Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályokról

Hatályos: 2022. 10. 01

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályokról

2022.10.01.

Dunapataj Nagyközségi Képviselő-testület az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv) 6.§ (3) bekezdésének a) pontja és a 13.§ (5) bekezdésének c) pontja alapján az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (továbbiakban OTÉK) szóló 253/1999.(XII.20.) Korm. rendelet 2.§ (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a helyi építési szabályokról az alábbi rendeletet alkotja:

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya Dunapataj közigazgatási területére terjed ki.

(2)1 A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket kialakítani, építési tevékenységet végezni e rendelet és a hozzá tartozó alábbi mellékleteknek megfelelően lehet:

a) 1. melléklet Belterület m=1:2000 méretarányú (SZT-1) szabályozási terve

b) 2. melléklet Szelidi-tó m=1:2000 méretarányú (SZT-2) szabályozási terve

c) 3. melléklet Külterület m=1:16000 méretarányú (SZT-3) szabályozási terve

d) 4. melléklet Bakodpuszta m=1:4000 méretarányú (SZT-4) szabályozási terve

e) 5. melléklet Bévárdi major m=1:4000 méretarány (SZT-5) szabályozási terve

f) 6. melléklet Gyűjtőutak

g) 7. melléklet Műemlékek

h) 8. melléklet Nyilvántartott régészeti lelőhelyek

i) E rendeletben nem szabályozott településrendezési és építési kérdésekben az általános érvényű előírások az érvényesek, településrendezési és építési követelmények vonatkozásában a 253/1997.(XII.20.)Korm.rendelet 121.§ (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó terület szennyezés érzékenység szerinti besorolása: „A”

(4)2 Hidrogeológiai védőterületen belüli területre az általános előírások vonatkoznak.

SZABÁLYOZÁSI ELEMEK

2. § (1) Kötelező szabályozási elemek a település egésze szempontjából legfontosabbak ezért módosításuk csak a szabályozási tervek felülvizsgálatával és módosításával lehetséges. Ezek:

a) beépítésre szánt területek lehatárolása és azok övezeti besorolása

b) beépítésre nem szánt területek lehatárolása és azok övezeti besorolása

c) közterületek (utak) szabályozása

d) belterületi határ

(2)3

(3)4 A szabályozási vonalak

a) melyek útszélesítést, útvonal korrekciót jelölnek, nem kötelezik az építési telek tulajdonosát és az út tulajdonosát azonnali bontásra, telekalakításra, kisajátításra.

b)56

BELTERÜLETI HATÁRVONAL

3. § (1)7 A község tervezett beépítésre szánt területi határát (SZT-1) és (SZT-2) terv határozza meg.

(2) A fejlesztési területek belterületbe vonására csak akkor kerülhet sor, ha ezáltal a belterületté nyilvánított terület tervezett felhasználása is biztosított.

(3) Azokon a mezőgazdasági területeken, amelyek belterületbe vonással lakóterületi beépítésre és az azokat feltáró közlekedési területbe szántak, a belterületbe való bevonásukig új épületként gazdasági épület ideiglenes jelleggel, kártérítési igény kizárásával elbontási kötelezettséggel helyezhető el a telek legfeljebb 3%-os beépítettségével. Meglévő lakóépület felújítható, helyreállítható.

KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

4. § (1)8 Az általános előírásokban foglaltak szerint a föld, a víz, a levegő, az élővilág, az épített környezet védelme, a zaj- és rezgés elleni, valamint hulladékok káros hatásai elleni védelem érdekében az alábbiak betartandók:

(2) Föld- és talajvédelem érdekében:

a) A földhasználó köteles a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani.

b) Más célú hasznosítással járó beruházás céljára csak az arra kijelölt övezetben lévő telek gyengébb minőségű termőföldi része vehető igénybe az illetékes földhivatal engedélyével.

c) Szántóföldi öntözéses szennyvízelhelyezés és hígtrágya elhelyezés csak hatósági engedéllyel történhet.

d) Állattartás csak az arra kijelölt övezetben a keletkező szennyező anyagok területen történő környezetet nem károsító ártalmatlanításával vagy elszállításával egyidejűleg az állattartásra vonatkozó jogszabályok betartásával lehetséges.

e) A leművelt bányaterületek, hulladéklerakók a regionális lerakó elkészülte után rekultiválandók.

(3) A víz védelme érdekében:

a) A földfelszínre és nyílt felszíni vízfolyásba, vízfelületre szennyvíz bevezetése tilos.

b) Talaj és talajvízszennyezést okozó szabadtéri tevékenység csak vízzáró burkolatú aljzaton végezhető, a lefolyó csapadék és szennyvizeket előkezelés után lehet közcsatornába juttatni.

c) Tilos a szennyvizet, szemetet felhagyott kutakba, csatornába vezetni.

d)9 Szennyvíz zárt (szigetelt) szennyvízgyűjtőbe vagy szabványos házi szennyvíztisztítóba gyűjthető.

e) Szenny- és csapadékvíz-csatornával kiépített területen a közművekre kötelező rákötni.

f) Építésügyi hatósági hatáskörben engedélyezett csőkút csak a vonatkozó Korm. rendelet szerint létesíthető.

g) Öntözőtelepek létesítése engedélyköteles.

(4) A levegő védelme érdekében:

a) 10

b) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése tilos. A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz és robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tűz és az üzemeltetett tüzelőberendezés őrizetlenül nem hagyható. Veszély esetén vagy, ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani. Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket illetve felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.

c) 11

d) Az erdő, gyep, nádas művelési ágú, valamint a mező- és erdőgazdasági hasznosításra alkalmatlan területen ( természeti terület) a természetvédelmi igazgatóság engedélye szükséges a gyep, a nád és más vízi növényzet égetéséhez.

e) 12

f) 13

g) Üzemi létesítményekben fűtőanyagként kizárólag gáz (földgáz, PB gáz) használható. Kivételt képez a gazdasági besorolású területek, ahol tüzelőanyagként használható könnyű fűtőolaj (gázolaj), szén, fa és szalma is.

h)14 Szag- és bűzkibocsátással járó tevékenység a környezetet zavaró módon nem folytatható. Ilyen tevékenység végzése az Gip jelű területen végezhető, engedély a közvetlen szomszédok hozzájárulásával adható.

i)15 Szabadon végzett légszennyező hatású művelet, anyagtárolás (felületi forrás) kizárólag az Gip jelű területen lehetséges oly módon, hogy káros légszennyezést ne okozzon.

j) Újonnan telepített, felújított, vagy korszerűsített technológiát úgy kell tervezni és telepíteni, hogy ne okozzon káros légszennyezést, azaz légszennyezőanyag kibocsátása ne haladja meg a területi kategóriára vonatkozó levegőminőségi határértéket.

k) Üzemi területek, utak, nyitott anyagtárolók pormentesen tartásáról a terület kezelője köteles gondoskodni.

l) Az allergikus megbetegedéseket okozó gyomnövények irtásáról - kül- és belterületen egyaránt a terület tulajdonosa köteles gondoskodni.

m) Az allergikus megbetegedéseket okozó fákat fokozatosan le kell cserélni. Új fasorok, védőzöldek telepítésekor allergiát okozó fajok nem alkalmazhatók.

(5) A zaj- és rezgés elleni védelem érdekében:

a) Belterületen a reálisan nem csökkenthető közlekedési zajártalmú térségekben az új beépítések, átépítések, felújítások a tényleges zajértékek tudomásul vételével, passzív zajvédelemmel történhetnek.

b) A közlekedéstől származó zaj külterületen védőfásítással csökkentendő.

