Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2017. (II.13.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről

Hatályos: 2018. 02. 09

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2017. (II.13.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről

2018.02.09.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2)-(4) bekezdésében és 34. § (1)-(4) bekezdésében, a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 59. § (6) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya kiterjed Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésére, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat költségvetési szerveire.

2. § (1)2 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2017. évi összes bevételét 33.777.961 E Ft-ban, ezen belül a költségvetési bevételek összegét 23.156.420 E Ft-ban hagyja jóvá, melynek jogcímei:

Költségvetési bevételek:

- működési célú támogatások államháztartáson belülről

4.100.603 E Ft

- felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

9.147.545 E Ft

- közhatalmi bevételek

5.269.865 E Ft

- működési bevételek

4.101.912 E Ft

- felhalmozási bevételek

363.611 E Ft

- működési célú átvett pénzeszközök

138.799 E Ft

- felhalmozási célú átvett pénzeszközök

34.085 E Ft

A bevételek címenkénti, költségvetési szervek szerinti részletezését az 5., 5.a. és 7. mellékletek tartalmazzák.
(2) 3A 2017. évi összes kiadást 33.777.961 E Ft-ban, ezen belül a költségvetési kiadások összegét 33.632.386 E Ft-ban hagyja jóvá, melynek jogcímei:
Költségvetési kiadások:

- személyi juttatások

3.777.682 E Ft

- munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj.-i adó

930.795 E Ft

- dologi kiadások

6.377.492 E Ft

- ellátottak pénzbeli juttatásai

137.833 E Ft

- egyéb működési célú kiadások

2.004.040 E Ft

ebből: működési célú tartalék

148.464 E Ft

- beruházási kiadások

16.695.683 E Ft

- felújítási kiadások

3.136.572 E Ft

ebből: tartalék

1.689 E Ft

- egyéb felhalmozási célú kiadások

572.289 E Ft

A kiadásokat címenként, feladatonkénti bontásban, költségvetési szervenként a 6., 6.a. és 8. mellékletekben foglaltak szerint hagyja jóvá.
(3) 4 A költségvetési hiány összegét 10.475.966 E Ft-ban, ebből a működési hiányt 1.479.515 E Ft-ban, a fejlesztési hiányt 8.996.451 E Ft-ban állapítja meg.
A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek:

Előző évek maradványának igénybevétele
Működési célra: 1.552.537 E Ft
Felhalmozási célra: 7.481.225 E Ft

Forgatási célú értékpapír beváltás felhalmozási célra: 154.688 E Ft

Költségvetési hiány belső finanszírozását meghaladó összegének külső finanszírozására szolgáló bevételek:

Felhalmozási célú hitel felvétele 1.386.738 E Ft

Államháztartáson belüli megelőlegezések
(működési célra) 46.353 E Ft

Finanszírozási bevételek összesen: 10.621.541 E Ft

Finanszírozási kiadások (működési célra): 73.022 E Ft
Finanszírozási kiadások (hiteltörlesztés, lízing fejlesztési célra) 26.200 E Ft
Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése
(működési célra) 46.353 E Ft
Finanszírozási kiadás összesen: 145.575 E Ft

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat, ezen belül a költségvetési és finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatokat az 1. melléklet tartalmazza.
(5) Az önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat jogcímenként a 6.a melléklet tartalmazza.
(6) Az önkormányzat bevételeit forrásonként a 2. melléklet, az állami hozzájárulások jogcímeit és összegeit a 3. melléklet, az önkormányzat kiadásait közgazdasági osztályozás alapján a 4. melléklet, a hitelállomány és az adósságszolgálat alakulását a 9. melléklet tartalmazza, valamint az Európai Uniós támogatással megvalósuló projekteket a 11. melléklet tartalmazza.
(7) A közvetett támogatásokat (kedvezményeket, mentességeket) tartalmazó kimutatást a 12. melléklet tartalmazza.
(8) A 2017. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét a 13.a és 13.b mellékletek tartalmazzák.
(9) A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a 14. melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának biztonságáért a közgyűlés, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(2) A bizottságok - a költségvetés végrehajtása során - Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletében (továbbiakban: SZMSZ) meghatározott átruházott hatáskörök szerint járhatnak el.

