A 7. § a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

19

A 7. § (3) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 7. § (9) bekezdés a) pontja a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (4) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

22

Módosította a 6/2017. (V. 24.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2017. május 25-től.

23

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (V. 24.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatálytalan 2017. május 25-től.

24

Módosította a 6/2017. (V. 24.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2017. május 25-től.

25

A 8. § (13) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

26

A 8. § (14) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 9. § (1) bekezdés záró szövegrésze a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 9. § (4) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

29

A 10. § (3) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 10. § (5) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

31

A 10. alcím címe a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

32

A 11. § (1) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 11. § (2) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

Módosította a 14/2015. (IX. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2015. szeptember 24-től. A 11. § (4) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

35

Módosította a 11/2017. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja, hatályos 2017. október 26-tól. A 11. § (5) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. § (5) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja szerint módosított szöveg. A 11. § (5) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

36

A 11. § (5a) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.

37

A 11. § (5b) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.

38

Módosította a 11/2017. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. § b) pontja, hatályos 2017. október 26-tól. A 11. § (6) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

39

A 11. § (7) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

40

A 11. § (8) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

41

A 11. § (9) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 10. § (5) bekezdése iktatta be.

42

Módosította az 3/2020. (III. 24.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. március 25-től.

43

A 12. § (1) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.

44

A 12. § (4) bekezdését a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

45

A 12. § (5) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

46

A 12. § (6) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

47

A 12. alcímet (12/A. §) a 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 5. §-a iktatta be, hatályos 2016. december 21-től.

48

A 12/A. § (3) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

49

A 13. alcímet (12/B. §) a 13/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 5. §-a iktatta be, hatályos 2018. november 29-től.

50

Módosította a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2018. december 20-tól.

51

A 14. alcímet (12/C. §) a 14/2018. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 5. §-a iktatta be, hatályos 2019. január 1-jétől.

52

A 12/C. § (2a) bekezdését a 4/2019. (I. 23.) önkormányzati rendelet 2. §-a iktatta be, hatályos 2019. január 24-től.

53

A 12/C. § (6) bekezdése a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

54

A 13. § a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg. A 13. § a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.

55

Módosította a 13/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 67. § b) pontja, hatályos 2019. október 30-tól.

56

A 15. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

57

Az 1. melléklet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 13. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

58

A 2. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

59

A 3. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

60

A 4. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

61

Az 5. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

62

A 6. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

63

A 7. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

64

A 8. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

65

A 9. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

66

A 10. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

67

A 11. mellékletet a Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 14. § j) pontja hatályon kívül helyezte.