(6) Hulladékok káros hatásai elleni védelem érdekében

a) A közüzemi hulladékszállításba bekapcsolt városrészekben kötelező a keletkezett kommunális hulladék intézményesített elszállítása, illetve a hulladékszállításba történő bekapcsolódás.

b) A települési szilárd hulladék gyűjtése csak a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedénybe történhet.

c) A gyűjtőedényt a szolgáltatással érintett ingatlanon belül kell elhelyezni, közterületen tartósan csak a közterület használatára vonatkozó hatósági engedély alapján szabad.

d) Ha a települési szilárd hulladék bomló szerves anyagokat tartalmaz, (azaz nincs a területen szelektív hulladékgyűjtés, vagy nem szervesanyagokra történik a szelektálás) elszállítását heti egy alkalommal el kell végezni.

e) Lomtalanításról (nagyobb méretű berendezési tárgy és falomb, kerti hulladék szervezett összegyűjtéséről és elszállításáról) évente legalább egy alkalommal kell gondoskodni.

f) Építési törmelék lerakása kizárólag a kijelölt törmeléklerakó helyen lehetséges.

g) A települési folyékony hulladék (szippantott szennyvíz) gyűjtése és szállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű eszközzel végezhető.

h) A szippantott szennyvíz befogadója csak a vele szerződésben álló engedéllyel rendelkező szennyvízszállító által beszállított a befogadóra hatóság által előírt minőségű és mennyiségű szennyvizet fogadhat be, melyekről nyilvántartást köteles vezetni.

i) Az engedély nélküli hulladék-elhelyezés tilos.

j) Illegális hulladéklerakó helyet fel kell számolni.

k) Az állattartó gazdálkodó szervezeteknek az Állategészségügyi Szabályzat 41/1997.(V.28.) FM r. szerint kialakított hulladékgyűjtő helyet kell fenntartani.

l) Állati tetemeket csak a kijelölt dögkútban, vagy dögfogadó konténerben szabad elhelyezni.

m) Termelő és szolgáltató tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői kötelesek gondoskodni a tevékenységük során keletkező veszélyes hulladékok telephelyen belüli biztonságos gyűjtéséről, tárolásáról és ártalmatlanításáról (elszállításáról vagy hasznosításáról).

n) Veszélyes hulladék egyéb hulladékkal való keverése tilos.

o) A település teljes területén, bármely építési övezetben a telek előtti közterületi sáv tisztántartása (pormentesítés, fűvágás, gyomnövények irtása, növényzet öntözése...) a telektulajdonos kötelezettsége, mulasztás esetén bírságolható.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEKRE VONATKOZÓ ELÕÍRÁSOK

5. §16 (1) A meglévő telkek méretei a már kialakult tömbben eltérhetnek az egyes övezetek elõírt telekméreteitõl (telekszélességtől, telekmélységtől és telekterülettől), de új telket alakítani, telket megosztani csak az építési övezetre előírt telekméretnek megfelelően lehet.

(2) Nyúlványos telek a gazdasági terület kivételével nem alakítható.

(3)17 Az építési övezethatár és telekhatár különbözhet, ettől a telek/telekrész a rá vonatkozó építési övezeti paraméterek szerint beépíthető.

(4)18 Az övezeti határral vagy szabályozási vonallal átmetszett telek telekalakítási és építési szabályai:

a) övezethatár mentén nem kötelező telket alakítani.

b) építmény elhelyezésének helye a vonatkozó övezeti, építési övezeti előírás szerint jelölendő ki, a megengedett legnagyobb beépítettség, a legkisebb zöldfelület mértéke és az építési hely meghatározása az övezethatár, szabályozási vonal által elmetszett telekrészre számítandó és határozandó meg, azaz mintha a telek megosztott lenne.

c) telekalakítás esetén:

ca) az övezethatár és szabályozási vonal mentén a kialakuló telekre/telkekre nem vonatkoznak az építési övezeti/övezeti paraméterek, ha egyéb építési szabályok teljesülnek

cb) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható, az építési helyen belül bővíthető akkor is, ha a fenti telekalakítás után az elő-, oldal- és hátsókert mérete nem felel meg az övezeti vagy építési övezeti előírásoknak

cc) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható akkor is, ha a megengedett legnagyobb beépítettséget a fenti telekalakítás után meghaladja

d) építési tevékenység hiányában különböző övezetbe/építési övezetbe tartozó telek is kialakítható

(5) Meglévő telek esetében a telekegyesítés, a telekhatár rendezés abban az esetben is engedélyezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó jogszabályok előírásainak. Ez az előírás telekhatár rendezés esetén csak akkor alkalmazható, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek.

(6) Magánút kialakítására vonatkozó előírások:

a) területénél az övezetre, építési övezetre előírt kialakítható telekméretre vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni

b) szélessége legalább 6 m és csak beépítésre nem szánt területen alakítható.

Járművek elhelyezése

6. § Beépítésre szánt területen a parkolási rendelet megállapításáig a gépkocsik elhelyezésére az alábbi vonatkozik:

a) a gépkocsik elhelyezését saját telken belül kell megoldani

b) az építési telekhez kapcsolódó közterületen burkolat kiépítésével vagy javításával és fásítással akkor helyezhető el a gépkocsi, ha a telken igazolt módon

ba) ki és behajtás forgalmi okokból nem engedélyezhetõ

bb) a már meglévő épület ill. telek méretei a telken belüli parkolást nem teszik lehetővé

Területfelhasználás

7. § (1) A területek építési használatuk általános jellege valamint sajátos építési használatuk szerint az alábbi területfelhasználási egységekbe soroltak:

a)19 a) Lakóterület

aa) kisvárosias lakóterület

ab) kertvárosias lakóterület

ac) falusias lakóterület

b) Vegyes terület, amely településközponti vegyes terület

c) Gazdasági terület

ca) Kereskedelmi szolgáltató terület

cb) Ipari terület

d) Üdülőterület

da) Üdülőházas terület

db) Hétvégiházas terület

e) Különleges terület

ea) Sportterület

eb) Strand

ec) Temető

ec)20 ed) -

ee) Hulladéklerakók

(2) A mellékleten az övezetet leíró kiegészítő jel az alábbiakat tartalmazza: Területfelhasználás jele/szintterületi sűrűség, beépítési mód, max. beépítettség %, max. építménymagasság méterben, min. telekterület m2-ben

Épületek, építmények elhelyezése, egyéb előírások és növénytelepítési előírások

8. § (1)21 Lakóterületen telkenként egy lakóépület helyezhető el. A lakás kiegészítő helyiségei kerülhetnek különálló épületbe is.

(2)

(3)

(4) Terepszint alatti önálló létesítmény - amely a saját építési telek határán belül attól biztonságos távolságig terjedhet gazdasági területen nem szabályozott, az összes többi területen csak földtakarásban növényzettel fedve valósítható meg.

(5) Építmények esővízlevezető csatornája a homlokzati falsíkon kívül nem vezethető.

(6) A vezetékes gáz kivételével teljes közművesítés az építés feltétele, a szennyvízhálózat kiépítéséig ideiglenesen a vízzáróan kiképzett gyűjtőmedence vagy a házi szennyvíztisztító megengedett.

(7) Kialakult helyzetben a beépítés módja az építési övezetre előírt beépítési módtól különbözhet.

(8) Kialakult telekhatárnál és telekalakításkor egyaránt az alábbi ültetési távolságok tartandók:

a) szőlő: min 0,8 m

b) 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs-, és egyéb bokor esetén: min 1,5 m

c) 3 m-nél magasabbra növő gyümölcs-, és egyéb fa esetében: min 3,0 m

d) erdei fafaj esetében: min 8,0 m

Lakóterületre vonatkozó előírások, általános előírások

9. § (1) Beépítettség az övezetre előírt mértéket meghaladhatja az alábbi esetekben:

a) beépítettség növelésével nem járó átalakításnál

b) kizárólag a lakás komfortfokozatát javító egyszeri max 25m2-es bővítésnél

(2)22 Oldalhatáros beépítésnél:

a) oldalkert mérete min 4m

b) a kialakult helyzet figyelembevételével a hátsókert nem kötelező

(3) Kerítésre az alábbiak vonatkoznak:

a) élősövény drótfonatos kerítéssel kiegészítve vagy önállóan is kerítésnek minősül.

b) közterülettel határos telekhatáron drótfonatos kerítés csak élõsövénnyel együtt létesíthető

(4)23 Állattartó épületek falusias lakóterületen az alábbi legkisebb férőhelyigények figyelembevételével helyezhetők el.

a) baromfi

aa) csibe mélyalommal 15 db/m2

ab) tojótyúk mélyalommal 5 db/m2

ac) tojótyúk ketrecben 10 db/m2

ad) kacsa, liba 2-3 db/m2

b) szarvasmarha

ba) tehén kötött tartásban 3,5-4 m2/ db

bb) tehén zárt, kötetlen tartásban 6 m2/ db

bc) tehén kötetlen tartásban 25-30 m2/ db

bd) növendék kötött tartásban 3 m2/ db

be) növendék kötetlen tartásban 4 m2/ db

c)

ca) kötött tartásban 3,5-4 m2/ db

cb) zárt, kötetlen tartásban 12 m2/ db

cc) kötetlen tartásban 25-30 m2/ db

d) juh 0,6-1 m2/ db

e) sertés

ea) koca ellető fekvőrész 2,2 m2/ db

eb) malac bújó 1,3 m2/ db

ec) koca szállás 1,5m2/ db

ed) kifutó 4 m2/ db

ee) hízó 1,5 m2/ db

f) borjú közös rekeszben 2-5m2/db

fa) bika zárt, kötetlen tartásban 3,5 m2/ db

fb) bika kötetlen tartásban 25-30 m2/ db

fc) bika kötött tartásban 3,5-4 m2/ db

(4a) Lakóterületen elhelyezett állattartó épületekre vonatkozó további előírások az alábbiak:

a)

b) Lakóépülettől való védőtávolság legalább az alábbi:

ba) ló, szarvasmarha 15 m

bb) juh, kecske, sertés 15 m

bc) broiler baromfi ketreces 10 m, almos 15 m

bd) tojótyúk (ketreces) 10 m

be) viziszárnyas 15 m

bf) pulyka 10 m

bg) anyanyúl és szaporulata 10 m

c)

(5)24 Lakóterületen közterület alakítható.

