Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2023. 06. 15

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2023.06.15.

1 Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált és a településrendezési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pont szerinti állami főépítészi hatáskörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóságnak, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának, valamint Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2017. (VII.7.) rendelete szerinti partnerek véleménye alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1.2

1. §3

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Átlátható kerítés: ahol a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg.

2.4

3. Háromszintű takaró növényzet: füves beültetés, talajtakaró- és bokor telepítés, valamint fa kiültetés egyidejű alkalmazása

4. Helyi egyedi védettségű elem: jelen rendeletben védelem alá helyezett, országos védelem alatt nem álló, helyi értéket hordozó építmény, vagy építményrész, amelyet az építés időpontjában fennálló állapota szerint, értékeit megőrizve kell fenntartani.

5. Helyi egyedi védettségű elem közvetlen környezete: Az ingatlan, amelyen a helyi egyedi védettségű elem található, továbbá az azzal szomszédos és a közterület szemközti oldalán az utcai telekhatárával átfedésben lévő telkek.

6. Információs vagy más célú berendezés: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § 4. pontjában meghatározott berendezés.

7. Kitelepülés: közterületen, vagy ezekhez közvetlenül csatlakozó magánterületen szabadtéri vendéglátási-, kereskedelmi célú tevékenységet kiszolgáló bútorzat, berendezés kihelyezése.

8. Látványterv: a tervezett létesítmény adott helyszínre illesztett teljes tömegének és részleteinek (tető, homlokzat, nyílászárók, színezés, gépészeti elemek) a környezethez való viszonyát több nézőpontból bemutató – rajzos vagy képi – megjelenítés.

9.5

10. Reklámtotem: egy vagy több vállalkozás cégérét, vagy cégtábláját tartalmazó, toronyszerű hirdető-berendezés.

11. Táblás burkolat: minden olyan, magastetőn alkalmazott fedés, amely anyagától eltérő megjelenést, textúrát mutat (pld: cserép-, vagy pala mintázatú, bitumenes zsindelylemez, nagy táblás hullámlemez, cserépfedés utánzatú fémtábla ún. „cserepeslemez”)

12. Tájba illesztés: Építmény, egyéb létesítmények, növényelrendezés táji adottságokkal harmonizáló elhelyezése és kialakítása (táji adottságokhoz illő forma-, anyag- és színhasználat révén), létesítmény és környezete összhangjának biztosítása.

13. Telepszerűen beépített terület: Úszótelkes rendszerben beépített terület, vagy legalább három, kettőnél több főrendeltetésű egységet tartalmazó épületekkel beépített telek.

14. Vendéglátó terasz: közvetlenül vendéglátó egységhez kapcsolódó, kültéri fogyasztásra berendezett felület.

15.6 Élénk homlokzatszínezés: telített, élénk színárnyalatú homlokzati burkolóanyagok használata.

16.7 Természetes anyagok: a természetben előforduló, azok kémiai átalakítása nélkül felhasználható anyagok (kő, fa, pala, égetett tégla és cserép, fémlemez).

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

3. A helyi védelem célja, fajtái

3. § (1) A helyi védelem célja a Balatonfüred településképe és történelme szempontjából meghatározó, műemléki védelem alatt nem álló építészeti örökség megőrzése a jövő nemzedékei számára.

(2) A helyi védelem alatt álló épített értékek – tulajdonformára való tekintet nélkül – a város kulturális kincsének részei, ezért megőrzésük, fenntartásuk, méltó használatuk és bemutatásuk közérdek. Tilos a helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

(3) A helyi védelem alkalmazott fajtái:

a) helyi területi védelem, és

b) helyi egyedi védelem.

(4)8 A helyi területi védelem lehatárolását a rendelet 1. melléklete ábrázolja.

(5)9 A helyi egyedi védelem alá tartozó elemeket a rendelet 1. melléklete ábrázolja, a védett elemek listáját a 3. melléklet tartalmazza.

4. A helyi védelem feladata

4. § (1) A helyi védelem feladata a védelmet igénylő építészeti örökség

a) meghatározása, dokumentálása,

b) nyilvántartása, és

c) a lakossággal történő megismertetése.

(2)10

5. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai

5. § (1)11 Az e rendelet 1., 3. és 4. mellékleteiben szereplő területek és elemek védettségét szakmai munkacsoport (a továbbiakban: SzM) javaslata alapján a Képviselő-testület módosíthatja. A szakmai munkacsoport összetétele:

a) a városi főépítész, (továbbiakban: Főépítész) egyben az SzM elnöke,

b) a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság delegált tagja,

c) a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság delegált tagja,

d) Balatonfüred Városért Közalapítvány delegált tagja, és

e) esetenként felkért örökségvédelmi tanácsadó.

(2) Helyi védelem akkor szüntethető meg, ha a védetté nyilvánításkor fennálló értékek elpusztultak, vagy helyre nem állíthatóan károsodtak.

(2a)12 Helyi védelem alatt álló építmény teljes, vagy részleges bontása, csak az SzM ajánlásának figyelembevételével hozott Képviselő-testületi döntés alapján történhet, valamint akkor, ha az közvetlen életveszély elhárítása érdekében elkerülhetetlen.

(2b)13 Helyi védett elem bontása, csak az arról készült részletes felmérési dokumentáció SzM-nek történő átadását követően végezhető.

(3) A helyi védelem módosítását bármely természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet írásban kezdeményezheti.

(4) A kezdeményező módosítási kérelmének legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) az érintett érték megnevezése, leírása, ismertetése,

b) a módosítás indoklása,

c) bontási szándék esetén az építmény állapotát bemutató statikai szakvélemény,

d) az érintett építmény helyének adatai (utca, házszám, helyrajzi szám, telken belül az épület megjelölése),

e) az érintett érték korábbi építési fázisainak fellelhető archív dokumentumai,

f) terület érintettsége esetében, annak pontos körülhatárolása,

g) fotódokumentáció, és

h) a kezdeményező neve és címe.

6. Képviselő-testület döntésével összefüggő feladatok

6. § (1)14

(2)15

(3) A védetté nyilvánításról, illetve a védettség megszüntetéséről szóló Képviselő-testületi döntésről a Polgármester írásban értesíti

a) a védelemmel vagy védelem megszüntetésével érintett valamennyi ingatlan tulajdonosát és használóját,

b) a javaslattevőt, és

c)16 az ingatlanügyi hatóságot.

(4)17 Az Képviselő-testület a helyi védelem alatt álló egyedi elemeket „Helyi építészeti örökség, védett érték” feliratú – az Képviselő-testület által készíttetett és kihelyezett – táblával jelölheti meg, amelyeknek cseréjéről, pótlásáról gondoskodik.

7. A helyi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

7. § (1) A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2)18 A tulajdonos (1) bekezdés szerinti kötelezettsége kiterjed a helyi védelem alatt álló elem minden alkotórészére.

(3)19 A helyi egyedi védelem alatt álló érték megfelelő fenntartását és megőrzését megfelelő használattal kell biztosítani. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a polgármester figyelmezteti a tulajdonost a kötelezettségére és helyrehozatali kötelezési eljárásban kezdeményezi az értékromlás megállítását.