(3) A közgyűlés bizottságainak átruházott hatáskörébe utalt előirányzatok a 6.a. mellékletében foglaltak szerint az alábbiak:

Műszaki Bizottság:
- lakossági és civil kezdeményezések támogatása
Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság:
- augusztus 20-i falumúzeumi rendezvények
- művészeti ösztöndíjak
- Egerszeg Búcsú
- Fazekas-keramikus találkozó
- önálló kulturális egyesületek, együttesek
- peremkerületek támogatása
- felsőoktatási ösztöndíj
- saját fenntartású, illetve működtetésű intézmények karbantartása
- intézmények és civil szervezetek támogatása, rendezvényeik finanszírozása
- ifjúsági rendezvények
- DO rendezvények lebonyolítása
- alapfokú versenyek rendezése és támogatása
- rendezvény támogatása
- szabadidősport klubok támogatása
- országos DO. zalaegerszegi rendezvényei
Gazdasági Bizottság:
- egyéb szervezetek támogatása
Szociális, Lakás és Egészségügyi Bizottság:
- egészségügyi és szociális ágazat pályázati kerete
Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozatot Ellenőrző Bizottság
- közbiztonsági feladatok
(4) Céltartalékok között elkülönített előirányzatok igénybevételére
- a bizottsági hatáskörbe utalt tételek esetében az (5) bekezdésben foglaltakra figyelemmel a bizottsági döntéseket követően kerülhet sor,
- a költségvetési szervek felújítási (Vis maior) keretének életveszély, balesetveszély és rendkívüli kárelhárítás érdekében történő felhasználásáról az illetékes szakosztályok bevonásával a polgármester döntését követően kerülhet sor,
- az önkormányzat stratégiai és egyéb feladataira rendelkezésre álló céltartalék felhasználásáról a polgármester döntését követően kerülhet sor,
- egyéb esetekben a közgyűlés döntését követően kerülhet sor.
Az átruházott hatáskörben hozott döntések alapján a céltartalékból történő átvezetést a költségvetési rendelet soron következő módosításában kell megtenni.
(5) Az alapítványi forrás átvételének, átadásának engedélyezése a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik.
Egyéb államháztartáson kívüli forrás átvételére a polgármester jogosult, melyről a közgyűlést a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja.
Egyéb államháztartáson kívüli forrás átadására a forrást biztosító előirányzat feletti rendelkezési joggal bíró polgármester, a közgyűlés bizottságai, valamint a településrészi önkormányzatok jogosultak kérelem benyújtása után, a tárgy szerinti önkormányzati rendeletek szabályai alapján.
(6) Az önkormányzati forrásból történő pénzeszköz átadások felhasználásáról az átvevő szervezet köteles elszámolni a támogató felé az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően.
(7) Azok a szervezetek, amelyeknek lejárt határidejű tartozása van az önkormányzat, az önkormányzat költségvetési szervei, valamint gazdasági társaságai felé, addig költségvetési forrásból támogatást nem kaphatnak, amíg tartozásukat nem rendezték. Nem kaphat bizottsági támogatást az a szervezet, amely a bizottság korábbi támogatásából adódó lejárt elszámolási kötelezettségét nem teljesítette.

4. § (1) Kifizetéseket teljesíteni csak a jóváhagyott előirányzat mértékéig a költségvetési célokra és feladatokra lehet. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult:

a) működési kiadásokra vonatkozóan a feladatok között a jóváhagyott előirányzatokon belül engedélyezhet átcsoportosítást.

b) új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével, illetve az általános tartalék 50 %-os felhasználásáig,

c) felhalmozási (Beruházási és felújítási) célú előirányzatok esetében a közgyűlés által már jóváhagyott fejlesztési feladatok és felújítási célok előirányzatai között átcsoportosításokat engedélyezhet, esetenként 10 millió forintos összeghatárig,

d) a költségvetési cél megvalósítása érdekében indokolt esetben jogosult a működési kiadási és felhalmozási (beruházási és felújítási) célú kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítások engedélyezésére.

(2) A költségvetésben jóváhagyott feladatokat a végrehajtás során rangsorolni kell, elsőbbséget kell biztosítani az intézményfinanszírozásnak, az önkormányzat működésével összefüggő kiadásoknak, az adósságszolgálat teljesítésének. A működési kiadásokat időarányosan, beruházási és felújítási kiadásokat teljesítményarányosan lehet kiutalni. Ettől eltérő finanszírozás csak a közgyűlés jóváhagyása szerint történhet.

(3) Az éves gazdálkodás során az előirányzatok felhasználásának ütemezését a szakosztályok és a költségvetési szervek által szolgáltatott adatok alapján, havi likviditási tervekben, ezen belül heti, szervezetenkénti és kiemelt előirányzatok szerinti bontásban kell elkészíteni.