Kisvárosias lakóterület

9/A. §25 (1) Kisvárosias lakóterület (Lk-1) csoportházas építési övezeti jellel a szabályozási terven lehatárolt.

(2) (Lk-1) csoportházas építési övezet előírásai:

a) Kialakítható telek:

aa) szélessége: min 8 m

ab) hossza: min 15 m

ac) területe: min 400 m2

b) A beépítés módja: zártsorú

d) Beépítettség max. 50%.

e) Építménymagasság: max. 4,5 m

f) Zöldfelület min 20 %.

Kertvárosias lakóterület, általános előírása,övezeti részletességű előírása

10. § (1)26 A településközpontban kialakult több önálló rendeltetési egységet magába foglaló lakóépületeket tartalmazó (Lke-K) terület, amelyben az övezeti részletességű előírások figyelembevételével

a) legalább kétlakásos lakóépület

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó helyiségek

c) egyházi, oktatási egészségügyi, szociális helyiségek helyezhetők el.

(2)27

(3) általános előírások

a) telek szélessége: min 25,0 m

aa) hossza: min 25,0 m

ab) területe min 625 m2

b) beépítés módja: szabadonálló

c) beépítettség: max 30%

d)28 építménymagasság: max 7,5 m, háztartással kapcsolatos új épületek csak tömbösítve helyezhetők el, max 3,6 m-es építménymagassággal

e)29

f) zöldfelület min 50%

g) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

Falusias lakóterület

11. § (1) Falusias lakóterület a központi belterület lakóterülete, amelyben az építési övezeti előírások figyelembevételével

a) legfeljebb kétlakásos lakóépület

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató,

c) 30 egyházi, oktatási egészségügyi, szociális épület,

d) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épület, valamint

e) egyéb gazdasági épület elhelyezhető

(2)31 A falusias lakóterület a beépítési jellemzők alapján szabályozási terv szerint az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (Lf-1) mezővárosi jellegű építési övezet, amely további alövezetekre osztott:

aa) (Lf-1U) főutcai beépítés övezete

ab) (Lf-1HF) halmazos jellemzően fésűs beépítés alövezete

ac) (Lf-1HSZ) halmazos, jellemzően szabadonálló beépítés alövezete

b) (Lf-2) középtelkes építési övezet, amely további alövezetekre osztott:

ba) (Lf-2U) utcafrontos beépítés övezete

bb) (Lf-2E) előkertes beépítés övezete

c) (Lf-3) nagytelkes építési övezet, amely további alövezetekre osztott:

ca) (Lf-3U) utcafrontos beépítés övezete

cb) (Lf-3E) előkertes beépítés övezete

Falusias lakóterület általános előírásai

12. § (1)32 Több rendeltetési egységet tartalmazó beépítésben az építésmagasság az övezeti előírásoktól eltérően: max 6 m.

(2)33 Az építési övezetre előírt beépítési módtól az építési hely szabályozási tervi rögzítése esetén el lehet térni.

(3)34

(4)35

Falusias lakóterület egyes építési övezeteire vonatkozó előírások

13. §36 (1) (Lf-1) mezővárosi jellegű övezet előírásai

a) (Lf-1U) főutcai alövezet előírásai

aa) telek szélessége: min 14,0 m, hossza: min 25,0 m, területe min 400 m2

ab) beépítés módja: hézagosan zártsorú vagy oldalhatáron álló

ac) beépítettség: max 30%

ad)37 építménymagasság max 5,5 m, de a szomszédos épületek homlokzatmagasságának különbsége: max 1,0m.

ae)38

af) zöldfelület min 30%

ag) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

ah) egyéb előírások: A zártsorúsítás érdekében utcavonallal párhuzamos gerincű, max. 10m-es homlokzati szélességű magastetős épület építhető, amelynek az oldalhatáros homlokzatának utcavonaltól mért 10 m-es szakaszán nyílás nem lehet.

b) (Lf-1HF) halmazos szerkezet fésűs alövezetének előírásai

ba) telek szélessége: min 14,0 m, hossza: min 25,0 m, területe min 400 m2

bb) beépítés módja: oldalhatáron álló vagy szabadonálló

bc) beépítettség: max 30%

bd)39 építménymagasság: max 3,6 m

be)40

bf) zöldfelület min 30%

bg) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

bh)41 utcára merőleges gerincű nyeregtetős épület utcai homlokzati szélessége legfeljebb: 8,0 m

bi) az építési övezet része a településszerkezeti védettségű közterület

c) (Lf-1HSZ) halmazos szabadonálló alövezet előírásai

ca) telek szélessége: min 14,0 m, hossza: min 25,0 m, területe min 400 m2

cb) beépítés módja: szabadonálló vagy oldalhatáron álló

cc) beépítettség: max 30%

cd)42 építménymagasság: max 3,6 m

ce)43

cf) zöldfelület min 20%

cg) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

ch)44 utcára merőleges gerincű nyeregtetős épület utcai homlokzati szélessége legfeljebb: 8,0 m

(2) (Lf-2) középtelkes építési övezet előírásai

a) (Lf-2U) utcafrontos alövezet előírásai

aa) telek szélessége: min 16,0 m, hossza: min 35,0 m, területe min 550 m2

ab) beépítés módja: utcafronton, oldalhatáron álló, saroktelken a tájolás figyelembevételével szabadonálló

ac) beépítettség: max 30%

ad)45 építménymagasság: max 4,5m

ae)46

af) zöldfelület min 20%

ag) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

b) (Lf-2E) előkertes beépítés alövezete

ba) telek szélessége: min 16,0 m, hossza: min 35,0 m, területe min 550 m2

bb) beépítés módja: oldalhatáron álló 5 m-es elõkerttel, saroktelken a tájolás figyelembe vételével szabadonállóan

bc) beépítettség: max 30%

bd)47 építménymagasság: max 4,5 m

be)48

bf) zöldfelület min 30%

bg) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

(3) Lf-3 jelű nagytelkes övezet

a) (Lf-3U) utcafrontos alövezet előírásai

aa) telek szélessége: min 16,0 m, hossza: min 50,0 m, területe min 800 m2

ab) beépítés módja: utcafronton, oldalhatáron álló

ac) beépítettség: max 30%

ad)49 építménymagasság: max 4,5 m

ae)50

af) zöldfelület min 30%

ag) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

b) (Lf-3E) előkertes alövezet előírásai

ba) telek szélessége: min 18,0 m, hossza: min 50,0 m, területe min 800 m2

bb) beépítés módja: oldalhatáron álló, 5 m-es elõkerttel

bc) beépítettség: max 30%

bd)51 építménymagasság: max 4,5 m, háztartással kapcsolatos épület: max 3,6 m

be)52

bf) zöldfelület min 30%

bg) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel előírásai szerint

Vegyes terület, településközpont vegyes terület

14. §53 (1) 54A településközponti vegyes terület a település központi beépítésének területe.

a) A terület valamennyi építési övezetében (Vt-1, Vt-2, Vt-3) elhelyezhető:

aa) igazgatási épület

ab) kereskedelmi, szolgáltató, művelődési vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

ac) egyházi, oktatási, egészségügyi , szociális épület

ad) sportépítmény

ae) kivételesen nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény és szolgálati lakás

b) Kizárólag a (Vt-2) építési övezetben: lakás

(2)55 A településközpont vegyes terület az alábbi övezetekre tagolódik:

1. (Vt-1) intézményi építési övezet

2. (Vt-2) ellátási építési övezet

3. (Vt-3) üdülőterületi építési övezet

4. (Vt-4) építési övezet

5.56 5. (Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet

(3)57

(4) Településközpont vegyes terület építési övezeteire vonatkozó előírások

a) (Vt-1) intézményi övezet előírásai

aa) telek min 900 m2

ab) telek szélessége: közbenső min 18,0 m, sarok min 20,0 m.

ac) beépítés mód: a kialakult állapot szerint

ad) beépítettség : max 30%

ae)58 építménymagasság max 7,5 m, de a szomszédos épületek homlokzatmagasságának különbsége: max 1,0m.

af)59

ag) zöldfelület min 30%

ah) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel

b) (Vt-2) ellátási övezet előírásai

ba) telek min 900 m2

bb) telek szélessége: min 18,0 m

bc) beépítés módja: a kialakult állapot szerint

bd) beépítettség : max 70%

be)60 építménymagasság max 7,5 m, de a szomszédos épületek homlokzatmagasságának különbsége: max 1,0m, a hátsókertbe legfeljebb 3,0 m-es homlokzatmagasságú, max 6,0 m-es gerincmagasságú épület helyezhető el.