(4)20

(5) A helyi védelmet jelölő tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

8. Településképi szempontból meghatározó területek megállapítása

8. § (1) Településképi szempontból meghatározó területek:

a) Történeti Fürdőtelep és környezete (Reformkori városrész),

b) Történeti településközpont és környezete – Ófalu, Arács,

c) Kertvárosias lakó- és üdülőterületek,

d) Telepszerűen beépített lakó- és üdülőterületek,

e) Jellemzően vegyes, városias beépítésű területek,

f) Rekreációs- és üdülőterületek,

g) Gazdasági, szolgáltató területek,

h) Átalakuló területek,

i) Jelentős zöldfelülettel rendelkező területek - parkok, temetők, erdők,

j) Tájkaraktert meghatározó zöldterületek,

k) Általános mezőgazdasági területek,

l) Kertes mezőgazdasági területek,

m) Vasúti területek, és

n) Fő közlekedési útvonalak területe

(2) A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolását a 2. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

9.21 Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó településképi követelmények

9. § (1)22

(2)23

(3)24

(4) A telek természetes terepfelülete építési helyen kívül csak indokolt esetben – a telekhasználat műszaki követelményeinek (gyalogos megközelítés, csapadékvíz-elvezetés stb.) – biztosítása érdekében változtatható meg tereprendezéssel.

(5)25 Ha a telek mérete, vagy lejtési viszonya nem teszi lehetővé a tereprendezés nélküli építkezést, akkor követni kell a földegyenleg elvét, amikor a kiemelt és visszatöltött föld mennyisége közel azonos.

(6)26 A telekre a település hatályos Helyi Építési Szabályzatában megállapított zöldfelületi nagyság minden 150 m2-ére számított legalább 1 db lombos fát, a kerítés belső oldalán cserjét, és gyepet vagy egyéb talajtakarót kell telepíteni.

(7)27 Oldalkertben fölbe süllyesztett épületszintre vezető rámpa és lépcső mellett legalább 1 méter széles termőtalaj sávot kell biztosítani, amelybe a szomszédos telek irányába takaró növényzetet kell telepíteni.

(8)28 Kertépítészeti tervben kell meghatározni a tereprendezés és zöldfelületek kialakítását:

a) a Történeti Fürdőtelep és környezete (Reformkori városrész), a Történeti településközpont és környezete – Ófalu, Arács, Kertvárosias lakó- és üdülőterületek, a Jellemzően vegyes, városias beépítésű területek, a Rekreációs- és üdülőterületek településképi szempontból meghatározó területeken,

b) a védett területen lévő telken, valamint a védelemmel érintett építmény telkén végzett építési tevékenység esetén,

c) a legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építése esetén vagy

d) az 1 m-es magasságot meghaladó tereprendezés esetén.

(9)29 A kertépítészeti tervnek legalább M=1:200-as léptékű tervrajzon tartalmaznia kell:

a) a burkolatok, lépcsők, támfalak és egyéb kerti létesítmények – pergola, filagória (kerti pavilon), medence, kerti tó – javasolt anyagát, tervezett helyét, méretét és metszetét,

b) a minimálisan kiültetésre kerülő növények helyét, a cserjefoltok magasságának (magas, középmagas, alacsony talajtakaró) megkülönböztetésével, ezek darabszámát, az ültetésre javasolt fajok megnevezésével, valamint a műszaki leírást,

c) terepmagassági adatokat tartalmazóhelyszínrajzot,

d) favédelmi, fakivágási tervet és

e) tereprendezési tervet 1,0 m magasságot meghaladó tereprendezés esetén.

10. § (1)30

(2)31

(3)32 Építmények tetőformáját, homlokzati tagolását, anyaghasználatát, színezését az adott környezet arculatához, építészeti hagyományokhoz illeszkedően, az adott tömbben jellemző módon kell kialakítani.

(4)33 Tetőtér bevilágítását szolgáló tetőfelépítményeket, ablakokat egy sorban, azonos magasságban kell kialakítani.

(5)34 Magastetős épület esetében a térdfal magasságát úgy kell kialakítani, hogy arányos épület- éstetőformát eredményezzen.

(6) Magastető síkjainak dőlésszöge

a) földszintes épületen tetősíkok dőlésszöge legalább 35 fok, legfeljebb 45 fok, illetve

b) emeletes épületen tetősík dőlésszöge legfeljebb 35 fok lehet.

(7)35 Épület közterület felőli homlokzatának tetősíkján legfeljebb az adott tetősík átlagszélességének 25%-án létesíthető tetőfelépítmény, tetősík-ablak, tetőbevágás.

(8)36 Lapostetős épület akkor alakítható ki, ha az adott tömbben az épületek több mint fele már lapostetős kialakítású.

(9)37 Lapostetős épület legfelső szintjének visszahúzott kialakítása nem fogadható el.

11. § (1) Fő rendeltetésű épület magastetőin nem alkalmazható

a) bitumenes zsindely,

b) hullámpala, és

c) műanyagfedés.

(2)38 Magastető héjazatának színe kék, zöld, sárga, élénk piros, fekete (antracit), sötétszürke, sötétbarna és fehér színű nem lehet. A tetőfedő anyagok közül csak az agyagszín, a tégla-, terrakotta vörös, barnás-vöröses színűek és ezek árnyalatai, illetve természetes építőanyagok használata esetén azok természetes színei alkalmazhatók. Szürke és barna színű tetőfedés a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.

(2a)39 Eltérő rendelkezés hiányában cserepeslemez műszaki szükségszerűségből, csak kivételes esetben, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon, kőszórt felülettel, terrakotta színben engedélyezhető.

(2b)40 Természetes pala kizárólag közhasználatú épületeken, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.

(3) Azokon a lapostetőkön, amelyekre a felsőbb épületszintekről, vagy a környezetéből rálátás adódik, tetőkertet kell kialakítani és fenntartani.

(4)41 Az épületek közterületről látható homlokzatán edzett üvegmellvéd és üvegkorlát nem létesíthető.

(5)42 Mellvédek, korlátok utólagos belátást gátló takarása fonatokkal, fóliákkal nem megengedett.

12. §43 (1)44 Az épületek minden egyes homlokzatának legalább 50%-át tömör felületként kell kialakítani.

(2)45 Telített színezésű homlokzatfelületek nem alakíthatók ki

(2a)46 Az épületek homlokzati falfelületének színezésénél a környezethez való illeszkedés érdekében a homlokzat meghatározó felületein csak világos színek (tört fehér, halvány homok- és agyagszín árnyalatok, pasztell színek a piros, lila és kék színek kivételével, valamint természetes építőanyagok esetén azok természetes színei) alkalmazhatók.

(2b)47 Nem alkalmazhatók falfelületen a fekete, illetve sötét szürke szín és azok árnyalatai.

(2c)48 Faburkolat, faszerkezetek festése, mázolása esetén a barna és zöld szín árnyalatai is alkalmazhatók. Nem alkalmazhatók csempe jellegű kőburkolatok a lábazatok kivételével.

(3) 0,3 m-nél magasabb burkolatlan fém vagy külső fémvázas kémény nem létesíthető.

(4)49 Eltérő rendelkezés hiányában építményeken műszaki berendezés csak közterület felől takartan, a településképi véleményezési, vagy településképi bejelentési eljárás keretében elfogadott módon helyezhető el.

(5) Utcai telekhatáron kerítés létesítendő azokban a tömbökben, ahol jellemzően már vannak és az utca egységes karaktere ezt megkívánja.

(5a)50 A meghatározó területre vonatkozó eltérő rendelkezés hiányában csak átlátható, alacsony lábazatú kerítés építhető. A kerítés átlátható felülete utólagosan sem takarható el, a belátás megakadályozására a kerítés belső oldalán telepített sövény, vagy futónövény alkalmazható.

(6) Azonos telek részei egymástól elválaszthatók legfeljebb 150 cm magas átlátható, lábazat nélküli, sövénnyel takart kerítéssel.

(7) Belterületi kerítésen szögesdrót nem helyezhető el.

(8) Támfal talajmechanikai indokoltság szerinti legkisebb magassággal létesítendő.

