Tiszavasvári Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 28- 2015. 05. 27

Az önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában eljárva, – a Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 35/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2.1. pontja által biztosított véleményezési jogkörében illetékes Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság, a Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 35/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2.1 pontja által biztosított véleményezési jogkörében illetékes Szociális és Humán Bizottság - a Gazdasági Kamarákról szóló 1999. évi CXXI. tv. 37. §. (4) bekezdésében foglaltak alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I.    Fejezet
A költségvetés általános szabályai

1.    A rendelet hatálya


1. §    A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:
a) 2 708 718 E Ft költségvetési bevétellel
b) 2 909 696 E Ft költségvetési kiadással
c)  200 978  E Ft költségvetési hiánnyal, ebből:
ca) 120 095  E Ft működési hiánnyal
cb)  80 883 E Ft felhalmozási hiánnyal
d)  331 350 E Ft finanszírozási bevétellel
e)  130 372  E Ft finanszírozási kiadással
f)  200 978 E Ft finanszírozási többlettel, ebből:
fa) 157 798 E Ft működési többlettel
fb)  43 180 E Ft felhalmozási többlettel
állapítja meg.

(2)    Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat e rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3)    A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.
(4) A bevételek és kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek részletezik.
(5)    A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának felhasználását rendeli el.
                   

3. A költségvetés részletezése


3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
a) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.
b) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.     
c) Az önkormányzat 2015. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.      
d) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
e) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
f) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8.1.-8.3. melléklet szerint hagyja jóvá.
g) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1-9.8, 10., 11. mellékletek és a 6. tájékoztató  szerint határozza meg.
            

h) Az önkormányzat a kiadások között 6 359 E Ft általános, 61 202 E Ft céltartalékot állapít meg.     

II.    Fejezet
A költségvetés teljesítésével kapcsolatos rendelkezések

1. A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. § A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
 5. § (1) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves  eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 100 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.
(2) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 13. melléklet foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó végi állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ik munkanapig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.
(3) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.
 6. § A kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik,  külön képviselő-testületi döntés alapján.
7. § A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.
8.§ Az intézmények személyi juttatás és járulékai előirányzatai az engedélyezett álláshelyek alapján számítottakhoz képest csökkentett mértékben kerülnek megállapításra.
 


2. Az előirányzatok módosítása


9. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testület dönt.
(2) A polgármester a Képviselő-testület felé utólagos beszámolási kötelezettség mellett a két rendes testületi ülés közötti időszakban maximum 5.000.000 Ft erejéig a  kiadási előirányzatok között átcsoportosíthat az alábbiak szerint:
a) előirányzatot biztosíthat az éves költségvetési tartalék terhére,
b) előirányzatot biztosíthat feladaton lévő szabad előirányzat közötti átcsoportosítással,
c) előirányzatot biztosíthat feladatok közötti átcsoportosítással.
Az átcsoportosításhoz 2.000.000 Ft-ig a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökének egyetértése, e fölött a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság előzetes jóváhagyása szükséges.
 (3)    A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást kezdeményezhet.
(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 9. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
(5)    A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.
(6)    Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
 (7)    A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


3. A gazdálkodás szabályai


10.§ (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2)    A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a 2015. március 31-ig, 2015. április 1-jétől az addig elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.



III. Fejezet
Záró és vegyes rendelkezések


11. § (1)    A köztisztviselői cafetéria juttatás összege 2015. évben 193 250 Ft/fő, mely összeg a munkáltatót terhelő közterheket is tartalmazza.
(2)   Ez a rendelet 2015. február 20-án lép hatályba.

(3)    A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 2015. évi költségvetés megalkotásáig végrehajtandó átmeneti gazdálkodásról szóló 41/2014.(XII.16.) önkormányzati rendelet.


Tiszavasvári, 2015. február 12.


                       Dr. Fülöp Erik                                                     Badics Ildikó
                        polgármester                                                             jegyző


Kihirdetve: 2015. február 19-én.


                               Badics Ildikó
                                     jegyző