bf)61

bg) zöldfelület min 20%

bh) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel

c) (Vt-3) üdülőterületi övezet előírásai

ca) telek: min 900 m2

cb) telek szélessége: min 18,0 m

cc) beépítés módja: szabadonállóan min az építménymagasságnak megfelelő oldal-, elő -, és hátsókerttel

cd) beépítettség : max 20%

ce)62 építménymagasság: max 6,5 m

cf) 63

cg) zöldfelület min 30%

ch) környezetterhelési határérték: lakóterület és intézményterület laza beépítéssel.

ci)64

d)65 d) (Vt-4) építési övezet előírásai

da) kizárólag kereskedelmi épület helyezhető el.

db) telekosztás nem végezhető

dc) beépítési mód: szabályozási terv szerint jelölt építési helyen.

dd) beépítettség: max 80%

de) építménymagasság: max 3,5m

df) zöldfelület: min 10%

dg) kerítés nem építhető

e)66 (Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet előírásai

ea) üdülő közönséget kiszolgáló kereskedelmi-, szállás-szolgáltató-, vendéglátó építmények elhelyezhetők.

eb) kialakítható új telek min: 900m2

ec)67 beépítési módja: az eh) alpontban foglalt eltéréssel: oldalhatáron álló, előkert és hátsókert nélkül

ed) a strand beültetési kötelezettségű teleksávja közterületnek minősül

ee)68 beépítettség: eh) alpontban foglalt eltéréssel max 50%

ef) építménymagasság: max 6,5m

eg) zöldfelület: max 20%

eh)69 (Vt-5*) építési övezetben beépítés módja: szabadonálló, beépítettség: max 80%, egyebekben az ea) - eb), ef) - eg) alpontokban foglaltak érvényesek

(5)70 (Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet

Gazdasági területek

15. § (1) Gazdasági területbe gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgáló területek soroltak.

(2) A gazdasági terület: kereskedelmi, szolgáltató terület, ipari terület

Kereskedelmi, szolgáltató terület

16. § (1) Kereskedelmi, szolgáltató területbe a nem zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú területe sorolt. A területen az övezeti előírások figyelembevételével mindenfajta nem jelentõs zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület, szolgálati lakás, igazgatási és egyéb irodaépület, parkolóház, üzemanyagtöltő, sportépítmény, kivételesen egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, egyéb közösségi szórakoztató épület építhető.

(2)71 Kereskedelmi szolgáltató terület tagolása a következő:

a) (Gksz -1) lakóterületbe ékelődött építési övezet

b) (Gksz-2) külső építési övezet

c) (Gksz-3) építési övezet

(3) Kereskedelmi szolgáltató területre vonatkozó általános előírások

a) Szintterület-sűrűség : max 2,0

b) Az övezeteken belül köz - és magánút alakítható.

(4)72 Kereskedelmi szolgáltató terület részletes övezeti előírásai73

a) (Gksz-1) lakóterületbe ékelődött övezet előírásai

aa) kialakítható építési telek: területe: min 1000 m2

ab)74 beépítés módja: a meglévő építményt tartalmazó telek kivételével szabadonálló, a kialakult építési vonal szerinti előkerttel, 4 m-es oldal- és hátsókerttel. Meglévő építményt tartalmazó telken: zártsorú elő- és hátsókert nélkül.

ac)75 beépítettség : max 50%

ad) építménymagasság min 3,6 m, max 7,5 m, ami a technológia függvényében változhat.

ae)76

af) zöldfelület min 20%

ag) környezetterhelési határérték: a lakóterületre előírtak szerint

ah)77 Gksz-1* építési övezetre vonatkozó külön előírások: telek területe min 600m2, beépítés módja oldalhatáros, beépítettség max 60%, építménymagasság: max 7,5m, zöldfelület: min 20%, környezetterhelési határérték a lakóterületre előírtak szerint

b) (Gksz-2) külső övezet előírásai

ba) kialakítható építési telek területe: min 1000 m2

bb)78 A meglévő építményt tartalmazó telek kivételével szabadonálló 5 m-es elő-, oldal- és hátsókerttel. Meglévő építményt tartalmazó telken: zártsorú elő- és hátsókert nélkül.

bc)79 beépítettség : max 60 %

bd) építménymagasság: min 3,5 m, max 7,5 m, ami a technológia függvényében változhat.

be) teljes közművesítés az építési munka feltétele, a szennyvízhálózat kiépítéséig ideiglenesen a vízzáróan kiképzett szennyvíz-gyűjtőmedence megengedett.

bf) zöldfelület min 20%

bg) környezetterhelési határérték: iparterület lakóépületekkel és intézményekkel vegyesen előírások szerint

bh) 80Gksz-2* övezetre vonatkozó külön előírások:

81 telkek az 51. sz. főútra csak kiépített csomóponton keresztül kapcsolódhatnak

c)82 (Gksz-3) építési övezet előírásai

ca) közforgalmú gazdasági tevékenységi célú építmény elhelyezhető

cb) telekosztás nem végezhető

cc) beépítési mód: szabályozási terv szerint jelölt építési helyen.

cd) beépítettség: max 60%

ce) építménymagasság: max 4,5m

cf) zöldfelület: min 20%

cg) kerítés nem építhető

Ipari terület

17. §83 (1) Az ipari terület gazdasági célú és a település kommunális ellátását szolgáló építmények elhelyezésére szolgál.

(2) Ipari terület az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (Gip-1) majorsági övezet

b) (Gip-2) kommunális ellátás övezete

(3) A terület általános előírása: Szintterület-sűrűség: max 1,5

(4) Ipari terület részletes előírásai

a) (Gip-1) majorsági övezet előírásai

aa) kialakítható építési telek szélessége: min 20,0 m, hossza min 50 m, területe: min 1000 m2

ab)84 beépítés módja: szabadonállóan 5,0 m-es elő-, hátsó- és oldalkerttel

ac) beépítettség: max 50%

ad) építménymagasság: min 4,5 m, max 7,5 m, ami a technológia függvényében változhat

ae) részleges közművesítés az építési munka feltétele, szennyvízpótlóként vízzáróan kiképzett gyűjtőmedence létesíthető vagy mechanikai előtisztítás utáni egyedi érzékenység vizsgálat alapján a szikkasztás megengedhető.

af) zöldfelület min 20%

ag) környezetterhelési határérték: iparterület lakóépületekkel és intézményekkel vegyesen előírásai szerint

b) (Gip-2) övezet előírásai

ba) A telek, a beépítés, a beépítettség, a terepszint alatti létesítmény az ágazati szabványoknak megfelelően határozandó meg.

bb) Építménymagasság, közművesítettség, zöldfelület, környezetterhelési határérték a környezeti illeszkedés biztosításával egyedileg határozható meg.

Üdülőterület

18. § (1) Hétvégi házas területbe a Szelidi üdülőterület üdülõházas és hétvégi házas területe tartozik.

(2) Az üdülőterület üdülőházas terület, hétvégiházas terület

(3)85

Üdülőházas terület

19. §86 (1) Az üdülőházas területen az övezeti előírások figyelembevételével

a) legalább két üdülőegységes üdülőépület

b) sportépítmények

c) a terület ellátását biztosító kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület helyezhető el.

(2) Az üdülőházas terület az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (Üü-1) társas üdülők övezete

b) (Üü-2) üdülői intézmények övezete

(3)87

(4) Üdülőházas terület részletes övezeti előírásai

a) Üü-1 jelű társas üdülők övezetében

aa) telek szélessége: min 25,0 m, hossza: min 33,0 m, területe min 800 m2

ab) beépítés módja: min 3 m-es előkerttel szabadonállóan

ac) beépítettség: max 30%

ad)88 építménymagasság: max 6,0 m

ae)89

af) zöldfelület min 40%

ag) környezetterhelési határérték: az üdülõterületre előírtak szerint.

b) Üü-2 jelű üdülői intézmények övezetében

ba) telek szélessége: min 50,0m, hossza: min 50,0m, területe min 2500 m2

bb) beépítés módja: szabadonállóan

bc) beépítettség: max 20%

bd)90 építménymagasság: max 6,5m

be)91

bf) zöldfelület min 60%

bg) környezetterhelési határérték: az üdülõterületre előírtak

Hétvégi házas terület

20. §92 (1) Hétvégi házas területen az övezeti előírások figyelembevételével

a) legfeljebb két üdülőegységes üdülőépület vagy

b) max 2,0m magas áttört faanyagú vagy sövény kerítés létesíthető

(2)93 A hétvégi házas terület az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (Üh-1) mérnöki osztású beépítés övezete

b) (Üh-2) átalakuló beépítés övezete

(3)94

(4) Hétvégi házas terület részletes övezeti előírásai

a)95 (Üh-1) mérnöki osztású beépítés övezete

aa) kialakítható telek: szélessége min 10,0 m, hossza: min 20,0 m, területe min 300 m2

ab) beépítés módja: előkert nélkül oldalhatáron álló, oldalkert 3,5 m, hátsókert 3 m

ac) beépítettség: max 20%

ad)96 építménymagasság max 3,5 m

ae)97 zöldfelület min 60%

af) környezetterhelési határérték az üdülőterületre előírtak szerint.

b)98 (Üh-2) átalakuló beépítés övezete

ba) kialakítható telek szélessége: min 20,0 m, hossza: min 30,0 m, területe min 600 m2

bb) beépítés módja: oldalhatáron álló 5m-es elõkert, oldalkert 3,5 m, hátsókert 3 m

bc) beépítettség: max 20%

bd)99 építménymagasság: max 3,0 m

be)100 zöldfelület min 60%

bf) környezetterhelési határérték az üdülőterületre előírtak szerint.