(9)51 Eltérő rendelkezés hiányában tartósan rögzített/telepített, továbbá közműcsatlakozással ellátott lakókocsi, fém konténer, ún. mobilház nem helyezhető el.

(10)52 Medence nem helyezhető el az előkert közterület felőli 5 méter széles sávjában.

10. Védelemben részesülő területekre vonatkozó településképi követelmények

13. § (1) A védett terület jellegzetes szerkezete, utcavonal-vezetése, telekosztása, beépítési struktúrája megőrzendő.

(2)53

(3)54

(4) A területen csak olyan építési tevékenység, illetve olyan állapot fennmaradása megengedett – beleértve a rendeltetések működését is –, amely a helyi védettségű építészeti örökség létét, állagát, látványát nem veszélyezteti és településképi szempontból elfogadható.

(5) Védett területen az udvari épületszárnyak legmagasabb pontja nem haladhatja meg az utcai épületszárny legmagasabb pontját.

(6)55

(7)56

(8)57 Védett területen magastetőn nem alkalmazható:

a) mázas cserépfedés

b) bitumenes zsindely,

c) fém cserepeslemez vagy

d) hullámpala.

(8a)58 Védett területen természetes pala kizárólag közhasználatú épületeken, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.

(9)59 Védett területen önálló antenna, önálló antennatartó szerkezet, önálló torony nem létesíthető, antenna csak közterületről nem látható módon, vagy takartan helyezhető el.

(10)60 Védett területen lévő építményen napelem, napkollektor, valamint egyéb műszaki berendezés csak közterület felől nem látható módon helyezhető el.

11. Egyedi védelemben részesülő elemekre vonatkozó településképi követelmények

14. § (1) Építmény védett részeinek tömegét a védettséget megalapozó állapotában vagy az eredeti állapotának megfelelő formában és méretben kell megtartani, eredetivel azonos anyag- és színhasználatát meg kell őrizni. Új építményrésznél eltérő, harmonikusan illeszkedő anyagok is használhatók.

(2) Védett építmény korunk építészeti eszközeit felhasználva alakítható, bővíthető, formai megoldásokban, anyaghasználatban, színben, a védett építményrész értékeinek figyelembevételével.

(2a)61 A védett épület telkén új építményeket kizárólag a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon lehet építeni, a meglévő építményeken építési tevékenységet erre tekintettel lehet végezni, továbbá erre tekintettel kell az építményeket használni és fenntartani.

(3) Épület, melléképület tetőzetének felújítása, újraépítése, tetőhéjazat cseréje esetén:

a) az építéskori anyaghasználattal megegyező - attól legfeljebb árnyalataiban eltérő színű és megjelenésű égetett agyagcserép, vagy vékony, hornyolt betoncserép alkalmazható, kivéve az engóbozott elemeket

b) az eredetitől eltérő tetőfelépítmény alkalmazását kerülni kell, tetőtér-beépítés esetén tetőfelépítménnyel vagy tetősíkban elhelyezett nyílászáróval, egyedi tetősíkban levő bevilágítóval a vonatkozó tetősík felületének legfeljebb 20 %-át szabad megbontani

c) az új és/vagy meglevő kémények külső felületét, burkolatát hagyományos anyaghasználattal kell kialakítani, fém, külső anyagú, vagy külső fémvázas elemeket vakolható burkolattal kell ellátni.

(4)62 Védett épület eredeti nyílászáróit lehetőség szerint javítani kell, csere szükségessége esetén csak az eredeti formával, osztásrenddel és anyaghasználattal megegyező nyílászáró alkalmazható.

(5) Tagozatos, díszítéssel ellátott, falazott, húzott párkányú épület felújításakor az építészeti tagozatok, homlokzati felületek helyreállítása, javítása, színezése csak az eredeti megjelenéssel azonos módon, az eredeti anyagok alkalmazásával készülhet.

(6)63

(7)64 Védett építmény telkén a korabeli dokumentumokban fellelhető kertépítészeti elemeket meg kell tartani, vissza kell állítani.

(8)65 Védett épületek kéményeit meg kell tartani, eredeti állapotukban kell visszaállítani.

(9)66 Védelem alatt álló épület telkén lévő építményen napelem, napkollektor, valamint egyéb műszaki berendezés csak közterület felől nem látható módon helyezhető el.

(10)67 Védett építmény telkén utólagosan nem létesíthető kiegészítő funkciójú, vagy melléképület közterületről látható módon.

12. Történeti Fürdőtelep és környezete (Reformkori városrész) területére vonatkozó településképi követelmények

15. § (1)68

(2)69 Új épület kortárs megfogalmazású legyen, amely illeszkedése révén tiszteletben tartja a történelmi városszövet és épületállomány hitelességét.

(3)70

(4)71 Vendéglátó-terasz csak ott létesíthető, ahol az a gyalogosforgalmat nem akadályozza, ahol a gyalogos forgalom számára minimum 1,5 méter széles terület biztosított.

(5) Vendéglátó-terasz oldalainak lekerítése (mellvédekkel, paravánokkal), téliesítése (oldalainak üveggel, fóliával történő ideiglenes lezárása) nem megengedett.

(6)72 Vendéglátó-teraszra, bolt-bejárata elé műfüvet, szőnyeget, dobogót kihelyezni nem lehet.

(7)73

(8) Közterületen és magánterületen térburkolat csak természetes anyagból készülhet.

(9)74 Építmény tetején cserepeslemez héjazat nem alkalmazható.

13. Történeti településközpont környezetére – Ófalu, Arács –vonatkozó településképi követelmények

16. § (1)75

(2)76

(3)77

(4)78 A meghatározó terület hagyományos, falusias beépítésű részein:

a) utcavonalra merőleges gerincű, szimmetrikus nyeregtetővel lefedett, oromfalas épület építhető.

b) magastető közel 45 fokos hajlásszöggel létesíthető, a tetőhéjazat hagyományos agyagcserép lehet,

c) az épület alapidoma az utcára keskenyebbik oldalával álló téglalap, amelyhez a homloksíknál legalább 5 m-rel hátrébb húzva keresztszárny is kialakítható, illetve

d) téglalap alapú épület az utcával párhuzamosan is elhelyezhető (akár az utcavonalon, akár a hátsó telekhatáron), a kialakult hagyományoknak megfelelően.

e) Oromfalon erkély, loggia nem alakítható ki.

(5) Közterület felőli tetőfelületen csak fekvő ablak létesíthető.

(6)79 Lapostető nem alakítható ki.

(7) Falusias beépítésű területen a helyi kő használatát épület és kerítés építésénél előnyben kell részesíteni.

(8)80

(9)81 Üvegmellvéd és üvegkorlát nem létesíthető.

(10)82 A területen tömör kőfal-kerítés létesíthető.

14. Jellemzően kertvárosias lakó- és üdülőterületre vonatkozó településképi követelmények

17. § (1)83

(2)84

(3)85 Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületek között legalább az építési övezetben előírt épületmagasságnak megfelelő távolságot kell tartani.

(4)86 Tagolt alaprajzú, jellemzően magastetős épületkialakítás követelmény. Erkély, loggia, veranda bármely homlokzatom kialakítható.

(5)87 Új épületet a tömbben többségben meglévő tetőformával kell kialakítani. Két szomszédos lapostetős épület között lapostetős épület kialakítható.

(6)88 Azonos időben épült, egységes tömegű sorházak elemeire külön-külön további emelet nem építhető.

(7) Földszintes épületen tető legkisebb hajlásszöge 35 fokos, legnagyobb hajlásszöge 45 fokos, emeletes épületen a tető legnagyobb hajlásszöge 35 fokos lehet.

(8) Nem létesíthető átlátszó, edzett üvegből mellvéd és korlátközterület felőli épülethomlokzaton.