(4) Az éves gazdálkodás során a gazdaságossági intézkedések eredményeként keletkező pénzügyi többleteket, illetve egyszeri bevételeket lehetőség szerint tartalékba kell helyezni a jövőbeni kötelezettségek teljesítése érdekében.

(5) Az önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében a költségvetési szerv vezetője az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendeletben meghatározott behajthatatlan követelések törlését saját hatáskörben engedélyezheti. Minden más egyedi esetben követelés csak a közgyűlés hozzájárulásával törölhető.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei, a 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő és az önkormányzat többségi befolyásával rendelkező gazdasági társaságok kivételével az önkormányzat egyéb szervezetek, társaságok, egyesületek részére - az Európai Uniós és hazai forrásból nyújtott támogatásból utófinanszírozással megvalósuló városérdekeket képviselő pályázatok eseteit kivéve, amennyiben az önkormányzattal a pályázat benyújtását megelőzően egyeztetés történik - hitelt nem folyósít, kamatmentes visszafizetendő támogatást nem nyújt, garanciát és kezességet nem vállal, jelzálogjogot nem biztosít. A 100 %-os, vagy többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében - az önkormányzati közfeladat ellátására tekintettel - az önkormányzat garanciavállalási vagy kezességvállalási díjat nem köt ki.

(7) A városi kincstár 2017. évben folytatja működését.

Az önkormányzat fenntartási körébe tartozó költségvetési szervek pénzellátása a számlavezető hitelintézet útján történik, akinek lehetősége van a saját bevételein felül jelentkező kifizetéseknek megfelelő összeget lehívni az önkormányzat számlájáról.
Az önkormányzat pénzellátási kötelezettséget a közgyűlés által elfogadott intézményfinanszírozási összeg erejéig vállal.
(8) A gazdálkodás során keletkezett átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről - a központi költségvetésből kiutalt pénzeszközök kivételével – a tulajdonosi tanácsadó testület véleményének kikérése után a polgármester gondoskodik. Kiemelt szempont a biztonság és az elérhető hozam nagysága.
(9) A településrészi önkormányzatok a rendelkezésükre bocsátott keretösszeg tervezett felhasználásáról határozatban döntenek, melyről az önkormányzatot értesítik. A felhasználásra a 3. § (5) bekezdésében foglaltakra figyelemmel kerülhet sor.
(10) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata részére a 2017. évi költségvetési rendelet 5.a melléklete szerint 2017. évre vonatkozóan
- a ZALAVÍZ Zrt. az önkormányzati kötelezettségekre figyelemmel 80,2 millió Ft-ot pénzeszköz átadás formájában,
- a ZALA-DEPO Kft. az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök használatáért bruttó 101,6 millió Ft használati díjat számla alapján,
a felek között létrejött megállapodás szerint köteles teljesíteni.
(11) A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére az alábbi esetekben kerülhet sor, figyelemmel a Polgármesteri Hivatal pénzkezelési szabályzatában meghatározott összeghatárra és a készpénzkímélő fizetési módok előnyben részesítésének követelményére:
- készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzése
- kiküldetés, munkába járási utazási költségtérítés
- reprezentációs kiadások
- kisösszegű szolgáltatási kiadások
- elszámolásra felvett előlegek
- társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásai
- közfoglalkoztatottak juttatásai
- pályázatok végrehajtása során felmerülő (banki átutalással nem teljesíthető) kiadások
- munkavállalók személyi juttatásai rendkívül indokolt esetben
- külső személyi juttatások
- fizetési előleg és elszámolásra felvett előleg
- egyéb esetekben jogcímtől függetlenül 100.000,- Ft összeget meg nem haladó kifizetés.

5. § (1)5 A közgyűlés a költségvetési szervek létszámát 1.089,5 főben, a 10. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

(2) A közgyűlés az önkormányzat létszámát 5 főben, a 10. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

(3) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap 2017. évre megállapított összege 44.500,- Ft.

(4) A köztisztviselőket megillető illetménykiegészítés 2017. évre megállapított mértéke

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén az alapilletmény 40 %-a,

b) érettségi végzettségű köztisztviselő esetén az alapilletmény 20 %-a.

(5) Az önkormányzatnál és az általa irányított költségvetési szerveknél az engedélyezett létszámon felül közfoglalkoztatotti létszámot nem terveznek.

6. § A közgyűlés Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. évi költségvetésének címrendjét az 5., 6., 7. és 8. melléklet szerint jóváhagyja a hozzá tartozó bevételi és kiadási előirányzatokkal együtt. Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek címet, az egyes ágazati feladatok pedig alcímet képeznek.