Különleges területek

21. §101 Dunapataj különleges területei az alábbiak: Sportterület, Strandterület, Temető, Hulladéklerakó, Honvédelmi terület, Mezőgazdasági üzemi terület, Ökoturisztikai terület

Sportterületek (Spk)

22. § (1) Sportterület a sport-, szabadidős-, pihenés-, és a testedzés céljára szolgálnak.

(2) A területen

a) sportépítmény

b) az alaprendeltetéshez kapcsolódó kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó épület és szolgálati lakás elhelyezhető

(3) beépítettség: max 100 m2

(4)102 építménymagasság: max 4,5 m

(5)103

(6) zöldfelület min 90%

(7) környezetterhelési határérték: a vonatkozó rendelet szerint központi belterületen: lakóterületi előírásoknak megfelelően, Szeliden: üdülőterület és védett természeti terület előírásainak megfelelően

Strandterület (Stk)

23. § (1) Strandterület a sport-, szabadidős-, pihenés-, és a testedzés céljára szolgál.

(2) A területen

a) strand és sportépítmény

b) az alaprendeltetéshez kapcsolódó kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó épület elhelyezhető

(3) Területre vonatkozó beépítettség max 5%

(4)104 építménymagasság: max 4,5 m

(5)105

(6) zöldfelület min 90%

(7) környezetterhelési határérték: az üdülõterület és védett természeti terület előírásainak megfelelően

(8) a tópart strandolásra szolgáló hossza legfeljebb a kijelölt strand.

(9)106 a strand beültetési kötelezettségű teleksávja közterületnek minősül.

Temető (Tk)

24. § (1) Temető lehatárolása (SZT-1) terven.

(2) A területen ravatalozó, kápolna és síremlék kivételével építmény nem helyezhető el.

(3)107

(4) A lakótelektől 50 m-en belül új sír csak urnás temetésre létesíthető.

25. §108

Hulladéklerakók

26. § (1) A meglévő szilárd hulladéklerakók (7500 hrsz) a regionális lerakó üzembehelyezéséig fennmaradhatnak, azt követően megszüntetendők és rekultiválandók.

Honvédelmi területek

27. § Az alábbi területen csak honvédelmi létesítmények helyezhetők el: 0248/2, 0252/3, 0258/2-3, 0246/3, 0254/5, 0236/9, 0252/4, 0242/2, 0254/6, 0248/6, 0246/4, 0249, 0260/2, 0254/4, 0246/2, 0248/7, 024/3, 0250/2, 0252/2 hrsz

Mezőgazdasági üzemi terület előírásai

27/A. §109 (1)110 Mezőgazdasági üzemi területek

a) (Km-1)

b) (Km-2) építési övezetekbe tartoznak.

(2) (Km-1) építési övezet előírásai

a) A területen

aa) szolgálati lakás,

ab) iroda,

ac) kereskedelmi, szolgáltató épület,

ad) mindenfajta gazdasági tevékenységi célú épület (beleértve a nagylétszámú állattartás építményeit is) elhelyezhető.

b) Telek területe: min 1500 m2

c)111 Beépítés módja: szabadonállóan 5 m-es elő-, oldal- és hátsókerttel.

d) Beépítettség: max 40%

e) Építménymagasság: max 7,5 m, ami a technológia függvényében változhat.

f) Zöldfelület: min. 40%

(3)112 (Km-2) mezőgazdasági üzemi terület előírásai

a) A területen

aa) szolgálati lakás

ab) iroda

ac) a legeltető állattartáshoz, falusi turizmushoz, megújuló energiához és gyepfenntartáshoz kapcsolódó: gazdasági célú építmény elhelyezhető

b) Kialakítható telek: min 1000m2

c) Beépítés módja:

ca) szabadon álló a szabályozási terven jelölt építési hely figyelembevételével.

cb) az építési helyen kívüli telekrészen csak állatbemutató lehet

d) Beépítettség: max 40%

e) Építménymagasság: max 7,5m, ami technológiai szükségszerűségből változhat.

f) Zöldfelület: min 40%

g) Építészeti előírások

ga) tetőhajlásszög: 30-45 fok közötti szimmetrikus nyeregtető

gb) homlokzati felület: fehér színű

gc) tetőhéjazat: nád, egyéb anyag csak a natúr égetett tetőcseréppel megegyező színben

Ök jelű ökoturisztikai terület előírásai

27/B. § (1) 97 A területen

a) szolgálati lakás

b) iroda

d) vendéglátó épület

e) szálláshely szolgáltató épület

f) legeltető állattartással kapcsolatos gazdasági építmény

(2) Kialakítható telek: min 1 ha

(3) Beépítés módja: szabadon álló

(4) Beépítettség: max 40%

(5) Építménymagasság max 4,5m

(6) Zöldfelület: min 40%

(7) Építészeti előírások

a) tetőhajlásszög: 30-45 fok közötti szimmetrikus nyeregtető

b) homlokzati felület: fehér színű

c) tetőhéjazat: nád, egyéb anyag csak a natúr égetett tetőcseréppel megegyező színben

DUNAPATAJ BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEIRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

28. § (1) A beépítésre nem szánt területek az alábbi területfelhasználási egységbe soroltak: Közlekedési-, és közműelhelyezési terület, Zöldterület, Erdőterület, Mezőgazdasági terület, Egyéb terület

Közlekedési-, és közműelhelyezési területek általános előírásai

29. § (1) A közlekedési-, és közműelhelyezési területek az országos és a helyi közutak, kerékpárutak, a közterületi gépjármű várakozóhelyek, a járdák és gyalogutak mindezek csomópontjai, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi létesítményei, továbbá a közművek építményeinek elhelyezésére szolgálnak.

(2) Területen az OTÉK 26. § (3) bekezdésben felsorolt építmények helyezhetők el.

(3)113 A területek szerepkörük alapján a szabályozási terv szerint az alábbi övezetekre tagolódnak:

a) (KÖu-1) meglévő és tervezett országos fő és mellékutak övezete

b)114 (KÖu-2) belterületi gyűjtőutak övezete a 6. mellékletben felsoroltak szerint

c) (KÖu-3) belterületi kiszolgáló utak övezete

d) (KÖu-4) egyéb belterületi és külterületi utak övezete

e) (KÖu-5) vasúti övezet

(4) Közlekedési területen belül műtárgyakat, közvilágítási és közlekedési jelzőlámpákat, közterületi építményeket, növényzetet úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést és az útfelületek láthatóságát ne akadályozzák.

(5) Közlekedési terület kialakításakor zöldterületek csökkentése csak műszakilag indokolt esetben: a fasor távlati pótlási -bővítési lehetőségeinek megtartásával lehetséges.

(6) Belterületi szakaszon légvezeték csak az egyik oldalon helyezhetõ el.

(7) Közlekedési-, és közműelhelyezési területek övezeti részletességű előírásai

a) A közlekedési területeket és létesítményeket, azok szabályozási szélességét és védőtávolságát a szabályozási tervlap tartalmazza.

b) A közlekedési területre vonatkozó építésügyi hatósági engedély kiadása, a területen belüli építési tevékenység folytatása csak az illetékes közlekedési hatóság előírása szerint és az ágazati szabványok és előírások figyelembevételével történhet.

c) A közutak szabályozási szélességei a következők.

ca) 51. számú út: meglevő szakaszon: a kialakult szélesség tervezett szakaszon: min 30 m

cb) 5106. jelű út: meglévő szakaszon és tervezett szakasz Vasút utcai szakaszán a kialakult méret, tervezett szakaszon: min 22 m

cc) 5308. jelű út: kialakult méret

cd) meglévő önkormányzati úthálózatnál: a szabályozási tervlap szerinti korrekciók figyelembevételével a kialakult helyzet

ce) új utcáknál: min 12 m

d) Az országos utak beépítésre nem szánt terület melletti szakaszán az út tengelyétől számított 50-50 m-es, az 51. sz. főút esetében 100-100 m-es védőtávolság van érvényben.

e) A Kunszentmiklós-Dunapataj vasútvonal mentén a szélső vágánytól számított 50-50 m-es védőtávolság van érvényben.

f) Egyéb utak védőtávolsága a beépítésre nem szánt terület melletti szakaszon tengelytől számított 10-10 m.

g) Vegyes használatú útburkolat csak egységes szemléletben , egyidejűleg készített közlekedési-, közmű és kertépítészeti tervek szerint építhető.