(9) Meglévő erkély-, loggiamellvédek utólagos egyedi letakarása fóliával, fonattal, vagy más nem tartós anyaggal nem megengedett. A mellvédek teljes homlokzaton egységes átalakítása településképi bejelentési eljárás keretében engedélyezhető.

(10)89

(11)90

(12) Előkert felületének legalább 50%-át zöldfelületként kell kialakítani.

(13)91

(14)92 Abban az utcában, ahol az ingatlanok több mint a felénél a közterület felőli telekhatáron kerítés épült, ott az ingatlanok mentén utcai kerítés létesítendő.

(15)93

15. Telepszerűen beépített lakó- és üdülőterületekre vonatkozó egyedi követelmények

18. § (1)94 Új csoportos beépítések esetén az egységes építészeti karakter alkalmazása követelmény.

(2)95 Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületeket úgy kell elhelyezni, hogy a közöttük lévő távolság az építési övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság másfélszerese legyen.

(3)96 Azonos időben, csoportosan létrehozott, egységes tömegképzésű épületegyüttes egyes épületeire egyedileg emelet, vagy magastető utólagosan nem építhető.

(4)97 Különálló építményben legfeljebb 2 db gépkocsi helyezhető el.

(5)98 Azonos, vagy szomszédos telken álló, de egységes tömeget képező épületrészek

a) homlokzat felújítása (nyílászáró-csere, hőszigetelés, színezés, stb.) településképi bejelentési eljárásban elfogadott homlokzat színezési terv alapján lehetséges

b) egy épületen, épületegyüttesen csak azonos osztású, anyagú, profilú és színű nyílászárók, továbbá azonos típusú redőnyök alkalmazhatók

c) egy épületen csak egyforma előtetők, mellvédek és szélfogók, árnyékolók alkalmazhatók.

(6) Meglévő társasház homlokzatán erkély és loggia átépítése, üveggel történő lezárása, árnyékolása, mellvédek utólagos letakarása, csak a teljes épületre kidolgozott, a településképi bejelentési eljárásban elfogadott arculatváltó homlokzati terv alapján történhet.

(7)99

(8)100 Telken belüli felszíni parkoló előkert 5 méteres közterület menti sávjában nem alakítható ki, a parkolókat növényzettel befuttatott pergolával kell takarni, árnyékolni.

(9) Hulladékgyűjtő edényeket épületben, vagy kizárólag e célra létesített, oldalról és felülről is fedett építményben kell tárolni.

(10)101 Utcai telekhatáron álló, valamint az oldalhatáron álló kerítés előkert menti szakasza átlátható, alacsony lábazatú lehet. Telken belüli kerítés átláthatóan, lábazat nélkül alakítható ki, sövénnyel takarása megengedett.

(11)102 Lapostetős, vagy legfeljebb 20 fokos dőlésszögű lejtőkkel magastetős épületek alakíthatók ki.

16. Jellemzően vegyes, városias beépítésű területekre vonatkozó egyedi követelmények

19. § (1)103

(2) Telken belüli felszíni parkoló előkert 5 m-es közterület menti sávjában nem alakítható ki, a parkolókat növényzettel befuttatott pergolával kell takarni, árnyékolni

(3)104

(4)105 Utólagosan nem létesíthető kiegészítő funkciójú, vagy melléképület közterületről látható módon.

17. Rekreációs és üdülőterületekre vonatkozó egyedi követelmények

20. § (1)106

(2) Új épülettömegeket a vízre történő kilátás megőrzésének figyelembevételével kell elhelyezni.

(3) A felszíni parkolókat növényzettel befuttatott pergolával kell takarni, árnyékolni.

(4)107 A területen csak átlátható, lábazat nélküli kerítés létesíthető.

(5) Vízparti telken növénytelepítés ne akadályozza vízre való rálátást.

18. Gazdasági-, szolgáltató területekre vonatkozó egyedi követelmények

21. § (1)108 Csarnok jellegű épületek épülethomlokzati síkjait legalább 20 méterenként tagolni kell építészeti eszközökkel.

(2) Az építési övezetben megengedett épületmagasságot meghaladó technológiai építmény helye, méretei és formája településképi véleményezési eljárás keretében tájesztétikai látványvizsgálat alapján engedélyezhető.

(3)109

(4) Homlokzatok élénk színezése nem megengedett.

(5) Előkertben, legalább a telek fele szélessége, valamint oldal- és hátsó telekhatárok menti 5 m-es területsávban zöldfelületet és háromszintű takaró növényzetet kell telepíteni és fenntartani.

(6)110

19. Átalakuló területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

22. § (1)111

(2)112

(3)113 Új épületeket jellemzően magastetővel kell kialakítani.

(4)114 Földszintes épületen tető legkisebb hajlásszöge 35 fokos, legnagyobb hajlásszöge 45 fokos, emeletes épületen a tető legnagyobb hajlásszöge 35 fokos lehet.

(5)115 Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületek között legalább az építési övezetben előírt épületmagasságnak megfelelő távolságot kell tartani.

(6)116 Nem létesíthető átlátszó, edzett üvegből mellvéd és korlát közterület felőli épülethomlokzaton.

(7)117 A telek legkisebb zöldfelületét összefüggően kell kialakítani.

(8)118 Az előkert felületének legalább 50%-át zöldfelületként kell kialakítani.

20. Jelentős zöldfelülettel rendelkező területekre – parkokra, temetőkre, erdőkre, egyéb területekre – vonatkozó egyedi követelmények

23. § (1)119

(2) Sportpálya és játszótér rendeltetésű területrész lehatárolására átlátható, lábazat nélküli kerítés létesíthető.

(3)120 Temető közterület felőli telekhatárán átlátható új kerítés építhető alacsony lábazattal, vagy lábazat nélkül, szomszédos telkekkel közös telekhatáron, zaj- és látványvédelem érdekében tömör kerítés is kialakítható.

(4)121 Erdőterületen létesülő épület tájba illően, magastetővel alakítható ki.

(5) Erdőterületen természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból vadháló, természetes anyagból készített kerítést létesíthető.

21. Tájkaraktert meghatározó zöldterületekre vonatkozó követelmények

24. §122 (1)123 Építmény csak az alábbi, helyi hagyományokhoz alkalmazkodó anyagok használatával építhető:

a) a szerkezetet illetően a hagyományos falazott szerkezet,

b) a tetőhéjazatot illetően natúr színű égetett agyagcserép, nádfedés,

c) a homlokzatképzés tekintetében a vakolt, burkolt felület tört fehér színben, valamint terméskő.

(1a)124 Az épületeken erkély, loggia, tetőterasz nem alakítható ki.

(2) Kerítés nem létesíthető.

22. Általános mezőgazdasági területekre vonatkozó építészeti követelmények

25. § (1)125

(2)126 Egyszerű, téglatest elemekből összeállított épülettömeg, nyeregtetővel fedett épület létesíthető.

(3) Épület tömegét legalább 20 méterenként tagolni kell.

(4) A létesítendő funkciókat összevontan, a lehető legkevesebb számú épületben kell elhelyezni.

(5)127 Épületburkolat és tetőhéjazat természetes anyag (égetett cserép, nád) lehet, világos színekben, valamint fémlemez.

(6) Lakókocsi, fém konténer nem helyezhető el.

(7) Területek csak legfeljebb 1,80 m magasságban vadhálóval, vagy tömör lábazat nélküli fa kerítéssel keríthetők be.

(8)128 Vízáteresztő burkolatok alkalmazhatóak.

23. Kertes mezőgazdasági területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

26. § (1)129

(2)130 Egyszerű, téglatest elemekből összeállított épülettömeg, nyeregtetővel fedett épület létesíthető.