7. § (1) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított intézményfinanszírozása és saját bevételei terhére köteles úgy megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodása, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(2) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok ellátásának sérelme nélkül a szerv vezetője a felelős.

(3) A költségvetési szervek az eredeti költségvetésben a működési hiány finanszírozásához bevonni tervezett maradvány összegén felüli szabad maradványra, annak jóváhagyásáig kötelezettséget nem vállalhatnak. Amennyiben a felülvizsgált és jóváhagyásra kerülő maradvány összege elmarad a tervezettől, az elmaradás összegét köteles a költségvetési szerv egyéb bevételével pótolni, vagy a kiadások csökkentésével kompenzálni.

(4) A költségvetési szerv kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben módosíthatja, előirányzatai között átcsoportosíthat az államháztartásról szóló törvényben és a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglaltak szerint. A módosítások költségvetési rendeleten történő átvezetésére a költségvetési szerv adatszolgáltatása alapján a 9. § szerint kerül sor.

(5) A közgyűlés az önkormányzat költségvetési szervei részére az intézményfinanszírozás keretösszegén felül kiegészítő pénzforrás kiutalásáról - kivéve a központi előirányzatok leszervezését, törvények, rendeletek végrehajtását, központi költségvetésből kiutalt összegeket – legfeljebb a tárgyév október 15-ig benyújtott likviditási kérelem esetén, az azt követő felülvizsgálat eredményének függvényében dönt.

Abban az esetben, ha az intézmény olyan feladat ellátását vállalja fel, amit a fenntartó nem hagyott jóvá, akkor a finanszírozásához szükséges forrásokat saját többletbevételei terhére kell biztosítani.
(6) Az intézmények használatában lévő ingó- és ingatlan vagyon biztosításáról az önkormányzat gondoskodik a gépjárművek kivételével.
A költségvetési szerv a használatában lévő ingatlan vagyontárgyakban bekövetkező változásokról a negyedévet követő hó 5-ig írásban köteles értesíteni a fenntartót.

8. § A normatív állami hozzájárulás igényléséhez szolgáltatott adatok 3 %-os mértéknél nagyobb eltéréséért a költségvetési szerv vezetője a felelős, helytelen adatszolgáltatásból adódó különbözet és ahhoz kapcsolódó kamat fizetési kötelezettség összege az intézmény költségvetéséből elvonásra kerül.

9. § A 2017. évi költségvetés előirányzatainak módosítását – az első negyedév kivételével - negyedévenként kell a közgyűlés elé terjeszteni. Kiemelt fontosságú előirányzat módosításokat soron kívül a közgyűlés elé kell terjeszteni.

10. § (1) E rendelet 2017. február 14. napján lép hatályba, rendelkezéseit a 2017. költségvetési év során kell alkalmazni.

(2) A 13/2017. (IV. 18.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. április 19. napján lépnek hatályba.

(3) A 20/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. június 24. napján lépnek hatályba.

(4) A 25/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. szeptember 23. napján lépnek hatályba.

(5) A 40/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. december 19. napján lépnek hatályba.

(6) A 4/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 09. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a 2017. költségvetési év vonatkozásában kell alkalmazni.

1. melléklet

1

A 13/2017. (IV.18.) önk. rend. mód. A 20/2017. (VI.23.) önk. rend. mód. A 25/2017. (IX.22.) önk. rend. mód. A 40/2017. (XII.18.) önk. rend. mód. A 4/2018. (II.08.) önk. rend. mód.

2

A 13/2017. (IV.18.) önk. rend. 1. § mód. A 20/2017. (VI.23.) önk. rend. 1. § mód. A 25/2017. (IX.22.) önk. rend. 1. § mód. A 40/2017. (XII.18.) önk. rend. 1. § mód. A 4/2018. (II.08.) önk. rend. 1. §-a mód.

3

A 13/2017. (IV.18.) önk. rend. 1. § mód. A 20/2017. (VI.23.) önk. rend. 1. § mód. A 25/2017. (IX.22.) önk. rend. 1. § mód. A 40/2017. (XII.18.) önk. rend. 1. § mód. A 4/2018. (II.08.) önk. rend. 1. §-a mód.

4

A 13/2017. (IV.18.) önk. rend. 1. § mód. A 20/2017. (VI.23.) önk. rend. 1. § mód. A 25/2017. (IX.22.) önk. rend. 1. § mód. A 40/2017. (XII.18.) önk. rend. 1. § mód. A 4/2018. (II.08.) önk. rend. 1. §-a mód.

5

A 13/2017. (IV.18.) önk. rend. 2. § mód. A 25/2017. (IX.22.) önk. rend 2. § mód.