(8)115 Önkormányzati kiszolgáló út minden (KÖu-3) és (KÖu-4) jelű övezetbe tartozó közút, amelyre a következők vonatkoznak:

a) Szabályozási szélességüket a szabályozási terv ábrázolja.

b) Szabályozási tervi ábrázolás hiányában szabályozási szélességük: 8 m, az alábbi kivételekkel:

ba) legfeljebb 3 db telek kiszolgálására szolgáló, legfeljebb 100m hosszú út: 6,0 m,

bb) hálózati jelentőségű dűlőút: 12m

bc) tengely-szimmetrikusan alakítandó ki, amitől meglévő beépítés, természeti akadály vagy jogszerűen kialakított műtárgy -beleértve a vízelvezető árok, rézsü is- esetén lehet csak eltérni.

bd) A szabályozási szélességen belüli telekrész nem keríthető.

Zöldterület

30. §116 (1) Zöldterületen az alábbiak helyezhetők el:

a) pihenést és testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér..)

b) a terület fenntartásához szükséges építmény

(2) A zöldterületek az alábbi övezetekre tagolódnak:

a) (Z) lakóterületi ill. üdülőterületi közpark

b) (Z-V) védelmi j zöldterület

c) (Z-E) extenzív zöldterület

d) (Z-K) kegyeleti park

(3) Zöldterület övezeti előírásai

a) (Z) közpark övezet a települési szintű zöldfelületi ellátás övezete , amelyet a településközponti elhelyezkedés, az intenzív használat és jelentős településképi érték jellemez.

aa) Az övezetben sétaút, pihenőhely, játszóhely, pihenést szolgáló kerti berendezés, kerti pavilon, köztéri berendezés elhelyezhető.

ab) Az övezetben csak egységes hangulatú, karakterű köztéri berendezések engedélyezhetők.

ac)117 ac) Z* övezetben a viziturizmussal kapcsolatos építmény, sétaút, játszóhely, köztéri berendezés helyezhető el.

b) (ZV) védelmi jelentőségű zöldterület

ba) az övezetben semmilyen építmény vagy berendezés nem helyezhető el.

bb) az övezet közparkká alkalmasságát tételét –azaz önkormányzati tulajdonba-vételt- megelőzően mezőgazdasági és erdőgazdasági hasznosítása lehetséges.

c) (Z-E) extenzív zöldterület

ca) az övezet fásítandó

cb) az övezetben gépjármű célforgalomra burkolt felület és fásított gépkocsiparkoló kialakítható.

d) (Z-V) kegyeleti park

da) az övezetben kertészeti berendezéseken kívüli építmény nem helyezhető el.

db) az övezet mezőgazdasági hasznosítása ideiglenes és átmeneti jelleggel sem engedhető meg.

Erdőterület

31. § (1)118 Erdőterületbe a szabályozási terven lehatárolt telkek tartoznak.

(2)119 Erdőterület rendeltetése szerint Eg jelű gazdasági erdő vagy Ev jelű védelmi erdő

(3) Az erdőterület előírásai

a) Az erdőként nyilvántartott telkekre az alábbiakon túl az erdőtörvény rendelkezéseit is alkalmazni kell.

c) A terület határa az erdészeti hasznosítású telkek számának változásával értelemszerűen változik.

Mezőgazdasági terület

32. § (1) Mezőgazdasági területnek minősül a község teljes beépítésre nem szánt területe az erdő -, a közlekedési-, közműelhelyezési és egyéb területek kivételével az SZT-3 terv és a földhivatali nyilvántartás szerint mezőgazdasági művelésben nyilvántartott külterületi ingatlanok.

(2) Mezőgazdasági területen az övezeti előírások figyelembevételével az alábbiak helyezhetők el:

a) mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó üzemi jellegű építmények

aa) különböző mezőgazdasági szolgáltatások (javító műhelyek, fafeldolgozók)

ab) élelmiszeripari feldolgozás , sütöde, savanyítóüzem, pince , hűtőház, vágóhíd, élelmiszerraktárak

b) mezőgazdasági építmények

ba) présház

bb) pince

bc) állattartó épületek

bd) növénytermesztés épületei

c) Az ellátással kapcsolatos építmények az alábbiak rendelteltetéssel:

ca) kiskereskedelem

cb) sport

cc) falusi turizmus

cd) ismeretterjesztés

d) a mezőgazdasági termeléshez indokolt helyben lakást biztosító lakóépület és a háztartással kapcsolatos épületek

e)120 Szennyvíztisztító egyéb jogszabályi feltételek teljesítésével M1 jelű övezetben elhelyezhető.

(3)121 A mezőgazdasági terület a szabályozási terv szerint az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (M1) általános mezőgazdasági övezet

b) (M2) vízvédelmi és javasolt természetvédelmi övezet

c) (Mt) beépítési tartalék övezet

d) (Mk) kertes mezőgazdasági övezet

(4)122123

(5)124 Mezőgazdasági terület részletes övezeti előírásai:

a)125 a) M1 jelű általános mezőgazdasági övezetben

aa) A 32. § (2) a-b szerinti épületek az alábbi feltételekkel építhetõk telek min 1500 m2, beépítési mód: szabadonálló, építménymagasság: max 4,5 m, amely a technológia függvényében változhat, beépítettség: max 3%

ab) A 32. § (2) c) szerinti épületek az alábbi feltételekkel építhetõk telek min 1500 m2, beépítési mód: szabadonálló, építménymagasság: max 7,5 m, beépítettség: max 3%

ac) A 32. § (2) d) szerinti épületek az alábbi feltételekkel építhetõk telek 1 kat. hold azaz min 6000 m2, beépítési mód: szabadonálló ill. kialakult helyzet, építménymagasság: max 4,5 m

b)126 M2 jelű vízvédelmi és javasolt természetvédelmi övezetben:

ba)127 természetvédelmi és vízügyi kutatást, oktatást és kezelést -beleértve a legeltető állattartással kapcsolatosakat is- szolgálók kivételével építmények nem helyezhetők el.

bb) újjáépítés a mezőgazdasági területre vonatkozó általános előírások szerint megengedett.

c)128 Mt jelű beépítési tartalék övezetben a mezőgazdasági terület általános előírásai szerintiek csak 10 ha-nál nagyobb telekre építhetők.

d)129 Mk jelű kertes mezőgazdasági övezetben épület nem helyezhető el.

130Vízgazdálkodási terület

33. §131 (1) Vízgazdálkodási terület VT és Vgy övezetekre tagolódik.

(2) VT övezetre az általános előírások vonatkoznak.

(3) Vgy jelű Belterületi vízgyűjtő övezet:

a) A felszíni vízgyűjtő és zöldfelületi környezetük területe,

d) Kizárólag rekreációs kerti építmények, berendezések helyezhetők el.

(4) Egyéb terület (VT) jellel a vízgazdálkodási terület. Előírásait az OTÉK 30. §-a tartalmazza.

KÖZTERÜLETEK ELŐÍRÁSAI

34. § (1) A közterületek lehatárolását a szabályozási terv tartalmazza: azt területfelhasználási határvonalként vagy szabályozási vonalként ábrázolja.

(2) Önálló övezetbe tartozó közterületekre vonatkozó építési, környezetalakítási szabályokat a közlekedési terület övezeti elõírásai tartalmazzák.

(3) A piac épülete kivételével közterületen csak az OTÉK 32. § szerintiek helyezhetők el.

(4)132 Az (Lf-1HF) falusias lakóterület halmazos szerkezetű övezetének fésűs beépítésű alövezetének közterületeire vonatkozó előírások az alábbiak:

a) Új elektromos és közművezeték csak föld alatt helyezhető el.

b) Gazdasági bejárat a teresedésre nem nyitható.

c) Forgalomszervezési megoldásoknál és burkolat kialakításánál a gyalogos forgalom -, ill. felület elsődlegessége biztosítandó.

(5) Utcai fasor az alábbiak figyelembevételével telepítendő:

a) telekhatártól, épülettől kiskoronájú fa: min 2,0 m

b) középkoronájú fa min 2,5 m

c) nagykoronájú fa min 3,5 m

(6) Magas és mélyépítési munkák miatt a növényzetben keletkezett kárra a faérték számítás alapján megváltási ár szabható ki.

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVÉDELEM ELŐÍRÁSAI

35. § (1)133 Dunapataj országos építészeti értékvédelemben részesülő területét és építményeit a szabályozási terv ábrázolja és e rendelet függeléke tartalmazza.