(3) Épület tömegét legalább 20 méterenként tagolni kell.

(4) A természetes terepszint telekhatártól számított 2 m-es teleksávban nem változtatható meg.

(5)131 Tető hajlásszöge legalább 35 fokos, legfeljebb 45 fokos lehet. Épületek tetőtömegén erkély, loggia, tetőterasz nem alakítható ki.

(6)132 Falazatként kő, vakolt tégla világos színekben, tető-héjazatként natúr színű égetett agyagcserép vagy természetes nád alkalmazható.

(7) Alacsony, 1 m magasságot nem meghaladó, falazott támfalak alakíthatók ki.

(8) Területek csak legfeljebb 1,80 m magasságú, átlátható, tömör lábazat nélküli kerítéssel keríthetők be.

(9)133 Lejtős terepen épülettömeg lejtő felőli oldalán legfeljebb 6 méter széles, oromfalas kiképzésű tömeg-tagolást kell alkalmazni.

24. Vasúti területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

27. § (1)134

(2)135

(3)136

(4)137

(5)138 Peronok burkolata esetén élénk színű beton burkolat nem alkalmazható.

(6) Utcabútorok kihelyezésénél a városban közlekedési területeken alkalmazott típusokhoz való alkalmazkodás és illesztés szükséges

25. Fő közlekedési útvonalakra vonatkozó egyedi építészeti követelmények

28. § (1)139

(1a)140 Útépítési tervet és annak járulékos elemeit – támfalakat, lépcsőket, korlátokat stb – településképi véleményezési eljárásban kell bemutatni.

(2)141 A közmű fejlesztés új elemei településképi bejelentési eljárásban engedélyezett módon telepíthetők. Felszín feletti dobozos elemeket (transzformátor, kapcsolószekrény stb) köréjük telepített növényzettel kell takarni.

(3) A telekhatár és az úttest közötti közterületi zöldfelületet (zöldsávot) keresztező, az útkezelői hozzájárulás alapjául szolgáló tervben rögzített útcsatlakozás szélességében (ennek hiányában az ingatlan kapuszélességében) létesíthető csak burkolt felület, amelyet személygépjármű és kistehergépjármű behajtója esetén kiselemes útburkolattal kell kialakítani.

(4) A közterületeken a fasorok megőrzendők, megtartandók, ahol lehet kiegészítendők. A közterületeken meglévő fa helyek, fasor helyek megtartandók, el nem építhetők, a lehetséges fásításokról a közterületet érintő építési, átépítési és felújítási munkálatok során gondoskodni kell.

(5)142 A közlekedési utak mentén és parkolókba ültetendő fák legalább kétszer iskolázottak legyenek, legalább 15 centiméter törzs körmérettel és legalább 2,2 méter törzsmagassággal rendelkezzenek.

(6)143

26. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

29. §144 (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére, a településképi szempontok figyelembevételével, elsősorban a Településszerkezeti tervben meghatározott

a) közlekedési,

b) gazdasági, és

c) különleges városüzemeltetési

területek alkalmasak.

(2) Az a) pont szerinti sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmasak a Településszerkezeti tervben meghatározott

a) lakóterületek,

b) különleges temető területek, és

c) zöldterületek.

(3) Helyi védett területen új közművezeték csak térszint alatti kivitelben építhető.

27. A reklámokra, reklámhordozókra, cégérekre, cégtáblákra, cégfeliratokra vonatkozó településképi követelmények

30. §145

31. § (1) Balatonfüred közigazgatási területén tilos valamennyi e rendeletben, Tvtv.-ben, valamint a Korm. rendeletbentiltott vagy nem szabályozott reklám közzététele.

(2) A Tvtv. 1. mellékletében meghatározott, fokozott védelem alatt álló, a településkép szempontjából kiemelt, továbbá a Tvtv. 1. melléklete szerinti lehatároláson kívüli területeken beleértve a Településszerkezeti terv szerinti településközpont, központi vegyes intézményi, nagyvárosias és kisvárosias területeket is – közterületen és magánterületen, épületen és kerítésen a (3) bekezdésben foglaltak kivételével reklám és reklámhordozó nem helyezhető el.

(3) A Tvtv. 1. mellékletében meghatározott, fokozott védelem alatt álló, a településkép szempontjából kiemelt, továbbá a Tvtv. 1. melléklete szerinti lehatároláson kívüli területeken – beleértve a Településszerkezeti terv szerinti településközpont, központi vegyes intézményi, nagyvárosias és kisvárosias területeket is – közterületen és magánterületen országos és a település szempontjából jelentős valamely kulturális, sport, vagy turisztikai eseményről való tájékoztatás érdekében, évente legfeljebb összesen tizenkét naptári hét időszakra ideiglenesen engedélyezhető

a) épület homlokzatára függesztett textil alapú molinó,

b) függőleges tartók között átfeszített textil alapú molinó, illetve

c) egyéb ideiglenes reklám vagy reklámhordozó kihelyezése.

(4) A (3) bekezdés szerinti ideiglenes reklámok, reklámhordozók a rendezvény előtt két hét és a rendezvény utáni egy hét időszakra helyezhetők ki.

(5) Belterületi közterületen reklám nem helyezhető el a (3) bekezdésben foglaltak kivételével.

(6) A város területén, közművelődési célú, kizárólag közművelődési rendezvények népszerűsítésére irányuló hirdetés az Önkormányzat által e célra rendszeresített információs vagy más célú berendezésen, közművelődési célú hirdetőoszlopon helyezhető el.

(7) Közlekedéshez kapcsolódó épület elhelyezésére szolgáló területen – vasút- és távolsági autóbusz állomás területén – reklám és reklámhordozó nem helyezhető el.

32. § (1) A város közigazgatási területén nem helyezhető el, reklám és reklámhordozó utasváró és kioszk felületén.

(2) Építési állványzaton építési reklámháló nem helyezhető el.

(3) Építményeken, épületek homlokzatán és tűzfalán festett reklám nem helyezhető el.

(4) Előkertben az építkezés ideje alatt, legfeljebb 1,5 m² felületű, a jogszabályi előírásoknak megfelelő adattartalmú tájékoztató tábla helyezhető el, a használatbavételig.

(5) Épülő beruházás pályázati forrására utaló, előírás szerinti tábla elhelyezhető az építési területen, vagy előtte lévő közterületen.

(6) Az ingatlanra vonatkozó eladási szándékot jelző, legfeljebb egy darab, legfeljebb 0,5 m² nagyságú tábla, felirat helyezhető el ablak, vagy portál (kirakat) üvegfelülete mögött, vagy kerítésen.

(7)146 Portálok (kirakatok), nyílászárók üvegfelületeire fólia nem ragasztható, kivéve a rendeltetési egység működése miatt indokolt, a belátást korlátozó, homokfúvott hatású, az adott üvegfelület legfeljebb 15%-át takaró egyszerű, visszafogott mintázatú, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott kialakítást.

(8) Villogó- és futófény, LED-tábla nem alkalmazható.

(9)147

(10)148 Egy darab, legfeljebb 1 négyzetméter nagyságú árlista építmények utcai telekhatáron álló külső falfelületén csak a nyitvatartás idejére helyezhető el.

(11)149 Árnyékolók és esővédő felületek, vásznak és ernyők felületén, továbbá kerti lámpákon, kerti bútorokon reklám nem jeleníthető meg.

(12) Utcaburkolatra, előkertben járdák és teraszok burkolatára tilos reklámot festeni.

(13) Rendeltetési egységenként egy darab, legfeljebb 0,9 m² megállító tábla elhelyezése engedélyezhető, amely közterületen nem állhat, csak előkertben.

