Keszü község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Keszü község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában, és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint 5. § és 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésének a.) és h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról az alábbiakat rendeli el:

1. § Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testülete a település közigazgatási területére az e rendeletében meghatározott helyi adókat és azok mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez, és az adóalanyok széles körét érintően az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapítja meg.[1]

2. § Keszü község illetékességi területén az alábbi adókat állapítja meg:

1. helyi iparűzési adó,

2.1 magánszemélyek kommunális adója.

Helyi iparűzési adó2

3. §3 Adóköteles az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. szerinti adóalap 1,5 %-a.

Magánszemélyek kommunális adója4

4. §5 (1) Adókötelezettség terheli az önkormányzat illetékességi területén

a) azt a magányszemélyt, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján Keszü község illetékességi területén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett építmény (lakás, nem lakáscélú épület, épületrész) vagy telek tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt vagy telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

b) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

c) Társasház, garázs és üdülő esetén a tulajdonodok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

d) azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

(2) A magánszemélyek kommunális adójának éves mértéke adótárgyanként 14.000,- forint.[5]

(3) Mentes a kommunális adó megfizetése alól az önkormányzat illetékességi területén lévő külterületi telek.

6. § Záró rendelkezések

1. A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

2. Hatályba lépésével egyidejűleg Keszü Község Önkormányzata - a helyi iparűzési adóról szóló 5/2014.(II.20.) önkormányzati rendelete, a telekadóról szóló 3/2014.(II.20.) önkormányzati rendelete, valamint a kommunális adóról szóló 4/2014.(II.20.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

3. Az e rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Buday-Sántha Attila
polgármester

dr. Barta Zsuzsanna
jegyző

1

A 2. § 2. pontja a Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A „Helyi iparűzési adó” alcím címét a Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 3. § a Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A „Magánszemélyek kommunális adója” alcím címét a Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

5

A 4. § a Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.