(2)134 A helyi építészeti értékvédelem elemei az alábbiak:

a)135 -he- jellel a helyi védelmi területet a szabályozási terv lehatárolja.

b) helyi védettségű közterületen a közterületi alakzat védelme biztosítandó.

c) helyi védettségű beépítés a Hartai út és az Ordasi út, amelyekben a beépítési karakter védelme biztosítandó.

d)136 H1 jelű helyi védettségű épületek az alábbiak:

da) Ének zenei iskola (1331 hrsz)

db) 137

dc) Bencze kastély (4501 hrsz)

e) H2 helyi védettségű épület egyes épületrészeinek védelme biztosítandó, jelölésük (SZT-1) terven

f)138 a-e) szerintiek irányadó jelleggel a külön önkormányzati rendelet részletes szabályozásig veendők figyelembe.

RÉGÉSZETI ÉRTÉKVÉDELEM ELŐÍRÁSAI

35/A. § (1) Régészeti lelőhelyeken belül építési munka csak a kulturális örökségvédelmi szakhatósági közreműködéssel végezhető.

(2)139 Régészeti lelőhelyeket e rendelet függeléke tartalmazza.

(3)140 Régészeti lelőhelyekkel érintett területen bánya nem létesíthető.

VÉDETT ÉS VÉDŐTERÜLETEK ELŐÍRÁSAI

36. § (1) A természetvédelem érdekében szükséges építési korlátozásokat a vonatkozó övezeti előírások tartalmazzák.

(2) Az egyes vonalas létesítmények védősávjában építés csak az illetékes szakhatóság hozzájárulásával lehetséges:

a) vízügyi védőterületek az alábbiak: csatornáknál partélétől: 10 m szabadon hagyandó, állandó épület min 15 m-re

b) közlekedési védőterület 51. számú országos fõút tengelyétől külterületen 100-100 m, országos mellékutak tengelyétõl külterületen 50-50 m

c) közművezetékek távvezeték hálózati energiaellátó és közműlétesítmények védőterületi az illető szabványnak megfelelően: földgáz távvezeték ( NA 150 ) 60 -63 bar, 20 -20 m, elektromos távvezeték 120 kV 13 - 13 m, 25 -30 kV 5 - 5 m, vízműkutak - vízügyi előírások szerint

d) közművek védőtávolságai: szabványok szerint

(3)141 Amennyiben valamely létesítmény védőterületet igényel, azt saját telken belül kell biztosítani.

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI FELADATOK MEGVALÓSULÁSÁT BIZTOSÍTÓ SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK

37. §142 (1) Jelen rendelethez tartozó szabályozási tervben foglaltak megvalósítása érdekében Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete az alábbi sajátos jogintézményekkel él és rendelkezik róluk:

a) tilalmak

b) elővásárlási jogok

c) helyi közút céljára történő lejegyzések

d) útépítési és közművesítési hozzájárulások

e) településrendezési kötelezések, amely: beépítési kötelezettség, helyrehozatali kötelezettség

f)143144 kisajátítás

(2) Tilalmak: Határidő nélküli telekalakítási és építési tilalom van az alábbi telken:

a) vízvédelmi érdekből, az árvízvédelmi töltéstől mért 20m-es sávban: 130, 123, 133, 136, 137, 138, 2511, 2514, 2533, 2536, 2537, 2538 hrsz

b) vízvédelmi érdekből zöldfelület alakítási célból: 2581/3, 2583, 2589, 2590, 2591, 2592, 2593, 2594, 2595, 2602, 2603, 2604/2 hrsz

c) utcanyitás érdekében 2074, 2079 hrsz

(3) Tilalmak: Szelidi volt zártkerteknél a vízpart felőli telekhatártól mért 20m-es teleksávra építési tilalom vonatkozik.

(4) Elővásárlási jog: A szabályozási terv megvalósítása érdekében Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete külön rendelkezik.

(5) 145Helyi közút céljára történő lejegyezések

a) Szabályozási terv szerint a meglévő telekhatárok és a szabályozási vonal közötti telekrészek:

b) Szabályozási terv hiányában az övezeti előírásnak megfelelő telekrészek.

(6) Útépítési és közművesítési hozzájárulások: Útépítési és közművesítési hozzájárulásról Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete az önkormányzati infrastruktúra fejlesztésekkel és a telekalakításokkal összefüggésben külön rendelkezik.

(7) Beépítési kötelezettség: Beépítési kötelezettség vonatkozik a szabályozási terv szerint rögzített, kialakult beépítettségű Hartai úti, Kalocsai úti és Ordasi úti építési telkekre. A beépítési kötelezettség ezen rendelet hatálybalépését követő 5 év. Az ezt követően avulás miatt bontásra kötelezett vagy bontásra engedélyezett épületek lebontását követően beépítetlenné váló építési telkek esetében a jogerős engedély kiadásától, egyéb avulást követően a bontási munkák megkezdésétől számított 5 év. A beépítés elmulasztása esetén a telek kisajátítását kezdeményezheti az önkormányzat képviselő-testülete.

(8)146 Helyrehozatali kötelezettség.

(9)147 Kisajátítás: Kisajátítással érintett területek:

a) A természetközeli gyep megtartása érdekében: 0178 hrsz

b) Gólya utca északi végében a szabályozási terv szerinti közútterület.

ÉRTELMEZŐ ÉS ZÁRÓRENDELKEZÉSEK

38. § (1) Jelen rendelet alkalmazása tekintetében:

a)148 kialakult állapot: az építési övezeti előírásoktól eltérő, jogszerűen kialakított telek és épület elhelyezési mód (beépítés)

b) kialakult építési vonal: tömboldalnyi hosszon a meglévő épületek utcai építési vonala

c) meglévő épület: jogerős építési ill. használatbavételi engedéllyel rendelkező ill. több mint 10 éve használatba vett épület (építmény)

d) szolgálati lakás: gazdasági területen a tulajdonos-, használó-, és a személyzet számára lakás, amelyhez önálló telek nem tartozhat.

e) Háztartással kapcsolatos épület: a háztartással kapcsolatos nyárikonyha, mosókonyha, szárító, barkácsműhely, tárolóépítmények (tüzelõanyag, szerszámkamra, szín, fészer, magtár, góré, csűr, pajta és más tároló) állattartó épületek járműtároló (gépkocsi, motorkerékpár, munkagép stb.)

f) Áttört kerítés: legfeljebb 0,8 m-es tömör lábazatú kerítés, amely áttört felületének tömör (zárt ) része max 20%,

g) Zöldfelületi mutató: a zöldfelület és a telek területének %-ban kifejezett mértéke

h) Zöldfelület: a telek azon növényzettel borított területe, amelynek talaja szerves kapcsolatban van az eredeti talajszelvénnyel ezáltal az élõvilág számára élőhelyül szolgál.

i) Kialakult telekhatár: telkeket elválasztó határvonal, amelyet az ingatlanbejegyzés hitelesít.

j)149 Újjáépítés: adott helyen igazolt módon korábban ott álló építmény visszaépítését szolgáló építési tevékenység.

(2) Jelen rendelet 2006. június 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az összevont rendezési terv szabályozási előírásairól szóló 13/1993.(XI.2) Ök. számú és a Szelidi -tó üdülőterület építési elõírásairól szóló 14/1993.Ök. sz. önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.

Jogharmonizációs záradék150

39. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/Ek irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályba lép 2017. január 15-től.

3

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)a) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

4

16/2013.(VI.29.) rendelet 1.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

5

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította 2015.dec. 21.hatállyal

6

A 2. § (3) bekezdés b) pontját a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 2.§-a módosította. Hatályba lép: 2017. január 15.

8

Módosította a 2/2013.(I.28.) számú önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2013. január 1-től.

9

Módosította a 6/2008. (IV. 28.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2008. május 1-től.

10

Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.28.) számú rendelet 2.§. (2) bekezdése. Hatályos 2013. január 28-tól.

11

Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.28.) számú rendelet 2.§. (2) bekezdése. Hatályos 2013. január 28-tól.

12

Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.28.) számú rendelet 2.§. (2) bekezdése. Hatályos 2013. január 28-tól.

13

Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.28.) számú rendelet 2.§. (2) bekezdése. Hatályos 2013. január 28-tól.