(14)150

(15) Előkertbe reklám célját betöltő próbababák, árusított termékek csak településképi bejelentési eljárásban született támogató elbírálás alapján helyezhetők ki.

(16) Tilos utcabútorokra, műszaki berendezésekre, köztárgyakra reklámot, apróhirdetéseket ragasztani.

33. §151 (1) A település területén fém, üveg, műanyag, vagy fa alapanyagból készült cégér, cégtábla, cégfelirat alkalmazható.

(2) A környezetéből színével kirívó cégér, cégtábla, cégfelirat nem helyezhető ki.

(3) Világító cégér, cégtábla, cégfelirat nem lehet vakító, villogó fényhatású. LED fényfüzér, futófény, TV, vagy egyéb képernyő homlokzaton, vagy portálban (kirakatban) nem helyezhető el.

(4) Cégér, cégtábla, cégfelirat rögzítését oly módon kell kialakítani, hogy a falon szennyezést, elszíneződést ne eredményezzen.

(5) Áttört és világító cégér, cégtábla, cégfelirat betűinek összefogó tartószerkezetét és a kábeleket rejtett módon, lehetőleg falsíkon belül kell elhelyezni.

(7)152

(8) Cégér, cégtábla, cégfelirat épületen

a) csak annak homlokzati felületén, vagy arra merőlegesen helyezhető el, az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival összhangban,

b) rendeltetési egységenként egy darab, egyenként 1 m² felületet meg nem haladó lehet, de felületük összessége nem haladhatja meg a földszinti homlokzatfelület 5%-át, és

c) a homlokzat épületdíszítő tagozatait nem takarhatja.

(9) Cégtábla épület földszint feletti tagozata, vagy az első emeleti padlószintje felett nem helyezhető el. Ettől való eltérés csak abban az estben engedélyezhető, ha a rendeltetési egység emeleten helyezkedik el. Ebben az esetben a rendeltetési egység elhelyezkedésének emeletén helyezhető el.

(10) Üzlethelyiség portáljában (kirakatában) az üvegfelülettel nem érintkező, legfeljebb 0,5 m² nagyságú cégér, cégfelirat elhelyezhető.

(11) Védett épület homlokzatán, csak áttört, vakolatra festett cégér és cégfelirat, valamint vonalszerű fényfelirat helyezhető el.

(12) Kerítésen legfeljebb két darab, egyenként legfeljebb 0,5 m² nagyságú cégtábla, cégfelirat helyezhető el. Ennél több csak összefogott módon, megtervezett berendezésen, előkertben helyezhető el.

(13) Kerítésre merőlegesen, csak áttört cégér helyezhető el 2,5 m és 3 m közötti magasságban.

(14)153 200 m² bruttó alapterületű kereskedelmi-szolgáltató rendeltetési egységek, benzinkutak előtt, közterületen, vagy előkertben legfeljebb 1 darab 6 méternél nem magasabb cégjelzést tartó reklámtotem helyezhető el.

(15) Tájékozódást segítő cégjelzés csak a városi információs rendszerben alkalmazott táblákon helyezhető el.

(16) Cégér, cégfelirat árnyékolón és esővédőn, felületének legfeljebb 2%-án jeleníthető meg.

34. § (1)154

(2)155

28. Egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

35. § (1)156 Magastetős épület esetén a táblás napelemeket, napkollektorokat - napelemes cserép kivételével - a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon úgy kell elhelyezni, hogy

a) a tetőeresz mentén a tetőszélekhez és a tetősík ablakhoz igazodjanak,

b) legfeljebb az adott tetősík 40 %-át fedhetik le, és

c) sorolva, lépcsőztetés nélküli kompakt téglalap alakú felületet képezzenek.

(1a)157 Lapostetős épületre napkollektor, napelem csak parapetfallal takartan, közterületről nem látható módon telepíthető.

(2) Színben és formában a tetőfelület anyagával harmonizáló napelemes cserép alkalmazása teljes tetőfelületen megengedett valamennyi építmény esetében.

(3) Épület közterületről látható homlokzatán vezeték (kábel, gáz- és egyéb csővezeték) nem vezethető látható módon, a falsíkon kívül.

(4) Gázmérő az épület közterületi homlokzatán nem helyezhető el.

(5)158 Közterület felől látható homlokzaton klímaberendezés, hőszivattyú kültéri egysége, csak takartan helyezhető el.

V. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS ÉS SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

29. Rendelkezések szakmai konzultációról

36. § (1) A Főépítész kérelemre a településképi követelményekről – a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül – szakmai konzultációt és ezen belül szakmai tájékoztatást biztosít.

(2) Szakmai konzultáció kérelmezése az építési munka megkezdése előtt kötelező, ha az - a jogszabályok által meghatározott - egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység, továbbá olyan esetekben ahol településképi véleményezési vagy településképi bejelentési eljárás nem folytatható le.

(3) A szakmai konzultáció iránti kérelem benyújtható papír alapon vagy elektronikus úton.

(4) A szakmai konzultáció iránti kérelemnek tartalmaznia kell

a) a kérelmező nevét, és lakcímét (ha nem azonos akkor postacímét is),

b) a kérelmező elérhetőségét (telefonszámát és - amennyiben van - e-mail címét),

c) az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát,

d) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, és

e) tervet érintő konzultáció igénye esetén, az érthetőséget biztosító kidolgozottságú tervet.

(5) A szakmai konzultációról a Főépítész emlékeztetőt készít, amelyben rögzítésre kerülnek a felvetett javaslatok, valamint a Főépítész lényeges nyilatkozatai.

(6) A konzultációról készült emlékeztetőt a Főépítész nyilvántartásba veszi és 15 napon belül postai vagy elektronikus úton eljuttatja a kérelmezőnek.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ÉS BEJELENTÉSI ELJÁRÁS, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS

30. A településképi véleményezési eljárás

37. § (1)159 A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester írásos kérelem és az előírt építészeti-műszaki dokumentáció alapján, azok beérkezésétől számított 15 napon belül településképi véleményezési eljárást folytat le az építésügyi engedélyezési eljárást megelőzően.

(2) A polgármester a településképi véleményezési eljárásban hozott döntését az Főépítész szakmai véleményére alapozva alakítja ki.

(3) A településképi véleményezési eljárás keretében a vizsgálati szempont jelen rendeletben megfogalmazott településképi követelmények teljesülése.

(4) Településképi véleményezésre benyújtandó, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló, tervdokumentáció minimális tartalma:

a) helyszínrajz, mely magassági adatok feltüntetésével ábrázolja a tervezett és szomszédos épületek helyét, zöld- és burkolt felületeket, értékes növényzetet

b) minden homlokzat

c) műszaki leírás a szabályozott építési paraméterek és a beépítési adatok feltüntetésével

d) tömegvázlat, látványterv

e) szükség esetén utcakép a környező épületek feltüntetésével.

(5) A hiányos, vagy elbírálásra alkalmatlan kérelem esetén a polgármester hiánypótlási felhívást nem bocsát ki, a tervezett építési tevékenységet engedélyezésre nem javasolja.

(6) A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak helye nincs, az csak az építésügyi hatóság döntése elleni fellebbezésben vitatható.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

31. A településképi bejelentési eljárás

38. §160 (1) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi bejelentési eljárása alapján végezhetőek a közterületről látható, az utca és településképet befolyásoló

a) az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez, továbbá az építésügyi hatósági engedélyhez és a jogszabályok szerint egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységnek,

b) a jogerős építési engedélytől eltérően megvalósuló, az eltérést illetően egyébként építési hatósági engedélyhez nem kötött építési munkák,

c) reklámok és reklámhordozók elhelyezése és

d) az építmények rendeltetésének megváltoztatása – így az önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosítása vagy az építmény rendeltetési egységei számának megváltozása – esetén.

(2) A 15 napon belül lefolytatandó bejelentési eljárást írásban kell kezdeményezni.

(3)161 A bejelentés mellékleteként a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet, továbbá rendeltetésváltozás esetén a településrendezési eszközök rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell bemutatni. Tervezett reklám, reklámhordozó, cégér, cégtábla, cégfelirat esetében vizuális megjelenését ábrázoló méretezett nézetrajz, vagy késztermék esetén katalógusrajz bemutatása szükséges.

(4) A bejelentés melléklete a megértéshez szükséges részletezettséggel kidolgozott kell, hogy legyen.

(5) A polgármester a településképi bejelentési eljárásban hozott döntését a Főépítész szakmai véleményére alapozva alakítja ki.

(6) Településképi bejelentési eljárással érintett építési tevékenység esetén a telepítéssel, építészeti kialakítással kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:

a) a tervezett megoldás léptékében, arányaiban megfelelően illeszkedik–e a kialakult településszerkezetbe,

b) nem zavarja-e a környezetében levő épületek, építmények, utcák, terek, használhatóságát,

c) teljesíti-e az egyes eltérő karakterű településképpel rendelkezői városrészek esetében a településképi szempontokkal kapcsolatos tömegalakítási, homlokzatformálási, anyaghasználati követelményeket, és

d) harmonikusan illeszkedik-e a környezetébe, figyelembe veszi-e a környező beépítés sajátosságait.

e)162 e) a tervezett rendeltetésváltozás megfelel-e a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek.

(7) A kiadott igazolásokról és az azokat megalapozó dokumentumokról a polgármester nyilvántartást vezet, azokat 5 évig megőrzi.

(8) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását.

(9) A településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése, a bejelentés elmulasztása esetén a polgármester kötelezési eljárást folytat le.

(10) A polgármester döntésével szemben Képviselő-testülethez lehet 163 fellebbezni.

VIII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSI ELJÁRÁS

32. A településképi kötelezési eljárás

39. § (1) 164165A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester településképi kötelezést bocsát ki, amely az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására vonatkozhat.

(2)166167 Településképi kötelezési eljárást folytat le a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester az e rendeletben foglalt településképi követelmények megsértése, és a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése vagy a bejelentés elmulasztása esetén.

(3) A kötelezési eljárást az ingatlan tulajdonosával, közös tulajdon esetében a tulajdonosok összességével szemben egyetemlegesen kell lefolytatni.

(4) A polgármester a kötelezési eljárás lefolytatása előtt tájékoztatást és felhívást küld a tulajdonosnak.

(5)168 A településképi bejelentés elmulasztása, és a településképi kötelezés végre nem hajtása esetén a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester magánszemély esetén 100.000 Ft - 200.000 Ft-ig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 100.000 Ft - 2.000.000 Ft -ig terjedhető pénzbírságot szab ki.

(6) Amennyiben az érintett nem tesz eleget határidőre a bírságról szóló döntésben megállapított kötelezettségének, a bírság megismételhető mindaddig, míg a kötelezettség teljesítésére nem kerül.

(7) A kötelezési eljárásban hozott döntés ellen a Képviselő-testületnél lehet fellebbezni.

32/A.169 A helyrehozatali kötelezési eljárás

39/A. § (1) A településkép javítása érdekében, a leromlott állapotú építményekre helyrehozatali kötelezés írható elő, a következő feltételek együttes teljesülésével:

a) Helyrehozatali kötelezést a polgármester hatósági döntésében írhat elő.

b) Helyrehozatali kötelezés kizárólag a településképben megjelenő (közterületről látható, közterület felőli rálátással érintett) építmény(ek)re írható elő.

(2) A helyrehozatali kötelezésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) az építmény beazonosítására alkalmas adatait (cím, helyrajzi szám, alaptérképi elhelyezkedés);

b) a helyrehozatali kötelezettség címzettjét, aki az építménynek helyet adó ingatlan tulajdonosa;

c) a helyrehozatali kötelezettség által érintett szerkezet(ek), arculati elem(ek) leírását, vagy a teljes építmény megnevezését;

d) a helyrehozatali teljesítésének végső határidejét;

e) a határidő meghosszabbításának lehetőségeit, indokait;

(3) Helyrehozatali kötelezéssel élni a 2. melléklet szerinti településképi szempontból meghatározó területen található építmény esetében lehet.

IX. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER

33.170 A védelem alatt álló épített elemek megőrzésének és zöldfelületei kialakításának önkormányzati pénzügyi támogatási rendszere

40. § (1)171 Az Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást adhat a védett épített értékek megőrzése céljából elvégzett beavatkozásokhoz, a védett területen lévő telken, valamint a védelemmel érintett építmény telkén a zöldfelületek kialakításához a költségvetésben e célra évente elkülönítendő pénzkeretből, amennyiben azok megfelelnek a Települési Arculati Kézikönyv ajánlásainak és jelen rendelet előírásainak.

(2)172 A támogatás legnagyobb mértéke a tárgyévben elvégzett munkák költségvetésének

a) 60%-a műemlék esetén, de legfeljebb 2 millió forint,

b) 30 %-a helyi egyedi védettség esetén, de legfeljebb 1 millió forint, illetve

c) 20 %-a helyi területi védettség esetén, de legfeljebb 1 millió forint.

(3)173 Támogatás évente egy alkalommal vehető igénybe

a) az építési munkák megkezdése előtt, vagy a kérelem benyújtásának évében megkezdett építési munkákra, továbbá

b) a legkorábban a kérelem benyújtása előtti évben elvégzett zöldfelület kialakítási munkákra

benyújtott kérelemre.

(4) A támogatás csak a munkák befejeztével fizethető ki, a kivitelezői vagy építőanyag számlák benyújtása alapján. Építési engedélyköteles munkák esetén a kifizetés feltétele a használatbavételi engedély becsatolása, nem építési engedély köteles munkák esetén pedig a Főépítész szakmai ellenjegyzése.

34. A pénzügyi támogatási pályázatok elbírálásának rendszere

41. § (1) A pénzügyi támogatások odaítéléséről – az SzM ajánlása alapján – a Képviselő-testület dönt.

(2) Az igénylők által benyújtott pályázatokat az SzM tartalmi és formai szempontból értékeli és javaslatával ellátva negyedévente döntésre előkészíti, melyet a Képviselő-testület köteles megtárgyalni.

(3) A Képviselő-testület döntése ellene jogorvoslatnak helye nincs.

(4) A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Városi Kincstára nyilvántartást vezet a létrejött megállapodásokról és a támogatásra felhasznált pénzeszközökről.

35. A pénzügyi támogatás elnyerésének formai és tartalmi követelményei

42. § (1) Védelem alatt álló épített elemek megőrzése céljából elvégzett beavatkozásokhoz igényelt támogatási kérelmet az e rendelet 5. mellékletét képező "Pályázati adatlap”-on kell benyújtani.

(2) Ha a védett elemnek több tulajdonosa van, mindegyiknek írásban nyilatkoznia kell, hogy a történeti értéket megőrzi, a támogatást igényli és az ezzel járó kötelezettségeknek megfelel. Az igénylők bizonyító erejű dokumentummal igazolják, hogy a pályázat benyújtása és az ezzel kapcsolatos megállapodások megkötésére melyik tulajdonost hatalmazzák fel.

(3) A támogatás mértékéről a SzM a védett elemek helyreállításának szakmai értéke alapján készíti el javaslatát.