14

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) a) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

15

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) a) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

16

Az 5. § a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

17

16/2013.(VI.29.) rendelet 2.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

18

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet iktatta be 2015. december 21. hatállyal

19

16/2013.(VI.29.) rendelet 3.§-a módosította Hatályos 2013. július 29-től

20

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)b) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

21

(6)-(8) bekezdéseket és alcímét 16/2013.(VI.29.) rendelet 4.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

22

16/2013.(VI.29.) rendelet 5.§(1) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

23

ba) és c) pontokat 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3) d) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

24

16/2013.(VI.29.) rendelet 5.§(2) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

25

16/2013.(VI.29.) rendelet 6.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

26

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) b) pont „KEL” szövegrészt „Lke” szövegrészre módosította

27

A 10. § (2) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

28

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)e) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

29

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)e) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

30

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)f) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

31

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) c) pont „FL” szövegrészt „Lf” szövegrészre módosította

32

A 12. § (1) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

33

A 12. § (2) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

34

A 12. § (3) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 12. § (4) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

36

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) c) pont „FL” szövegrészt „Lf” szövegrészre módosította

37

16/2013.(VI.29.) rendelet 7.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

38

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

39

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

40

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

41

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 6.§(1) bekezdése módosította. Hatályba lép: 2017. január 15-től.

42

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

43

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

44

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 6.§(1) bekezdése módosította. Hatályba lép: 2017. január 15-től.

45

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította 2013. július 29-től

46

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

47

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította 2013. július 29-től

48

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

49

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította 2013. július 29-től

50

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

51

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont módosította 2013. július 29-től

52

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

53

(2) és (4) bekezdésekben „TV” szövegrészt „Vt” szövegrészre 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2)d) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

54

16/2013.(VI.29.) rendelet 8.§(1) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

55

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3.§(1) bekezdés iktatta be 2015. december 21.hatállyal

56

Kiegészítette a 20/2017.(XII.18.) számú rendelet 1.§. (1) bekezdése. Hatályos 2018.01.01-től.

57

A 14. § (3) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

58

16/2013.(VI.29.) rendelet 8.§(2) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

59

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)g) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

60

16/2013.(VI.29.) rendelet 8.§(2) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

61

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)h) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

62

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)h) pont módosította 2013. július 29-től

63

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)h) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

64

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)h) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

65

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3.§(2) bekezdés iktatta be 2015. december 21.hatállyal

66

20/2017.(XII.18.) rendelet 1.§.(2) bek. módosította. Hatályos 2018. január 1-től.

67

A 14. § (4) bekezdés e) pont ec) alpontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

68

A 14. § (4) bekezdés e) pont ee) alpontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

69

A 14. § (4) bekezdés e) pont eh) alpontját a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdése iktatta be.

70

20/2017.(XII.18.)rendelet 1.§.(1) bekezdése módosította. Hatályos 2018. január 1-től.

71

16/2013.(VI.29.) rendelet 9.§(1) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

72

aa), ab), ba) és bb) alpontokat 18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 3.§-a módosította. Hatályba lép 2017. január 15-től.

73

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2)e) pont „KG” szövegrészt „Gksz” szövegrészre módosította

74

A 16. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

75

16/2013.(VI.29.) rendelet 9.§(2) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

76

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)i) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

77

16/2013.(VI.29.) rendelet 9.§(2) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

78

A 16. § (4) bekezdés b) pont bb) alpontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

79

16/2013.(VI.29.) rendelet 9.§(2) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

80

Az új alponttal a 6/2008. (IV. 28.) számú önkormányzati rendelet 2. §-a egészítette ki. Hatályos 2008. május 1-től.

81

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)i) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

82

16/2013.(VI.29.) rendelet 9.§(2) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

83

(2) és (4) bekezdésekben „IG” szövegrészt „Gip” szövegrészre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) a) pont Hatályos 2013. július 29-től

84

A 17. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

85

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)j) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

86

(2) és (4) bekezdésekben „ÜÜ” szövegrészt „Üü”szövegrészre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) f) pont Hatályos 2013. július 29-től

87

A 19. § (3) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

88

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)k) pont módosította 2013. július 29-től

89

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)k) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

90

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)k) pont módosította 2013. július 29-től

91

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)k) pont módosította 2013. július 29-től

92

2) és (4) bekezdésekben „HÜ” szövegrészt „Üh”szövegrészre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) g) pont Hatályos 2013. július 29-től

93

A 20. § (2) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

94

A 20. § (3) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

95

A 20. § (4) bekezdés a) pontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

96

Módosította a 6/2008. (IV. 28.) számú önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2008. május 1-től.

97

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)l) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

98

A 20. § (4) bekezdés b) pontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

99

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)l) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

100

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)l) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

101

d) pontot 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)m) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

102

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)n) pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

103

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)n) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

104

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)o) pont módosította Hatályos: 2013. július 29.-től

105

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)o) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

106

20/2017.(XII.18.) rendelet 2.§. módosította. Hatályos 2018. január 1-től.

107

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 6.§(29 bekezdése hatályon kívül helyezte 2017. január 15-től.

108

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)p) pont hatályon kívül helyezte 2013. július 29-től

109

16/2013.(VI.29.) rendelet 11.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

110

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 4.§(1) bekezdés módosította 2015. december 21.hatállyal

111

A 27/A. § (2) bekezdés c) pontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

112

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 4.§(2) bekezdés módosította 2015. december 21.hatállyal

113

„KÖ” szövegrészt „KÖu”szövegrészre, „lakóutak” szövegrészt „kiszolgáló utak” szövegrészre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) h) pont Hatályos 2013. július 29-től

114

A 29. § (3) bekezdés b) pontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

115

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 5.§-a iktatta be 2015. december 21.hatállyal

116

(2)-(4) bekezdésekben „KP” szövegrészt „Z” szövegrészre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) i) pont Hatályos 2013. július 29-től

117

16/2013.(VI.29.) rendelet 13.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

118

A 31. § (1) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

119

A 31. § (2) bekezdése a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

120

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(1) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

121

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(2) módosította Hatályos 2013. július 29-től

122

A 32. § (4) bekezdését a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

123

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(3) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

124

c)-d) pontokat 16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(4) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

125

aa), ab) és ac) pontokat 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)r)pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

126

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(4) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

127

18/2016.(XII.19.) önkormányzati rendelet 4.§-a módosította. Hatályba lép: 2017. január 15-től.

128

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(4) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

129

16/2013.(VI.29.) rendelet 14.§(4) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

130

„Egyéb terület” címet „Vízgazdálkodási terület” címre módosította 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2) j) pont Hatályos 2013. július 29-től

131

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a módosította 2015. december 21.hatállyal

132

16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(2)c)pont „LF” szövegrészt Lf”módosította Hatályos 2013. július 29-től

133

16/2013.(VI.29.) rendelet 15.§(1) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

134

b) és c) pontokat 16/2013.(VI.29.) rendelet 19.§(3)s)pont módosította Hatályos 2013. július 29-től

135

16/2013.(VI.29.) rendelet 15.§(2) bekezdés módosította Hatályos 2013. július 29-től

136

A felsorolásból a „Művelődési Ház (1330/1 hrsz.)” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 13/2009. (VI. 12.) számú önkormányzati rendelet 1. §-a 2009. július 15. időponttól.

137

A felsorolásból a „Pataji Múzeum (1797 hrsz.)” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 21/2011.(IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2011. szeptember 27-től.

138

16/2013.(VI.29.) rendelet 15.§(2) bekezdés iktatta be Hatályos 2013. július 29-től

139

16/2013.(VI.29.) rendelet 16.§-a módosította Hatályos 2013. július 29-tő

140

16/2013.(VI.29.) rendelet 16.§-a módosította Hatályos 2013. július 29-től

141

A új bekezdéssel a 6/2008. (IV. 28.) számú önkormányzati rendelet 6. §-a egészítette ki. Hatályos 2008. május 1-től.

142

(6) és (7) bekezdés számozását 24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 8.§(5)a)-b) pontok módosították 2015. december 21.hatállyal.

143

Kiegészítette a 24/2012.(IX.10.) számú önkormányzati rendelet 1.§. (1) bekezdése. Hatályos 2012. szeptember 10-től.

144

Kiegészítette a 2/2013.(I.28.) számú önkormányzati rendelet 1.§. (1) bekezdése. Hatályos 2013. január 28-tól.

145

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 7.§-a módosította 2015. december 21.hatállyal

146

24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 8.§(5)c) pont hatályon kívül helyezte.

147

16/2013.(VI.29.) rendelet 17.§-a módosította Hatályos 2013. július 29-től

148

A 38. § (1) bekezdés a) pontja a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

149

16/2013.(VI.29.) rendelet 18.§-a iktatta be Hatályos 2013. július 29-tő

150

Az új szakasszal a 20/2009. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 2. §-a egészítette ki. Hatályos 2009. december 29-től.

151

Az 1. melléklet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

152

A 2. melléklet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.

153

A 3. melléklet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg.

154

A 4. mellékletet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (4) bekezdés - 4. melléklete iktatta be.

155

Az 5. mellékletet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (5) bekezdés - 5. melléklete iktatta be.

156

A 6. mellékletet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (6) bekezdés - 6. melléklete iktatta be.

157

A 7. mellékletet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (7) bekezdés - 7. melléklete iktatta be.

158

A 8. mellékletet a Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 12. § (8) bekezdés - 8. melléklete iktatta be.