(4) A Képviselő-testület nevében eljáró polgármester a pályázat nyertesével, mint igénylővel megállapodást köt. A megállapodáshoz az e rendelet 6. mellékletét képező „Támogatási szerződés” szövegét kell felhasználni.

X. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

43. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

44. § (1) Hatályát veszti Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének az építészeti örökség helyi védelméről és a védett elemek megőrzéséhez nyújtható anyagi támogatásról szóló 26/2009(VIII.24.) önkormányzati rendelete..

(2) Hatályát veszti Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásról, valamint az ezekből fakadó kötelezettség megszegése esetén alkalmazható bírságról szóló 23/2014. (XI.18.) önkormányzati rendelete

(3)174

4. melléklet

1

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

2

Az 1. alcím címét a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 1. pontja hatályon kívül helyezte.

3

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ a) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

4

A 2. § 2. pontját a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 2. pontja hatályon kívül helyezte.

5

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ b) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

6

A rendeletet a 15. ponttal kiegészítette a 27/2019. (XI.29.) Ör. 2.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

7

A rendeletet a 16. ponttal kiegészítette a 27/2019. (XI.29.) Ör. 2.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

8

A 3. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 4. § (2) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 3. pontja hatályon kívül helyezte.

11

Az 5. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (2a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

13

Az 5. § (2b) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 6. § (1) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 4. pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 6. § (2) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 4. pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 6. § (3) bekezdés c) pontja a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 30. § a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 6. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 30. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 7. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 30. § c) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 7. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

20

A 7. § (4) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 5. pontja hatályon kívül helyezte.

21

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

22

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ c) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

23

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ c) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

24

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ c) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

25

A 9. § (5) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

26

A 9. § (6) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

27

A 9. § (7) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

28

A 9. § (8) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

29

A 9. § (9) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

30

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ d) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

31

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ d) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

32

A 10. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 10. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 10. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 10. § (7) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 4.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

37

A 10. § (9) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 11. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

39

A 11. § (2a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

40

A 11. § (2b) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

41

A 11. § (4) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdése iktatta be.

42

A 11. § (5) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdése iktatta be.

43

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 5.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

44

A 12. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

45

A 12. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 12. § (2a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

47

A 12. § (2b) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

48

A 12. § (2c) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

49

A 12. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

50

A 12. § (5a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (4) bekezdése iktatta be.

51

A 12. § (9) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (5) bekezdése iktatta be.

52

A 12. § (10) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (5) bekezdése iktatta be.

53

A 13. § (2) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 6. pontja hatályon kívül helyezte.

54

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ e) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

55

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ e) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

56

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 6.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 13. § (7) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 7. pontja hatályon kívül helyezte.

57

A 13. § (8) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

58

A 13. § (8a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdése iktatta be.

59

A 13. § (9) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

60

A 13. § (10) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § (4) bekezdése iktatta be.

61

A 14. § (2a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése iktatta be.

62

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 7.§ (2) bekezdése. Hatályos 2019. november 30. napjától.

63

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ f) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

64

A 14. § (7) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

65

A 14. § (8) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdése iktatta be.

66

A 14. § (9) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdése iktatta be.

67

A 14. § (10) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdése iktatta be.

68

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ g) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

69

A 15. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

70

A 15. § (3) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 8. pontja hatályon kívül helyezte.

71

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 8.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 15. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 30. § d) pontja szerint módosított szöveg.

72

A 15. § (6) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

73

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ g) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

74

A 15. § (9) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.

75

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ h) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

76

A 16. § (2) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 9. pontja hatályon kívül helyezte.

77

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ h) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

78

A 16. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

79

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 9.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

80

A 16. § (8) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 10. pontja hatályon kívül helyezte.

81

A 16. § (9) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

82

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 10.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

83

A 17. § (1) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 11. pontja hatályon kívül helyezte.

84

A 17. § (2) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 11. pontja hatályon kívül helyezte.

85

A 17. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

86

A 17. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

87

A 17. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

88

A 17. § (6) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

89

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ i) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

90

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 11.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 17. § (11) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 12. pontja hatályon kívül helyezte.

91

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ i) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

92

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 12.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

93

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 13.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 17. § (15) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 13. pontja hatályon kívül helyezte.

94

A 18. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

95

A 18. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

96

A 18. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

97

A 18. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

98

A 18. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

99

A 18. § (7) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 14. pontja hatályon kívül helyezte.

100

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 14.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

101

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 15.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

102

A 18. § (11) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdése iktatta be.

103

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ j) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

104

A 19. § (3) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 15. pontja hatályon kívül helyezte.

105

A 19. § (4) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 14. §-a iktatta be.

106

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ k) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

107

A 20. § (4) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

108

A 21. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

109

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ l) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

110

A 21. § (6) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 16. pontja hatályon kívül helyezte.

111

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ m) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

112

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ m) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

113

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 16.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 22. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

114

A 22. § (4) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

115

A 22. § (5) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

116

A 22. § (6) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

117

A 22. § (7) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

118

A 22. § (8) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

119

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ n) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

120

A 23. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 18. §-ával megállapított szöveg.

121

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 17.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

122

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 18.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

123

A 24. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 19. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

124

A 24. § (1a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 19. § (2) bekezdése iktatta be.

125

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ o) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

126

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 19.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

127

A 25. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

128

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 20.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

129

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ p) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

130

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 21.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

131

A 26. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

132

A 26. § (6) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

133

A 26. § (9) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 21. § (2) bekezdése iktatta be.

134

A 27. § (1) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 31. § 17. pontja hatályon kívül helyezte.

135

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ r) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

136

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ r) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

137

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ r) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

138

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 22.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 27. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 30. § e) pontja szerint módosított szöveg.

139

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ s) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

140

A 28. § (1a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 22. § (1) bekezdése iktatta be.

141

A 28. § (2) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 22. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

142

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 23.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

143

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ s) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

144

Módosította és kiegészítette a 27/2019. (XI.29.) Ör. 24.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

145

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ t) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

146

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 25.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 32. § (7) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 23. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

147

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ u) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

148

A 32. § (10) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 23. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

149

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 26.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

150

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ u) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

151

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 27.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

152

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ v) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

153

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 28.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

154

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ w) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

155

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ w) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

156

A 35. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 24. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

157

A 35. § (1a) bekezdését a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 24. § (2) bekezdése iktatta be.

158

A 35. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 24. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

159

Módosította a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 1§-a. Hatályos: 2021. október 30. napjától.

160

Módosította a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 2§-a. Hatályos: 2021. október 30. napjától.

161

Módosította a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 3§-a. Hatályos: 2021. október 30. napjától.

162

Kiegészítette a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 4§-a. Hatályos: 2021. október 30. napjától.

163

Módosította a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 5§-a.

164

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 29.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

165

Módosította a 16/2021. X.30. önkormányzati rendelet 5§-a. Hatályos: 2021. október 30. napjától.

166

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 30.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

167

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 29.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától.

168

Módosította a 27/2019. (XI.29.) Ör. 31.§-a. Hatályos 2019. november 30. napjától. A 39. § (5) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 25. §-ával megállapított szöveg.

169

A 32/A. alcímet (39/A. §-t) a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 26. §-a iktatta be.

170

A 33. alcím címe a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 27. §-ával megállapított szöveg.

171

A 40. § (1) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 28. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

172

Módosította a 29/2020. IX.28. önkormányzati rendelet 1§-a. Hatályos: 2020. szeptember 29. napjától. E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

173

A 40. § (3) bekezdése a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 28. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

174

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (XI.29.) Ör. 32.§ x) pontja. Hatályos 2019. november 30. napjától.

175

A 2. melléklet a Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 29. §-ával megállapított szöveg.